alt

Παρακολουθήσαμε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ερμηνεύει στο Ηρώδειο αποσπάσματα από πέντε Συμφωνίες (4, 5, 8, 10 και 11) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ, παράλληλα με την προβολή της συγκλονιστικής 65λεπτης βωβής ταινίας του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017.

Του Φραγκίσκου Κοντορούση

Η αφηγηματική τεχνική μιας σπουδαίας ταινίας

Το 1898 στο Νικολάγιεφ της Ρωσίας έγινε η καθέλκυση ενός νέου θωρηκτού, που έφερε την ονομασία «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας». Το 1905, χρονιά της Πρώτης Ρωσικής Επανάστασης, οι συνθήκες στο «Ποτέμκιν» ήταν απάνθρωπες για τους ναύτες. Την ώρα που οι αξιωματικοί τους έτρωγαν σε πορσελάνινα σερβίτσια, αυτοί προσπαθούσαν να επιβιώσουν με σαπισμένο κρέας. Στις 14 Ιουνίου οι ναύτες του «Ποτέμκιν» εξεγείρονται, εξοντώνουν τους πιο μισητούς αξιωματικούς και υψώνουν στο θωρηκτό την κόκκινη σημαία. Το επαναστατημένο θωρηκτό πλέει προς την Οδησσό όπου, δύο μέρες μετά, δέχεται την αθρόα επίθεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ακολουθεί πραγματική ναυμαχία που αναγκάζει τον στόλο να ξεμακρύνει στα ανοιχτά, από τον φόβο να μην εξαπλωθεί η εξέγερση. Τελικά, 11 μέρες μετά, και ενώ είχαν εξαντληθεί πυρομαχικά, τρόφιμα και καύσιμα, οι ναύτες θα παραδώσουν το θωρηκτό στις ρουμανικές αρχές της Κωνστάντζας.

Στο αρχικό σενάριο, το περιστατικό του «Ποτέμκιν» δεν ξεπερνούσε τις δύο σελίδες, ωστόσο ο μεγάλος δημιουργός αντιλήφθηκε έγκαιρα πως δεν είχε μπροστά του ένα απλό «περιστατικό», αλλά ένα ολοκληρωμένο έπος.

Το 1925, ο μεγάλος Σοβιετικός θεωρητικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν, χρεώνεται την Κρατική Υπηρεσία Κινηματογραφίας και σχεδιάζει, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905, μια σπονδυλωτή ταινία που θα περιέγραφε τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο εκείνου του Ιανουαρίου που θα κατέληγε στην ένοπλη εξέγερση του Δεκεμβρίου 1905, υπό τον τίτλο «Έτος 1905». Στο αρχικό σενάριο, το περιστατικό του «Ποτέμκιν» δεν ξεπερνούσε τις δύο σελίδες, ωστόσο ο μεγάλος δημιουργός αντιλήφθηκε έγκαιρα πως δεν είχε μπροστά του ένα απλό «περιστατικό», αλλά ένα ολοκληρωμένο έπος. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει την –κατά γενική ομολογία– καλύτερη ταινία του, το Θωρηκτό Ποτέμκιν, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου, μαζί με τη Γέννηση ενός έθνους του Γκρίφιθ (1915), και το Πολίτης Κέιν του Γουέλς (1941). Οι τεχνικές σκηνοθεσίας και μοντάζ που υιοθέτησε ο Αϊζενστάιν διδάσκονται σε όλες τις κινηματογραφικές σχολές του κόσμου, ενώ η πασίγνωστη επινοημένη σεκάνς της ταινίας όπου Κοζάκοι κατηφορίζουν με ρυθμικό βήμα τα μαρμάρινα σκαλοπάτια της Οδησσού και δολοφονούν ένα πλήθος επαναστατών, μεταξύ των οποίων και μια μάνα με το παιδί στην αγκαλιά: πρόκειται για τη «Βίβλο» των κινηματογραφιστών μέχρι σήμερα.

Είναι πραγματικά δύσκολο για το απαίδευτο μάτι να διακρίνει εάν το Θωρηκτό Ποτέμκιν είναι μυθοπλασία, προπαγανδιστική ταινία, ή δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Ο Αϊζενστάιν δεν χρησιμοποίησε ηθοποιούς, αλλά ερασιτέχνες κομπάρσους και πραγματικούς ναύτες του Κόκκινου Στρατού, ώστε να μεταφέρει τη φρίκη και το μεγαλείο αυτών των ιστορικών στιγμών στην κινηματογραφική οθόνη, επιστρατεύοντας το λεγόμενο «διαλεκτικό» μοντάζ: «Η αντιπαράθεση δύο τμημάτων ταινίας μοιάζει περισσότερο στο προϊόν τους παρά στο άθροισμά τους» έγραφε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η ταινία καθιερώθηκε πολύ γρήγορα σε παγκόσμια κλίμακα. Βραβεύτηκε το 1926 με το χρυσό μετάλλιο της Έκθεσης του Παρισιού και την ίδια χρονιά χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ως καλύτερη ξένη ταινία.

alt

Η μουσική πάνω στην αφήγηση

Την αρχική μουσική επένδυση του Θωρηκτού Ποτέμκιν είχε συνθέσει το 1926 ο Αυστριακός Έντμουντ Μάιζελ, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Άιζενσταϊν, για την πρώτη προβολή της ταινίας στο Βερολίνο.

Στις πρώτες «συνοδείες» έργων του βωβού κινηματογράφου τα μουσικά θέματα αντλούνταν από την όπερα ή από το ρεπερτόριο κάποιων κονσέρτων. Οι συμβάσεις και οι κώδικες της φιλμικής γλώσσας ακόμη βρίσκονταν υπό ανάπτυξιν, ενώ συνθέτες όπως ο Γκουνό, ο Σαιν Σανσ και Μασάνι δεν κατόρθωσαν να γράψουν μουσική για τον κινηματογράφο. Οι ταινίες στις αίθουσες συνοδεύονταν από ένα πιανίστα ή μικρή ορχήστρα. Την αρχική μουσική επένδυση του Θωρηκτού Ποτέμκιν είχε συνθέσει το 1926 ο Αυστριακός Έντμουντ Μάιζελ, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Άιζενσταϊν, για την πρώτη προβολή της ταινίας στο Βερολίνο. Ακολούθησε μια μουσική επένδυσή της από τον Νικολάι Κριούκοφ, για την τριακοστή επέτειο από την πρώτη προβολή του φιλμ, το 1956, στη Μόσχα.

Το 1975, με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την κυκλοφορία του Θωρηκτού Ποτέμκιν, ο Γκριγκόρι Αλεξάντροφ επέλεξε αποσπάσματα από πέντε συμφωνίες του Ντμίτρι Σοστακόβιτς προκειμένου να αποκαταστήσει την αρχική κόπια και να επενδύσει μουσικά «μια σπουδαία Ρώσικη ταινία με έργα ενός σπουδαίου Ρώσου συνθέτη». Δυστυχώς, δεν διασκευάσθηκε η μουσική έτσι ώστε να ταιριάξει χρονικά με τον ρυθμό και τις σκηνές – αντίθετα, επελέγη η λύση της επιμήκυνσης της ταινίας μέσω επιβράδυνσης του ρυθμού διαδοχής των καρέ και αύξησης της διάρκειας των μεσότιτλων. Οι παρεμβάσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε μια μακρά σειρά επεμβάσεων που είχε ήδη υποστεί η αρχική κόπια: στη Γερμανία λογοκρίθηκε και περικόπηκε τρεις φορές, ενώ η τελευταία λογοκριμένη έκδοση επανεκδόθηκε από τους σοβιετικούς το 1950, με νέες προσθήκες και μεσότιτλους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ταινία να χάσει τον έντονο ρυθμό και τη διαρκή κίνηση που αρχικά είχε πετύχει ο σκηνοθέτης μέσω του αριστουργηματικού του μοντάζ. Το Θωρηκτό Ποτέμκιν αποκαταστάθηκε οριστικά στην αρχική του μορφή μόλις το 2005.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ, έδωσε μια στιβαρή και μετρημένη ερμηνεία, χωρίς περιττές υπερβολές, αν και δεν απέφυγε λάθη (κυρίως στον συντονισμό), που δεν αλλοίωσαν, πάντως, τη συνολικά πολύ καλή εικόνα. Αστοχία του Φεστιβάλ Αθηνών ήταν ο υποτιτλισμός της ταινίας στην αγγλική γλώσσα.

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού παρουσιάσθηκε η εκδοχή του 1975, προσαρμοσμένη στη μουσική του Σοστακόβιτς. Είναι εμφανές ότι τα αποσπάσματα έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη επιμέλεια: η θεματική ενότητα εξασφαλίζεται από σύντομα μουσικά θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας την αίσθηση συνέχειας, ενώ χαρακτηριστική είναι η ευελιξία του ρυθμικού παλμού, από ostinato όταν υπάρχουν πολεμικές σκηνές έως και ανακολουθία, όταν υπάρχει ταραχή στα φιλμογραφημένα πρόσωπα. Ως προς το ύφος, επιλέχθηκαν αυταρχικά και ρυθμικά αποσπάσματα (όταν εμφανίζεται ο Καπετάνιος του πολεμικού πλοίου, π,χ.), θρησκευτικά και κατανυκτικά (όταν εμφανίζεται ο Ιερέας), κ.ο.κ. Τέλος, η επιλογή των αποσπασμάτων έγινε με ιδιαίτερα προσεγμένο τρόπο στα σημεία που προορίζονται για πολιτική προπαγάνδα, όπου η μουσική αποφεύγει τον «σχολιασμό» (ιδιαίτερα το περίφημο 3ο μέρος της 11ης Συμφωνίας περιγράφει με ιδεώδη τρόπο τον θρήνο και την υποβόσκουσα οργή του λαού της Οδησσού κατά το ανοιχτό προσκύνημα της σορού ενός δολοφονηθέντος ναύτη).

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ, έδωσε μια στιβαρή και μετρημένη ερμηνεία, χωρίς περιττές υπερβολές, αν και δεν απέφυγε λάθη (κυρίως στον συντονισμό), που δεν αλλοίωσαν, πάντως, τη συνολικά πολύ καλή εικόνα. Αστοχία του Φεστιβάλ Αθηνών ήταν ο υποτιτλισμός της ταινίας στην αγγλική γλώσσα. Θα έπρεπε ίσως να εξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας υπερτίτλων στην Ελληνική. Ωστόσο, παρά τις κάποιες προχειρότητες, ήταν συνολικά μια πολύ ευχάριστη βραδιά, που επικαιροποίησε, με τον τρόπο της παλαιάς, καλής κινηματογραφικής αίθουσας, το έργο δύο σπουδαίων Ρώσων καλλιτεχνών.

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοινώθηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – «επανεφεύρεση των αριστουργημάτων και των κρυφών διαμαντιών»

Ανακοινώθηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – «επανεφεύρεση των αριστουργημάτων και των κρυφών διαμαντιών»

Νέα μεγάλη δωρεά 11.000.000€ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώθηκε μαζί με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ΕΛΣ για το 2024/25.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Υπέρβαση των ορίων. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της Εθνι...

Η «Στέγη» και ο Κρίστοφερ Κινγκ επιστρέφουν στην Κόνιτσα: τριήμερο φεστιβάλ με τις μουσικές κουλτούρες των νοτίων Βαλκανίων

Η «Στέγη» και ο Κρίστοφερ Κινγκ επιστρέφουν στην Κόνιτσα: τριήμερο φεστιβάλ με τις μουσικές κουλτούρες των νοτίων Βαλκανίων

Μπορεί ένα φεστιβάλ στα βουνά της Ηπείρου να σε μυήσει στη μουσική των Βαλκανίων; Από Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Ιουνίου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ο βραβευμένος με Γκράμι παραγωγός Christopher King επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στην Κόνιτσα αναζητώντας νέες απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί ΄ναι μαύρα ...

Πέντε σημαντικές εκθέσεις: Από τις αφίσες του Πάμπλο Πικάσο στα φωτογραφικά πορτρέτα της Σίντι Σέρμαν

Πέντε σημαντικές εκθέσεις: Από τις αφίσες του Πάμπλο Πικάσο στα φωτογραφικά πορτρέτα της Σίντι Σέρμαν

Εκρηκτική η εικαστική κίνηση την τελευταία περίοδο. Προτάσεις σημαντικών εικαστικών εκθέσεων που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Κεντρική εικόνα: φωτογραφίες της Cindy Sherman από την έκθεση που εγκαινιάζεται προσεχώς στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Γράφει η Τόνια Μάκρα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Τα σκυλιά» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ένα project που δικαιώνει το ελληνικό ρεπερτόριο του Φεστιβάλ Αθηνών είναι «Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά...

Έρση Σωτηροπούλου: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Τήνου, δεν θα λάβω τα χρήματα του βραβείου»

Έρση Σωτηροπούλου: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Τήνου, δεν θα λάβω τα χρήματα του βραβείου»

Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, με  δήλωσή της, αρνήθηκε να λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ που προσφέρει άγνωστος Ελληνοαμερικανός και το οποίο θα συνόδευε το βραβείο που θα λάβει φέτος στο 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ