ete derneier1

Για την ταινία της Κατρίν Μπρεγιά «Το τελευταίο καλοκαίρι» («L’ été dernier») που βγαίνει στις αίθουσες στις 18 Απριλίου. Ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο που ξεφεύγει από την πεπατημένη. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

«Το τελευταίο καλοκαίρι» (L’ été dernier, 2023), είναι το τελευταίο φιλμ της Κατρίν Μπρεγιά (Catherine Breillat) και δεύτερο αφού έπαθε το 2006 το εγκεφαλικό που της παρέλυσε ένα μέρος του σώματός της. Το προτελευταίο φιλμ της, του 2013, Abus de faiblesse (μετάφραση «Κατάχρηση αδυναμίας»), με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στον κεντρικό γυναικείο ρόλο, αφηγείται την ιστορία του έρωτά της, όσο ήταν ανάπηρη, προς τον διεθνή απατεώνα Κριστόφ Ροκανκούρ, που της έκλεψε ένα μεγάλο ποσό παριστάνοντας τον ερωτευμένο.

Το «Τελευταίο καλοκαίρι», αποτελεί ένα πετυχημένο ριμέικ του ωραίου ερωτικού φιλμ «Η βασίλισσα της καρδιάς», της Δανής Ελ-Τούκι. Το φιλμ της Breillat είναι πολυσημικό και διφορούμενο. Διηγείται τον «τρελό έρωτα» της αστής συζύγου ενός ώριμου επιχειρηματία με τον νεαρό γιο του από τον προηγούμενο γάμο του.

Ο «ένοχος» 

Όταν ο παραμελημένος γιος αποκαλύπτει στον πατέρα του τη σεξουαλική σχέση τους, η μητριά του τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Μα η μεταξύ τους σπίθα δεν μπορεί να σβήσει, γίνεται φωτιά και τους οδηγεί στα δικαστήρια για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να βρεθεί ο «ένοχος». Ένοχος όμως ουσιαστικά δεν είναι κανένας, δεν βρισκόμαστε στις ΗΠΑ που βάζουν φυλακή τις ελκυστικές καθηγήτριες που κάνουν σεξ με κάποιον έφηβο μαθητή τους…

Η ταινία της Κατρίν Μπρεϊγιά είναι αισθαντική, ερωτική και συνάμα αμφίσημη, παίζει με το μυαλό των χαρακτήρων της μυθοπλασίας και του θεατή, μέσω μιας αισθησιακής, απλής, λιτής σκηνοθεσίας. Γιατί οι πιθανές αναγνώσεις της μυθοπλασίας είναι πολλές:

Η σαραντάρα σύζυγος, η Αν, είναι μια ερεθισμένη σκύλα (ερμηνεία περιοριστική, σεξιστική και σχηματική); Ο νεαρούλης είναι ένα κακομαθημένο, κωλόπαιδο αστόπαιδο;

Η σαραντάρα σύζυγος, η Αν, είναι μια ερεθισμένη σκύλα (ερμηνεία περιοριστική, σεξιστική και σχηματική); Ο νεαρούλης είναι ένα κακομαθημένο, κωλόπαιδο αστόπαιδο; Μήπως στην ουσία φταίει ο βλάκας σύζυγος που δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του ή που παριστάνει υποκριτικά πως δεν βλέπει;

Καμία πολιτική ορθότητα

Ή μήπως γενικά οι άντρες είναι τα αφελή θύματα των ανώτερών τους και πιο ισχυρών κι εξυπνότερων γυναικών που κρατούν πλέον αυτές τα ηνία; Αν και οι παραπάνω αναγνώσεις στέκουν όλες κατά ένα μικρό ποσοστό, είναι εξίσου μονόπλευρες κι απλοϊκές… Είναι φανερό πως παρόλο που το φιλμ γεννήθηκε μετά την εμφάνιση του metoo, δεν έχουμε να κάνουμε με την οπτική της πολιτικής ορθότητας, την οποία η Μπρεγιά δεν αποδέχεται, γιατί πιστεύει πως δεν πρέπει να ξηλώσουμε, να καταστρέψουμε και να υπονομεύσουμε τον έρωτα και το σεξ λόγω της κρυπτοπουριτανικής ανοησίας μας. Αντιθέτως, πρόκειται για άλλη μια γαλλική ιστορία και υπόθεση «τρελού έρωτα» που αναπτύσσεται μέσα από τις αντιξοότητες, τα δύσκαμπτα ηθικά κι οικογενειακά ταμπού και τα εμπόδια…

ete dernier2

Δεν παρακολουθούμε απλά την εξέλιξη ενός βιτσιόζικου, ιδιότυπου τριγώνου, ένα τυπικά διεστραμμένο και διεφθαρμένο, μεγαλοαστικό, ερωτικό τρίγωνο με άνισες, ασύμμετρες τις ηλικίες των μελών του.

Ακόμη πιο παράξενο φαίνεται πως αυτή η τρελή ερωτική ιστορία έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και ομοιότητες με το ανεξέλεγκτο πάθος της Γαλλίδας σκηνοθέτιδος και συγγραφέως προς τον απατεώνα που αγάπησε –και την κατάκλεψε– γιατί της προσέφερε σεξουαλικό πάθος όσο ήταν ανάπηρη και δεν την επιθυμούσε άλλος (του δάνεισε μεγάλα ποσά και της τα έφαγε, μα η ίδια είπε πως της προσέφερε έρωτα όταν ήταν άρρωστη). Τελικά οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, όπως τα πρόσωπα του φιλμ, για οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση εκ μέρους του Ροκανκούρ.

catherine breillat

Η Catherine Breillat

Αισθησιακά και τολμηρά φιλμ 

Η ταλαντούχα, καταραμένη, βασανισμένη, ερωτική κι ευφάνταστη σκηνοθέτιδα Μπρεγιά έχει κάνει μερικά πολύ αισθησιακά και τολμηρά φιλμ. Έπλασε ερωτομανείς, θαρραλέες, πανσεξουαλίστριες ηρωίδες/χαρακτήρες, σε μυθοπλασίες ερωτικές, ενίοτε κάπως ωμής και στιβαρής, νατουραλιστικής φτιαξιάς, ενίοτε πιο στυλιζαρισμένης.

H Κατρίν Μπρεγιά είναι ειδικευμένη στο θέμα της γυναικείας σεξουαλικότητας, των ιδιαιτεροτήτων των γυναικείων πόθων και των παθιασμένων αναζητήσεών τους.

Όλα σε ένα δικό της, ιδιόρρυθμο, προσωπικό κινηματογραφικό στυλ. Η Μπρεγιά εστιάζει θεματικά και σκηνοθετικά στον ερωτισμό και την επιθυμία με τόλμη, φρέσκο βλέμμα και ρεαλισμό, ενίοτε με νατουραλιστική χροιά.

ete dernier3

H Κατρίν Μπρεγιά είναι ειδικευμένη στο θέμα της γυναικείας σεξουαλικότητας, των ιδιαιτεροτήτων των γυναικείων πόθων και των παθιασμένων αναζητήσεών τους, ζωγραφισμένων με ένταση, αδρότητα, πρόκληση και ερωτική διέγερση έναντι των γυναικών και των ανδρών θεατών. Πετυχημένα φιλμ της που ξεχώρισαν για τον ερωτισμό και τη αισθηματική δύναμή τους ήταν τα «Une vieille maîtresse», του 2007, με την Άρια Αρζέντο, «Anatomie de l'enfer» (2002), «Brève Traversée» (2001), «Sex is comedy» (2001), «À ma soeur!» (2000), το εκρηκτικό «Romance» (1999), «Parfait amour» (1996), «Sale comme un ange» (1991), «36 fillette» (1986), «Tapage nocturne» (1979) με ηθοποιό την αδελφή της Μαρί-Ελέν Μπρεγιά και η πρώτη μεγάλου μήκους της «Une vraie jeune fille», του 1976, όλες ερωτικής θεματογραφίας.

Στην Ελλάδα έχουν παιχτεί τα φιλμ της «Ένα αληθινό θηλυκό» (1976), «Ρομάντζο» (1999), «Σύντομο πέρασμα» (2001), «Sex is comedy» (2002), κ.ά. ταινίες με βασικό θεματικό μοτίβο τον έρωτα και τις σχέσεις. Nα σημειώσουμε πως έχει κατηγορηθεί, άδικα και πουριτανικά, για πορνογραφικό σινεμά... Η Μπρεγιά έχει γράψει πολλά τολμηρά και άμεσα έργα μέχρι ωμότητας, μυθιστορήματα και σενάρια από τα μυθιστορήματά της. Υπήρξε συγγραφέας από νέα και ενδιαφέρουσα σεναριογράφος, σε ταινίες του Πιαλά, της Καβάνι, του Μπελόκιο, του Ζακ Μπαρατιέ, του Ντέιβιντ Χάμιλτον κ.ά.

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Τελευταίο του βιβλίο, η αναθεωρημένη έκδοση του «Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες» (εκδ. Αιγόκερως).  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολύδροσο», μια ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη – Μνήμες, ευαισθησία και νοσταλγία

«Πολύδροσο», μια ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη – Μνήμες, ευαισθησία και νοσταλγία

Για τη νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη «Πολύδροσο», η οποία προβάλλεται από σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πρωταγωνιστούν η Βίκη Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης («Th...

8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA: 4 αίθουσες, 7 ταινίες, ένα αφιέρωμα και πολλές μικρού μήκους

8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA: 4 αίθουσες, 7 ταινίες, ένα αφιέρωμα και πολλές μικρού μήκους

To 8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA, από τις 27 Μαΐου μέχρι και τις 5 Ιουνίου, σε 4 αίθουσες θα προβάλλει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, ένα αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών. Κεντ...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ