LAPPAS4

Με την έκθεση «Εγκιβωτισμός – Mappemonde», του πρόωρα χαμένου εικαστικού Γιώργου Λάππα (1950-2016), η γκαλερί CITRONNE εγκαινίασε τον αθηναϊκό της χώρο στο Κολωνάκι.

Της Τόνιας Μάκρα

Επιλέγοντας, με σοφία θα έλεγα, ως εναρκτήρια εκδήλωση την παρουσίαση ενός από τα πλέον σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής. Το οποίο επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να TO δούμε από την εποχή της δημιουργίας του τη δεκαετία του ’80 και την επιτυχή συμμετοχή του σε διεθνείς διοργανώσεις καθώς και την έκθεσή του στην Αθήνα.

Η επανέκθεση αυτή του μυστικιστικού και εξαιρετικής τεχνικής έργου φέρνει στο προσκήνιο το πολύ λυπηρό γεγονός της ανυπαρξίας ουσιαστικά στην Αθήνα μουσείου σύγχρονης τέχνης όπου φυσικά θα μπορούσε ο κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίσει δημιουργίες παρόμοιας καλλιτεχνικής αξίας. Φυσικά το ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) υφίσταται ως οντότητα και κτίριο και διαθέτει πλούτο συλλογών. Αλλά ως Μουσείο παραμένει δυστυχώς εκτός λειτουργίας. Επίσης αυτό το σημαντικό έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στις συλλογές του για να φωτίζει κι αυτό με την αξία του την πορεία της ελληνικής εννοιολογικής τέχνης - κι αυτή η διαπίστωση μου μοιάζει εξίσου λυπηρή.

Ας επανέλθουμε όμως στο κορυφαίο έργο του εικαστικού Γιώργου Λάππα το οποίο .αντανακλά το εύρος της πνευματικότητας του καλλιτέχνη καθώς και την πολυσύνθετη προσέγγισή του προς τον Άνθρωπο και την Ιστορία του (φιλοσοφική, ανθρωπολογική, κοινωνιολογική έως ψυχαναλυτική), που αποτέλεσαν τις βασικές πηγές έμπνευσης της δουλειάς του σε συνδυασμό (ή με ‘όχημα’), τα προσωπικά του βιώματα.

Ένα οροθετημένο πεδίο μνήμης

LAPPAS2Πρόκειται για μια πολλαπλή εγκατάσταση βασικό μέρος της οποίας αποτελεί ένας διάτρητος «οίκος» από μέταλλο στα τοιχώματα του οποίου είναι «χαραγμένες» πανανθρώπινες σκηνές και μοτίβα. Από τις άπειρες ποικίλης μορφολογίας οπές του το φως διαχέεται στο εσωτερικό προκαλώντας σκιές και σχήματα ενώ ο θεατής που θα θελήσει να εισέλθει εντός μπορεί να ατενίσει το έσω - έξω με τα δικά του μάτια. Ο διάτρητος «οίκος» συντροφεύεται από μια μεγάλη επιδαπέδια σύνθεση μικροσκοπικών ανθρώπινων φιγούρων επίσης δουλεμένων από μέταλλο. Ένα πλήθος ανθρώπινο σαν μυρμήγκια σε αέναη κίνηση.

Η εγκατάσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν από τριάντα χρόνια στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και στη συνέχεια πιο ολοκληρωμένη συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στο Aperto της 43ης Μπιενάλε της Βενετίας (1988). Στην Αθήνα όπως ήδη αναφέραμε φιλοξενήθηκε στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (1987), προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον. Κάποιοι φίλοι εικαστικοί μάλιστα με τους οποίους επισκεφτήκαμε την έκθεση μοιραστήκανε μαζί μου αυθόρμητα τις αναμνήσεις αλλά και τον θαυμασμό που τους είχε προκαλέσει η πρώτη εκείνη παρουσίαση του σημαντικού έργου.

Εγκιβωτισμός στην μνήμη μιας αστικής πολυκατοικίας

«Το Μappemonde», ή αλλιώς ο Χάρτης του Κόσμου, είναι ένα οροθετημένο πεδίο μνήμης. Πρόκειται, δηλαδή, για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα. Για το νέο της χώρο στην Αθήνα η γκαλερί CITRONNE που μια δεκαετία τώρα δραστηριοποιείται στον Πόρο, θέλησε να επιτύχει την σύνθεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, Θέλησε λοιπόν να ξεκινήσει αλλά και να συνεχίσει με έργα αντοχής στο χρόνο όπως το συγκεκριμένο του Γιώργου Λάππα, η συμβολική του οποίου υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και του χώρου», μας εξηγεί η Τατιάνα Σπινάρη κριτικός τέχνης και ιδρύτρια της Γκαλερί. «Σε αυτό το πνεύμα το «Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου, επανέρχεται στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος που είναι ο χώρος της Γκαλερί και ως ένα οροθετημένο, δηλαδή “εγκιβωτισμένο” πεδίο μνήμης “εγκιβωτίζεται” με την σειρά του στην μνήμη μιας αστικής πολυκατοικίας».

«Το δυσκολότερο είναι η εξόρυξη των εικόνων από μέσα μας».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Γιώργο Λάππα ο οποίος βίωσε με εσωτερικότητα τη διαδικασία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Για την έκθεσή του αλλά και το σημαντικό του έργο θα επιχειρήσω να μιλήσω μέσα από αναφορές και παραπομπές στα κείμενα των επιμελητών. Δηλαδή της συζύγου του επίσης γνωστής γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, της γκαλερίστριας Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, καθώς και του αρχιτέκτονα, καθηγητή Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Πώς θα μπορούσα άλλωστε να προβώ σε ένα τέτοιο εγχείρημα χωρίς τη πολύτιμη βοήθεια των κειμένων τους ; Ειδικά όταν αναφέρομαι σε έναν τόσο στοχαστικό καλλιτέχνη η δουλειά του οποίου κρίνεται δυσανάγνωστη και τα κλειδιά της έμπνευσής του παραμένουν απόκρυφα μυστικά . Γιατί μπορεί όλοι να τον γνωρίσαμε και να τον αγαπήσαμε από τις εντυπωσιακές κόκκινες μεγαλειώδεις ανθρώπινες φιγούρες του. Αλλά αυτό τελικά δεν ήτανε παρά μια ακόμα ξεχωριστή δική του ‘νότα’ που καταγράφηκε ωστόσο έντονα στο συλλογικό μας ασυνείδητο.

LAPPAS1Ο Γ. Λάππας υπήρξε ένας σύγχρονος γλύπτης μυθολόγος, ο οποίος σχεδίαζε, σμίλευε, κατασκεύαζε, χάραζε, συναρμολογούσε. Συγχρόνως κατέγραφε εν είδη ημερολογίου τις σκέψεις του, τα σχέδια του, τις λεπτομέρειες κατασκευής των χιλιάδων διαφορετικών μικροσκοπικών γλυπτών, αλλά και όλες τις πολιτισμικές αναφορές ή βιώματα από το ‘πάντρεμα’ των οποίων πηγάσανε τα έργα του. Σε ένα τέτοιο ογκώδες λεύκωμα είχε καταγράψει βήμα - βήμα στην παραμικρή του λεπτομέρεια τον Χάρτη του Κόσμου.

Στο κείμενό της στον κατάλογο της έκθεσης η σύντροφός του, η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, αναφέρει ότι “…ο κόσμος του «Mappemonde»… αποτελείται από μικρά, μεταλλικά στοιχεία κομμένα στο οξυγόνο και ένα σπίτι, που διαμορφώθηκε γύρω από την αναζήτηση του τόπου του ξεκινήματός του… Όπως μπορείτε να υποθέσετε έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο μυστικιστικού χαρακτήρα, το οποίο αυθόρμητα θα μπορούσε κανείς να συνδέσει και με την αιγυπτιώτικη καταγωγή του καλλιτέχνη (Κάιρο, 1950)».

Αλλά και ο συνεπιμελητής της έκθεσης αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης θεωρεί «το Mappemonde, την μικρογραφία ενός κόσμου που στον πυρήνα του βρίσκεται το ζήτημα της ταξινόμησης. Ή μάλλον καλύτερα, της «διάταξης» μιας σειράς στοιχείων γύρω από ένα μυστικό νόημα. Για μια στιγμή σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και διαφορετικά: μια αλληγορία της πάλης ανάμεσα στο χάος και την τάξη (ή τη «διά-ταξη») που διαθέτει κάτι αρχέγονο και σύγχρονο ταυτόχρονα (όπως η συγκρότηση του ψηφιακού κώδικα, ο οποίος μοιάζει ακατανόητος ενώ τον χρησιμοποιούμε όλοι λειτουργικά). Σε κάθε περίπτωση η αναδιάταξη της γλώσσας του κόσμου είναι το μείζον θέμα αυτού του έργου» (…)». 

Μυστικό βιβλίο

Οι επιμελητές μελέτησαν το ημερολόγιο δημιουργίας του έργου καθώς και ένα ακόμα «μυστικό βιβλίο» «με σκληρό πανόδετο εξώφυλλο όπου ο Λάππας καταγράφει τη διάταξη όλου αυτού του συνθέματος με φωτοτυπημένες φωτογραφίες σε σελίδες σχήματος Α4 που συμπεριλαμβάνουν υλικό από τις εκατόν εξήντα τέσσερις «πλάκες-μήτρες» (χάρτες), σχέδια των τριών χιλιάδων «στοιχείων», μαζί με αυτόγραφες σημειώσεις, καταλογικές παραθέσεις, υπολογισμούς και σκίτσα, καθώς και δύο διπλωμένες έγχρωμες σελίδες που απεικονίζουν όργανα του ανθρώπινου σώματος από βιβλίο ανατομίας.Στη ράχη του τόμου αναγράφεται χρυσοτυπωμένος ο τίτλος του έργου με κεφαλαία γράμματα: «MAPPEMONDE». Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν όλες οι σημειώσεις σχετικά με τις ιδέες που διατρέχουν το έργο αλλά και την εκτέλεσή του. Για παράδειγμα σχετικά με τα μικρά σιδερένια στοιχεία που διατρέχουν τα τοιχώματα του ‘οίκου’ γράφει :

«Τα μικρά σιδερένια στοιχεία στο έργο διαμορφώθηκαν γύρω από αυτή τη σκέψη: Σε κάθε τετράγωνο βρίσκεται αναδιπλωμένη η γραμμή μιας πορείας που συνεχίζεται στο επόμενο τετράγωνο και ελίσσεται από πάνω προς τα κάτω και από τα αριστερά στα δεξιά. Σημάδια της πορείας είναι τα στοιχεία.

Αφού δούλεψα πάνω από δύο χρόνια, κάποτε μου φάνηκε πως τα στοιχεία λειτουργούσαν συγχρόνως και σαν χάρτης ενός κόσμου, με την έννοια των παλιών mappemonde...

Αφού δούλεψα πάνω από δύο χρόνια, κάποτε μου φάνηκε πως τα στοιχεία λειτουργούσαν συγχρόνως και σαν χάρτης ενός κόσμου, με την έννοια των παλιών mappemonde. (…) Να πω και δύο λόγια για τις πλάκες-μήτρες που κόπηκαν τα στοιχεία. Μελέτησα τα ιερογλυφικά και τους κώδικες των Μάγια και διαμόρφωσα έναν τρόπο παραγωγής και διάταξης που ακολούθησα σε όλο το έργο. Το δυσκολότερο είναι η εξόρυξη των εικόνων από μέσα μας.»

Όλο το υλικό από το παραπάνω ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα. περιλαμβάνεται στον 600σέλιδο κατάλογο, που η γκαλερί CITRONNE εξέδωσε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στο «Μυστικό βιβλίο» περιγράφει ο ίδιος το έργο, συνοψίζοντας την εμπειρία του, δύο χρόνια μετά την παρουσίασή του στην Μπιενάλε της Βενετίας:

«Πιστεύω πως με τον καιρό θα καταλάβω αν ο χάρτης αυτού του κόσμου είναι ένα είδος “κειμένου”. Αυτό το υποπτεύτηκα όταν είδα το έργο από ψηλά, από το δεύτερο πάτωμα των Arsenale στη Βενετία. […] Η απλωμένη μάζα από σιδερένιες εικόνες είναι προϊόν ένας μεθοδευμένου παραληρηματικού τρόπου εργασίας. […] στο Mappemonde η έννοια του κατακερματισμού πολλαπλασιάζεται, είναι σπαρμένες εικόνες ενός “πολιτισμού” κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένας “πολιτισμός” του οποίου θα ήθελα να είμαι ο Scribe και ο Champollion. Ο παραλληλισμός αυτός στη φαντασία μου έφτασε μέχρι το σημείο να φτιάξω μαζί με το Mappemonde και τη στήλη της Rosetta του. Ένα βιβλίο μυστικό. Νομίζω ότι για ένα διάστημα είχα χαθεί σε μια προσπάθεια να καταλάβω τι θα μπορούσε να είναι “κίνηση” μέσα στο Mappemonde. Τώρα καταλαβαίνω ότι η ουσιαστική ιδέα ήταν η συρραφή, η συναρμολόγηση του κατακερματισμένου (…)».

Το παραπάνω απόσπασμα του Γ. Λάππα αναφέρεται στο κείμενο του Γιώργου Τζιρτζιλάκη στον κατάλογο της έκθεσης ο οποίος συμπληρώνει : «(…), το Mappemondeκαθιστά τον Λάππα έναν σύγχρονο γλύπτη μυθολόγο, ο οποίος στην περίπτωση αυτή δεν σμιλεύει τόσο –γλύφοντας με τη σμίλη κάποιο υλικό– αλλά κατασκευάζει, χαράσσει, κόβει και προπάντων συναρμολογεί. Ο τρόπος του είναι ένα μοντάζ γλυπτών σχημάτων, στοιχείων και μορφών, ώστε το νόημα να παραμείνει καθολικό και ταυτόχρονα θρυμματισμένο. Το γενικό της γνώσης να συσχετίζεται με το ειδικό της γλυπτικής. Η ολοκλήρωση με το ατελεύτητο (nonfinito). Το Mappemonde είναι, λοιπόν, ένα σύνθεμα αποθησαύρισης, όπου η δουλειά του καλλιτέχνη είναι κατασκευαστική και συνδυαστική (τουτέστιν μαγική), που επανατοποθετεί τη γλυπτική στο κέντρο του κόσμου.»

Εντέλει τι είναι, το Mappemonde;

«Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για την επιτομή μιας γλυπτικής σιωπηλής, χάρη στην οποία όλος αυτός ο πληθυσμός των γλυπτών γίνεται ένα σύνολο μεταλλικών ιδεογραμμάτων ή εικονογραμμάτων (που προκύπτουν από «εξόρυξη»). Δηλαδή, ένα γεγονός υλικό και οπτικό, του οποίου το περιεχόμενο είναι ένας κόσμος ανύπαρκτος όσο και πραγματικός: (…)», καταλήγει ο αρχιτέκτονας..

Επισκεφτείτε την έκθεση, δεν θα χάσετε !

Γκαλερί CITRONNE - Αθήνα, Πατριάρχου Ιωακείμ, 19, 4ος όροφος, έως 28 Φεβρουαρίου. Τηλ. 30 210 7235226, Φωτισμός έκθεσης, Ελευθερία Ντεκώ

LAPPAS3

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται το «LA Comics Festival vol 6» στη Λάρισα – επίσημος καλεσμένος ο εικονογράφος Sako Asko

Έρχεται το «LA Comics Festival vol 6» στη Λάρισα – επίσημος καλεσμένος ο εικονογράφος Sako Asko

Από 6-8 Σεπτεμβρίου, έρχεται το «LA Comics Festival vol 6» στον Μύλο του Παππά, στη Λάρισα, με επίσημο καλεσμένο τον εικονογράφο Sako Asko.

Επιμέλεια: Book Press

Το «LA Comics Festival», για 6η συνεχόμενη χρονιά, έρχεται στην πρωτεύουσα του Κάμπου, από...

«Τραβιάτα» του Βέρντι στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου

«Τραβιάτα» του Βέρντι στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου

Για την όπερα «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη μουσική διεύθυνση του Pier Giorgio Morandi και σε σκηνοθεσία – χορογραφία & σκηνικά του Κωνσταντίνου Ρήγου, η οποία παρουσιάζεται μέχρι και σήμερα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος...

Ανακοινώθηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – «επανεφεύρεση των αριστουργημάτων και των κρυφών διαμαντιών»

Ανακοινώθηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – «επανεφεύρεση των αριστουργημάτων και των κρυφών διαμαντιών»

Νέα μεγάλη δωρεά 11.000.000€ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώθηκε μαζί με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ΕΛΣ για το 2024/25.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Υπέρβαση των ορίων. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της Εθνι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

Για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 414 π.Χ. οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη βραβεύτηκαν στα Μεγάλα Διονύσια. Μιαν ιδιαίτερα αισθαντική προσέγγιση των «Ορνίθων» κάνει φέτος ο Άρης Μπινιάρ...

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η ιστορία χα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ