alt

Μάρθα Άργκεριχ, Φίλιππος Τσαλαχούρης και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Μάρθα Άργκεριχ και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Οι θαυμαστές της Μάρθα Άργκεριχ χρειάστηκε να περιμένουν έναν χρόνο για να την απολαύσουν από κοντά, μιας και η περσινή προγραμματισμένη συναυλία της με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είχε ακυρωθεί λόγω θεμάτων υγείας. Φέτος η διάσημη πιανίστα, η σημαντικότερη ίσως της εποχής μας, εμφανίστηκε στο Ηρώδειο στις 13 Ιουλίου πλαισιωμένη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή. 

Στα 77 της χρόνια η σπουδαία πιανίστα παίζει με αδιαμφισβήτητη ποιότητα, με αξιοζήλευτη άνεση, με τη χαρά ενός μικρού παιδιού. Προτιμά πλέον να παίζει με αγαπημένα της πρόσωπα και αποφεύγει τα μοναχικά ρεσιτάλ. 

Η συναυλία ξεκίνησε με την Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του βέλγου συνθέτη Σεζάρ Φρανκ (1822-1890), σε τρία μέρη, (Lento-Allegro non tropo, allegretto, allegro non tropo). Πρόκειται για την τελευταία ορχηστρική δημιουργία του συνθέτη η οποία ξεφεύγει από το τετραμερές μοντέλο των ρομαντικών συμφωνιών, ενώ οι επιρροές του συνθέτη από τον Μπετόβεν και τον Λιστ προκάλεσαν αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς της εποχής. Η ορχήστρα εκτέλεσε το έργο αρχικά με αφοσίωση, πάθος και προσοχή στη λεπτομέρεια αλλά στην πορεία η εκτέλεσή της έγινε πιο άτονη και σχετικά ανέκφραστη. 

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με το Kοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ (1932). Η Μάρθα Άργκεριχ συνέπραττε με τη Θεοδοσία Ντόκου, αγαπημένη της μαθήτρια και ανερχόμενη πιανίστα, και χάρισαν μια εκτέλεση ιδιαίτερα γοητευτική. Κάποιες αδυναμίες στον συντονισμό ανάμεσα στα πιάνα και την ορχήστρα, η κατά τόπους αστάθεια στο tempo δεν αποτέλεσαν στοιχεία ικανά για να χαλάσουν την κορυφαία στιγμή της συναυλίας. Στα 77 της χρόνια η σπουδαία πιανίστα παίζει με αδιαμφισβήτητη ποιότητα, με αξιοζήλευτη άνεση, με τη χαρά ενός μικρού παιδιού. Προτιμά πλέον να παίζει με αγαπημένα της πρόσωπα και αποφεύγει τα μοναχικά ρεσιτάλ. 

Αυτό όμως που εντυπωσίασε είναι πως η Άργκεριχ ήταν σε θέση να ερμηνεύσει με απόλυτη πιστότητα τα μεσογειακά «χρώματα» του συγκεκριμένου έργου, ενώ το μουσικό δέσιμο των δύο γυναικών ήταν μοναδικό.

Στη συνέχεια, ακούσαμε αποσπάσματα από το Καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, με την Άργκεριχ στο ένα πιάνο και την τιμητική προσκεκλημένη της, πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου στο άλλο. Η επιλογή του έργου, όσο όμορφο και λαοφιλές κι αν είναι, φάνηκε αταίριαστο σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος. Αυτό όμως που εντυπωσίασε είναι πως η Άργκεριχ ήταν σε θέση να ερμηνεύσει με απόλυτη πιστότητα τα μεσογειακά «χρώματα» του συγκεκριμένου έργου, ενώ το μουσικό δέσιμο των δύο γυναικών ήταν μοναδικό. 

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το έργο του Καμίγ Σαιν-Σανς Το Καρναβάλι των ζώων (1886) όπου στα δύο πιάνα απολαύσαμε και πάλι την Άργκεριχ με την Ντόκου. Τα αφηγηματικά μέρη του έργου ανέλαβε η γαλλίδα ηθοποιός και κόρη της Άργκεριχ, Αννί Ντυτουά. Το έργο εκτελέστηκε με ιδιαίτερο χιούμορ, με διάθεση για διαδραστική επαφή με το κοινό, με αστείες πινελιές και από την ηθοποιό και από τους μουσικούς, ίσως σε σημείο υπερβολής (όπως για παράδειγμα, τα έντονα «κακαρίσματα» του μουσικού που γύριζε τις σελίδες στην Άργκεριχ, στο μέρος του έργου Κότες και κοκόρια)

Σε γενικές γραμμές, τα έργα που επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη συναυλία δεν ήταν αντίστοιχα του διαμετρήματος της Άργκεριχ, με εξαίρεση το κοντσέρτο του Πουλένκ. Όσοι επιθυμούσαν να απολαύσουν το μεγαλείο της προσμένοντας μια σολιστική ερμηνεία, μάλλον απογοητεύτηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η μουσική της προσωπικότητα έλαμψε πέρα από κάθε αμφιβολία.

alt

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο Ηρώδειο

Όσοι παρευρέθηκαν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 γοητεύτηκαν από ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο, παρακολουθώντας την προβολή δύο ταινιών του βωβού κινηματογράφου από το μακρινό παρελθόν: επρόκειτο για την ταινία του 1931 Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λιάσκου και την ταινία του 1929 Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη. 

Τόσο η μουσική επένδυση των ταινιών με πρωτότυπη μουσική όσο και η ζωντανή εκτέλεσή της επί σκηνής είναι σπουδαία επιτεύγματα, που αναδεικνύουν τον Φίλιππο Τσαλαχούρη σε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του.

Η βραδιά αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν το Τμήμα Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δεν είχε ανακαλύψει μια γαλλική κόπια της Αστέρως στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 2003 και αν δεν είχε καταφέρει να αποκαταστήσει το υλικό του Δάφνις και Χλόη με την επίβλεψη και τη συνεργασία του ίδιου του σκηνοθέτη που προσπάθησε να «θυμηθεί» την ταινία καρέ-καρέ. Έτσι, η προβολή των δύο ταινιών εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και παρουσιάστηκαν στο Ηρώδειο υπό τη μουσική υπόκρουση του πιάνου του Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Ο ταλαντούχος συνθέτης πραγματοποίησε έναν άθλο. Επένδυσε μουσικά τις δύο ταινίες και ερμήνευσε ζωντανά τη μουσική του, με απόλυτη αφοσίωση και ακρίβεια. Στο πρώτο έργο, στο Δάφνις και Χλόη, λειτούργησε αυτοσχεδιαστικά. Η μουσική του ήταν ατμοσφαιρική αλλά καθ’ όλα περιγραφική των καταστάσεων και των συναισθημάτων. Ήταν όμως πιο ελεύθερη και πιο μινιμαλιστική, με απουσία χαρακτηριστικών μοτίβων. Έπαιζε περισσότερο με τους ρυθμούς και τις ηχητικές μάζες, προσπαθώντας να αποδώσει περισσότερο τις διαθέσεις και την ατμόσφαιρα. 

Στο δεύτερο έργο, στην Αστέρω, η μουσική του προσέγγιση ήταν πολύ πιο συγκεκριμένη, με βουκολικά θέματα που επαναλαμβάνονταν, σαν λάιτ μοτίφ, και με μια εμπνευσμένη περιγραφική δύναμη, απόλυτα ταιριαστή με την εικόνα. Έδινε την εντύπωση πως στο δεύτερο έργο η σύνθεσή του θα μπορούσε να σταθεί και αυτόνομα, ενώ στο πρώτο είχε λόγο ύπαρξης κυρίως ως συνοδεία της εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η μουσική επένδυση των ταινιών με πρωτότυπη μουσική όσο και η ζωντανή εκτέλεσή της επί σκηνής είναι σπουδαία επιτεύγματα, που αναδεικνύουν τον Φίλιππο Τσαλαχούρη σε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του. Κατάφερε με απόλυτη επιτυχία και πιστότητα να θέσει τη μουσική του στην υπηρεσία της κινούμενης εικόνας. 

alt

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο

Σε ένα έργο ποικίλων ερμηνευτικών αποχρώσεων η ορχήστρα ανταποκρίθηκε με συνέπεια και επιτυχία. Εντυπωσίασε με την ταχύτητα και την τεχνική της, με το καλό κούρδισμα, με τον εξαιρετικό συντονισμό, με την ευαισθησία κυρίως των εγχόρδων στο τρίτο αργό μέρος, με το προσεγμένο ήχο, αν και έλειπε το πάθος και η εκφραστικότητα κυρίως από τα πνευστά.

Υπό τη μουσική διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έδωσε συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τη Δευτέρα 16 Ιουλίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ, με σολίστα τον Γερμανό βιρτουόζο Ντάνιελ Μύλερ – Σοτ, και την  Συμφωνία του ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.

Το Κοντσέρτο του Ντβόρζακ είναι ένα απαιτητικό έργο της φιλολογίας του βιολοντσέλου, μεγάλο σε διάρκεια και πολυποίκιλο σε διαθέσεις και χρώματα. Ο 42χρονος βιολοντσελίστας έλαμψε επί σκηνής με την καθαρότητα της ερμηνείας του, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την έντονη εκφραστικότητα και την άψογη συνεργασία του με την ορχήστρα, η οποία ωστόσο κάποιες φορές επισκίαζε με τον ήχο της κάποια σολιστικά μέρη του τσέλου. Ίσως θα έπρεπε να είχε λίγο πιο ελεγχόμενη και περιορισμένη ένταση ώστε να μην καλύπτει τον κατά τα άλλα πλούσιο και μεστό ήχο του τσέλου. Μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα, ο χαρισματικός σολίστας χάρισε στο κοινό ένα εντυπωσιακό ανκόρ, ένα αργό και βαθιά συναισθηματικό κομμάτι, το The prayer του αμερικανού συνθέτη Έρνεστ Μπλοχ. 

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξεδίπλωσε όλες τις αρετές της υπό την καθοδηγητική μπαγκέτα της σπουδαίας μαέστρου Ζωής Τσόκανου, η οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της ορχήστρας μόλις ένα χρόνο. Σε ένα έργο ποικίλων ερμηνευτικών αποχρώσεων η ορχήστρα ανταποκρίθηκε με συνέπεια και επιτυχία. Εντυπωσίασε με την ταχύτητα και την τεχνική της, με το καλό κούρδισμα, με τον εξαιρετικό συντονισμό, με την ευαισθησία κυρίως των εγχόρδων στο τρίτο αργό μέρος, με το προσεγμένο ήχο, αν και έλειπε το πάθος και η εκφραστικότητα κυρίως από τα πνευστά. Πάντως, φάνηκε πως τα έργα ήταν καλοδουλεμένα στη λεπτομέρεια και πως υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης που μπορούν να αναδείξουν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 35ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Καλτσά, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ