Gregory Markopoulos editing ENIAIOS

Με αφορμή τις προβολές από 27 μέχρι 30 Ιουνίου στο Temenos στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας των αποκατεσταμένων Κύκλων (Orders) XV-XVIII του περίφημου φιλμ Ενιαίος (1947-91) του ελληνοαμερικανού κινηματογραφιστή Gregory Markopoulos (1928-1992), προδημοσιεύουμε την εισαγωγή του Σωκράτη Καμπουρόπουλου και μέρος του δοκιμίου του Gregory Markopoulos «Προς μια τέλεια τάξη» το οποίο βρίσκεται στον κατάλογο του προγράμματος των προβολών, ο οποίος τυπώθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα. Κεντρική εικόνα: Ο Gregory Markopoulos μοντάρει το φιλμ Ενιαίος (1947-91).

Επιμέλεια: Book Press

Temenos 2024

Γράφει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος

Από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου γίνονται φέτος –για 6η φορά– οι προβολές του Temenos [https://www.thetemenos.org/] στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας, μετά από την ίδρυσή του το 1980-82 και την επανενεργοποίησή του το 2004 – ακολούθησαν οι διοργανώσεις του 2008, του 2012, του 2016 και του 2022. Θα προβληθούν σε διεθνή πρώτη οι αποκατεστημένοι Κύκλοι (Orders) XV-XVIII του περίφημου φιλμ Ενιαίος (1947-91) του ελληνοαμερικανού κινηματογραφιστή Gregory Markopoulos (1928-1992), γυρισμένου σε 16mm, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, που ο καλλιτέχνης μόνταρε αλλά δεν πρόλαβε να τυπώσει πριν από τον θάνατό του.

Το εγχείρημα του Ενιαίος είναι ένα μοναδικό εγχείρημα στην ιστορία της πρωτοπορίας – και όλου του κινηματογράφου. Είναι μια ταινία που ανακεφαλαιώνει όλο το έργο του δημιουργού της (περισσότερες από 40 ταινίες, με πιο γνωστές τις Psyché, 1947, Swain, 1950, Twice a Man, 1963, The Illiac Passion, 1967, Himself as Herself, 1967, Eros, O Basileus, 1967, Bliss, 1967, Gammelion, 1968, The Mysteries, 1968, Portrait of Gilbert & George, 1975, κ.ά.), ενσωματώνοντας μικρά αποσπάσματα από την κάθε μία, μαζί με ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό. Η συμμετοχή τους στο μονταρισμένο φιλμ είναι συνειδητά ελάχιστη: τα μεγαλύτερα διαστήματα των Κύκλων του αποτελούνται από ακολουθίες μαύρων, ή λευκών καρέ, μεταξύ των οποίων μόλις που αναφαίνονται, μετά από αρκετό χρόνο, ασπρόμαυρα ή έγχρωμα αποσπάσματα από κάθε έργο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων. Το Ενιαίος συγκροτεί, έτσι, ένα μετείκασμα, ένα φιλμ-αρχείο ή φιλμ-μνήμη όλων των ταινιών που δημιούργησε ο Μ. και που έχουν δει, ή δεν έχουν δει ξανά, σε κανονική μορφή οι θεατές.

gregory markopoulos stills 02

Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση αναδημοσιεύουμε εδώ ένα απόσπασμα από το Πρόγραμμά της μεγάλου σχήματος που εξέδωσαν και φέτος οι εκδόσεις Άγρα: το δοκίμιο του Μαρκόπουλος «Προς μια τέλεια τάξη» (Towards a Complete Order). Το κείμενο γράφτηκε στο ιστορικό, ορεινό Champéry στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας το 1974, την εποχή ακριβώς που ο Μαρκόπουλος συλλαμβάνει την ιδέα να ιδρύσει στην ορεινή Λυσσαρέα της Αρκαδίας, τόπο καταγωγής του μετανάστη-πατέρα του, ένα «Τέμενος», έναν προστατευμένο, ιερό χώρο-βιβλιοθήκη και αρχείο, όπου θα μπορούν να υπάρχουν και να προβάλλονται οι ταινίες του ίδιου και του Robert Beavers, μόνον εκεί.

gregory markopoulos stills 04

Το κείμενο είναι ενδεικτικό για τις ιδέες του Μαρκόπουλος για την έννοια του δημιουργού και την καλλιτεχνική πράξη. Το έργο τέχνης παράγεται απροϋπόθετα, εν είδει φυσικού δικαίου, από την Πρόθεση του δημιουργού, που είναι ιερή όταν είναι γνήσια – δημιουργός μπορεί να είναι «ο Εκλεκτός». Η λειτουργία της φιλμικής πράξης πρέπει να μένει μακριά από τις στρεβλώσεις της ιδιωτικής προστασίας, της κοσμικότητας, της πολιτικής και του «βρώμικου χρήματος» της κατανάλωσης. Η καλλιτεχνική πρόθεση οφείλει με τη σειρά της να μένει αμόλυντη από την αλληλεπίδρασή της με μη-συνειδητούς θεατές, που κατακτούν τη Φιλμική τους Συνείδηση όταν προσέρχονται στο Τέμενος. Στο βαθμό που η συνθήκη αυτή εκπληρώνεται, η πρόθεση του καλλιτέχνη και οι θεατές της να συναντιούνται ελεύθερα, μέσα από αμοιβαίο σεβασμό, τότε και μόνο τότε ο (Μελλοντικός Εκλεκτός) θεατής μπορεί να γευθεί γενναιόδωρα τη χαρά των καρπών της δημιουργίας. Μια διαδικασία που η Νεοϋορκέζα κριτικός Rebekah Rutkoff, αντιπαρέβαλε σ’ ένα άρθρο της με την Εγκοίμηση στο ιερό της Επιδαύρου, με τη θεραπευτική χρήση του ύπνου που εφαρμοζόταν υπό τη φροντίδα του θεού Ασκληπιού.

gregory markopoulos stills 06

Προς μια τέλεια τάξη *
(Towards a Complete Order)

Γράφει ο Gregory Markopoulos (1928-1992)

I
Υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης εδώ, κι εκεί, πιο ψηλά ένας άλλος, και πιο ψηλά πολλές άλλες νεροσυρμές. Μας ενθαρρύνουν. Η απόσταση ενθαρρύνει την ανάβαση προς το Μέλλον. Φυσικά τίποτα δεν φαίνεται μακρινό. Τα πεύκα στέκουν ακίνητα. Η απόσταση.

Εκεί που τα σύννεφα μοιάζουν να χωρίζονται, ξανασμίγουν, έπειτα χωρίζονται ξανά, αποκαλύπτοντας κορυφές κι από πίσω τους άλλες κορυφές. Εμπιστοσύνη. Ελπίδα. Κάθε τι επαναλαμβάνεται όπως μια κοκκινωπή ακτίνα φάρου τη νύχτα.

Η ελευθερία να φτιάχνεις ταινίες είναι προνόμιο λίγων εκλεκτών Ατόμων. Αυτό δεν γίνεται μέσω επιλογής αλλά μέσω Ουράνιων Συγκρούσεων. Μοιάζει με τους άγνωστους ήχους· τους ήχους που πρέπει να ψάξεις για να τους βρεις. Τους ήχους μακριά απ’ τις οδύνες του Παρισιού. Τους ήχους μακριά από τις Οικογένειες του Κόσμου της Τέχνης που μεταχειρίζονται άσχημα τους υποτακτικούς και τους καλλιτέχνες τους. Τους ήχους μακριά από όσους πουλάνε καλλιτεχνική συγκατάβαση. Μακριά από τα μουσεία που έχουν μετατραπεί σε στούντιο. Μακριά από φιλμ φτιαγμένα με δόλιο τρόπο. Μακριά από βρώμικο χρήμα. Μακριά από μπαλζακικούς χαρακτήρες που κρατούν τον κόσμο ενωμένο μέσα από ψεύτικες ερμηνείες και προπαγάνδα. Κι άλλους ήχους ώσπου να εκπληρωθεί το δόγμα που είναι ένα βήμα προς το απόλυτο Τέμενος: Το δόγμα του Τεμένους είναι ότι η Φωνή είναι ο Θεατής ως Δέκτης [1]

gregory markopoulos stills 01

Ρόμπερτ Μπήβερς, «Το φιλμ είναι κάτι ιδιαίτερο – δεν έχει τίποτα να κάνει με την Τέχνη ή τη λογοτεχνία». Είναι αλήθεια. H αλήθεια είναι να πούμε ότι το φιλμ είναι φιλμ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τα στρουκτουραλιστικά ψέματα εξαφανίζονται μαζί με το προπέτασμα καπνού· γιατί είναι ο σπινθήρας της φωτιάς που μετράει. Είναι οι σπινθήρες που κάνουν τη φωτιά ν’ ανάψει. Κάθε σπινθήρας είναι η αναποφασιστικότητα που μας οδηγεί στην ύστατη απόφαση. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να διδαχθεί, ούτε γίνεται αντικείμενο μαθητείας, ούτε μίμησης. Είναι η άυλη ανάσα της Οπτικής Δημιουργίας.

Το να μετράει κανείς κομμάτια μαύρου φιλμ προσβλέποντας στην ανάπτυξη της ταινίας σημαίνει να μένει σταθερός στη μοναχική ελευθερία της κινηματογραφικής πράξης. Είναι η αγάπη που είναι αναγκαία για τη δουλειά του. Ξέρω και νιώθω αν ένα κινηματογραφικό καρέ μου κάνει ή όχι. Το μήκος του είναι ανεξήγητο. Η διάρκειά του είναι ανεξήγητη. Τα συστατικά στοιχεία της κινηματογραφικής πράξης δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τον κριτικό ή από τον θεατή. Ο κριτικός ή ο θεατής του κινηματογράφου δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συστατικά στοιχεία του φιλμ περισσότερο απ’ όσο όλες τις όψεις ενός ανέμου που αλλάζει.

Ρόμπερτ Μπήβερς, «Δημιουργικό είναι μόνο ό,τι αναπτύσσεται…» Για τους λίγους που κατέχουν την ελευθερία της φιλμικής πράξης, δεν υπάρχει ανάγκη να πειραματίζονται. Πειραματίζομαι δεν σημαίνει αναπτύσσομαι· σημαίνει αποτυγχάνω· σημαίνει παρεκκλίνω από τις αβεβαιότητες του Μοντέρνου. Παρόλα αυτά ένα φιλμ μεγαλώνει όπως ένας άνθρωπος. Μεγαλώνει αθέατο. Το πιο πιθανόν είναι ότι μεγαλώνει σε απροσδόκητες στιγμές. Κι αν είναι στ’ αλήθεια φιλμ, μεγαλώνει μέσω Ασύλληπτων Καταστάσεων. Χωρίς αυτού του είδους την ανάπτυξη δεν έχει νόημα· ο ήλιος δεν μπορεί και δεν θα ρίξει ποτέ το φως του πάνω στον ακτινοβόλο καταρράκτη Για πάντα.

[…]

Σεφέρης, «Τα αγάλματα δεν είναι ερείπια – εμείς είμαστε τα ερείπια» (i)

ΙΙ
Έχει περάσει ο χρόνος όπου όλοι και ο καθένας μας μπορούσε να πάρει ό,τι ήθελε από μια ορισμένη μορφή Τέχνης, από ένα ορισμένο φιλμ. Αυτές οι δεκαετίες χάθηκαν, κι ακολούθησε η φτώχια της έκφρασης και της δημιουργίας, με το κοινό να αιωρείται στο θάνατό του σαν ύπαρξη που περιμένει, θαρρείς, τους υπέροχους ορθόδοξους άγγελους του Βυζαντίου να εμφανιστούν μπροστά στη μεγάλη Πρόθεση και την Τέλεια Τάξη του Τεμένους.

Με την έλευση του Εικοστού Πρώτου Αιώνα και την κατασκευή της ορθογώνιας θεμελίωσης του Τεμένους πριν η διάσημη ευλογία της Παναγίας του Ορσανμικέλε γίνει στη Θέα της εμπνευσμένης φωνής «Ένα τετράγωνο…», θα υπάρξει σεβασμός για την Πρόθεση των δημιουργών· για τα φιλμ του Μπήβερς και του Μαρκόπουλος: το Τέμενος με τον κατάλογο των ταινιών του. Για κάθε Τέχνη, για κάθε Φιλμ, για κάθε έργο υπάρχει μόνο μια πρόθεση που εξατμίζεται μόλις το έργο ολοκληρωθεί. Ανέρχεται και διαχέει την ευλογία της στο Μελλοντικό ακροατήριο· στον Μελλοντικό θεατή· στον Ευγενή Μελλοντικό Ιστορικό.

gregory markopoulos stills 05

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που εκπορεύεται από την ενιαία αυτή Πρόθεση είναι να μην αντιπερισπαστεί, να μην μολυνθεί από την παρουσία του θεατή· εν προκειμένω, του φιλμικού θεατή, του Φιλμικού Θεατή του Τεμένους. Εκεί όπου η προέλευση είναι σίγουρη, το έργο είναι Το Έργο. Το Έργο δεν χρειάζεται καμία άλλη αιτιολόγηση πέρα από την ύπαρξή του· διότι είναι οι λαμπρές εσωτερικές αξίες που κάνουν δυνατή την ύπαρξή του. Έτσι, ο θεατής βρίσκεται εκεί όχι για να μετρήσει την ευφυία ή τη γενική κατανόησή του, αλλά για να γνωρίσει το έργο: για τη Συνείδηση του Φιλμ.

Η Συνείδηση του Φιλμ: η εμπειρία της Φιλμικής Συνείδησης σημαίνει να αναγνωρίσει κανείς ως φως, Ήχο και Εικόνα τις ηθικές ιδιότητες ενός συγκεκριμένου έργου του Μπήβερς ή του Μαρκόπουλος. Το φιλοσοφικό πρόσχημα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στα εμπορικά έργα, είναι ένας από τους χειρότερους παράγοντες της φιλμικής εκπαίδευσης, της φιλμικής ψυχαγωγίας. Τα εμπορικά φιλμ παλιώνουν γιατί προορίζονται να υπηρετούν έναν διεστραμμένο, ανυποψίαστο σκοπό. Αυτός ο σκοπός, αυτή η μεταμφίεση είναι η βασική αντίληψη όσων αγαπούν το φιλμ, καλλωπίζουν το φιλμ και αδυνατούν να καταλάβουν ότι το φιλμ σε λίγες μόνο περιπτώσεις έχει υπάρξει ως Φιλμ. Είναι οι καταστροφείς αυτής της όψης του φιλμ που χάθηκε: του Ενθουσιασμού. Που δεν υπάρχει πια ούτε για τον θεατή, ούτε για τον δημιουργό.

III
Η δημιουργία του Τεμένους έχει προχωρήσει όπως το πέσιμο του χιονιού κοντά στις πιο ψηλές κορυφές των Dents Du Midi. Οι χιονονιφάδες και το εναλλασσόμενο φως αποκάλυψαν την Αλήθεια Όλων των Εμφανίσεων. Μέρα με τη μέρα η Πρόθεση ξεκαθάρισε. Μετά το πρωινό, ταΐζοντας τα πουλιά, διανύοντας τη μέρα, και συχνά μετά από απροσδόκητα ταξίδια στο εξωτερικό με στόχο την ανύψωση του σκοπού του Τεμένους, το καλυμμένο ρεύμα της ενέργειας κύλησε ασταμάτητα με πολύ μεγάλο Κόστος· και, συχνά, όχι χωρίς τους κινδύνους του.

Αλλά ήταν εδώ, στα Dents Du Midi, που η αιφνίδια Απόφαση ελήφθη. Πάρθηκε μια ώρα, πριν από μερικές εβδομάδες, μετά το πρωινό, μετά από το τάισμα των πουλιών, αντικρύζοντας τον πανέμορφο καταρράκτη. Αναλάβαμε δράση. Απαλλαχτήκαμε από τις αφιερώσεις, τις αφήσαμε στο μυστήριο των αναδόχων τους. Και οι εκτυπώσεις που υπάρχουν σήμερα έγιναν αποκλειστικά κόπιες εργασίας, μια χειρονομία που ταιριάζει στους σπεκουλαδόρους του έργου μου, γνωστούς και άγνωστους.

gregory markopoulos stills 07

Όταν ο μελλοντικός θεατής του Τεμένους αναρωτηθεί με ποιον τρόπο το κομψό τετράγωνο έγινε πραγματικότητα, μπορεί να αναζητήσει στα αρχεία του Τεμένους την πηγή της Επιτυχίας. Ένα στοιχείο που θα συνειδητοποιήσει είναι ότι το χρώμα είναι αυτό από το οποίο προέρχεται η λέξη Αγάπη. Με δικαιολογημένη Επικράτεια την Ελλάδα. Ο Μελλοντικός Εκλεκτός, θα καταλάβει ότι η Τέλεια Τάξη ήταν απαραίτητη και αναπόφευκτη· ότι με την αποσύνθεση της γενικής δημόσιας συνείδησης, η Κατεύθυνση Εξακριβώθηκε. Όπως η δύναμη και η θέα των σύννεφων σχηματίζονται στα Γρανιτένια Ύψη με Δύναμη Επιβολής, έτσι και η Μελλοντική Αρχιτεκτονική του Τεμένους: χώροι θέασης και ανάπαυσης ανάεροι πιο πολύ κι απ’ το πέταγμα των πουλιών.

Όπου οι καρδιές συναντούν το Φιλμ Δικαιωμένες!

Όπου τα πνεύματα συναντούν το Φιλμ Δικαιωμένα!


Στα μακρινά χρόνια ο Μελλοντικός Εκλεκτός [θεατής] του Τεμένους θα επαναλαμβάνει,

«Είναι σαν ουράνιο τόξο!» Γιατί είναι γι’ αυτόν που αξίζει που φτιάχτηκε. Θα είναι το χέρι του που αποκατέστησε και προστάτεψε χιλιάδες πόδια πρωτότυπου φιλμ. Στ’ αλήθεια θα είναι η φωνή του.

10 Αυγούστου 1974

Chalet Hortensia, Champéry

* Μετάφραση: Σωκράτης Καμπουρόπουλος


Σημειώσεις:
1. Robert Beavers
i. The Art of Poetry No.13 (Μια συζήτηση του Γιώργου Σεφέρη με τον Edmond Keeley) Paris Review No. 50, Fall 1970

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης είναι γεγονός

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης είναι γεγονός

Το 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών Κρήτης θα διεξανθεί από την Παρασκευή 5 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών και των χώρων προβολών.

Επιμέλεια: Book Press

Το 1ο Φεστιβάλ Παλα...

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

Για την ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». Τολμηρό φιλμ που όμως δεν πέφτει σε κλισέ και ανούσια δράματα. 

Γράφει η Φανή Χατζή

«Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» είναι η απόλυτα καλοκαιρινή ταινία, ιδανική για ένα χαλαρό βραδάκι σε κάπ...

Γιατί αρέσει τόσο πολύ το Baby Reindeer;

Γιατί αρέσει τόσο πολύ το Baby Reindeer;

Σκέψεις με αφορμή την τηλεοπτική σειρά «Baby Reindeer» / «Μικρό Ταρανδάκι», η οποία συζητήθηκε όσο καμία άλλη τους τελευταίους μήνες.

Γράφει η Φανή Χατζή

Δεν έχει πάνω από δύο μήνες που κυκλοφόρησε στο Netflix η βρετανική σειρά «Baby Reindeer» («Μικρό ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ