baladeur

Η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου BolognaBookPlus2023, μέρος της 60ής Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδότες θα δώσουν το παρών στη Μπολόνια για να μοιραστούν το όραμα και το έργο τους, τη δημιουργικότητα και τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit που λειτουργεί από το 2021.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων καθώς συνολικά 64 Έλληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 στην έκθεση BolognaBookPlus, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία της Ελλάδας στην ιστορική αυτή έκθεση. Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στη Μπολόνια σχεδιάστηκε από Ομάδα Εργασίας η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εκπροσώπους εκδοτών, της επιτροπής GreekLit και του ΙΒΒΥ Ελλάς. Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει στις 6 Μαρτίου 2023 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν Έλληνες συγγραφείς, πεζογράφοι και ποιητές καθώς και εικονογράφοι, μεταξύ των οποίων η Αγγελική Δαρλάση, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Αναστασίου, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Στέργια Κάββαλου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, η Ούρσουλα Φώσκολου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο Soloúp, o Δημήτρης Σωτάκης, η Φωτεινή Στεφανίδη, η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, και ο Αχιλλέας Ραζής. Παράλληλα με το πρόγραμμα της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες βασισμένες σε ελληνικά έργα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής σχεδιάστηκε από τη Beetroot Design Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Beetroot άντλησαν έμπνευση από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την παράδοση του ex libris. Η διττή έννοια του λογότυπου και οι διαφορετικές ερμηνείες του, επιτρέπουν τη χρήση του τόσο στο παιδικό τμήμα της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, όσο και στη BBPlus. Η Beetroot έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη διάκριση Δημιουργικό Γραφείο της Χρονιάς στα βραβεία Red Dot Communication Design Awards το 2011, καθώς και πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημιουργικού Γραφείου της Χρονιάς το 2008 στα European Design Awards.

H ελληνική συμμετοχή υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 6 Μαρτίου

11:30: Συζήτηση - παρουσίαση: Η Ιταλική Αγορά Βιβλίου - Δεδομένα και Αριθμοί και η Ελληνική Αγορά Βιβλίου
Γεωργανδρέας Ζάννος, Διευθυντής ΟΣΔΕΛ και Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός 

13:00: Εγκαίνια Ελληνικού Περιπτέρου

14:30: Συνέντευξη Τύπου IBBY (International Board on Books for Young People - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

17:00: Συζήτηση/Σεμινάριο: Ψηφιοποίηση και Καινοτομία στον Εκδοτικό χώρο στην Ελλάδα
Μιχάλης Καλαμαράς, Σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και Κατερίνα Κρις, Creative Director, Social Media Expert
Συντονίζει ο Ed Nawodka, Senior Editor του Publishers Weekly

17:30: Εργαστήριο για παιδιά: Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας και Φωτεινή Στεφανίδη, εικονογράφος (δημιουργοί της αφίσας του IBBY για το 2023)
(Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna)

Τρίτη 7 Μαρτίου

12:15: Σεμινάριο: Επάγγελμα λογοτεχνικός πράκτορας: Ο Γύρος του κόσμου με –ή χωρίς– πράκτορες
Ελληνική συμμετοχή: Κατερίνα Φράγκου, Literary Agency IRIS

14:00: «Γνωρίστε τους Συγγραφείς»
Συμμετέχουν: Αγγελική Δαρλάση, Δημήτρης Αναστασίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι εικονογράφοι Φωτεινή Στεφανίδη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αχιλλέας Ραζής.
Συντονίζει η Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός

16:00: Πέραν της Σελίδας: προώθηση, διαφήμιση και in vivo εκδηλώσεις
Ελληνική συμμετοχή: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας 

17:00: Εργαστήριο για παιδιά
Συμμετέχουν: Στέργια Κάββαλου, Η Ντουλάπα, για παιδιά 4 ετών και άνω
Αχιλλέας Ραζής, Είναι Τέρας ; για παιδιά 6-9 ετών
Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Τα Κίτρινα Καπέλα, για παιδιά 6 ετών και άνω
(Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna)

20:00: Πέτρος Μάρκαρης: Παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο  “Το κίνημα της αυτοκτονίας” από τον μεταφραστή του στα ιταλικά Andrea Di Gregorio και τον Alberto Sebastiani
(Σε συνδιοργάνωση με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο La Nave Di Teseo)

Τετάρτη 8 Μαρτίου

10:00: Σεμινάριο: Φόρουμ λογοτεχνικής μετάφρασης. Η δύναμη των βραβείων και των επιχορηγήσεων
Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Μεταφραστικού Προγράμματος GreekLit 

13:00: Συζήτηση: Ελληνικά Graphic Novels σε Διεθνείς Εκδόσεις
Δημήτρης Αναστάσιου και  Soloúp
Συντονίζει ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Διοργανωτής του Comicdom CON Athens

14:00: «Γνωρίστε τους Συγγραφείς»
Συμμετέχουν: Αγγελική Δαρλάση, Δημήτρης Αναστασίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης,  Χρήστος Οικονόμου, Soloúp, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι εικονογράφοι Φωτεινή Στεφανίδη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αχιλλέας Ραζής.
Συντονίζει η Λαμπρινή Κουζέλη, βιβλιοκριτικός

15:00: Παρουσίαση - Ανακοίνωση βραβείων : “Jacket Design”: Best of the Best - Ελλάδα Τιμώμενη Αγορά 2023.

17:00: Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στα ιταλικά. Προκλήσεις, προοπτικές και νέες προσεγγίσεις Συμμετέχουν οι Συγγραφείς: Στέργια Κάββαλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Οικονόμου, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Ούρσουλα Φωσκόλου, και οι Μεταφραστές Maria Rosa Caracausi, Andrea Di Gregorio, Paola Maria Minucci, Francesca Zaccone,  Viviana  Sebastio.
Συντονίζουν ο Ιωάννης Δημ.Τσόλκας, Καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Maurizio De Rosa, μεταφραστής τιμημένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Πέμπτη 9 Μαρτίου

11:00- Αφιέρωμα στην  Άλκη Ζέη στα πλαίσια του “2023 Λογοτεχνικού Έτους  Άλκη Ζέη”
Χαιρετισμοί: Camillo Neri, Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της  Μπολόνια , Salvatore Cosentino, Καθηγητής Βυζαντινού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της  Μπολόνια, Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός, Μεταφράστρια, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Συμμετέχουν: Maria Rosa Caracausi, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Caterina Carpinato, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, Lucia Marcheselli-Loukas, Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, Tiziana Cavasino, μεταφράστρια των έργων της Άλκης Ζέη στα ιταλικά.

Εκθέσεις στο Ελληνικό Περίπτερο:

Λογοτεχνικά Comics. Η Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη
Επιμέλεια: Comicdom CON Athens

Χρειάζεστε έναν ήρωα; - Έκθεση εικονογράφων
Επιμέλεια: illustradays Team

Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια:

4 Μαρτίου - 16:00
Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου, 1990 (108’)

5 Μαρτίου - 17:30
Ο θάνατος του ιερού ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου, 2017 (121’)
Χαιρετισμός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού

6 Μαρτίου - 17:30
Ζ του Κώστα Γαβρά, 1969 (127’)
Εισαγωγική ομιλία: Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

7 Μαρτίου - 20:00
Το βλέμμα του Οδυσσέα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, 1995 (176’)
Εισαγωγική ομιλία: Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοίβη Οικονομοπούλου, παραγωγός

8 Μαρτίου - 22:15
Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, 2004 (110’)

9 Μαρτίου - 22:00
Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη, 2016 (96’)

10 Μαρτίου - 17:45
Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, 1964 (142’)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 4ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον Ευρυβιάδη Σοφό για το μυθιστόρημα «Αβέβαιη δόξα» του Καταλανού Ζοάν Σάλες

Το 4ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον Ευρυβιάδη Σοφό για το μυθιστόρημα «Αβέβαιη δόξα» του Καταλανού Ζοάν Σάλες

Απονομή του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον Ευρυβιάδη Σοφό για το μυθιστόρημα «Αβέβαιη δόξα» (εκδ. Άγρα) του Καταλανού Ζοάν Σάλες.

Επιμέλεια: Book Press

Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο καλύτερης μετάφρασης που απονέμει κάθε χρό...

Βραβείο Encore 2024, στην Ισαμπέλα Χαμάντ, για το δεύτερο βιβλίο της «Enter Ghost»

Βραβείο Encore 2024, στην Ισαμπέλα Χαμάντ, για το δεύτερο βιβλίο της «Enter Ghost»

Το βραβείο απονέμει η επιστημονική εταιρεία Royal Society of Literature και πριμοδοτεί κάθε χρόνο με 15.000 λίρες τον συγγραφέα με το καλύτερο δεύτερο βιβλίο του. Φέτος το βραβείο πηγαίνει στην Isabella Hammad.

Eπιμέλεια: Book Press

...
Βραβείο Waterstones: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων για το 2023

Βραβείο Waterstones: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων για το 2023

Πρόκειται για μυθιστορήματα που έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και ψηφίζονται από τους βιβλιοπώλες της μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones. Kεντρική εικόνα: αριστερά ο Kaveh Akbar και δεξιά η Kaliane Bradley.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο που παίχτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2024.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης πήγε...

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Σκέψεις για την Κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) και την πατριαρχία στη λογοτεχνία, με αφορμή την έντονη συζήτηση για τον σεξισμό στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση. 

...

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Σκέψεις με αφορμή την έντονη συζήτηση που προκάλεσαν πρόσφατα οι νέες αναγνώσεις δύο πολυδιαβασμένων βιβλίων της νεοελληνικής πεζογραφίας, ενός παλιότερου, της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Μ. Καραγάτση, κι ενός νεότερου, της «Γραμμής του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Εστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ