berlin luc

Η Lucia Berlin (1936-2004) ήταν Αμερικανίδα διηγηματογράφος. Ο πατέρας της εργαζόταν ως μηχανικός σε μεταλλωρυχεία. Η Berlin τον ακολούθησε στα ταξίδια του στο Άινταχο, στην Αριζόνα και στη Χιλή, όπου πέρασε μεγάλος μέρος της παιδικής της ηλικίας.

Επιμέλεια: Book Press

Η Berlin έκανε διάφορες χαμηλά αμειβόμενες δουλειές για να επιβιώσει. Εργάστηκε ως καμαριέρα, ως γραμματέας και ως δασκάλα σε σχολείο. Οι εμπειρίες που αποκόμισε δουλεύοντας ενέπνευσαν κάποιες από τις ιστορίες της. Άρχισε να δημοσιεύει συλλογές διηγημάτων και να στέλνει τις ιστορίες της σε λογοτεχνικά περιοδικά. Παρόλο που τα έργα της δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή όσο ζούσε, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μια πιστή ομάδα αναγνωστών. Δίδαξε δημιουργική γραφή σε διάφορα ιδρύματα και πανεπιστήμια. Αποσύρθηκε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων και μετακόμισε σε ένα γκαράζ κοντά στο σπίτι του γιου της. Πέθανε την ημέρα των γενεθλίων της.

Το 2015, έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό της, μια επανέκδοση της συλλογής διηγημάτων της με τίτλο «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς» (1977) βρέθηκε στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times και η Berlin έπαψε να είναι «ένα καλά κρυμμένο μυστικό της αμερικανικής πεζογραφίας» και έγινε ευρέως γνωστή.

Τα βιβλία της Μπερλίν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στερέωμα, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.

Ακολουθούν δέκα συγγραφικές συμβουλές από τη Λουσία Μπερλίν, αποσπάσματα από μια συνέντευξή της στους Kellie Paluck και Adrian Zupp, που δημοσιεύτηκε στο LitHub.

Περιγράψτε αληθινά συναισθήματα:

«Δεν έχω κάποια σφαιρική άποψη για τη συγγραφή, ή για τα βάσανα των φτωχών, των ανύπαντρων γυναικών και του αμερικανικού περιθωρίου. Όχι. Απλώς γράφω για αυτά που μου φαίνονται αληθινά. Για συναισθήματα που είναι αληθινά. Όταν περιγράφεις αληθινά συναισθήματα, δημιουργείται ένας ρυθμός, γεννιούνται όμορφες εικόνες, επειδή βλέπεις καθαρά. Κι όλα αυτά, χάρη στην απλότητα».

Δεν χρειάζεστε πολλούς αναγνώστες - χρειάζεστε παθιασμένους αναγνώστες:

«Δεν αγοράζουν πολλοί άνθρωποι τα βιβλία μου. Όμως, όσοι ενδιαφέρονται για αυτά που γράφω, δείχνουν έντονο, αυθόρμητο ενδιαφέρον».

Γράφοντας, επιδιορθώνουμε την πραγματικότητα:

«Όταν άρχισα να γράφω, ήμουν ολομόναχη. Ο πρώτος μου σύζυγος με είχε εγκαταλείψει, μου έλειπε το σπίτι μου, οι γονείς μου με είχαν αποκληρώσει γιατί είχα παντρευτεί σε πολύ μικρή ηλικία κι είχα χωρίσει. Μόλις έγραψα, επέστρεψα στο σπίτι μου. Επισκέφτηκα ένα μέρος όπου ένιωθα ασφάλεια. Γράφω για αυτό τον λόγο, για να επιδιορθώσω την πραγματικότητα».

Γράφουμε για να επικοινωνήσουμε με τους άλλους ανθρώπους:

«Όταν γράφουμε, επιθυμούμε να μας διαβάσει κάποιος. Αυτό επιθυμούμε. Δεν εννοώ πως γράφω και σκέπτομαι: ‘’Ω, ο Άντριαν και η Κέλι θα το λατρέψουν αυτό’’. Όμως, η συγγραφή πηγάζει από την επιθυμία μας να συνδεθούμε με τους ανθρώπους. Πηγάζει από την επιθυμία μας να καταλάβουμε για ποιον λόγο αισθανόμαστε άνετα σε έναν τόπο ή πλάι σε κάποιους ανθρώπους ή σε μια δουλειά ή σε μια κατάσταση. Για αυτό τον λόγο, όταν γράφουμε, επικοινωνούμε, προσφέρουμε. Αντίστοιχα, όταν λέμε ένα ανέκδοτο, θέλουμε να γελάσει ο ακροατής».

Μην γράφετε για τα χρήματα:

«Ποτέ δεν έμαθα πώς να δουλεύω σωστά, κι έτσι, δεν απέκτησα τις σωστές συνήθειες, δεν έμαθα πώς να στέλνω τα βιβλία μου σε εκδότες. Και επειδή έχω βρει εκδότη, δεν είμαι αρκετά φιλόδοξη ώστε να γράφω συνεχώς και να ταχυδρομώ τακτικά τα κείμενά μου. Επειδή ποτέ μου δεν έγραψα για να κερδίσω χρήματα, έχω διαπιστώσει πως τις φορές που δεσμευόμουν από κάποιο συμβόλαιο, κατέληγα να μπερδεύομαι εντελώς. Για παράδειγμα, κάποιοι ζητούσαν να κάνω αλλαγές στα γραπτά μου. Μου ήταν αδύνατο να τις κάνω. Οπότε, δεν υπολογίζω τα χρήματα».

lucia berlin bookΜην αποθαρρύνεστε από τις αρνητικές κριτικές:

«Όχι, δεν με πληγώνουν οι αρνητικές κριτικές, γιατί αν έχω γράψει με ειλικρίνεια, αν έχω δώσει τον καλύτερο εαυτό μου, τότε το κείμενο είναι κάτι δικό μου. Αν κάποιος μου πει πως έχω σπανάκι ανάμεσα στα δόντια μου, είμαι έτοιμη να αυτοκτονήσω. Όμως, αν κάποιος επικρίνει το γράψιμό μου, δεν πληγώνομαι, γιατί μιλά για κάτι δικό μου. Επομένως, νιώθω καλά. Αν ο συντάκτης ενός περιοδικού παραπονεθεί πως η ιστορία μου είναι ‘’πολύ μικρή’’, τότε μπορεί να εκνευριστώ κάπως, όμως η ιστορία εξακολουθεί να είναι δική μου».

Απλώς πείτε μια ιστορία:

«Στα πρώτα μου βήματα, με βοήθησε το ότι δεν προσπαθούσα συνεχώς να επιδεικνύω τις ικανότητές μου, δεν προσπαθούσα να φανώ συναισθηματική ή αστεία, κι ήθελα απλώς να πω μια ιστορία».

Γράφουμε όπως λέμε προσευχές, όπως τραγουδάμε ύμνους:

«[Προτού γράψω], χρειάζομαι άπλετο χρόνο για να ονειρευτώ, χρόνο για να σκεφτώ. Η ασθένειά μου δεν με βοήθησε γιατί με εγκλώβισε σε άλλες σκέψεις. Προηγουμένως, πίστευα πως ούτε τα μαθήματα που παρέδιδα με βοηθούσαν, όμως εντέλει θεωρώ πως μου έκαναν πολύ καλό. Αυτό που με δυσκολεύει τελευταία είναι το ότι σκέφτομαι τον πόνο που αισθάνομαι και την ανάγκη μου για οξυγόνο [από τη φιάλη], κι έτσι δυσκολεύομαι να ξεφύγω από τον ίδιο μου τον εαυτό.

»Οι ιστορίες μου μοιάζουν αρκετά προσωπικές, όμως συνήθως προκύπτουν όταν αισθάνομαι αγάπη για κάποιο άλλο πρόσωπο. Ή, όταν αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που είμαι ζωντανή. Στην παρούσα κατάσταση, [δεν μπορώ να γράψω] γιατί σκέφτομαι συνεχώς τον εαυτό μου. Σκέφτομαι την πλάτη μου που πονά. Νομίζω πως η συγγραφή σχετίζεται με την πνευματικότητα. Όπως και η θρησκεία. Ακούγεται περίεργο, όμως όταν γράφουμε, είναι σαν να λέμε μια προσευχή, σαν να τραγουδάμε έναν ύμνο, ή κάτι παρόμοιο. Εφόσον έχω βυθιστεί στην αυτολύπηση, δεν πρόκειται να γράψω καλά. Πρέπει να σκέφτομαι θετικά».

Επιλέξτε με προσοχή τα συστατικά του βιβλίου σας:

«Το επόμενο βιβλίο μου μάλλον θα είναι το τελευταίο μου, και όσο μεγαλώνω, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται: ‘’Το θέλω αυτό το κομμάτι στο τελευταίο μου βιβλίο; Θέλω πραγματικά να γράψω αυτή την ιστορία; Θέλω οι γιοι μου και τα εγγόνια μου να το διαβάσουν αυτό κάποια ημέρα;’’ Απορρίπτω πολλές ιστορίες που μου φαίνονται πολύ σκληρές ή αδιάφορες».

Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας:

«Ως έναν βαθμό, αποθαρρύνομαι από τις απόψεις των άλλων. Θα σας συμβούλευα να αποκομίσετε όσα περισσότερα μπορείτε από τις κριτικές, αλλά να εμπιστεύεστε μόνο το ένστικτό σας. Ειλικρινά, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για πολύ καιρό, ήμουν συνεχώς αποθαρρυμένη, μέχρι που συνειδητοποίησα πως γράφω για εμένα, και όλοι οι υπόλοιποι έπαψαν να με ενδιαφέρουν. Νομίζω πως αυτό είναι το σημαντικότερο - ειδικά στην εποχή μας, που πλέον υπάρχουν τόσα πολλά σεμινάρια, τόσοι πολλοί άνθρωποι που μας λένε τόσα διαφορετικά πράγματα για τη δουλειά μας και για το τι πρέπει να κάνουμε».

Βρείτε τα βιβλία της συγγραφέα εδώ.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7o Θερινό Βιβλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Κεντρική εικόνα από το περσινό επιτυχημένο 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επιμέλεια: Book Press

To 7o Θερινό Βι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Για την παράσταση του Κρατικού Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 388 π.Χ. με τον «Πλούτο» ο Αρ...

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ετυμολογίες» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής για 4 ακόμη παραστάσεις (20, 21 –δύο παραστάσεις–, 22 Ιουλίου).

Γράφει ο ...

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Γίνεται να αλλάξουμε τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας τους φόβους, τα τραύματα του παρελθόντος και να αγαπήσουμε πραγματικά; Επιλέγουμε δέκα βιβλία που μας παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να δούμε τον εαυτό μας κάτω από ένα νέο φως. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ