alt

Επισκόπηση του 6ου Πανοράματος Ελληνικής Τζαζ, το οποίο παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Των Χρύσας Στρογγύλη και Φραγκίσκου Κοντορούση

Γιώργος Κοντραφούρης - Άκι Ρίσανεν - Νίκος Αναδολής

Ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Νίκος Αναδολής και ο φινλανδός Άκι Ρίσανεν, σπουδαίοι τζαζ πιανίστες και οι τρεις τους, χάρισαν μια αξέχαστη βραδιά σε όσους είχαν την τύχη να τους παρακολουθήσουν.

Το 6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στη Μικρή Σκηνή με ένα μοναδικό ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού τριών σπουδαίων μουσικών. Ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Νίκος Αναδολής και ο φινλανδός Άκι Ρίσανεν, σπουδαίοι τζαζ πιανίστες και οι τρεις τους, χάρισαν μια αξέχαστη βραδιά σε όσους είχαν την τύχη να τους παρακολουθήσουν. Ξεκίνησαν εντυπωσιακά παίζοντας και οι τρεις το «Two Seasons» του Κοντραφούρη και ακολούθησε το έργο «Bird Vision» του Ρίσανεν, ερμηνευμένο από τον ίδιο και τον Κοντραφούρη. Στη συνέχεια έμεινε πάνω στη σκηνή μόνος του ο 25χρονος Αναδολής, ο οποίος ερμήνευσε με συναίσθημα και πάθος μιαν ελεύθερη, αυτοσχεδιαστική σύνθεσή του. Ο πολλά υποσχόμενος τζαζίστας (απόφοιτος του Μπέρκλεϊ και με τη δεξιοτεχνική διάκριση «Martial Solal», ήδη στα δεκαεννιά του) βαριανάσαινε πάνω στο πιάνο, έμοιαζε να απολαμβάνει κάθε νότα και αποκάλυψε μοναδική δεξιοτεχνική χάρη αλλά και ασυνήθιστη ευαισθησία.

Μια από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η free-αυτοσχεδιαστική σύνθεση του Αναδολή με τον Ρίσανεν, με την οποία μάς προέτρεψαν να τους «ακολουθήσουμε στη διαδρομή τους» (Join the expedition). Σ’ αυτό το σημείο φάνηκε η καλή χημεία των δύο μουσικών που άφηναν ο ένας στον άλλο χώρο να αναπτυχθεί δεξιοτεχνικά. Μέσα σ’ αυτόν τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο ξεχώρισε το θέμα από μια δίφωνη Παραλλαγή του Μπαχ αλλά και ένα επίμονο ρυθμικό μοτίβο που παρέπεμπε στο Μπολερό του Ραβέλ. Στη συνέχεια και οι τρεις πιανίστες ερμήνευσαν το έργο «Loneliness» του Αναδολή, αναδεικνύοντας τα συνθετικά χαρίσματα του νεαρού πιανίστα.

Ο Ρίσανεν είναι, κατά γενικήν ομολογία, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της σκανδιναβικής και ευρωπαϊκής σκηνής της τζαζ. Συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς και συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ.

Το σόλο έργο του Νορβηγού Ρίσανεν ήταν μια μελαγχολική Nordic σύνθεση με σλαβικά, ρωσικά και σουηδικά στοιχεία, που την εκτέλεσε με ευαισθησία και ακρίβεια στο παίξιμο. Ο Ρίσανεν είναι, κατά γενικήν ομολογία, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της σκανδιναβικής και ευρωπαϊκής σκηνής της τζαζ. Συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς και συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ. Συνάντησε τον Γιώργο Κοντραφούρη στο Ελσίνκι κατά την περίοδο των σπουδών του.

Ο all time classic Κοντραφούρης μας χάρισε ένα σόλο από το παλιό δικό του «Καράβι του δάσους» εμπνευσμένο από ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου. Το τρίο των σπουδαίων μουσικών μας ενθουσίασε με μια σύνθεση του Ρίσανεν εμπνευσμένη από τον κλαρινετίστα Τζίμι Τζουφρ και τέλος με μια σύνθεση του Όλι Ρόλινς.

Όλοι για έναν και ένας για όλους

Μολονότι ο Γιώργος Κοντραφούρης, τοποθετημένος στο κέντρο της σκηνής, λειτουργούσε συμβολικά σαν πατρική φιγούρα, όντας μεγαλύτερος και εμπειρότερος, την ώρα που έπαιζε είχε αποτυπωμένο στο πρόσωπό του ένα χαμόγελο παιδιού που βρίσκεται σε λούνα παρκ. Έμοιαζε να απολαμβάνει τόσο τη σύμπραξή του με τον Αναδολή όσο και αυτήν με τον Ρίσανεν. Ο Ρίσανεν, με τη σειρά του, έδειχνε να αναγεννάται μουσικά αντλώντας φρεσκάδα από τον ενθουσιασμό και το πάθος των άλλων δύο. Το αντισυμβατικό σκηνικό των τριών μεγάλων πιάνων αποτέλεσε τον καμβά πάνω στον οποίο οι σπουδαίοι καλλιτέχνες εξερεύνησαν νέες πτυχές της μουσικής τους και εμπνεύστηκαν ο ένας από τον άλλο. Φρόντισαν μάλιστα να δημιουργήσουν νέες προκλητικές συνθήκες σύμπραξης, νέες μουσικές καταστάσεις που προέκυψαν για πρώτη φορά την ώρα της συναυλίας: αναφάνηκε, έτσι ένα είδος εξατομικευμένης μουσικής ελευθερίας για τον κάθε πιανίστα που κρατήθηκε σε έλεγχο ώστε να συνυπάρχει, να συνδυάζεται και να ισορροπεί, χωρίς να υπερτερεί ή να καταπατά τη μουσική ελευθερία των άλλων.

GRIX feat. Λουκία Παλαιολόγου

Παίζουν με τα όρια του μουσικού αυτοσχεδιασμού, πειραματίζονται πάνω σε πολλά ηχοχρώματα και συμπράττουν με τρόπο ανεξάρτητο.

Σε ιδιότυπες μουσικές προτιμήσεις και εκπαιδευμένα στον ήχο της αβανγκάρντ τζαζ αυτιά απευθυνόταν η δεύτερη συναυλία του Πανοράματος στις 3ης  Δεκεμβρίου. Τρεις ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες, ο Φλώρος Φλωρίδης στα πνευστά, ο Αντώνης Ανισέγκος στο πιάνο και ο Γιώργος Δημητριάδης στα κρουστά, απαρτίζουν το συγκρότημα GRIX, που δημιουργήθηκε το 2006 και έχει έδρα το Βερολίνο. Το πόσο ξεχωριστές είναι οι προσωπικότητές τους φάνηκε από τον τρόπο της αλληλεπίδρασής τους πάνω στη σκηνή. Παίζουν με τα όρια του μουσικού αυτοσχεδιασμού, πειραματίζονται πάνω σε πολλά ηχοχρώματα και συμπράττουν με τρόπο ανεξάρτητο. Δίνουν την αίσθηση της απομόνωσης αλλά και της συνύπαρξης, σεβόμενοι ο ένας τον χώρο του άλλου και ταυτόχρονα λειτουργώντας αυτόνομα. Δεξιοτεχνικά εντυπωσιακοί και οι τρεις.

Συνδετικός κρίκος του ήχου τους ήταν η βοκαλίστρια Λουκία Παλαιολόγου, που διαθέτει σπάνιες φωνητικές αρετές και θεατρικότητα στην εκτέλεση. Εξωθώντας τη φωνή της σε αχαρτογράφητες περιοχές, παρήγαγε ασυνήθιστα ηχοχρώματα και «έπαιξε» πολύ με τη μίμηση, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο πάνω σε ένα μουσικό πεδίο τόσο πρωτοποριακό και ελεύθερο. Πότε «έδενε» με κάποιο από τα όργανα του συνόλου και πότε εκφραζόταν αυτόνομα, πειραματιζόμενη με τις αντιθέσεις, τα ηχοχρώματα και με επιδέξια χρήση του μικροφώνου. Όπως δηλώνει και η ίδια «τυχερός αυτός που βρίσκει το καινούργιο ή το μοναδικό, αλλά στο πείραμα είναι η απόλαυση».

Spyros Manesis Trio

Το τρίο έχει θέσει εδώ και αρκετά χρόνια ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και το θερμό χειροκρότημα του κοινού της Στέγης απέδειξε ότι οι μουσικοί ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες αυτές με τον καλύτερο τρόπο.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2016, πάντα στο πλαίσιο του 6ου Πανοράματος, παρακολουθήσαμε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης το Spyros Manesis Trio που απαρτίζεται από τον πιανίστα και συνθέτη της σύγχρονης τζαζ Σπύρο Μάνεση, τον πορτογάλο κοντραμπασίστα Ζοάου Χάσελμπεργκ και τον λετονό ντράμερ Κάσπαρς Κουρντέκο. Το τρίο έχει θέσει εδώ και αρκετά χρόνια ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και το θερμό χειροκρότημα του κοινού της Στέγης απέδειξε ότι οι μουσικοί ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες αυτές με τον καλύτερο τρόπο. Μοναδικό ίσως ψεγάδι της βραδιάς ο ήχος του πιάνου Steinway, που έφτανε στην πλατεία αλλοιωμένος από την ηχοληψία.

Η βραδιά άνοιξε με το «A pair’s dream» του Μάνεση, ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι που λειτούργησε περισσότερο αντιστικτικά –με τη συμμετοχή και των κρουστών– και λιγότερο αρμονικά. Πιο κοντά στην παραδοσιακή τζαζ, το «Victoria-miniature for a dancer», σύνθεση του Κουρντέκο, άφησε παρόμοια ατμοσφαιρική αίσθηση, ενώ η μετάβαση από το σόλο πιάνο της αρχής στην κορύφωση του έργου και στο μετέπειτα «σβήσιμο» με το σόλο του κοντραμπάσου έγινε αβίαστα, όπως θα άρμοζε ίσως στις κινήσεις ενός χορευτή. Ακολούθησε το «A portrait of myself» του Αρίωνα Γυφτάκη, έργο με κύρια χαρακτηριστικά του το επιτηδευμένα νευρικό παίξιμο, την ταχύτητα και το δυναμικό φινάλε που ακολουθεί τα σόλι του πιάνου και του μπάσου.

Το τρίο κατάφερε να διατηρήσει ατόφια την ατμόσφαιρα του πασίγνωστου «The fool on the Hill», αν και στην τζαζ εκδοχή του, ενώ στη συνέχεια, μουσικούς και ακροατήριο συνεπήρε με το διαρκές πάθος του το «In and Out» του Μάνεση, ίσως το πιο δυναμικό, και σε επίπεδο τεχνικής και συντονισμού δυσκολότερο έργο της βραδιάς, με το «ανάποδο» οκτάρι μέτρο.

Στη συνέχεια το τρυφερό «Amsterdam», έργο του Μάνεση εμπνευσμένο από την πόλη όπου οι τρεις μουσικοί γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν τη συνεργασία τους, αποκάλυψε τις ρομαντικές επιρροές του συνθέτη. Το, μάλλον ακούσια, αργό στιγμιαίο βαλς του τέλους «έδεσε» υπέροχα με το έργο. Ακολούθησε, σε μπλουζ δρόμους και με έντονο το στοιχείο του walking base, το «Broken Blue», επίσης του Μάνεση, στο οποίο απολαύσαμε και το πρώτο μεγάλο σόλο των κρουστών με τις υπέροχες φράσεις του Κουρντέκο. Το τρίο κατάφερε να διατηρήσει ατόφια την ατμόσφαιρα του πασίγνωστου «The fool on the Hill», αν και στην τζαζ εκδοχή του, ενώ στη συνέχεια, μουσικούς και ακροατήριο συνεπήρε με το διαρκές πάθος του το «In and Out» του Μάνεση, ίσως το πιο δυναμικό, και σε επίπεδο τεχνικής και συντονισμού δυσκολότερο έργο της βραδιάς, με το «ανάποδο» οκτάρι μέτρο.

Η βραδιά έκλεισε με την «Έξοδο» του Μάνεση, ένα κομμάτι που έμοιαζε περισσότερο με υπόσχεση επιστροφής και που οδήγησε τρυφερά τη συναυλία στο τέλος της με ένα ακόμη σόλο του Χάσελμπεργκ. Φυσικά, στο απολύτως αναμενόμενο ανκόρ, το σχήμα επανέλαβε το επίσης απολύτως αναμενόμενο «Amsterdam».

Στην πολύ όμορφη βραδιά συνέβαλε τα μέγιστα η σοφή επιλογή της σειράς παρουσίασης των έργων καθώς και ο προσηνής και ιδιαίτερα ζεστός τρόπος με τον οποίο ο Μάνεσης απευθύνθηκε επανειλημμένα στο ακροατήριό του. Το τρίο απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται σχήμα ευρωπαϊκής εμβέλειας.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.
* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Από την Πέμπτη (23/11) θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και τους μελετητές το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή (από μικροαντικείμενα έως χειρόγραφά του), χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Κεντρική εικόνα: Ένας από τους χώρους του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16 (© Στέλιος Τζέτζιας).

...
Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright και πολλοί ακόμη διάσημοι μουσικοί μελοποιούν και ερμηνεύουν Κ.Π. Καβάφη σε μια συναυλία που μάγεψε το κοινό της Νέας Υόρκης. Έρχεται αποκλειστικά στο Onassis Channel στο YouTube από τις 20 Νοεμβρίου και για έναν ολόκληρο χρόνο θα διατίθεται δωρεάν.

Επιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...
«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ [Donna Tartt] «Η καρδερίνα» (νέα μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον επάνω όροφο έκανε παγωνιά, καθώς τα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...
13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

...
Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις ποιητικές συλλογές που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ιωλκός και με τις οποίες τρεις νέοι ποιητές κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση.

Επιμέλεια: Book Press

Στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ξέστερνου  ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ