alt

Για τη μουσική συνάντηση των ARTéfacts Εnsemble με τις συνθέσεις του Frank Zappa.

Tου Φραγκίσκου Κοντορούση

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, στο θέατρο «Ολύμπια» και στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το μουσικό σύνολο ARTéfacts Εnsemble συναντήθηκε με τη μουσική του σπουδαίου Φρανκ Ζάπα σε μια εκρηκτική περφόρμανς.

Anything, any time, anywhere, for no reason at all1
Frank Zappa
 

Ο Φρανκ Βίνσεντ Ζάπα (1940-1993) υπήρξε Αμερικανός συνθέτης, ενορχηστρωτής, κιθαρίστας, «φρόντμαν» συγκροτημάτων, κινηματογραφιστής και μουσικός παραγωγός, γνωστός για τη θαρραλέα πολιτική και κοινωνική του σάτιρα. Ο Ζάπα κινήθηκε με μοναδική ευκολία σε όλα τα είδη της ροκ και της τζαζ, συνέθεσε ηλεκτρονική και ορχηστρική μουσική, ενώ έδωσε και μια ιστορική κατάθεση στο Κογκρέσο κατά της λογοκρισίας. Υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητικός με τους μουσικούς του, ενώ ήταν πάντοτε πρωτοπόρος σε θέματα ενορχήστρωσης, ηχογράφησης και ηχοληψίας.

Οι συνθέσεις του Ζάπα χαρακτηρίζονται από έντονες και συχνές ρυθμικές εναλλαγές, τολμηρές αρμονίες και επιρροές από όλα ανεξαιρέτως τα είδη της μουσικής με τα οποία ήρθε σε επαφή. Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του εξαιρετικά αντισυμβατικός και προκλητικός, όπως ακριβώς και η μουσική του

Για τον Ζάπα, η μουσική είναι ενιαία – δεν αποδεχόταν κανενός είδους διαχωρισμό. Ο ίδιος άλλωστε γνώρισε από μικρή ηλικία τη μουσική αβανγκάρντ συνθετών, όπως ο Ιγκόρ Στραβίνσκι και ο Έντγκαρ Βαρέζε, τον οποίο λάτρεψε, αν και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο από συγκροτήματα ριθμ εντ μπλουζ και ροκ εν ρολ. Υπήρξε αυτοδίδακτος σε πολλά μουσικά όργανα, με κυριότερη την κιθάρα, ενώ σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε μουσικές σπουδές, τις οποίες σύντομα εγκατέλειψε.

Ο Ζάπα και το πρώτο του συγκρότημα The Mothers of Invention κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ FreakOut! το 1966. Για τον Ζάπα ήταν η αρχή μιας ογκώδους δισκογραφικής παραγωγής που έφτασε να αριθμεί πάνω από 80 τίτλους. Η τελευταία τουρνέ του πραγματοποιήθηκε το 1988 με ένα δωδεκαμελές ροκ συγκρότημα που φημολογείται ότι είχε ρεπερτόριο πλέον των 800 τραγουδιών (τα περισσότερα του ίδιου του Ζάπα), το οποίο όμως διαλύθηκε με έντονους διαπληκτισμούς πριν ολοκληρωθεί η τουρνέ.

Οι συνθέσεις του Ζάπα χαρακτηρίζονται από έντονες και συχνές ρυθμικές εναλλαγές, τολμηρές αρμονίες και επιρροές από όλα ανεξαιρέτως τα είδη της μουσικής με τα οποία ήρθε σε επαφή. Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του εξαιρετικά αντισυμβατικός και προκλητικός, όπως ακριβώς και η μουσική του, για την οποία ζούσε και ανέπνεε2.

Εν αρχή ήν... η ενορχήστρωση

Στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια» (για το οποίο ευτυχώς υπάρχει ζωή και μετά την αναχώρηση της Λυρικής Σκηνής) στα γνωστά πέντε μέλη των ARTéfacts Εnsemble προστέθηκαν ακόμη επτά εξωτερικοί συνεργάτες, απαρτίζοντας ένα δωδεκαμελές σχήμα με τρία έγχορδα, τέσσερα πνευστά, δύο σύνολα κρουστών (συμπεριλαμβανομένου ενός... ποδηλάτου (!), ιδέα του Ζάπα ήδη από τη δεκαετία του ‘60) και ένα τζαζ τρίο. Το έργο που κλήθηκε να φέρει σε πέρας ο ενορχηστρωτής κ. Βεντούρας, έχοντας να διαχειριστεί αφενός ένα μεγάλο μέρος της εκρηκτικής και απρόβλεπτης μουσική του Ζάπα κι αφετέρου το ογκώδες και ιδιαίτερων δεξιοτήτων μουσικό σύνολο, υπήρξε εξ ορισμού εξαιρετικά δύσκολο. Και ο κ. Βεντούρας το έφερε επάξια σε πέρας. Κατάφερε να εξισορροπήσει τους ξέφρενους ρυθμούς, τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τις έντονες αρμονίες με την αντίστιξη που είναι διαρκώς παρούσα στο έργο του Ζάπα, ενώ ανέδειξε το χιούμορ μα και τη μελαγχολία που χαρακτηρίζει τη μουσική του συνθέτη. Ο κ. Βεντούρας πέτυχε να εξισορροπήσει τις ηχητικές δυνατότητες των οργάνων, χάρη και στην εξαιρετική ηχοληψία της βραδιάς. Οι φωτισμοί συμπλήρωσαν και σχολίασαν ιδανικά τα τεκταινόμενα επί σκηνής, ενώ η προβολή ζωντανής εικόνας των μουσικών σε οθόνη (σύνηθες πλέον σκηνοθετικό εύρημα) δεν προσέθεσε κάτι στο τελικό αποτέλεσμα, ούτε όμως το μείωσε.

Θεατρικότητα και ηλεκτρισμός

Η παρουσία ηθοποιού στην παράσταση λειτούργησε ελαφρώς αποπροσανατολιστικά. Η ιδέα ήταν εξαιρετική και προήλθε από τις παραστάσεις του ίδιου του Ζάπα, που επιδίωκε τον κοινωνικό σχολιασμό και τη ζωντανή συζήτηση με το κοινό. Ωστόσο, αν και η παρουσία του κ. Δημόπουλου υπήρξε άρτια (τόσο ως ηθοποιού όσο και ως τραγουδιστή), τα κείμενα και οι ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν μάλλον παλιομοδίτικα, το χιούμορ ελαφρώς χοντροκομμένο και εν τέλει η παράσταση έχανε σε ρυθμό χωρίς να κερδίζει σε σατιρικό ύφος.

Ο συντονισμός της ορχήστρας υπήρξε υποδειγματικός, ειδικά εάν κανείς αναλογιστεί ότι ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περφόρμανς παρουσιάστηκε ζωντανά. Θα ήταν άδικο να γίνει ειδική μνεία σε μεμονωμένους μουσικούς, αφού κανείς τους δεν υστέρησε σε πάθος και τεχνική αρτιότητα. Αλληλοσεβασμός των μουσικών επί σκηνής, αλλά, παράλληλα, ένταση και πάθος που μεταδιδόταν στο ακροατήριο ήδη από τις πρώτες νότες. Όχι άδικα, το κοινό προκάλεσε με το χειροκρότημά του δύο ανκόρ και ευχαρίστως θα δεχόταν και τρίτο, εάν το συγκρότημα δεν αποχωρούσε οριστικά από τη σκηνή.

Οι ARTéfacts Εnsemble παρουσίασαν μια περφόρμανς πραγματικά διεθνών προδιαγραφών. Θα ήταν ευχής έργο να παρουσιαστεί ξανά σε επόμενη ευκαιρία στην Αθήνα, αλλά και να βρει τον δρόμο της για σκηνές του εξωτερικού –γιατί όχι και των ΗΠΑ;– όπου σίγουρα θα ενθουσιάσει τους οπαδούς του Ζάπα.

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι  καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.


 

1 «O,τιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, για κανέναν απολύτως λόγο».
2 «Η ενημέρωση δεν είναι γνώση. Η γνώση δεν είναι σοφία. Η σοφία δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια δεν είναι ομορφιά. Η ομορφιά δεν είναι αγάπη. Η αγάπη δεν είναι μουσική. Η μουσική είναι η καλύτερη.»

ARTéfacts Εnsemble 

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης
Μουσική προσαρμογή: Μάνος Βεντούρας
Ηθοποιοί: Δημήτρης Δημόπουλος
Μουσικοί: Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μάνος Αναγνωστόπουλος (ηλ. μπάσο), Βαγγέλης Μπαλιούσης (drums), Μάξιμος Δράκος (πλήκτρα)
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

Για την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. ©Εθνική Λυρική Σκηνή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παρακολούθησα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την όπερα «Μήδεια» του ...

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

Από τις 19 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, η έκθεση «Τα Ημερολόγια», με ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και κείμενα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, θα φιλοξενείται στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

Για την ομαδική έκθεση-εγκατάσταση «Servare Intaminatum. Κλιματική Κρίση – Από το Αόρατο στο Ορατό ή πώς να αναπαραστήσεις το αδιανόητο» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»: Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026 κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

«Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»: Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026 κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Το μυθιστόρημα «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού» της Γιανγκ Σιουάνγκ-τζι (Yáng Shuāng-zi), που τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026, κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά (μτφρ. Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, εκδ. Βακχικόν). Εικόνα: Η συγγραφέας με τη μεταφράστριά της στα αγγλικά, Λιν Κινγκ (Lin King). © Booker Pr...

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

Έλενα Μπολονάση: «Τα παραμύθια είναι οι πρώτες ιστορίες μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με το κακό»

Έλενα Μπολονάση: «Τα παραμύθια είναι οι πρώτες ιστορίες μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με το κακό»

«Η πραγματολογική ακρίβεια χτίζει την αξιοπιστία του μυθιστορηματικού κόσμου. Η φαντασία είναι εκείνη που του δίνει ψυχή» μας είπε η Έλενα Μπολονάση, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Μια φορά κι ένας φόνος» (εκδ. Μίνωας). 

Συνέντευξη στον Σόλω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ