Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα: Τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 20:30 ετοιμαζόμαστε για μια νοερή βόλτα, στην Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα. Ο σχεδιασμός της εκδήλωσης ανήκει στην Αλεξάνδρα Τράντα και ο συντονισμός στον Νίκο Βατόπουλο.
Επιμέλεια: Book Press
Οι εκδόσεις Πατάκη, το τελευταίο εκδοτικό σπίτι του Μένη Κουμανταρέα, διοργανώνουν αφιερωματική βραδιά στον σπουδαίο συγγραφέα, με τίτλο «Μια νοερή βόλτα, στην Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ενώ τον περίπατο στα βιβλία του Μένη Κουμανταρέα σχεδίασε η Αλεξάνδρα Τράντα, διαχειρίστρια του έργου του.
Θα συμμετάσχουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί: Μάνος Καρατζογιάννης, Στράτος Τζώρτζογλου και Άγγελος Χατζάς, καθώς και οι συγγραφείς: Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Χλόη Κολύρη, Ανδρέας Λαπούρτας, Λητώ Πιτυρή, Πέτρος Πολυμένης, Νίκος Σκοπλάκης, Θάνος Φωσκαρίνης και Ελιάνα Χουρμουζιάδου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24).
![]() |
![]() |
![]() |
Το πρώτο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα στις εκδόσεις Πατάκη, έπειτα από τη μακρόχρονη παραμονή του στις εκδόσεις Κέδρος, ήταν η νουβέλα Θάνατος στο Βαλπαραΐζο (2013) και αμέσως μετα, το μυθιστόρημα Ο θησαυρός του χρόνου (2014). Έναν χρόνο έπειτα από τη δολοφονία του, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα που μόλις είχε ολοκληρώσει και βρέθηκε επάνω στο γραφείο του, Η Σειρήνα της ερήμου (2015).
Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα επανέκδοσης όλων των βιβλίων του Μένη Κουμανταρέα σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Τράντα. Η Βιοτεχνία Υαλικών ήταν η πρώτη επανέκδοση που κυκλοφόρησε το 2016 και αμέσως μετά, σύμφωνα με μια απλή και καλόγουστη ιδέα, χρησιμοποιώντας τη γραμματοσειρά της τελευταίας του γραφομηχανής Olivetti, επανεκδόθηκαν οι τίτλοι: Η κυρία Κούλα (2017), Ο ωραίος λοχαγός (2018), Τα μηχανάκια (2019), Η γυναίκα που πετάει (2020), Σεραφείμ και Χερουβείμ (2022), Η φανέλα με το εννιά (2022).
Ο Μένης Κουμανταρέας (1931-2014), από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, χωρίς να ακολουθήσει συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό «Ταχυδρόμος», και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων Τα μηχανάκια. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση 18 Κείμενα και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου «περί ασέμνου δημοσιεύματος» για το έργο του Το αρμένισμα – ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία DAAD για το Βερολίνο. Μετά το 1982 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση· μετέφρασε, μεταξύ άλλων, έργα των Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το Αρμένισμα) και δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη Βιοτεχνία υαλικών και, 2002, για το Δυο φορές Έλληνας), καθώς και με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, το 2008. 'Ηταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Βιβλία του μεταφράστηκαν σε δεκατρείς γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αλβανικά, τουρκικά, ολλανδικά, ρωσικά, εσθονικά, λετονικά, εβραϊκά, και διηγήματά του σε διάφορες άλλες (κινεζικά, τσεχικά, κ.ά.). Το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο του στο εξωτερικό είναι η Κυρία Κούλα και ακολουθούν η Βιοτεχνία υαλικών, το Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω, Η φανέλα με το εννιά και Ο ωραίος λοχαγός. Έφυγε από τη ζωή με αδόκητο τρόπο: βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στην Κυψέλη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 2014.