Steinbeck 01

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας John Steinbeck, ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς πεζογράφους του 20ου αιώνα, ψυχογράφησε στα αριστουργήματά του («Άνθρωποι και ποντίκια», «Τα σταφύλια της οργής», «Ανατολικά της Εδέμ»), τα φτωχά, λαϊκά στρώματα της αμερικανικής επαρχίας, τους περιπλανώμενους εργάτες που καταπιέζονται από την οικονομική ανισότητα μα δεν παύουν να αναζητούν κάποια δικαίωση· ένα καλύτερο μέλλον.

Επιμέλεια: Book Press

Οι επτά συγγραφικοί κανόνες του Τζον Στάινμπεκ, η μέθοδος που εφάρμοζε καθώς έγραφε:

1. Εγκαταλείψτε τη σκέψη ότι κάποτε θα τελειώσετε με το γράψιμο ενός βιβλίου. Μην σκέφτεστε ότι έχετε να γράψετε 400 σελίδες και γράψτε μόνο μία σελίδα την ημέρα, βοηθάει. Στη συνέχεια, όταν το βιβλίο ολοκληρωθεί, θα εκπλαγείτε.

2. Γράψτε ελεύθερα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτυπώστε τα πάντα στο χαρτί σας. Μην διορθώνετε και μην ξαναγράφετε, προτού τελειώσετε με όλο το έργο. Το να διορθώνεις συχνά σου χαρίζει την κατάλληλη δικαιολογία για να μην προχωράς. Επίσης, παρεμβαίνει στη ροή και στον ρυθμό που δημιουργούνται αυθόρμητα, από τη σύνδεση που αποκτάς με το υλικό καθώς γράφεις.

3. Ξεχάστε το γενικό κοινό σας. Κατ’ αρχάς, η σκέψη ενός ανώνυμου, απρόσωπου κοινού θα σας τρομοκρατήσει, και επιπλέον, σε αντίθεση με το θέατρο, ένα τέτοιο κοινό δεν υφίσταται. Στη λογοτεχνία, το κοινό σας είναι μόνο ένας αναγνώστης. Έχω διαπιστώσει ότι μερικές φορές βοηθάει να διαλέγεις ένα άτομο – ένα πραγματικό πρόσωπο που γνωρίζεις ή ένα φανταστικό άτομο και να γράφεις γι' αυτό.

4. Εάν μια σκηνή ή ένα χωρίο του κειμένου σάς παιδεύει και εξακολουθείτε να πιστεύετε πως αξίζει να το κρατήσετε, προσπεράστε το και συνεχίστε να γράφετε. Αφού τελειώσετε με το συνολικό έργο, ίσως να επιστρέψετε στη συγκριμένη σκηνή και να ανακαλύψετε πως ο λόγος που σας παίδεψε τόσο, ήταν επειδή δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα του έργου.

5. Προσέξτε εκείνες τις σκηνές που σας είναι αγαπητές, πιο αγαπητές από τις υπόλοιπες. Συχνά αποδεικνύεται πως δεν είναι ιδιαίτερα καλογραμμένες.

6. Καθώς γράφετε διαλόγους, διαβάστε φωναχτά τα λόγια που γράφετε. Μόνο τότε θα αποκτήσουν τον πραγματικό ήχο του λόγου.

7. Αν υπάρχει μια κάποια μαγεία στη συγγραφή ιστοριών, και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει, κανείς δεν θα καταφέρει να τη συνοψίσει σε μια συνταγή που μπορεί να περαστεί από το ένα άτομο στο άλλο. Η φόρμουλα φαίνεται να πηγάζει αποκλειστικά από την πονεμένη επιθυμία του συγγραφέα να μεταφέρει κάτι σημαντικό που αισθάνεται, στον αναγνώστη. Αν ο συγγραφέας έχει αυτή την επιθυμία, μπορεί μερικές φορές –και όχι πάντα– να βρει τον τρόπο να γράψει κάτι καλό. Πρέπει να αντιλαμβάνεστε μόνοι σας τις αρετές που κάνουν μια ιστορία καλή ή τα λάθη που κάνουν μια ιστορία κακή. Μια κακή ιστορία είναι μια αναποτελεσματική ιστορία.


Βρείτε τα βιβλία του συγγραφέα εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ζωή δεν είναι χρήσιμη»: Παρουσίαση του βιβλίου του Αΐλτον Κρενάκ στο Φεστιβάλ Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου

«Η ζωή δεν είναι χρήσιμη»: Παρουσίαση του βιβλίου του Αΐλτον Κρενάκ στο Φεστιβάλ Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η ζωή δεν είναι χρήσιμη» (εκδ. Carnivora, μτφρ. Ελένη Βλάχου) του Αΐλτον Κρενάκ  ...

Creative Europe: Οι εκδόσεις Βακχικόν σε συνεργασία με εκδότες από επτά χώρες

Creative Europe: Οι εκδόσεις Βακχικόν σε συνεργασία με εκδότες από επτά χώρες

Από τις εκδόσεις Βακχικόν, σε συνεργασία με Ευρωπαίους εκδότες, αναμένεται η κυκλοφορία έργων από τη Σλοβενία και τη Σουηδία στα ελληνικά, καθώς και η μετάφραση του μυθιστορήματος της Γεωργίας Τάτση, «Χορός στα ποτήρια», στα σουηδικά.

Επιμέλεια: Book Press

...
Το βραβευμένο μυθιστόρημα «Ελένη ή ο Κανένας» της Ρέας Γαλανάκη μεταφέρεται στο θέατρο

Το βραβευμένο μυθιστόρημα «Ελένη ή ο Κανένας» της Ρέας Γαλανάκη μεταφέρεται στο θέατρο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος «Ελένη ή ο Κανένας» της Ρέας Γαλανάκη ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καποδίστρια, από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Κεντρική φωτογραφία, από το πόστερ της παράστασης. 

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Δασκάλου: «Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ήταν μια ιδέα εντελώς… δονκιχωτική»

Διονυσία Δασκάλου: «Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ήταν μια ιδέα εντελώς… δονκιχωτική»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τη Διονυσία Δασκάλου, Διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Η ιστορία, το παρόν, τα σχέδια ενός πολύ ιδιαίτερου και εξόχως ποιοτικού εκδοτικού εγχειρήματος.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Το 1984 ο...

«Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του» του Ίαν Ντε Τόφφολι – Ιστορίες για το «καθημερινό» που γίνεται «τραγικό»

«Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του» του Ίαν Ντε Τόφφολι – Ιστορίες για το «καθημερινό» που γίνεται «τραγικό»

Για το βιβλίο του Ίαν Ντε Τόφφολι [Ian De Toffoli] «Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νήσος, σε μετάφραση Διονύση Γιαννουλάκη και Μαρίας Παπαδήμα.

Γράφει η Μαίρη Μπαϊρακτάρη

...
«Οι ξένες» της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα (κριτική) – Ένα πορτραίτο του ευάλωτου

«Οι ξένες» της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα (κριτική) – Ένα πορτραίτο του ευάλωτου

Για την ιδιότυπη συλλογή της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα «Οι ξένες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. 

Γράφει η Κατερίνα Καζολέα

Η καλλιτεχνική φύση της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα απλώνεται σε πολλές κατευθύνσεις. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ