Ο Javier Marías, ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς συγγραφείς της γενιάς του, πέθανε από πνευμονία λόγω κορονοϊού.
Επιμέλεια: Book Press
Ο Ισπανός λογοτέχνης Χαβιέρ Μαρίας, συγγραφέας των μυθιστορημάτων Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς, Καρδιά τόσο άσπρη, κ.ά., πέθανε στο σπίτι του στη Μαδρίτη σε ηλικία 70 ετών.
Ο Μαρίας ήταν άρρωστος εδώ και ένα μήνα από πνευμονία που προκλήθηκε από κορονοϊό.
«Με τεράστια λύπη, σας ανακοινώνουμε πως ο σπουδαίος συγγραφέας και φίλος μας Χαβιέρ Μαρίας πέθανε στη Μαδρίτη σήμερα το απόγευμα», ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκδοτικός οίκος Alfaguara, με τον οποίο συνεργαζόταν ο συγγραφέας.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε πως ο Μαρίας ήταν «ένας από τους σπουδαίους συγγραφείς της εποχής μας», και πως η μέρα που έφυγε από τη ζωή ήταν «μια θλιβερή ημέρα για την ισπανική λογοτεχνία».
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μαρίας έγραψε δεκαέξι μυθιστορήματα, καθώς και αρκετά διηγήματα, πολλά άρθρα και δοκίμια. Μετέφρασε στα ισπανικά έργα του Φώκνερ, του Ναμπόκοφ, του Σαίξπηρ, του Χένρι Τζέιμς και άλλων σημαντικών συγγραφέων.
Ο Μαρίας, ο οποίος γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1951, εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του, Τα λημέρια του λύκου, σε ηλικία είκοσι ετών. Στα μυθιστορήματά του συμπεριλαμβάνεται το All Souls, που είναι εμπνευσμένο από την εποχή που δίδαξε στην Οξφόρδη, καθώς και το Καρδιά τόσο άσπρη, στο οποίο ένας άνδρας επιχειρεί να ανακαλύψει το μυστηριώδες παρελθόν του πατέρα του με τη βοήθεια της νέας του συζύγου.
Ο Μαρίας προκάλεσε σάλο το 2012, όταν αρνήθηκε να παραλάβει το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας της Ισπανίας, αλλά και το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ που το συνόδευε, για το μυθιστόρημά του Ερωτοτροπίες. Ο συγγραφέας δήλωσε πως, με αυτή την κίνηση, θέλησε να εκφράσει την εναντίωσή του στον τρόπο που η Ισπανία απονέμει τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία.
«Στη ζωή μου κατάφερα να μην μπλέξω με τους κρατικούς θεσμούς, με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, και έχω αρνηθεί όλα τα έσοδα από το δημόσιο ταμείο. Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν πως είμαι ένας συγγραφέας που ευνοείται από κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση».
Ο Μαρίας ισχυριζόταν πως κατά τη διάρκεια της πορείας του βασίστηκε ιδιαίτερα σε αυτοσχεδιασμούς, καθώς δεν μπορούσε να σκεφτεί εύκολα καινούριες ιστορίες.
«Όμως μπορώ να εντοπίσω ορισμένες θεματικές που υπάρχουν σε όλα τα έργα μου: η προδοσία, η μυστικότητα, η αδυναμία που έχουμε ως άνθρωποι να κατανοήσουμε τις καταστάσεις, να κατανοήσουμε τους άλλους ανθρώπους, τους ίδιους μας του εαυτούς.
»Κάποια άλλα θέματα που με απασχολούν είναι η πειθώ, ο γάμος, η αγάπη. Αλλά για αυτά μιλάει όλη η λογοτεχνία, όχι μόνο τα βιβλία μου. Κάθε βιβλίο μιλάει για την ίδια σταγόνα νερού που πέφτει πάνω στην ίδια πέτρα, μόνο που το κάνει χρησιμοποιώντας διαφορετική γλώσσα, διαφορετικά εκφραστικά μέσα, και έχει διαφορετική μορφή, ανάλογα με την εκάστοτε εποχή. Όμως εντέλει όλα μιλούν για κάτι κοινό, για τις ίδιες ιστορίες, για την ίδια σταγόνα στην ίδια πέτρα, από την εποχή του Ομήρου ή και νωρίτερα».
Τα βιβλία του Χαβιέρ Μαρίας κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις Σέλας και από τις εκδόσεις Πατάκη.