
Η Βικτόρια Χίσλοπ έγινε Ελληνίδα. Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε αμέσως μετά ήταν με τον άνθρωπο που βοήθησε να γίνει αυτό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης
Η Βικτόρια Χίσλοπ έγινε γνωστή στην Ελλάδα μετά την πολύ επιτυχημένη και δημοφιλή τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματός της «Το Νησί», ένα βιβλίο που επίσης διαβάστηκε και αγαπήθηκε πολύ. Ήταν ένα από τα πρώτα συγγραφικά της βήματα έπειτα από μια εικοσαετή καριέρα στη δημοσιογραφία. Ταξίδεψε πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα, έζησε εδώ μεγάλα διαστήματα, έμαθε ελληνικά, έκανε φίλους, ζυμώθηκε με την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις αγωνίες της κρίσης, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και, πλέον, η Βικτόρια Χίσλοπ πολιτογραφήθηκε τιμητικά Ελληνίδα σε μια τελετή που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών. Αμέσως μετά συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αγαπάω την Ελλάδα και με τα προβλήματα, τις δυσκολίες, όχι μόνο την ομορφιά. Αγαπάω τα πάντα», του είπε δωρίζοντάς του το βιβλίο της «Όσοι αγαπιούνται».
Εξηγώντας γιατί είναι πολύ σημαντική για αυτήν η πολιτογράφησή της είπε πως «πολλά χρόνια αγαπώ την Ελλάδα. Δεν είναι μυστικό. Αγαπώ τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι δύσκολο. Η αγάπη μου είναι κάτι πιο πολύ από αυτό. Το σημαντικό είναι να αγαπήσεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω τα πάντα στην Ελλάδα. Η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως μπορώ».
Υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και τρεις Ελληνίδες συγγραφείς, εκπροσώπους διαφορετικών γενιών, τη Ρέα Γαλανάκη, την Αγγέλα Καστρινάκη και την Κάλλια Παπαδάκη, ενώ στη συντροφιά ήταν και η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.
Το ίδιο βιβλίο δώρισε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία μαζί με την Χίσλοπ υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και τρεις Ελληνίδες συγγραφείς, εκπροσώπους διαφορετικών γενιών, τη Ρέα Γαλανάκη, την Αγγέλα Καστρινάκη και την Κάλλια Παπαδάκη, ενώ στη συντροφιά ήταν και η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ. Το τι ειπώθηκε και τι κλίμα επικράτησε σε αυτή την συνάντηση περιγράφεται με πολλή ζεστασιά στην ανάρτηση που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
«Η Βικτόρια Χίσλοπ, που σήμερα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα, μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστή στη χώρα μας από το μυθιστόρημά της «Το νησί», ωστόσο η σχέση της με την Ελλάδα χρονολογείται από πολύ παλαιότερα. Υπήρξε Ελληνίδα πριν γίνει Ελληνίδα, διαλέγοντας την Κρήτη ως τόπο της δεύτερης κατοικίας της, μαθαίνοντας τη γλώσσα μας, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Την υποδέχτηκα στον κήπο του προεδρικού Μεγάρου, μαζί με την πρέσβη της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ και τρεις ελληνίδες συγγραφείς από διαφορετικές γενιές, που αντιπροσωπεύουν, η κάθε μια με το ιδιαίτερο ύφος της και την διακριτή της θεματική, τον δυναμισμό της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Και είχαν πολλά να μας πουν η Ρέα Γαλανάκη, η Αγγέλα Καστρινάκη και η Κάλλια Παπαδάκη. Μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, όχι μόνο για τον πολιτισμό αλλά και για την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική συγκυρία, τα προβλήματα της εκπαίδευσης με την Βικτόρια Χίσλοπ, που δεν έπαυε να επαναλαμβάνει πόσο πιο ελεύθερα ανασαίνει στον τόπο μας, πόσο «σπίτι της» τον νιώθει, πόσο ευεργετική ήταν για κείνη η εμβάπτισή της στη γλώσσα, τη μουσική, τη νοοτροπία και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η απαγγελία μερικών στίχων από τον Ερωτόκριτο από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη και συγγραφέα Βασίλη Παπαδόπουλο, και η παρατήρηση της Ρέας Γαλανάκη ότι ο λόγος του Βιτσέντζου Κορνάρου ήταν, μαζί με τον εκκλησιαστικό, η άγκυρα που πρόσδεσε τους Κρήτες αιώνες ολόκληρους στη γλώσσα και στο ήθος του τόπου τους, έκλεισαν αυτό το όμορφο μεσημέρι. Ένα μεσημέρι που κύλησε σαν ένα δοξαστικό στην ελληνική γλώσσα, αφού και οι δύο Αγγλίδες καλεσμένες μας δεν κατέφυγαν ούτε μία στιγμή στη μητρική τους γλώσσα, αλλά συνομίλησαν μαζί μας σε άπταιστα και ιδιαίτερα εκφραστικά ελληνικά. Μια γλώσσα που μπορεί να μη τους δόθηκε «στις αμμουδιές του Ομήρου», αλλά κατακτήθηκε μέσα από την αγάπη τους για τα κείμενα και για τον τόπο».
«Το σημαντικό είναι να αγαπήσεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω τα πάντα στην Ελλάδα. Η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως μπορώ».
Το τελευταίο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ Όσοι αγαπιούνται κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει το καινούργιο της μυθιστόρημα.