baladeur

Η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου BolognaBookPlus2023, μέρος της 60ής Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδότες θα δώσουν το παρών στη Μπολόνια για να μοιραστούν το όραμα και το έργο τους, τη δημιουργικότητα και τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit που λειτουργεί από το 2021.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων καθώς συνολικά 64 Έλληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 στην έκθεση BolognaBookPlus, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία της Ελλάδας στην ιστορική αυτή έκθεση. Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στη Μπολόνια σχεδιάστηκε από Ομάδα Εργασίας η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εκπροσώπους εκδοτών, της επιτροπής GreekLit και του ΙΒΒΥ Ελλάς. Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει στις 6 Μαρτίου 2023 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν Έλληνες συγγραφείς, πεζογράφοι και ποιητές καθώς και εικονογράφοι, μεταξύ των οποίων η Αγγελική Δαρλάση, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Αναστασίου, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Στέργια Κάββαλου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, η Ούρσουλα Φώσκολου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο Soloúp, o Δημήτρης Σωτάκης, η Φωτεινή Στεφανίδη, η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, και ο Αχιλλέας Ραζής. Παράλληλα με το πρόγραμμα της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες βασισμένες σε ελληνικά έργα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής σχεδιάστηκε από τη Beetroot Design Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Beetroot άντλησαν έμπνευση από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την παράδοση του ex libris. Η διττή έννοια του λογότυπου και οι διαφορετικές ερμηνείες του, επιτρέπουν τη χρήση του τόσο στο παιδικό τμήμα της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, όσο και στη BBPlus. Η Beetroot έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη διάκριση Δημιουργικό Γραφείο της Χρονιάς στα βραβεία Red Dot Communication Design Awards το 2011, καθώς και πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημιουργικού Γραφείου της Χρονιάς το 2008 στα European Design Awards.

H ελληνική συμμετοχή υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 6 Μαρτίου

11:30: Συζήτηση - παρουσίαση: Η Ιταλική Αγορά Βιβλίου - Δεδομένα και Αριθμοί και η Ελληνική Αγορά Βιβλίου
Γεωργανδρέας Ζάννος, Διευθυντής ΟΣΔΕΛ και Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός 

13:00: Εγκαίνια Ελληνικού Περιπτέρου

14:30: Συνέντευξη Τύπου IBBY (International Board on Books for Young People - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

17:00: Συζήτηση/Σεμινάριο: Ψηφιοποίηση και Καινοτομία στον Εκδοτικό χώρο στην Ελλάδα
Μιχάλης Καλαμαράς, Σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και Κατερίνα Κρις, Creative Director, Social Media Expert
Συντονίζει ο Ed Nawodka, Senior Editor του Publishers Weekly

17:30: Εργαστήριο για παιδιά: Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας και Φωτεινή Στεφανίδη, εικονογράφος (δημιουργοί της αφίσας του IBBY για το 2023)
(Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna)

Τρίτη 7 Μαρτίου

12:15: Σεμινάριο: Επάγγελμα λογοτεχνικός πράκτορας: Ο Γύρος του κόσμου με –ή χωρίς– πράκτορες
Ελληνική συμμετοχή: Κατερίνα Φράγκου, Literary Agency IRIS

14:00: «Γνωρίστε τους Συγγραφείς»
Συμμετέχουν: Αγγελική Δαρλάση, Δημήτρης Αναστασίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι εικονογράφοι Φωτεινή Στεφανίδη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αχιλλέας Ραζής.
Συντονίζει η Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός

16:00: Πέραν της Σελίδας: προώθηση, διαφήμιση και in vivo εκδηλώσεις
Ελληνική συμμετοχή: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας 

17:00: Εργαστήριο για παιδιά
Συμμετέχουν: Στέργια Κάββαλου, Η Ντουλάπα, για παιδιά 4 ετών και άνω
Αχιλλέας Ραζής, Είναι Τέρας ; για παιδιά 6-9 ετών
Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Τα Κίτρινα Καπέλα, για παιδιά 6 ετών και άνω
(Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna)

20:00: Πέτρος Μάρκαρης: Παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο  “Το κίνημα της αυτοκτονίας” από τον μεταφραστή του στα ιταλικά Andrea Di Gregorio και τον Alberto Sebastiani
(Σε συνδιοργάνωση με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο La Nave Di Teseo)

Τετάρτη 8 Μαρτίου

10:00: Σεμινάριο: Φόρουμ λογοτεχνικής μετάφρασης. Η δύναμη των βραβείων και των επιχορηγήσεων
Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Μεταφραστικού Προγράμματος GreekLit 

13:00: Συζήτηση: Ελληνικά Graphic Novels σε Διεθνείς Εκδόσεις
Δημήτρης Αναστάσιου και  Soloúp
Συντονίζει ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Διοργανωτής του Comicdom CON Athens

14:00: «Γνωρίστε τους Συγγραφείς»
Συμμετέχουν: Αγγελική Δαρλάση, Δημήτρης Αναστασίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης,  Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι εικονογράφοι Φωτεινή Στεφανίδη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αχιλλέας Ραζής.
Συντονίζει η Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός

15:00: Παρουσίαση - Ανακοίνωση βραβείων : “Jacket Design”: Best of the Best - Ελλάδα Τιμώμενη Αγορά 2023.

17:00: Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στα ιταλικά. Προκλήσεις, προοπτικές και νέες προσεγγίσεις Συμμετέχουν οι Συγγραφείς: Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Οικονόμου, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι Μεταφραστές Maria Rosa Caracausi, Andrea Di Gregorio, Paola Maria Minucci, Francesca Zaccone,  Viviana  Sebastio.
Συντονίζουν ο Ιωάννης Δημ.Τσόλκας, Καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Maurizio De Rosa, μεταφραστής τιμημένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Πέμπτη 9 Μαρτίου

11:00- Αφιέρωμα στην  Άλκη Ζέη στα πλαίσια του “2023 Λογοτεχνικού Έτους  Άλκη Ζέη”
Χαιρετισμοί: Camillo Neri, Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της  Μπολόνια , Salvatore Cosentino, Καθηγητής Βυζαντινού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της  Μπολόνια, Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός, Μεταφράστρια, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Συμμετέχουν: Maria Rosa Caracausi, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Caterina Carpinato, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, Lucia Marcheselli-Loukas, Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, Tiziana Cavasino, μεταφράστρια των έργων της Άλκης Ζέη στα ιταλικά.

Εκθέσεις στο Ελληνικό Περίπτερο:

Λογοτεχνικά Comics. Η Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη
Επιμέλεια: Comicdom CON Athens

Χρειάζεστε έναν ήρωα; - Έκθεση εικονογράφων
Επιμέλεια: illustradays Team

Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια:

4 Μαρτίου - 16:00
Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου, 1990 (108’)

5 Μαρτίου - 17:30
Ο θάνατος του ιερού ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου, 2017 (121’)
Χαιρετισμός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού

6 Μαρτίου - 17:30
Ζ του Κώστα Γαβρά, 1969 (127’)
Εισαγωγική ομιλία: Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

7 Μαρτίου - 20:00
Το βλέμμα του Οδυσσέα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, 1995 (176’)
Εισαγωγική ομιλία: Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοίβη Οικονομοπούλου, παραγωγός

8 Μαρτίου - 22:15
Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, 2004 (110’)

9 Μαρτίου - 22:00
Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη, 2016 (96’)

10 Μαρτίου - 17:45
Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, 1964 (142’)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...
Δόθηκαν τα βραβεία της Εταιρίας λογοτεχνών Θεσσαλονίκης για το 2022

Δόθηκαν τα βραβεία της Εταιρίας λογοτεχνών Θεσσαλονίκης για το 2022

Χθες, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης απένειμε τα πρώτα λογοτεχνικά της βραβεία. Βραβεύτηκαν οι Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Μεγάλο Βραβείο, Ευαγγελία Τάτση, βραβείο ποίησης, και Μαριάνθη Τεντζεράκη, βραβείο πεζογραφίας. Στην κεντρική εικόνα, η στιγμή της βρά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η επίσκεψη» της Εύας Στάμου (κριτική) – Γυναίκες της διπλανής πόρτας

«Η επίσκεψη» της Εύας Στάμου (κριτική) – Γυναίκες της διπλανής πόρτας

Για τη συλλογή διηγημάτων της Εύας Στάμου «Η επίσκεψη» (εκδ. Αρμός). « Δεν μας είναι άγνωστες, δεν πρόκειται να μας διηγηθούν κάτι που ενδεχομένως δεν έχουμε φανταστεί ή δεν έχουμε ξανακούσει. Είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε "γυναίκες της διπλανής πόρτας"». Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας του Edgar Degas «Γυναίκα...

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ