i athina tou meni

Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα: Τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 20:30 ετοιμαζόμαστε για μια νοερή βόλτα, στην Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα. Ο σχεδιασμός της εκδήλωσης ανήκει στην Αλεξάνδρα Τράντα και ο συντονισμός στον Νίκο Βατόπουλο.

Επιμέλεια: Book Press 

Οι εκδόσεις Πατάκη, το τελευταίο εκδοτικό σπίτι του Μένη Κουμανταρέα, διοργανώνουν αφιερωματική βραδιά στον σπουδαίο συγγραφέα, με τίτλο «Μια νοερή βόλτα, στην Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα».

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ενώ τον περίπατο στα βιβλία του Μένη Κουμανταρέα σχεδίασε η Αλεξάνδρα Τράντα, διαχειρίστρια του έργου του.

Θα συμμετάσχουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί: Μάνος Καρατζογιάννης, Στράτος Τζώρτζογλου και Άγγελος Χατζάς, καθώς και οι συγγραφείς: Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Χλόη Κολύρη, Ανδρέας Λαπούρτας, Λητώ Πιτυρή, Πέτρος Πολυμένης, Νίκος Σκοπλάκης, Θάνος Φωσκαρίνης και Ελιάνα Χουρμουζιάδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24).

patakis koumantareas fanela me to ennia patakis koumantareas oraios loxagos patakis koumantareas gynaika pou petaei
     

Το πρώτο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα στις εκδόσεις Πατάκη, έπειτα από τη μακρόχρονη παραμονή του στις εκδόσεις Κέδρος, ήταν η νουβέλα Θάνατος στο Βαλπαραΐζο (2013) και αμέσως μετα, το μυθιστόρημα Ο θησαυρός του χρόνου (2014). Έναν χρόνο έπειτα από τη δολοφονία του, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα που μόλις είχε ολοκληρώσει και βρέθηκε επάνω στο γραφείο του, Η Σειρήνα της ερήμου (2015).

Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα επανέκδοσης όλων των βιβλίων του Μένη Κουμανταρέα σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Τράντα. Η Βιοτεχνία Υαλικών ήταν η πρώτη επανέκδοση που κυκλοφόρησε το 2016 και αμέσως μετά, σύμφωνα με μια απλή και καλόγουστη ιδέα, χρησιμοποιώντας τη γραμματοσειρά της τελευταίας του γραφομηχανής Olivetti, επανεκδόθηκαν οι τίτλοι: Η κυρία Κούλα (2017), Ο ωραίος λοχαγός (2018), Τα μηχανάκια (2019), Η γυναίκα που πετάει (2020), Σεραφείμ και Χερουβείμ (2022), Η φανέλα με το εννιά (2022).


Ο Μένης Κουμανταρέας (1931-2014), από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, χωρίς να ακολουθήσει συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό «Ταχυδρόμος», και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων Τα μηχανάκια. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση 18 Κείμενα και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου «περί ασέμνου δημοσιεύματος» για το έργο του Το αρμένισμα – ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία DAAD για το Βερολίνο. Μετά το 1982 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση· μετέφρασε, μεταξύ άλλων, έργα των Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το Αρμένισμα) και δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη Βιοτεχνία υαλικών και, 2002, για το Δυο φορές Έλληνας), καθώς και με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, το 2008. 'Ηταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Βιβλία του μεταφράστηκαν σε δεκατρείς γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αλβανικά, τουρκικά, ολλανδικά, ρωσικά, εσθονικά, λετονικά, εβραϊκά, και διηγήματά του σε διάφορες άλλες (κινεζικά, τσεχικά, κ.ά.). Το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο του στο εξωτερικό είναι η Κυρία Κούλα και ακολουθούν η Βιοτεχνία υαλικών, το Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω, Η φανέλα με το εννιά και Ο ωραίος λοχαγός. Έφυγε από τη ζωή με αδόκητο τρόπο: βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στην Κυψέλη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 2014.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Όνομα πατρός: Δούναβης» του Κώστα Ακρίβου

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Όνομα πατρός: Δούναβης» του Κώστα Ακρίβου

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου «Όνομα πατρός: Δούναβης» την Τρίτη 20 Μαΐου, στις 19:30, στον ΙΑΝΟ της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τρίτη 20 Μαΐου, στις 19:30, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και ο...

Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις): Επιστρέφει για 17η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα

Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις): Επιστρέφει για 17η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις), το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, επιστρέφει για 17η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Book Press

Υπό την αιγίδα του Δήμ...

Εκδήλωση για την ποιητική συλλογή του Αρμάντο Ρομέρο «Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» (εκδ. Τόπος)

Εκδήλωση για την ποιητική συλλογή του Αρμάντο Ρομέρο «Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» (εκδ. Τόπος)

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αρμάντο Ρομέρο (Armando Romero) «Το χρώμα του Αιγαίου» (μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Τόπος) τη Δευτέρα 19 Μαΐου, στις 19:00, στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν έχω ανάσα» του Λουίζ Σβαρτς (κριτική) – Αντιμέτωπος με το θεριό της κατάθλιψης

«Δεν έχω ανάσα» του Λουίζ Σβαρτς (κριτική) – Αντιμέτωπος με το θεριό της κατάθλιψης

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Λουίζ Σβαρτς (Luiz Schwarcz) «Δεν έχω ανάσα» (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Ίκαρος).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο Λουίζ Σβαρτζ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκδότες της Βρ...

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Όνομα πατρός: Δούναβης» του Κώστα Ακρίβου

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Όνομα πατρός: Δούναβης» του Κώστα Ακρίβου

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου «Όνομα πατρός: Δούναβης» την Τρίτη 20 Μαΐου, στις 19:30, στον ΙΑΝΟ της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τρίτη 20 Μαΐου, στις 19:30, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και ο...

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», από τις εκδόσεις Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

Λίγα εί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μεχμέτ Ατές «Η σιωπή του κελιού», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάντα έλεγαν: «Συνήθως έρχονται γύρω στις έξι, έξι κα...

«Ο σπορέας» του Ζαν Νταρό (προδημοσίευση)

«Ο σπορέας» του Ζαν Νταρό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζαν Νταρό [Jean Darot] «Ο σπορέας» (μτφρ. Ελένη Γ. Γύζη), το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Δεν γνωρίζαμε αν οι εξόριστοι...

«Μια τρίχα που γίνεται άλογο» της Λίλας Κονομάρα (προδημοσίευση)

«Μια τρίχα που γίνεται άλογο» της Λίλας Κονομάρα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λίλας Κονομάρα «Μια τρίχα που γίνεται άλογο», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κι όμως κάποτε ήμασταν εμείς, ψιθυρίζει κι αμέσως σκέψεις κα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μια ανασκόπηση της ελληνικής διηγηματογραφίας των τελευταίων πενήντα ετών σε 50 αντιπροσωπευτικά κείμενα. Σε πόσες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν τα διηγήματα (της μνήμης, πολιτικά, ερωτικά, αστυνομικά κ.ά.) και ποιοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της κάθε μιας; Στην κεντρική εικόνα, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1...

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ