Aziza700

Για τη συναυλία του τζαζ κουαρτέτου Aziza, η οποία παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 10 Νοεμβρίου.

Του Φραγκίσκου Κοντορούση

Με  αδημονία περίμεναν κοινό και κριτικοί την πρώτη εμφάνιση του τζαζ κουαρτέτου Αziza στην Ελλάδα. Ήταν φυσικό: μια τέτοια συνάντηση δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, συνέπραξαν τέσσερις εξαιρετικοί σολίστ, και μάλιστα πολύ διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων, σε μια κοινή εμφάνιση που ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες καθενός και απέδειξε την εγγενή συγγένεια της αφρικανικής μουσικής και της αμερικανικής τζαζ. Ενσωματώνοντας ποικίλες επιρροές με τρόπο λειτουργικό, ο Ντέιβ Χόλλαντ, ο Κρις Πόττερ, ο Έρικ Χάρλαντ και ο Λάιονελ Λουέκε παρουσίασαν την κοινή δημιουργία ενός σύγχρονου τζαζ «all star group» που βρίσκει τους κοινούς του κώδικες και αποκτά τους αφοσιωμένους του οπαδούς, αναπτύσσοντας προσδοκίες για ένα μελλοντικό στάδιο μεγαλύτερης ολοκλήρωσης.

Πολύχρωμη συνάντηση σπουδαίων μουσικών

Ο πνευματικός πατέρας του Χέρμπι Χάνκοκ τον αποκάλεσε κάποτε «μουσικό ζωγράφο», αποδίδοντας δίκαιο έπαινο σε ένα μουσικό που έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ως «ανερχόμενο Αστέρι».

Πρώτος, ο σημαντικός βετεράνος μπασίστας Ντέιβ Χόλλαντ υπήρξε συνεργάτης του Μάιλς Ντέιβις και δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται μουσικά. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα (Τσικ Κορία, Σταν Γκετς, Ρόι Χέινς, Πατ Μέθενι και πολλοί άλλοι). Είναι συνιδρυτής του κουαρτέτου «Overtone» και υπήρξε παρών, πρωτοπόρος, ενεργός και καταλύτης στις περισσότερες από τις εξελίξεις της τζαζ των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Δεύτερος, ο Κρις Πόττερ, ένας από τους πιο έμπειρους bebop σαξοφωνίστες παγκοσμίως, δοκίμασε πολλά όργανα πριν κατασταλάξει στο σαξόφωνο. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων της Τζαζ «δεύτερος κορυφαίος τενόρο σαξοφωνίστας μετά τον Σόνι Ρόλλινς». Έχει συμπράξει με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Ντέιβ Ντάγκλας και ο Στίλι Νταν. Τρίτος, ο τεξανός ντράμερ Έρικ Χάρλαντ, με το δυναμικό και ταυτόχρονα εγκεφαλικό παίξιμο, ο πιο περιζήτητος ντράμερ της γενιάς του, έχει στο βιογραφικό του ήδη 200 ηχογραφήσεις σε ηλικία 36 ετών. Η συνεργασία του με μουσικούς όπως οι αδελφοί Μαρσάλις και το κουαρτέτο «Monterey» αποδεικνύουν ότι δεν χαρακτηρίστηκε άδικα «ανερχόμενος Αστέρας των ντραμς» για δύο συναπτά έτη (2008 και 2009). Όσο δε για τον Λάιονελ Λουέκε, είναι ένας κιθαρίστας και τραγουδιστής που αναμειγνύει μοναδικά τους σύγχρονους κιθαριστικούς ήχους με την παράδοση της Μπενίν, της ιδιαίτερης πατρίδας του: ξεκίνησε την καριέρα του στην Αφρικανική ποπ, μα σύντομα μεταπήδησε στη τζαζ σπουδάζοντάς τη στο Παρίσι, στο Μπέρκλευ και στο Ινστιτούτο Τζαζ «Τελόνιους Μονκ». Ο πνευματικός πατέρας του Χέρμπι Χάνκοκ τον αποκάλεσε κάποτε «μουσικό ζωγράφο», αποδίδοντας δίκαιο έπαινο σε ένα μουσικό που έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ως «ανερχόμενο Αστέρι».

Με τον βαθμό οικειότητας που είχε αναπτυχθεί σε προηγούμενες, ανά δύο συνεργασίες των τεσσάρων μουσικών, ο σχηματισμός του κουαρτέτου στα τέλη του 2014 ήταν αναπόφευκτος. Η πρώτη περιοδεία του γκρουπ προγραμματίστηκε για το 2015, το προωθητικό υλικό ετοιμάστηκε και τότε ο Λουέκε παρουσίασε στο γκρουπ τη σύνθεσή του με τίτλο Aziza. Στη δυτικο-Αφρικανική παράδοση, τα «Αζίζα» είναι υπερφυσικά όντα, που ζουν σε δέντρα και κατέχουν πρακτικές γνώσεις και πνευματιστική σοφία. Το γκρουπ υιοθέτησε αμέσως το καρκινικό όνομα.

alt

Επιρροές σε ένα σύνθετο πρόγραμμα

Το «ξωτικό» Λουέκε συνδύασε μοναδικά τη φωνή του με ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά ηχοχρώματα της κιθάρας του, που ήρθαν να «δέσουν» με το σοφό και στιβαρό παίξιμο του Χόλλαντ, με τους ισορροπημένους ρυθμούς του Χάρλαντ και, τελικά, με τη μελωδική, γεμάτη bebop επιρροές, ερμηνευτική έκρηξη του Πόττερ.

Η ομάδα παρουσίασε μέρος από τον κοινό δίσκο Aziza. Η φυσική, αβίαστη εμφάνισή του στη σκηνή της Στέγης διέλυσε κάθε υποψία πως τα τέσσερα ονόματα συνεργάστηκαν για λόγους μάρκετινγκ και μόνο. Το «ξωτικό» Λουέκε συνδύασε μοναδικά τη φωνή του με ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά ηχοχρώματα της κιθάρας του, που ήρθαν να «δέσουν» με το σοφό και στιβαρό παίξιμο του Χόλλαντ, με τους ισορροπημένους ρυθμούς του Χάρλαντ και, τελικά, με τη μελωδική, γεμάτη bebop επιρροές, ερμηνευτική έκρηξη του Πόττερ. Το πρώτο σόλο της κιθάρας του Λουέκε, αν και άργησε να βρει τον «βηματισμό του», ολοκληρώθηκε μέσα σε αποθέωση από το κοινό.

Στην πορεία αναδείχθηκαν τα λυρικά στοιχεία του γκρουπ, ιδιαίτερα στο «Friends»: o Χάρλαντ απέδειξε πόσο σημαντικό είναι ο σολίστ να ξέρει πότε να μην παίξει, ο Λουέκε αντιμετώπισε ισότιμα κιθάρα και φωνή, ο Πόττερ προέταξε το συναίσθημα της ταχύτητας, ενώ ο Χόλλαντ υποστήριξε τονικά το όλο εγχείρημα. Προς το τέλος της βραδιάς αναδείχθηκε και η ικανότητα των σολίστ να αυτοσχεδιάζουν διαλεγόμενοι μεταξύ τους και συνεισφέροντας ισότιμα, χωρίς να επισκιάσουν ο ένας τον άλλον, ενώ εντυπωσίασε ο άρτιος συντονισμός των τριών μουσικών που συνόδεψαν τον κάθε σολίστ ξεχωριστά.

Το «αφρικανικό» παίξιμο του Λουέκε σε συνδυασμό με τον καθαρό «αμερικανικό» ήχο κυρίως του Πόττερ, τις λάτιν εμπνεύσεις του Χάρλαντ και την τονική αυστηρότητα του Χόλλαντ δημιούργησαν έναν μοναδικό και εκρηκτικό συνδυασμό. Ωστόσο, η εμφανής ελευθερία κάθε σολίστ στα πλαίσια της ομάδας και η απολαυστική απόπειρα ώσμωσης διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων δεν παρήγαγε μια κοινή μουσική γλώσσα, αφήνοντάς μας την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, την εντύπωση πως το σχήμα δεν έχει κάνει ακόμη το τελευταίο και καθοριστικό του βήμα: το να γίνουν οι τέσσερις ένα.

Παρ’ όλα αυτά, η μουσική των Aziza παρέμεινε κατά βάσιν εξωστρεφής, κοινοποιήσιμη, δεν έχασε ούτε προς στιγμήν το χιούμορ της και, κυρίως, διατήρησε την τρυφερότητά της. Τέσσερις σπουδαίοι σολίστ απόλυτα προσγειωμένοι και μια μουσική που μπορεί κανείς να απολαύσει, τόσο σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών, όσο και σε μια μικρή παρέα φίλων μαζί με ένα καλό ποτό. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς;

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο λόγος και ο τόπος»: Η μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

«Ο λόγος και ο τόπος»: Η μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Από τις 27 Νοεμβρίου 2025 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2026, η έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη «Ο λόγος και ο τόπος» φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού 'Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιμέλεια: Book Press

Η έκθεση του ...

Η τζαζ επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Όσα θα δούμε τις επόμενες ημέρες

Η τζαζ επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Όσα θα δούμε τις επόμενες ημέρες

Η τζαζ επανέρχεται και φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το καθιερωμένο πλέον δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Όσα αναμένεται να παρακολουθήσουμε... Εικόνα: Το Stacey Kent Trio.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Η τζαζ επανέρχε...

«Το όνειρο του Τάτλιν: Ουτοπίες, η αιώνια επιστροφή» σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα –   Διέξοδοι από το άνυδρο εδώ και τώρα

«Το όνειρο του Τάτλιν: Ουτοπίες, η αιώνια επιστροφή» σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα – Διέξοδοι από το άνυδρο εδώ και τώρα

Για την εικαστική έκθεση «Το όνειρο του Τάτλιν – Ουτοπίες, η αιώνια επιστροφή», σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκα, στο Ωδείο Αθηνών. Εικόνα: «Αδύναμα πανό» του Κώστα Χριστόπουλου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο Ωδείο Αθην...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μια φεμινιστική θεωρία της βίας» της Φρανσουάζ Βερζές (κριτική) – Γιατί ο αγώνας των γυναικών πρέπει να είναι ταυτόχρονα αποαποικιακός και αντιρατσιστικός

«Μια φεμινιστική θεωρία της βίας» της Φρανσουάζ Βερζές (κριτική) – Γιατί ο αγώνας των γυναικών πρέπει να είναι ταυτόχρονα αποαποικιακός και αντιρατσιστικός

Για το δοκίμιο της Φρανσουάζ Βερζές (Françoise Vergès) «Μια φεμινιστική θεωρία της βίας – Για μια αντιρατσιστική πολιτική της προστασίας» (μτφρ. Αριάδνη Μοσχονά, εκδ. Εκτός Γραμμής). 

Γράφει η Φανή Χατζή

Πολύ συχν...

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (κριτική) – Το σούπερ μάρκετ ως τόπος συνύπαρξης και αναστοχασμού

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (κριτική) – Το σούπερ μάρκετ ως τόπος συνύπαρξης και αναστοχασμού

Για το δοκίμιο της Ανί Ερνό (Annie Ernaux) «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

Η ...

«Σημειώσεις από το υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (κριτική) – Ο παραλογισμός πίσω από τις πιο υψηλόφρονες ιδέες

«Σημειώσεις από το υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (κριτική) – Ο παραλογισμός πίσω από τις πιο υψηλόφρονες ιδέες

Για τη νουβέλα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoevsky) «Σημειώσεις από το υπόγειο» (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Άγρα). 

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Στα κλασικά έργα επιστρέφουμε, αυτή άλλωστε είναι και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η φωλιά» του Γιώργου Ψωμιάδη (προδημοσίευση)

«Η φωλιά» του Γιώργου Ψωμιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το ομότιτλο διήγημα της συλλογής διηγημάτων του Γιώργου Ψωμιάδη «Η φωλιά», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ἡ φωλιὰ 

Τὸ φορτη...

«Ο δρόμος προς τα αστέρια» της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι (προδημοσίευση)

«Ο δρόμος προς τα αστέρια» της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι [Ingvild H. Rishøi] «Ο δρόμος προς τα αστέρια» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα «Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον Ορέστη

Ολιγ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Δώδεκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που μόλις εκδόθηκαν. Τρία από αυτά είναι επανεκδόσεις.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Βασίλης Γκουρογιάννης, ...

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Παράλληλη ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων, δύο συγγραφέων που νόσησαν με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για τα: «Ημερολόγια καρκίνου» (μτφρ. Ισμήνη Θεοδωροπούλου, εκδ. Κείμενα) της Όντρι Λορντ και «Καλά και σήμερα» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015) της Σοφίας Νικολαΐδου.

Γράφει η Φανή Χατζή

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Δεκαπέντε βιβλία μεταφρασμένες πεζογραφίας τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα προμηνύουν ένα συναρπαστικό αναγνωστικό χειμώνα.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το φθινόπωρο εγκαινιάζει πάντα μια φρενήρη εκδοτική σεζόν που κλιμακώνεται λίγο πριν από τις γιορτές. Βουτώντας ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ