Ο Γαλλοσενεγαλέζος συγγραφέας Ελ Ατζί Ντιαγκολά κατέθεσε αγωγή κατά των εκδοτικών οίκων Flammarion και Gallimard, κατηγορώντας τον Μισέλ Ουελμπέκ ότι του έκλεψε τη βασική ιδέα που αναπτύσσει στο μυθιστόρημά του «Υποταγή».
Επιμέλεια: Book Press
Ένα γεγονός που δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, και σίγουρα όχι όση πήρε το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ με τίτλο Εκμηδένιση (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία), έλαβε χώρα στα αστικά δικαστήρια του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα. Στις 18 Ιανουαρίου, Γάλλος δικαστής δέχτηκε στο γραφείο του τους δικηγόρους δύο κορυφαίων εκδοτικών οίκων καθώς και τον δικηγόρο του Γαλλο-σενεγαλέζου συγγραφέα.
Ο Ελ Ατζί Ντιαγκολά, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων της Σενεγάλης στο Παρίσι, ισχυρίζεται ότι είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2013 χειρόγραφο με τον τίτλο «Η πτώση των συρματοπλεγμάτων» (La chute des barbelés) στα γραφεία των εκδόσεων Gallimard στο Παρίσι. Τρεις μήνες αργότερα δέχτηκε αρνητική απαντητική επιστολή, οπότε και έστειλε το βιβλίο του στις εκδόσεις Flammarion, το 2014, όπου είχε την ίδια τύχη: απορρίφθηκε. Σημειωτέον ότι από το 2012 και μετά, τα δύο εκδοτικά ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό όμιλο, τον Madrigall.
(...) υπάρχουν «70 σημεία στο βιβλίο του Ουελμπέκ που είναι όμοια με το δικό του» αλλά κυρίως ότι «η κεντρική ιδέα είναι ίδια, όπως και η δομή του έργου».
Όταν τον Ιανουάριο του 2015 κυκλοφόρησε η Υποταγή (μτφρ. Λίνα Σιπητάνου, εκδ. Εστία), έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία. Τόσο εξαιτίας της κεντρικής ιδέας, όπου ο Ουελμπέκ βάζει έναν μουσουλμάνο να γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και της συγκυρίας: Οι επιθέσεις των φανατικών στο Charlie Hebdo σημειώθηκαν την ημέρα της κυκλοφορίας του μυθιστορήματος. Τότε, ισχυρίζεται ο Ντιαγκολά, ανακάλυψε ότι το βιβλίο του Ουελμπέκ είχε πολλές ομοιότητες με το δικό του, το οποίο και δημοσίευσε (ιδίοις αναλώμασιν) στον εκδοτικό οίκο Edilivre, με τον τίτλο «Ένας μουσουλμάνος στο Προεδρικό Μέγαρο» (Un musulman à l’Élysée).
Έπειτα από μια πρώτη αγωγή που δεν τελεσφόρησε, ο Ντιαγκολά επέστρεψε πρόσφατα με μια νέα απόπειρα να πείσει τη δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν «70 σημεία στο βιβλίο του Ουελμπέκ που είναι όμοια με το δικό του» αλλά κυρίως ότι «η κεντρική ιδέα είναι ίδια, όπως και η δομή του έργου».
Προφανώς, οι δικηγόροι των δύο εκδοτικών αρνούνται ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.
Ο δικαστής ζήτησε χρόνο να εξετάσει λεπτομερώς τα δύο βιβλία, και η υπόθεση θα συζητηθεί ξανά στις 14 Φεβρουαρίου. Αν η αγωγή γίνει δεκτή, ο Γαλλο-σενεγαλέζος συγγραφέας ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ το 40% των συγγραφικών δικαιωμάτων από τις πωλήσεις της Υποταγής, που πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο (!).
Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για λογοκλοπή
Σημειώνουμε εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μισέλ Ουελμπέκ κατηγορείται για λογοκλοπή. Για το μυθιστόρημά του Ο Χάρτης και η Επικράτεια (μτφρ. Λίνα Σιπητάνου, εκδ. Εστία) υπήρξε επίσης μομφή ότι είχε «δανειστεί» τον τίτλο από μυθιστόρημα που είχε βγει με τον ίδιο ακριβώς τίτλο το 1999 (Michel Lévy, ο συγγραφέας), ενώ για το ίδιο βιβλίο είχαν εντοπιστεί πολλά αποσπάσματα που είχαν μεταφερθεί σχεδόν αυτούσια από τη Wikipedia στο μυθιστόρημα του Ουελμπέκ.