Οι εκδόσεις Πατάκη στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι εκδόσεις Πατάκη θα βρίσκονται στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023. Στην κεντρική εικόνα, η συγγραφέας Λένα Διβάνη - © Κωνσταντίνος Τζέμης, μεταξύ εκείνων που θα παρουσιάσουν βιβλία τους στην 19η ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: Book Press

Η 19η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ), και οι εκδόσεις Πατάκη θα είναι εκεί!

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15, ΙΣΟΓΕΙΟ, Stand 60 (ΕΝΗΛΙΚΩΝ)
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12, Stand 1 (ΠΑΙΔΙΚΟ)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Αλεξάνδρα Κ*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αλεξάνδρα Κ*

ΠΕΜΠΤΗ 4/5/2023
ΩΡΑ: 17:00-18:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Γυναίκες που παρατηρούν άνδρες, γυναίκες που παρατηρούν γυναίκες, παιδιά που παρατηρούν άνδρες και γυναίκες να παίζουν ένα άνισο παιχνίδι. Είκοσι ιστορίες για καλές μαθήτριες, σκυμμένες πάντα πάνω από μια λάθος εξίσωση.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Δανάη Σιώζιου, ποιήτρια

Ελιάνα ΧουρμουζιάδουΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μια τελευταία επιστολή αγάπης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελιάνα Χουρμουζιάδου

ΠΕΜΠΤΗ 4/5/2023
ΩΡΑ: 19:00-20:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ένα βιβλίο για την επιβίωση μετά από την απώλεια, για τη μοναξιά και την αγάπη. Ένα μυθιστόρημα για το πώς γράφονται τα βιβλία, για τη δημιουργική διαδικασία στη λογοτεχνία και για τη θεραπευτική της διάσταση σε έναν κόσμο όπου αφθονούν τα δεινά.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ισίδωρος Ζουργός, συγγραφέας

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Έρση ΣωτηροπούλουΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Έρση Σωτηροπούλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023
ΩΡΑ: 19:00-20:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δεκαπέντε διηγήµατα µε λάµψεις οµορφιάς, κροτίδες µαύρου χιούµορ και κάτι άλλο, αδύνατο να εντοπιστεί, που τα κάνει αξέχαστα, κάτι σαν το χάδι του ανθρώπου χωρίς χέρια. Οι ιστορίες της Έρσης Σωτηροπούλου επινοούν τελικά έναν νέο τρόπο να βλέπουµε.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Στέφανος Τσιτσόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Λέων ΝαρΟ Λέων Ναρ συναντά το κοινό και υπογράφει το βιβλίο του «Να βρω ξανά του νήματος την άκρη...». Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Παρασκευή 5/5/2023
ΩΡΑ: 19:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ
Stand 60 (ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

Νίκος ΔαββέταςΟ Νίκος Δαββέτας συναντά το κοινό και υπογράφει τα βιβλία του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023
ΩΡΑ: 20:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ
Stand 60 (ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

Σωτήρης ΔημητρίουΟ Σωτήρης Δημητρίου συναντά το κοινό και υπογράφει τα βιβλία του.

Παρασκευή 5/5/2023
ΩΡΑ: 20:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ
Stand 60 (ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

Θεόδωρος ΓρηγοριάδηςΟ Θεόδωρος Γρηγοριάδης συναντά το κοινό και υπογράφει τα βιβλία του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023
ΩΡΑ: 21:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ
Stand 60 (ΕΝΗΛΙΚΩΝ)

Δήμητρα ΚολλιάκουPERFORMANCE: Ο θάνατος είναι ακατανόητος ακόμα και για μια ψείρα. Ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ της Κέιτ Άνταμς και της Δήμητρας Κολλιάκου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023
ΩΡΑ: 21:00 – 22:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η περφόρμερ Κέιτ Άνταμς και η συγγραφέας Δήμητρα Κολλιάκου συναντιούνται και συνομιλούν για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με τους άλλους και με τον εαυτό του.
Η Κέιτ Άνταμς παρουσιάζει μια μικρή περφόρμανς εμπνευσμένη από το Αλφαβητάρι Εντόμων της Δήμητρας Κολλιάκου (Εκδόσεις Πατάκη 2018). Θα ακολουθήσει ανάγνωση αποσπάσματος του βιβλίου και διάλογος ανάμεσα στις δημιουργούς και στο κοινό. Η δράση αποτελεί μέρος του πρότζεκτ «Ανατομία της Ελευθερίας».

Επιμέλεια: Μάρω Μιχαλακάκου
Επιλογή Συγγραφέων: Κατερίνα Φράγκου
Βοηθός επιμέλειας: Μυρτώ Ρασινιέ

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βρετανικού Συμβουλίου.

Χάρης ΒλαβιανόςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πλατωνικοί διάλογοι
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χάρης Βλαβιανός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023
ΩΡΑ: 21:00-22:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το βιβλίο αυτό είναι µια σειρά από ιλαροτραγικούς «διαλόγους» ανάµεσα σε συζύγους, εραστές, φίλους, ή και αγνώστους, που υπογραµµίζουν το πιο βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων σχέσεων: την αδυναµία ουσιαστικής επικοινωνίας, η οποία καθιστά τη ζωή µας µια διαρκή «κωµωδία παρεξηγήσεων».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, δικηγόρος

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Μαρία Α. Ιωάννου, Κωνσταντία ΣωτηρίουΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Μαρία Α. Ιωάννου, Κωνσταντία Σωτηρίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 12:00-13:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ 1

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι Κύπριες πεζογράφοι Μαρία Α. Ιωάννου και Κωνσταντία Σωτηρίου συνομιλούν με τον Χρήστο Δανιήλ για τη γλυκόπικρη και πολυσύνθετη εμπειρία της συγγραφής, εντός και εκτός σελίδας. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή την πρόσφατη έκδοση των βιβλίων: Μαρία Α. Ιωάννου, Οι ενδιάμεσοι (Εκδόσεις Νεφέλη), Κωνσταντία Σωτηρίου, Brandy Sour (Εκδόσεις Πατάκη).

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Χρήστος Δανιήλ, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγγραφέας, Μαρία Α. Ιωάννου, συγγραφέας. Κωνσταντία Σωτηρίου, συγγραφέας.

Δήμητρα ΚολλιάκουΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αταραξία
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δήμητρα Κολλιάκου

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 13:00-14:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 14
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σε µια αφήγηση που γίνεται κυκλωτική, Δύση και Κίνα αναδύονται µέσα από το προσηλωµένο βλέµµα ανθρώπων που αγωνίζονται να γεφυρώσουν το χάσµα ανάµεσα στον φόβο και στην αταραξία.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων.

Λένα ΔιβάνηΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ονειρεύτηκα τη Διδώ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Διβάνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 17:00-18:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Λ. Διβάνη ξαναζωντανεύει το ίνδαλμά της, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο Ονειρεύτηκα τη Διδώ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Σύνθια Σαπίκα, δημοσιογράφος

Σώτη ΤριανταφύλλουΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Άκου το λιοντάρι
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σώτη Τριανταφύλλου

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 18:00-19:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:Το Άκου το λιοντάρι είναι το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας. Η ιστορία των Λεοντάρηδων μοιάζει με εκείνη της γειτονιάς τους, της Φωκίωνος Νέγρη, που στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν γνωστή με το όνομα Βία Βένετο. Αργότερα, όλα πήγαν στραβά, σχεδόν όλα: οι Λεοντάρηδες χωρίστηκαν σε εχθρικές φατρίες και είχαν το μερίδιό τους σε αρρώστιες, λάθη και απογοητεύσεις. Η Φωκίωνος Νέγρη έχασε τη λάμψη της και παρήκμασε μαζί τους.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας

Χρήστος ΧωμενίδηςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η δίκη Σουάρεφ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρήστος Χωμενίδης

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 19:00-20:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μετά τον Τζίμη στην Κυψέλη, ο Χρήστος Χωμενίδης επιμένει να ανατέμνει τη σημερινή Ελλάδα. Το νέο του μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο δικηγορικό γραφείο του Δημοσθένη Καραμπαλίκη, του εμβληματικότερου εν ζωή ποινικολόγου, πρωταγωνιστή σε πολλές από τις πιο πολύκροτες δίκες των τελευταίων πενήντα ετών.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Kώστας Γιαννακίδης, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, και ο συγγραφέας

Μοχάμεντ Μπουγκάρ ΣαρΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 20:00-21:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:Το μυθιστόρημα Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων (La plus secrète mémoire des hommes) αφηγείται την ιστορία δύο Σενεγαλέζων συγγραφέων, ο ένας σύγχρονος, σε αναζήτηση του εαυτού του, που μοιάζει με τον συγγραφέα, ο άλλος που έζησε τη στιγμή της δόξας του το 1938, πριν από μια ραγδαία πτώση, ο μυστηριώδης Τ.Σ. Ελιμάν, που ο συγγραφέας τον εμπνεύστηκε από τον Μαλιανό Γιαμπό Ουολογκέμ, νικητή του βραβείου Ρενοντό το 1968. Στο μυθιστόρημα, το 2018, ο Ντιεγκάν Λατίρ Φε, νεαρός συγγραφέας από τη Σενεγάλη που ζει στο Παρίσι, συγκλονίζεται από την ανακάλυψη του βιβλίου Ο λαβύρινθος του απάνθρωπου, που εκδόθηκε το 1938. Η ιστορία αυτού του μυστηριώδους βιβλίου τον ιντριγκάρει. Ο συγγραφέας του εξαφανίστηκε μετά την έκδοση του μυθιστορήματος. Ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την ιστορία αυτού του έργου του Τ.Σ. Ελιμάν. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σενεγάλη, στο Μπουένος Άιρες, στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι.
Το 2021 κέρδισε το Γκονκούρ, το σημαντικότερο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ και Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και τις Εκδόσεις Πατάκη
Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

Ισίδωρος ΖουργόςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Περί της εαυτού ψυχής
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ισίδωρος Ζουργός

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 20:00-21:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15
ΑΙΘΟΥΣΑ: Βαβέλ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Περί της εαυτού ψυχής είναι ένα εσωτερικό χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτή την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Τάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος, ξεναγός

Γιώργος ΣκαμπαρδώνηςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ήλιος με ξιφολόγχες
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Σκαμπαρδώνης

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023
ΩΡΑ: 21:00-22:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μεσοπόλεμος, πρώτο εξάμηνο του 1931. Ο ταγματάρχης Γόρδιος, επικεφαλής της αντικατασκοπείας στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει να «ενοποιήσει τις πεποιθήσεις» στην πόλη που σπαράσσεται από συγκρούσεις: εθνικιστές εναντίον αριστερών και Εβραίων, Βενιζελικοί κατά Λαϊκών, τροτσκιστές κατά κομμουνιστών, 140.000 πρόσφυγες, κομιτατζήδες, παρακρατικοί, πράκτορες ξένων δυνάμεων, απεργίες και δολοφονίες. Όλοι εναντίον όλων. Ο ταγματάρχης, που υποφέρει και από ένα ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος, προσπαθεί να κρατήσει τις αρχές του στον απελπισμένο αγώνα του να ελέγξει την δυναμική των γεγονότων που ωστόσο καταλήγουν, τον Ιούνιο του ’31, στην πρώτη μεγάλη επίθεση κατά των Ισραηλιτών στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: στο πογκρόμ και στον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Χρίστος Ζαφείρης, συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, Λέων Ναρ, συγγραφέας. Συντονίζει η Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος.

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Γιάννης Μπουτάρης, Μαρία ΜαυρικάκηΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Εξήντα χρόνια τρύγος
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιάννης Μπουτάρης σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5/2023
ΩΡΑ: 13:00-14:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστορεί την προδιαγεγραμμένη —λόγω οικογενειακής παράδοσης— ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιγράφει το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους. Πολιτικές θέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία της συμπεριφοράς του, τα οποία έχουν διχάσει τον δημόσιο διάλογο, ξεπηδούν στην αφήγησή του πλάι σε σπαράγματα από έντονες οικογενειακές στιγμές και αποτυπώνουν τη θυμοσοφία, το χάρισμα, τις αντιφάσεις και τελικά τον απολογισμό του οινοποιού κυρ Γιάννη. Εξήντα χρόνια τρύγος δεν του αρκούν. Η αφήγησή του ολοκληρώνεται με το απραγματοποίητο, μέχρι στιγμής, όραμά του.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής ΠΑΜΑΚ, Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος, και η Ελένη Χοντολίδου, αν. καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Συντονίζει η Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος.

Νικόλας ΣεβαστάκηςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νικόλας Σεβαστάκης

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5/2023
ΩΡΑ: 15:00-16:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 14
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ένα μυθιστόρημα για τις σιωπές της Ιστορίας, την αμηχανία των νεότερων και τα φαντάσματα που επιστρέφουν από το παρελθόν, παρελθόν όπου η αθωότητα και οι γραφικές νότες συνυπήρχαν με τη βία και τη δολιότητα, και όπου ο ηρωισμός κάποιων που δεν επιδίωξαν να γίνουν ήρωες ήρθε σε σύγκρουση με τους παραλογισμούς και τη μικρότητα όσων θα έκλειναν συνεχώς τα μάτια στο κακό.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας, Γιάννης Κοτσιφός, δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας.

Γιασεμίν ΟζέκΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δέσποινα, μάτια μου
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Yasemin Özek (Γιασεμίν Οζέκ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5/2023
ΩΡΑ: 17:00-18:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Δέσποινα, μάτια μου είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβος, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων, Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος.

Αντώνης ΜόλχοΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αντώνης Μόλχο

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5/2023
ΩΡΑ: 18:00 – 19:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στο πιο προσωπικό κείµενο της µακράς πορείας του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας Αντώνης Μόλχο εξιστορεί τις περιπέτειες που έζησε από τα τέσσερα µέχρι τα έξι του, όταν οι γονείς του, µε αξιοµνηµόνευτη αυτοθυσία, τον διέσωσαν από τα εγκληµατικά σχέδια των Γερµανών κατακτητών. Ανασκαλεύοντας τα κοιτάσµατα της προσωπικής του µνήµης, ο συγγραφέας έρχεται διαρκώς αντιµέτωπος µε εναγώνια ερωτήµατα: Τι θυµόµαστε; Πώς θυµόµαστε; Τίνος είναι τελικά οι µνήµες µας; Υπάρχει άραγε ένας µοναδικός και αναλλοίωτος εαυτός τον οποίο κουβαλάµε µέσα µας από τα παιδικά χρόνια µέχρι τα γηρατειά µας; Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Μόλχο επαναθέτει το ζήτηµα της ταυτότητας των Θεσσαλονικιών Εβραίων, πριν και αµέσως µετά την Κατοχή.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας

Μίμης ΑνδρουλάκηςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πριν σβήσουν τα φώτα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μίμης Ανδρουλάκης

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5/2023
ΩΡΑ: 19:00-20:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αναζητώντας τον Εαυτό του, εκπλήσσεται: «Εγώ είμαι οι Άλλοι». Εκατοντάδες. Μια γενετική λοταρία στα βουνά της Κρήτης. Ταξίδι σε ένα παρελθόν πανταχού παρόν. Η Αυτοβιογραφία γίνεται ιστορία-πινακοθήκη μιας συναρπαστικής εποχής: πορτρέτα, εικόνες, σκηνές, χρώματα, δράματα κι ευτράπελα. Τα μυστικά των «πάνω» –επιφανών πολιτικής, τέχνης, επιστήμης και πλούτου– τέμνονται με τις ανέκδοτες ιστορίες των «κάτω», των απλών ανθρώπων. Από μια επαρχιακή Μαγική πόλη σε Αθήνα-Πειραιά της αντίστασης και των παράνομων οργανώσεων.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Χριστίνα Κανατάκη, δημοσιογράφος, Δήμητρα Κεχαγιά, δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο Τεντ Τσιάνγκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανεργία και δυστυχία κι εξηγεί πώς και γιατί

Ο Τεντ Τσιάνγκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανεργία και δυστυχία κι εξηγεί πώς και γιατί

Σε άρθρο του στον New Yorker, ο Τεντ Τσιάνγκ [Ted Chiang] έθιξε το ζήτημα της καπηλείας των καινοτομιών της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις πολυεθνικές εταιρίες, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να χάσουν πολλοί άνθρωποι τις δουλειές τους, και να διευρυνθούν περαιτέρω οι οικονομικές ανισότητες παγκοσμίως. Ο Τσιάνγκ, συγγ...

«Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» της Όλγκα Τοκάρτσουκ, σε σκηνοθεσία Σάιμον Μακμπέρνι, στη Στέγη

«Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» της Όλγκα Τοκάρτσουκ, σε σκηνοθεσία Σάιμον Μακμπέρνι, στη Στέγη

Η παράσταση «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών», βασισμένη στο μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ, παρουσιάζεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Σάιμον Μακμπέρνι [Simon McBurney] και Complicité. Φωτογραφίες: © Alex Brenner, Marc Brenner....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ