akadimia athinon

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022. Τους Τι­μώ­με­νους και τις Τι­μώ­με­νες της Πα­νη­γυ­ρι­κής Συ­νε­δρί­ας ανα­κοί­νω­σε στις 20 Δε­κεμ­βρί­ου 2022 η Ακα­δη­μία Αθη­νών. Ανά­με­σά τους βρί­σκο­νται ο Τί­τος Πα­τρί­κιος, η Μα­ρία Ηλιού, η Βε­νε­τία Απο­στο­λί­δου, ο Ευ­γέ­νιος Τρι­βι­ζάς, ο Σά­κης Σε­ρέ­φας, ενώ τι­μη­τι­κές δια­κρί­σεις έλα­βαν οι ποι­η­τές Νά­σος Βα­γε­νάς και Μι­χά­λης Γκα­νάς. Τι­μή­θη­καν επί­σης οι Ένο­πλες Δυ­νά­μεις, η «κυ­ρά Ρη­νιώ», μο­να­δι­κή κά­τοι­κος της βρα­χο­νη­σί­δας Κί­να­ρος, η Ελ­λη­νι­κή Εται­ρεία Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Πο­λι­τι­σμού και ο Γιάν­νης Αντε­το­κούν­μπο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο πρό­ε­δρος της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών Αντώ­νιος Ρε­γκά­κος εκ­φώ­νη­σε ομι­λία με θέ­μα: «Οι αν­θρω­πι­στι­κές σπου­δές στο Αν­θρω­πό­και­νο». Ο γε­νι­κός γραμ­μα­τεύς, Χρή­στος Ζε­ρε­φός, διά­βα­σε την Έκ­θε­ση με θέ­μα «Το έρ­γο της Ακα­δη­μί­ας για το έτος 2022».

Β΄ Τά­ξη των Γραμ­μά­των και των Κα­λών Τε­χνών:

Bρα­βείο Γ. Aθά­να, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, για τη βρά­βευ­ση της κα­λύ­τε­ρης εκ­δε­δο­μέ­νης ποι­η­τι­κής συλ­λο­γής νέ­ου, κα­τά προ­τί­μη­ση, ποι­η­τού, στον Χά­ρη Ιω­σήφ, για την ποι­η­τι­κή του συλ­λο­γή με τί­τλο «τῶν Στρο­φά­δων ἐστίν – αντι­γρα­φή» (Εκ­δό­σεις Πε­ρι­σπω­μέ­νη, Αθή­να 2020).

Bρα­βείο Λά­μπρου Πορ­φύ­ρα, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, για τη βρά­βευ­ση Έλ­λη­να λυ­ρι­κού ποι­η­τού, για πρό­σφα­τα δη­μο­σιευ­μέ­νη ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή, στον Σά­κη Σε­ρέ­φα, για την ποι­η­τι­κή του συλ­λο­γή με τί­τλο «Κή­τη – ένα ποί­η­μα» (Εκ­δό­σεις Πα­τά­κη, Αθή­να 2021).

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, απο­νε­μό­με­νο στην κα­λύ­τε­ρη ερ­μη­νευ­τι­κή μο­νο­γρα­φία ή κρι­τι­κή έκ­δο­ση έρ­γου κλα­σι­κής φι­λο­λο­γί­ας (ελ­λη­νι­κής ή λα­τι­νι­κής), της τε­λευ­ταί­ας τριε­τί­ας στον Ευάγ­γε­λο Αλεξίου, για το έρ­γο του με τί­τλο «Greek Rhetoric of the 4t Century BC. The Elixir of Democracy and Individuality», (Εκ­δό­σεις DeGruyter, Berlin/Boston, 2020).

Βρα­βείο Ελέ­νης & Πά­νου Ψη­μέ­νου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, για τη βρά­βευ­ση δη­μο­σιευ­μέ­νου έρ­γου, που θα ανα­φέ­ρε­ται στην Νε­ο­ελ­λη­νι­κή Ιστο­ρία ή Φι­λο­λο­γία από το 1669 μέ­χρι σή­με­ρα, στην Ίλια Χα­τζη­πα­να­γιώ­τη-Sangmeister, για το έρ­γο της με τί­τλο «Η “άδη­λος” ιστο­ρία του ια­τρο­φι­λό­σο­φου Ευ­στά­θιου. Επι­στή­μη και νε­ω­τε­ρι­κές ιδέ­ες στη νο­τιο­α­να­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη του όψι­μου Δια­φω­τι­σμού» (Πα­νε­πι­στη­μια­κές Εκ­δό­σεις Κρή­της, Ηρά­κλειο 2021).

Λυ­κούρ­γειο Βρα­βείο, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, από τα έσο­δα της δω­ρε­άς Παν. Γραμ­μα­τι­κά­κη, για τη βρά­βευ­ση πρω­τό­τυ­πης, συν­θε­τι­κής επι­στη­μο­νι­κής με­λέ­της με θέ­μα από την Ιστο­ρία του ελ­λη­νι­κού έθνους από των αρχαιοτάτων χρό­νων μέ­χρι τη σύγ­χρο­νη επο­χή, στην Ευ­φρο­σύ­νη Ρι­ζο­πού­λου – Ηγου­με­νί­δου, για το έρ­γο της με τί­τλο «Κα­τά­στι­χον Πε­ριου­σί­ας του Δρα­γου­μά­νου της Κύ­πρου Χα­τζη­γε­ωρ­γά­κη Κορ­νέ­σιου, Συμ­βο­λή στην έρευ­να του υλι­κού, κοι­νω­νι­κού και πνευ­μα­τι­κού βί­ου της Κύ­πρου κα­τά τον 18ο και τις αρ­χές του 19ου αιώ­να» Ίδρυ­μα Ανα­στά­σιος Γ. Λε­βέ­ντης, (Εκ­δό­σεις Κέ­ρα­μος, Λευ­κω­σία 2020).

Βρα­βείο εις μνή­μην Όλ­γας Τσα­κα­τί­κα-Δε­σπο­το­πού­λου, που αθλο­θέ­τη­σε ο σύ­ζυ­γός της ακα­δη­μαϊ­κός Κων­στα­ντί­νος Δε­σπο­τό­που­λος, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 2.500 ευ­ρώ, για την ανά διε­τία βρά­βευ­ση συγ­γράμ­μα­τος ανα­φε­ρο­μέ­νου επί αρ­χαιο­λο­γι­κού θέ­μα­τος ή από την ιστο­ρία της Αρ­χαί­ας Ελ­λά­δας, το οποίο θα κρι­θεί ως συμ­βο­λή στη επι­στή­μη του, στην Κα­τε­ρί­να Πα­να­γο­πού­λου, για το έρ­γο της με τί­τλο «The Early Antigonids: Coinage, Money, and the Economy», (The American numismatic society, New York, 2020).

Έπα­θλο Βα­σι­λεί­ου Δημ. Κο­ντο­δή­μου, εις μνή­μην της μη­τρός του Μα­ρί­ας Δημ. Χα­τζη­βα­σι­λεί­ου – Κο­ντο­δή­μου και του αδελ­φού του Κων­στα­ντί­νου Κο­ντο­δή­μου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, για τη βρά­βευ­ση πρω­τό­τυ­πης, δημοσιευμένης επι­στη­μο­νι­κής με­λέ­της, με θέ­μα από την ιστο­ρία, την αρ­χαιο­λο­γία και εν γέ­νει τον πο­λι­τι­σμό της Ηπεί­ρου, στην Αγ­γε­λι­κή Αγ­γέ­λη για το έρ­γο της με τί­τλο «Ἐκ Ζα­γο­ρί­ου Ἐν Ζα­γο­ρίῳ. Η συμ­βο­λή των Ζα­γο­ρί­σιων στην Επα­νά­στα­ση του 1821: Λό­γιοι, Έμπο­ροι, Φι­λι­κοί» (Εκ­δό­σεις Οσε­λό­τος, Ιω­άν­νι­να, 2022).

Βρα­βείο Δη­μη­τρί­ου Σταμ. Πα­πα­δη­μη­τρί­ου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 2.500 ευ­ρώ, για τη βρά­βευ­ση πρω­τό­τυ­πης και εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νης επι­στη­μο­νι­κής με­λέ­της λα­ο­γρα­φι­κού -και κα­τά προ­τί­μη­ση μου­σι­κο­λο­γι­κού- πε­ριε­χο­μέ­νου, που να αφο­ρά στην πε­ριο­χή της Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας, άλ­λως, σε οποια­δή­πο­τε πε­ριο­χή της Ελ­λά­δας, στην Καλ­λιό­πη Στά­ρα, για το έρ­γο της με τί­τλο «Τα δέ­ντρα του τό­που μας. Μια συ­ναρ­πα­στι­κή πε­ρι­ή­γη­ση στα δέ­ντρα της ελ­λη­νι­κής φύ­σης και στον πο­λι­τι­σμό της!» (Αρ­τέ­ον Εκ­δο­τι­κή, Αθή­να 2021).

Βρα­βείο εις μνή­μην Ελέ­νης Δη­μη­τριά­του-Ζα­φεί­ρα, που αθλο­θέ­τη­σε ο σύ­ζυ­γός της δι­κη­γό­ρος Θω­μάς Ζα­φεί­ρας, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 5.000 ευ­ρώ, για τη βρά­βευ­ση πρω­τό­τυ­πης επι­στη­μο­νι­κής με­λέ­της, δη­μο­σιευ­μέ­νης ή αδη­μο­σί­ευ­της, με θέ­μα ανα­φε­ρό­με­νο στην πα­ρου­σία και τη συμ­βο­λή της Ελ­λη­νί­δας στο φε­μι­νι­στι­κό κί­νη­μα από το 1821 μέ­χρι τη σύγ­χρο­νη επο­χή, στην Αν­να Κα­ρα­μά­νου για το έρ­γο της με τί­τλο «Η ει­ρη­νι­κή εξέ­γερ­ση των θη­λυ­κών SAPIENS 1821-2021» (Εκ­δό­σεις Αρ­μός, Αθή­να 2021).

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως στο Εθνι­κό Ιστο­ρι­κό Μου­σείο και στο Ίδρυ­μα Σύλ­βιας Ιω­άν­νου, για την έκ­δο­ση του έρ­γου με τί­τλο «Ἡ Ἱστο­ρία ἔχει πρό­σω­πο. Μορ­φές τοῦ 1821 στήν Ἑλλά­δα τοῦ Ὄθω­να ἀπὸ τὸν βέλ­γο δι­πλω­μά­τη Benjamin Mary», Εθνι­κό Ιστο­ρι­κό Μου­σείο, Ίδρυ­μα Σύλ­βιας Ιω­άν­νου-Sylvia Ioannou Foundation, Εκ­δό­της AdVenture Α.Ε., Αθή­να 2020 (ελ­λη­νι­κή και αγ­γλι­κή έκ­δο­ση)-Επι­στη­μο­νι­κή επι­μέ­λεια, συ­ντο­νι­σμός κα Χα­ρί­κλεια Γ. Δη­μα­κο­πού­λου.

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στις Μα­ρία Βα­κον­δί­ου και Όλ­γα Γκρά­τζιου (επιμ.) για το δί­το­μο έρ­γο τους «Η Γλυ­πτι­κή στη Βε­νε­τι­κή Κρή­τη (1211-1669). Τό­μος Α΄: Με­λέ­τες, Τό­μος Β΄: Lapidarium», Ιν­στι­τού­το Με­σο­γεια­κών Σπου­δών/Εται­ρεία Κρη­τι­κών Ιστο­ρι­κών Με­λε­τών, (Πα­νε­πι­στη­μια­κές Εκ­δό­σεις Κρή­της, Ηρά­κλειο, 2021).

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στην Τε­ρέ­ζα Πε­σμα­ζό­γλου για το έρ­γο της «ΑΝ­ΔΡΕ­ΑΣ ΜΙΑ­ΟΥ­ΛΗΣ. ΑΡ­ΧΕΙΑ­ΚΑ ΤΕΚ­ΜΗ­ΡΙΑ» (Μου­σείο Μπε­νά­κη, Αθή­να, 2021).

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στο επτά­το­μο έρ­γο με τί­τλο «ΑΝ­ΔΡΕ­ΑΣ ΚΑΛ­ΒΟΣ. Έρ­γα και Αλ­λη­λο­γρα­φία. Έρ­γα: ΤΟ­ΜΟΣ Α΄ Ποι­η­τι­κά. Μέ­ρος Πρώ­το: Δη­μο­σιευ­μέ­να, Μέ­ρος Δεύ­τε­ρο: Αδη­μο­σί­ευ­τα., ΤΟ­ΜΟΣ Β΄ Πε­ζά κεί­με­να. ΤΟ­ΜΟΣ Γ΄ Ποι­κί­λα. Αλ­λη­λο­γρα­φία: ΤΟ­ΜΟΣ Α΄ 1813-1818. ΤΟ­ΜΟΣ Β΄ 1819-1869 & αχρο­νο­λό­γη­τες επι­στο­λές. ΤΑ ΕΥ­ΡΕ­ΤΗ­ΡΙΑ (Επι­μέ­λεια – Σχό­λια Τό­μου Α΄, Μέ­ρους Α΄ Τό­μου: Luigi Trenti, Ευ­ρι­πί­δης Γα­ρα­ντού­δης. Επι­στη­μο­νι­κή επι­μέ­λεια των 6 τό­μων: Δη­μή­τρης Δ. Αρ­βα­νι­τά­κης, Μου­σείο Μπε­νά­κη, Αθή­να 2021).

Βρα­βεία Ιδρύ­μα­τος Κώ­στα και Ελέ­νης Ου­ρά­νη:

Βρα­βείο αφη­γη­μα­τι­κού πε­ζού λό­γου με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 5.000 ευ­ρώ στην Μα­ρία Ηλιού για το βι­βλίο της «Μια φι­λία στη Σμύρ­νη» (Εκ­δό­σεις Μί­νω­ας, 2022).

Βρα­βείο δο­κι­μί­ου με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 5.000 ευ­ρώ στη Βε­νε­τία Απο­στο­λί­δου για το βι­βλίο της «Η λο­γο­τε­χνία στο Πα­νε­πι­στή­μιο. Η συ­γκρό­τη­ση της επι­στή­μης της Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Φι­λο­λο­γί­ας (1942-1982)» (Εκ­δό­σεις Πό­λις, 2022).

Βρα­βείο παι­δι­κής λο­γο­τε­χνί­ας με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 5.000 ευ­ρώ στον Ευ­γέ­νιο Τρι­βι­ζά για το βι­βλίο του «ΟΧΙ! …Δεν θα μας μπεί­τε στη μύ­τη» (Εκ­δό­σεις Εθνι­κό Τυ­πο­γρα­φείο, 2021).

Βρα­βείο ποί­η­σης με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 5.000 ευ­ρώ στον ποι­η­τή Τί­το Πα­τρί­κιο.

Τι­μη­τι­κές δια­κρί­σεις, άνευ χρη­μα­τι­κού επά­θλου, στους ποι­η­τές Νά­σο Βα­γε­νά και Μι­χά­λη Γκα­νά για το σύ­νο­λο του έρ­γου τους.

Γ΄ Τά­ξη Ηθι­κών και Πο­λι­τι­κών Επι­στη­μών:

Βρα­βείο Νι­κο­λά­ου Κα­ρό­λου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 1.500 ευ­ρώ, για πρω­τό­τυ­πη έρευ­να ή συν­θε­τι­κή ερ­γα­σία, με θέ­μα: «H σχέ­ση πρό­θε­σης και πρά­ξης στη φι­λο­σο­φι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της αν­θρώ­πι­νης δρα­στη­ριό­τη­τας», στον Νί­κο Ερη­νά­κη για το σύγ­γραμ­μά του με τί­τλο «Αυ­θε­ντι­κό­τη­τα και Αυ­το­νο­μία: από τη δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα στην ελευ­θε­ρία», Φι­λο­σο­φία (Εκ­δό­σεις Κεί­με­να, Αθή­να 2020).

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στον κ. Ιω­άν­νη Κ. Χα­σιώ­τη, Ομό­τι­μο Κα­θη­γη­τή Ιστο­ρί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης για το νε­ο­εκ­δο­θέν πε­ρι­σπού­δα­στο έρ­γο του με τί­τλο «Ο Οδυσ­σέ­ας στις θά­λασ­σες του Νό­του. Η ελ­λη­νι­κή πα­ρου­σία στις υπερ­πό­ντιες κτή­σεις της Ισπα­νί­ας (16ος – 17ος αι.)» (University Studio Press, Θεσ­σα­λο­νί­κη 2022).

Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας, άνευ αντι­στοί­χου προ­κη­ρύ­ξε­ως, στο «Σώ­μα Ομο­τί­μων Κα­θη­γη­τών του ΕΚ­ΠΑ» (ΣΟΚ­ΠΑ, 1979), για το αξιό­λο­γο εκ­δο­τι­κό έρ­γο του.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025: Στην Ινδή συγγραφέα Banu Mushtaq και τη μεταφράστρια Deepa Bhasthi – Για πρώτη φορά σε συλλογή διηγημάτων

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025: Στην Ινδή συγγραφέα Banu Mushtaq και τη μεταφράστρια Deepa Bhasthi – Για πρώτη φορά σε συλλογή διηγημάτων

Η Ινδή συγγραφέας Banu Mushtaq και η μεταφράστρια Deepa Bhasthi τιμήθηκαν με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025 για τη συλλογή διηγημάτων «Heart lamp», γραμμένη στη γλώσσα Κανάντα.

Επιμέλεια: Book Press

Η Ινδή συγγραφέας ...

«Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»: Εκδήλωση για το δοκίμιο του Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού»

«Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»: Εκδήλωση για το δοκίμιο του Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού»

Παρουσίαση του δοκιμίου του επίκουρου καθηγητή Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού: ΜΚΟ και κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα» (εκδόσεις Τόπος) την Τρίτη, 20 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβείο Κλεψύδρα 2025: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα – Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους

Βραβείο Κλεψύδρα 2025: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα – Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους

Ανακοινώθηκε η μακρά Λίστα του Λογοτεχνικού Βραβείου Κλεψύδρα 2025 που αφορά βιβλία που κυκλοφόρησαν το έτος 2024. Στην κεντρική εικόνα, από πρόσφατη βράβευση.

Επιμέλεια: Book Press

Στη μακρά Λίστα του Λογοτεχνικού Βραβείου Κλεψύδρα 2025 που αφορά βιβλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Τέσσερις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές από την περισσότερο ή λιγότερο πρόσφατη εκδοτική σοδειά. Τρία έργα από δόκιμους δημιουργούς και ένα αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο.

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας 

...

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025: Στην Ινδή συγγραφέα Banu Mushtaq και τη μεταφράστρια Deepa Bhasthi – Για πρώτη φορά σε συλλογή διηγημάτων

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025: Στην Ινδή συγγραφέα Banu Mushtaq και τη μεταφράστρια Deepa Bhasthi – Για πρώτη φορά σε συλλογή διηγημάτων

Η Ινδή συγγραφέας Banu Mushtaq και η μεταφράστρια Deepa Bhasthi τιμήθηκαν με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2025 για τη συλλογή διηγημάτων «Heart lamp», γραμμένη στη γλώσσα Κανάντα.

Επιμέλεια: Book Press

Η Ινδή συγγραφέας ...

«Παθογένεση» του Τζόναθαν Κένεντι (κριτική) – «Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες»

«Παθογένεση» του Τζόναθαν Κένεντι (κριτική) – «Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες»

Για το βιβλίο του Τζόναθαν Κένεντι (Johnathan Kennedy) «Παθογένεση - Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες» (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Διόπτρα). Στην κεντρική εικόνα, μέλη του Ερυθρού Σταυρού κατά την πανδημία της ισπανικής γρίπης (1918-20). 

Γράφει ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή της μελέτης του Αχιλλέα Σύρμου «Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα–φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 – 1991», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Λένας Κορομηλά «Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στο τρένο; είπες.

...
«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μεχμέτ Ατές «Η σιωπή του κελιού», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάντα έλεγαν: «Συνήθως έρχονται γύρω στις έξι, έξι κα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Τέσσερις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές από την περισσότερο ή λιγότερο πρόσφατη εκδοτική σοδειά. Τρία έργα από δόκιμους δημιουργούς και ένα αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο.

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας 

...

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα κλασικά και σύγχρονα μυθιστορήματα μεταφρασμένης λογοτεχνίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα κλασικά και σύγχρονα μυθιστορήματα μεταφρασμένης λογοτεχνίας

Σταντάλ, Φώκνερ, Έσσε, αλλά και σύγχρονες φωνές συγκροτούν μια δεκάδα βιβλίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και που αξίζει να διαβάσουμε. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μια ανασκόπηση της ελληνικής διηγηματογραφίας των τελευταίων πενήντα ετών σε 50 αντιπροσωπευτικά κείμενα. Σε πόσες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν τα διηγήματα (της μνήμης, πολιτικά, ερωτικά, αστυνομικά κ.ά.) και ποιοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της κάθε μιας; Στην κεντρική εικόνα, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ