
Η κλασική ηρωίδα της Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie) επανεμφανίζεται σε μια συλλογή δώδεκα ιστοριών, που είναι γραμμένες αποκλειστικά από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, η ηθοποιός Joan Hickson ως Miss Marple.
Επιμέλεια: Book Press
Ως «φεμινιστικό σύμβολο» και «σπουδαία μα παραγνωρισμένη λογοτεχνική ηρωίδα» χαρακτήρισαν τη Μις Μαρπλ οι δώδεκα συγγραφείς που επιχειρούν να την επαναφέρουν στο προσκήνιο, μέσα από τη συλλογή διηγημάτων τους με τίτλο Marple.
Η συγκεκριμένη έκδοση έχει εγκριθεί από τους κληρονόμους των πνευματικών δικαιωμάτων της Άγκαθα Κρίστι. Ανάμεσα στις συγγραφείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα βρίσκεται η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Βαλ ΜακΝτέρμιντ, η συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Κέιτ Μος, η κλασικίστρια Νάταλι Χέινς και η συγγραφέας μπεστ σέλερ Λούσι Φόλεϊ.
Η Τζέιν Μαρπλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1927 στην ιστορία «Η λέσχη της Τρίτης», η οποία συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων Τα δεκατρία προβλήματα. Έκτοτε, ο χαρακτήρας έχει εμφανιστεί σε συνολικά δώδεκα μυθιστορήματα και είκοσι διηγήματα, όλα γραμμένα από την Άγκαθα Κρίστι.
«Κατά κάποιον τρόπο, η Μις Μαρπλ είναι ένα φεμινιστικό σύμβολο. Την πατρονάρουν, την αγνοούν, την περιφρονούν, ωστόσο τους κατατροπώνει όλους με ευκολία», δήλωσε η Λούσι Φόλεϊ.
Καθώς έγραφαν τα διηγήματά τους, οι δώδεκα γυναίκες χρειάστηκε να τηρήσουν κάποιους κανόνες. Όλες οι ιστορίες έπρεπε να τοποθετηθούν στην περίοδο που είχε επιλέξει η Άγκαθα Κρίστι. Οι συγγραφείς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όσους χαρακτήρες εμφανίζονταν στις κλασικές ιστορίες της Μις Μαρπλ, όμως δεν μπορούσαν να δανειστούν ήρωες από άλλες, άσχετες με την Μαρπλ, ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι. Επιπλέον, οι συγγραφείς δεν μπορούσαν να επινοήσουν νέες πληροφορίες για το παρελθόν της πρωταγωνίστριας.
Η συγγραφέας Κέιτ Μος δήλωσε πως ο χαρακτήρας της Τζέιν Μαρπλ παραμένει επίκαιρος.
«Νομίζω πως η Μις Μαρπλ έχει μια σπάνια ειλικρίνεια. Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειλικρινών ανθρώπων».
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις William Morrow. Τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός