alg_watts

Της Εύας Στάμου

Η ταινία  "Μέχρι να σε βρω", που βγήκε στις ελληνικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα, είναι η νέα δουλειά του Ροντρίγκο Γκαρσία (γιού του Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ  Γκαρσία Μαρκές). O Γκαρσία στο διπλό ρόλο σκηνοθέτη/σεναριογράφου επιχειρεί να παρουσιάσει

από διαφορετικές οπτικές γωνίες το ζήτημα της υιοθεσίας. Όπως και στις προηγούμενες δουλειές του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η ταινία ‘Εννέα Ζωές’ και η τηλεοπτική σειρά ‘In Treatment’, o Γκαρσία εστιάζει στη ψυχολογική εμβάθυνση που σκοπό έχει να αναδείξει τις απώτερες αιτίες και τα δυσδιάκριτα κίνητρα πίσω από τις πράξεις των ηρώων του. Ο τίτλος της ταινίας, όμως, τόσο στα ελληνικά όσο και στο πρωτότυπο Mother and child, είναι παραπλανητικός. Το έργο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είχε ονομαστεί ‘Μητέρες και κόρες’ (όπως συνέβη στην ισπανική διανομή της ταινίας: Madres & hijas) αφού ο ρόλος των ανδρών είναι πολύ περιορισμένος: η δράση τους, με λίγες εξαιρέσεις, είναι περιφερειακή, καθώς λειτουργούν σκηνοθετικά ως απλοί δορυφόροι των γυναικών.

Η ταινία αφορά κατ΄ ουσίαν τη ζωή τριών γυναικών, που αποδίδονται με πειστικότητα από τη Ναόμι Γουότς (Elizabeth), τη Κέρυ Γουόσινγκτον (Lucy), και την εξαιρετική στο ρόλο της ως Karen, Ανέτ Μπένιγκ. Η Karen είναι μια γυναίκα που καταφέρνει να ενηλικιωθεί στα 50, μετά το θάνατο της μητέρας της, αφού ποτέ δεν ξεπέρασε το γεγονός πως όταν ήταν έφηβη αναγκάστηκε να δώσει το μωρό της για υιοθεσία. Στο παρόν, με την βοήθεια ενός άντρα-σωτήρα που εμφανίζεται στο χώρο εργασίας της, η Κaren καταφέρνει για πρώτη φορά να παραδεχτεί την ανάγκη της για στενή επαφή, να αποδεχτεί το παρελθόν, και να προχωρήσει. Η Elizabeth είναι μια σέξυ, δυναμική δικηγόρος της οποίας το άγχος είναι πώς θα παραμείνει και θα δείχνει αυτάρκης. Ο φόβος της συναισθηματικής εγγύτητας και της απώλειας του ελέγχου, που αγγίζει την παράνοια, και πηγάζει από το τραύμα της εγκατάλειψης από τη φυσική της μητέρα και την υιοθεσία, οδηγεί την ηρωίδα σε μια ατέρμονη φυγή με μοιραίες για την ίδια συνέπειες. Η Lucy, μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά και επιθυμεί να υιοθετήσει ένα ορφανό, θα χρειαστεί να υπερβεί μια σειρά εμποδίων, όπως τις προκαταλήψεις της ίδιας της μάνας της και την αδυναμία του άνδρα της να σταθεί πλάι της και να υποστηρίξει το εγχείρημά της.

Η ταινία επιχειρεί να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα, με τρόπο χειριστικό, μέσω συγκινησιακά φορτισμένων σκηνών που αγγίζουν τη
mother_child_movie
συναισθηματολογία. Το πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι διττό. Πρώτον, η ταινία φέρεται κατά της υιοθεσίας, σκιαγραφώντας τη ζωή τής υιοθετημένης πρωταγωνίστριας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα - όμως όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν υιοθετημένοι άνθρωποι συναισθηματικά ώριμοι με πλήρως ανεπτυγμένη προσωπική και κοινωνική ζωή. Τα όσα, δηλαδή, η ταινία παραθέτει ως δεδομένα, δίνουν, στην καλύτερη περίπτωση, μία μερική, αν όχι μεροληπτική, εικόνα της πραγματικότητας. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά όχι το τι περιγράφει η ταινία, αλλά το πώς το ερμηνεύει. Η κυρίαρχη ερμηνευτική ιδέα του σεναρίου είναι ότι οι πράξεις του καθενός μας είναι προκαθορισμένες από τις πρώτες στιγμές της γέννησής μας: όλα τα υιοθετημένα παιδιά βιώνουν το τραύμα της εγκατάλειψης, και το τραύμα αυτό για όσους ανθρώπους δεν έχουν γνωρίσει τους βιολογικούς γονείς τους είναι αδύνατο να επουλωθεί, οδηγώντας τους σε αυτοκαταστροφικές πράξεις. Στους διαλόγους μεταξύ των κεντρικών χαρακτήρων της ταινίας κυριαρχεί το ερώτημα αν αυτό που έχει σημασία για τη σχέση μητέρας -παιδιού είναι το αίμα ή ο χρόνος που περνούν μαζί. Κι ενώ τουλάχιστον δύο φορές ο σκηνοθέτης βάζει στο στόμα των ηρωίδων του τη φράση: «Αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί», πλέκει την ιστορία με τρόπο που σαφώς αναιρεί αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας την μοναδική υπεροχή των δεσμών αίματος.

Οι πολύ καλές ερμηνείες, οι ρέουσες εσωτερικές λήψεις, και οι προσεγμένοι διάλογοι δημιουργούν μια ταινία που αξίζει να δει κανείς, αλλά όχι μία εξαιρετική ταινία, τόσο για τους λόγους που προανέφερα, όσο και για το ότι το σενάριο προτάσσει έναν ψυχο-βιολογικό ντετερμινισμό, ο οποίος υπονομεύει τη σημασία της προσωπικής ευθύνης που ο καθένας φέρει για το πώς στέκεται ανά πάσα στιγμή απέναντι στην πραγματικότητα, και για τις επιλογές με τις οποίες διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του, στο παρόν και στο μέλλον.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είδαμε την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας» – Πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Είδαμε την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας» – Πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Για την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας», πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου που είναι υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και του Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Βάγκνερ Μόουρα. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Στέγη – Μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες του σκηνοθέτη

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη Στέγη – Μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες του σκηνοθέτη

Από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου, η έκθεση «Γιώργος Λάνθιμος: Photographs», με 182 φωτογραφίες του σκηνοθέτη από την τελευταία πενταετία, θα φιλοξενηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Είδαμε το «Δύο Εισαγγελείς» του Σεργκέι Λόζνιτσα – Αντισταλινική και αντιπουτινική πολιτική μυθοπλασία

Είδαμε το «Δύο Εισαγγελείς» του Σεργκέι Λόζνιτσα – Αντισταλινική και αντιπουτινική πολιτική μυθοπλασία

Για την ταινία «Δύο εισαγγελείς» του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Η ταινία «Δύο εισαγγελείς», που προβάλλεται στο Άστυ, του καλού Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα, σημαντικού ντοκιμαντερίστα με ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Περιήγηση στον αιώνα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μέσα από τις αφηγήσεις της ζωής της σε τέσσερα βιβλία

Περιήγηση στον αιώνα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μέσα από τις αφηγήσεις της ζωής της σε τέσσερα βιβλία

Η σπουδαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ [1926-2026] πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Θυμόμαστε την πλούσια ζωή και το σημαντικό έργο της μέσα από τέσσερα βιβλία με συνομιλίες και αφηγήσεις της. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Είδαμε την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας» – Πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Είδαμε την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας» – Πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Για την ταινία «Ο μυστικός πράκτορας», πολιτική φαντασμαγορία του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου που είναι υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και του Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Βάγκνερ Μόουρα. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
Βραβεία περιοδικού (δε)κατα: Στον Διονύση Μαρίνο και τον Ίβα Πεζουασβίλι

Βραβεία περιοδικού (δε)κατα: Στον Διονύση Μαρίνο και τον Ίβα Πεζουασβίλι

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το 2024. Κεντρική εικόνα: Ο Διονύσης Μαρίνος στην τελετή απονομής των βραβείων.

Επιμέλεια: Book Press

Τα βραβεία μυθιστορήμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ