Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022. Όπως κάθε χρόνο, τα προγνωστικά και τα διαδικτυακά στοιχήματα δίνουν και παίρνουν. Ουελμπέκ, Ερνό και Ρούσντι είναι μεταξύ των φαβορί. Θα επιβεβαιωθούν τα γραφεία στοιχημάτων ή η σουηδική Ακαδημία θα κάνει και πάλι την έκπληξη;
Επιμέλεια: Book Press
Ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η επιτροπή της σουηδικής Ακαδημίας ωστόσο, έχει μάλλον καταλήξει στην μη ανακοινώσιμη βραχεία λίστα της από τον Μάιο, οπότε φαίνεται απίθανο να επηρεαστεί από το γεγονός. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει.
Στη Γαλλία, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως τουλάχιστον τέσσερις Γάλλοι συγγραφείς είναι μεταξύ των φαβορί: Μισέλ Ουελμπέκ, Ανί Ερνό και Πιέρ Μισόν είναι στις πιο ψηλές θέσεις των φαβορί. Στον Ουελμπέκ δίνεται ένα σαφές προβάδισμα, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων που τον φέρνουν πολύ ψηλά και μάλιστα για πρώτη φορά ως επικρατέστερο, όπως όμως ψηλά δίνουν και την Ερνό που φιγουράρει στην 4η θέση αλλά και τον Μισόν στην 7η.
Μεταξύ των γυναικών, κυκλοφορούν τα ονόματα των Τζόις Κάρολ Όουτς (ΗΠΑ), Μαριζέ Κοντέ (Γαλλία), Λουντμίλα Ουλίτσκαγια (Ρωσία) και Μάργκαρετ Άτγουντ (Καναδάς). Πριν τις γυναίκες όμως, την τριπλέτα των φαβορί απαρτίζουν τρεις άνδρες: οι Ουλμπέκ, Ρούσντι και Ngugi wa Thiong'o που είναι μέσα στην τριάδα.
Ο Ουελμπέκ είναι ο πιο πολυδιαβασμένος εν ζωή Γάλλος συγγραφέας, ο Ρούσντι γνωρίζει νέο κύκλο επιτυχίας με τους «Σατανικούς Στίχους» του μετά την επίθεση σε βάρος του, ενώ ο (αμετάφραστος στα ελληνικά) Κενυάτης Ngugi wa Thiong'o είναι ο συγγραφέας που θεωρείται ότι κάθε χρόνο φθάνει πολύ κοντά στη βράβευση τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι Γάλλοι συγγραφείς έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ο Λε Κλεζιό το 2008 και ο Πατρίκ Μοντιανό, το 2014.
Η σουηδική Ακαδημία τα τελευταία χρόνια κάνει την έκπληξη
Όλες αυτές οι προβλέψεις πρέπει να τις διαβάζουμε με προσοχή και έχοντας κατά νου ότι τα τελευταία χρόνια η σουηδική Ακαδημία κάνει την έκπληξη: ο Τανζανός πεζογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα που τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2021, η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ το 2020 ή ο Αυστριακός Πίτερ Χάντκε το 2019, κινούνταν πολύ κάτω από τα ραντάρ των γραφείων στοιχημάτων. Μετά, δε, την αναπάντεχη βράβευση του Μπομπ Ντίλαν το 2016, όλα είναι πιθανά να συμβούν.
Η ετυμηγορία της επιτροπής της σουηδικής Ακαδημίας θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου στις 2μμ (ώρα Ελλάδας).