baladeur

Η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου BolognaBookPlus2023, μέρος της 60ής Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδότες θα δώσουν το παρών στη Μπολόνια για να μοιραστούν το όραμα και το έργο τους, τη δημιουργικότητα και τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit που λειτουργεί από το 2021.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων καθώς συνολικά 64 Έλληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 στην έκθεση BolognaBookPlus, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία της Ελλάδας στην ιστορική αυτή έκθεση. Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στη Μπολόνια σχεδιάστηκε από Ομάδα Εργασίας η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εκπροσώπους εκδοτών, της επιτροπής GreekLit και του ΙΒΒΥ Ελλάς. Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει στις 6 Μαρτίου 2023 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν Έλληνες συγγραφείς, πεζογράφοι και ποιητές καθώς και εικονογράφοι, μεταξύ των οποίων η Αγγελική Δαρλάση, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Αναστασίου, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Στέργια Κάββαλου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, η Ούρσουλα Φώσκολου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο Soloúp, o Δημήτρης Σωτάκης, η Φωτεινή Στεφανίδη, η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, και ο Αχιλλέας Ραζής. Παράλληλα με το πρόγραμμα της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες βασισμένες σε ελληνικά έργα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής σχεδιάστηκε από τη Beetroot Design Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Beetroot άντλησαν έμπνευση από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την παράδοση του ex libris. Η διττή έννοια του λογότυπου και οι διαφορετικές ερμηνείες του, επιτρέπουν τη χρήση του τόσο στο παιδικό τμήμα της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, όσο και στη BBPlus. Η Beetroot έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη διάκριση Δημιουργικό Γραφείο της Χρονιάς στα βραβεία Red Dot Communication Design Awards το 2011, καθώς και πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημιουργικού Γραφείου της Χρονιάς το 2008 στα European Design Awards.

H ελληνική συμμετοχή υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 6 Μαρτίου

11:30: Συζήτηση - παρουσίαση: Η Ιταλική Αγορά Βιβλίου - Δεδομένα και Αριθμοί και η Ελληνική Αγορά Βιβλίου
Γεωργανδρέας Ζάννος, Διευθυντής ΟΣΔΕΛ και Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός 

13:00: Εγκαίνια Ελληνικού Περιπτέρου

14:30: Συνέντευξη Τύπου IBBY (International Board on Books for Young People - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

17:00: Συζήτηση/Σεμινάριο: Ψηφιοποίηση και Καινοτομία στον Εκδοτικό χώρο στην Ελλάδα
Μιχάλης Καλαμαράς, Σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και Κατερίνα Κρις, Creative Director, Social Media Expert
Συντονίζει ο Ed Nawodka, Senior Editor του Publishers Weekly

17:30: Εργαστήριο για παιδιά: Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας και Φωτεινή Στεφανίδη, εικονογράφος (δημιουργοί της αφίσας του IBBY για το 2023)
(Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna)

Τρίτη 7 Μαρτίου

12:15: Σεμινάριο: Επάγγελμα λογοτεχνικός πράκτορας: Ο Γύρος του κόσμου με –ή χωρίς– πράκτορες
Ελληνική συμμετοχή: Κατερίνα Φράγκου, Literary Agency IRIS

14:00: «Γνωρίστε τους Συγγραφείς»
Συμμετέχουν: Αγγελική Δαρλάση, Δημήτρης Αναστασίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι εικονογράφοι Φωτεινή Στεφανίδη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αχιλλέας Ραζής.
Συντονίζει η Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός

16:00: Πέραν της Σελίδας: προώθηση, διαφήμιση και in vivo εκδηλώσεις
Ελληνική συμμετοχή: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας 

17:00: Εργαστήριο για παιδιά
Συμμετέχουν: Στέργια Κάββαλου, Η Ντουλάπα, για παιδιά 4 ετών και άνω
Αχιλλέας Ραζής, Είναι Τέρας ; για παιδιά 6-9 ετών
Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Τα Κίτρινα Καπέλα, για παιδιά 6 ετών και άνω
(Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna)

20:00: Πέτρος Μάρκαρης: Παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο  “Το κίνημα της αυτοκτονίας” από τον μεταφραστή του στα ιταλικά Andrea Di Gregorio και τον Alberto Sebastiani
(Σε συνδιοργάνωση με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο La Nave Di Teseo)

Τετάρτη 8 Μαρτίου

10:00: Σεμινάριο: Φόρουμ λογοτεχνικής μετάφρασης. Η δύναμη των βραβείων και των επιχορηγήσεων
Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Μεταφραστικού Προγράμματος GreekLit 

13:00: Συζήτηση: Ελληνικά Graphic Novels σε Διεθνείς Εκδόσεις
Δημήτρης Αναστάσιου και  Soloúp
Συντονίζει ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Διοργανωτής του Comicdom CON Athens

14:00: «Γνωρίστε τους Συγγραφείς»
Συμμετέχουν: Αγγελική Δαρλάση, Δημήτρης Αναστασίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης,  Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι εικονογράφοι Φωτεινή Στεφανίδη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αχιλλέας Ραζής.
Συντονίζει η Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός

15:00: Παρουσίαση - Ανακοίνωση βραβείων : “Jacket Design”: Best of the Best - Ελλάδα Τιμώμενη Αγορά 2023.

17:00: Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στα ιταλικά. Προκλήσεις, προοπτικές και νέες προσεγγίσεις Συμμετέχουν οι Συγγραφείς: Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Οικονόμου, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι Μεταφραστές Maria Rosa Caracausi, Andrea Di Gregorio, Paola Maria Minucci, Francesca Zaccone,  Viviana  Sebastio.
Συντονίζουν ο Ιωάννης Δημ.Τσόλκας, Καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Maurizio De Rosa, μεταφραστής τιμημένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Πέμπτη 9 Μαρτίου

11:00- Αφιέρωμα στην  Άλκη Ζέη στα πλαίσια του “2023 Λογοτεχνικού Έτους  Άλκη Ζέη”
Χαιρετισμοί: Camillo Neri, Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της  Μπολόνια , Salvatore Cosentino, Καθηγητής Βυζαντινού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της  Μπολόνια, Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός, Μεταφράστρια, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Συμμετέχουν: Maria Rosa Caracausi, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Caterina Carpinato, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, Lucia Marcheselli-Loukas, Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, Tiziana Cavasino, μεταφράστρια των έργων της Άλκης Ζέη στα ιταλικά.

Εκθέσεις στο Ελληνικό Περίπτερο:

Λογοτεχνικά Comics. Η Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη
Επιμέλεια: Comicdom CON Athens

Χρειάζεστε έναν ήρωα; - Έκθεση εικονογράφων
Επιμέλεια: illustradays Team

Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια:

4 Μαρτίου - 16:00
Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου, 1990 (108’)

5 Μαρτίου - 17:30
Ο θάνατος του ιερού ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου, 2017 (121’)
Χαιρετισμός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού

6 Μαρτίου - 17:30
Ζ του Κώστα Γαβρά, 1969 (127’)
Εισαγωγική ομιλία: Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

7 Μαρτίου - 20:00
Το βλέμμα του Οδυσσέα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, 1995 (176’)
Εισαγωγική ομιλία: Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοίβη Οικονομοπούλου, παραγωγός

8 Μαρτίου - 22:15
Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, 2004 (110’)

9 Μαρτίου - 22:00
Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη, 2016 (96’)

10 Μαρτίου - 17:45
Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, 1964 (142’)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ