askenazy

Της Χρύσας Στρογγύλη

Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πραγματοποίησε την τρίτη και τελευταία, γι’ αυτό το καλοκαίρι, συναυλία της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Η παρουσία στο πόντιουμ του ρωσοϊσλανδού πιανίστα και μαέστρου Βλαντιμίρ Ασκενάζυ αποτελεί μείζον καλλιτεχνικό γεγονός. Πρόκειται για κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής.

Η συναυλία ξεκίνησε με την εισαγωγή «Προμηθέας» του Λούντιβιχ Βαν Μπετόβεν, το μοναδικό έργο του συνθέτη για μπαλέτο το οποίο αφιερώθηκε στην αυτοκράτειρα Μαρία–Θηρεσία και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1801. Η πλοκή του έργου παρουσιάζει τον Προμηθέα να βοηθά τους ανθρώπους να κατανοούν τη ζωή και τις τέχνες. Η Εισαγωγή είναι μια σύντομη και συναρπαστική δημιουργία με χορευτικό χαρακτήρα, ειδικά από το Allegro con brio και μετά. Οι μουσικοί εντυπωσίασαν με την τεχνική τους και ήδη από την αρχή φάνηκε πως ο μαέστρος μπορεί να γίνει σημαντικός εμπνευστής και παράγοντας συνένωσης καλλιτεχνικών δυνάμεων.

Από τον Ρομαντισμό στον 19ο αιώνα

Το χειροκρότημα του κοινού μετά το τέλος του έργου τον έφερε και πάλι στη σκηνή, όπου επέλεξε να ερμηνεύσει μια σύντομη, αργή και μελαγχολική μελωδία για encore.

Στη συνέχεια ο γιος του μαέστρου, ο 47χρονος Ντιμίτρι Ασκενάζυ, ερμήνευσε το Kοντσέρτο για κλαρινέτο σε Λα μείζονα που συνέθεσε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Ο γλυκός και ελεγχόμενος ήχος του ήταν πολύ γοητευτικός, αλλά του έλειπε ο όγκος και το ταμπεραμέντο. Φάνηκε μάλλον ντροπαλός ή διστακτικός στην έκφραση, ειδικά στο ιδιαίτερα λυρικό και συγκινητικό Αdagio, ενώ το γεγονός ότι έπαιζε καθιστός και η καμπάνα του οργάνου ήταν στραμμένη προς τα κάτω και συχνά ανάμεσα στα πόδια του δεν βοήθησε στην ανάδειξη του ήχου του. Το χειροκρότημα του κοινού μετά το τέλος του έργου τον έφερε και πάλι στη σκηνή, όπου επέλεξε να ερμηνεύσει μια σύντομη, αργή και μελαγχολική μελωδία για encore.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την 4η Συμφωνία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, έργο που γράφηκε μεταξύ 1877 και 1878. Πρόκειται για μια σαρανταπεντάλεπτη Συμφωνία με πολλές διαθέσεις και έντονα περιγραφική την οποία ο Τσαϊκόφσκι αφιέρωσε στη φίλη του Ναντιέζντα φον Μεκ.

«Εάν δεν υπάρχει χαρά μέσα σας, κοιτάξτε γύρω σας. Δείτε τους ανθρώπους που ξέρουν να χαίρονται, και θα σας μεταφέρουν τα χαρούμενα συναισθήματά τους. Οι άλλοι δεν γνωρίζουν πόσο λυπημένοι είστε. Κι όμως, υπάρχει χαρά, απλή πρωτόγονη χαρά. Χαρείτε με τη χαρά των άλλων και έτσι μπορείτε ακόμη να ζήσετε. Αυτά μπορώ να σας πω για τη Συμφωνία μου».

Η Ορχήστρα φάνηκε να απολαμβάνει την εκτέλεση του έργου αποδεικνύοντας πως το κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο είναι το δυνατό της σημείο. Σίγουρα συντέλεσε στο πολύ καλό αποτέλεσμα η παρουσία ενός μαέστρου που συνεπήρε τους μουσικούς του, με κινήσεις και υποδείξεις περισσότερο ενδεικτικές της έκφρασης και των ποιοτικών στοιχείων και λιγότερο της ταχύτητας ή του μέτρου.

Βέβαια, το αμήχανο ξεκίνημα των χάλκινων πνευστών στο πρώτο μέρος έδωσε έναν ασύντακτο ήχο και μια τονική αστάθεια, αλλά γρήγορα η ορχήστρα βρήκε τον καλό εαυτό της. Στο δεύτερο μέρος, το Andantino, τα σόλι των ξύλινων πνευστών συγκίνησαν, μολονότι οι εκτελεστές δεν αφέθηκαν σε έντονες ρυθμικές και εκφραστικές ελευθερίες. Στο τρίτο μέρος, στο Scherzo, τα έγχορδα παίζουν μόνο πιτσικάτο ενώ τα κρουστά δεν συμμετέχουν, με εξαίρεση τα τυμπάνια. Η γρήγορη ταχύτητα και η καθαρότητα στον ήχο δεν έλειπαν και η πλούσια αντίστιξη υπήρξε σαφής. Στο τέταρτο μέρος, Finale-Allegro con fuoco, κορυφώθηκε η ενέργεια και η αρτιότητά της της ορχήστρας στην τεχνική, καθώς φάνηκε γενναιόδωρη και ζωηρή, αλλά και νηφάλια και συναισθηματικά συγκροτημένη, με πλούσιο ήχο και χωρίς υπερβολές στο πάθος.

Ο μαέστρος

Ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ είναι αναγνωρισμένος διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια και η παρουσία του στο Φεστιβάλ Αθηνών ιδιαίτερα τιμητική.

Ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ είναι αναγνωρισμένος διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια και η παρουσία του στο Φεστιβάλ Αθηνών ιδιαίτερα τιμητική. Γεννημένος το 1937 στο Γκόρκι της Σοβιετικής Ένωσης, ξεκίνησε να παίζει πιάνο στα έξι του χρόνια και στα οκτώ έγινε δεκτός στην Κεντρική Μουσική Σχολή της Μόσχας, όπου σπούδασε κοντά σε σημαντικούς πιανίστες. Όσο φοιτούσε στο Ωδείο, του είχε ζητηθεί επανειλημμένα να γίνει πληροφοριοδότης της ΚGB, όπως συνέβαινε με τους περισσότερους εκείνη την περίοδο. Παρά τις πιέσεις, δεν ενέδωσε ποτέ σε συνεργασία μαζί τους. Κέρδισε σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και το 1960 παντρεύτηκε την ισλανδικής καταγωγής πιανίστα Þórunn Jóhannsdóttir, γνωστή με το ψευδώνυμο Dody. Το 1963 το ζευγάρι αποφάσισε να εγκαταλείψει για πάντα την ΕΣΣΔ - λόγω δυσκολιών στην είσοδο και έξοδο από τη χώρα για τις καλλιτεχνικές τους υποχρεώσεις – και να ζήσει μόνιμα στο Λονδίνο. Το 1968 μετεγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία και από το 1972 ο Ασκενάζυ απέκτησε ισλανδική υπηκοότητα. Το 1970 συντέλεσε στη δημιουργία του Reykjavík Arts Festival, του οποίου παραμένει επίτιμος πρόεδρος.

Το ρεπερτόριο του Βλαντιμίρ Ασκενάζυ είναι τεράστιο. Έχει ηχογραφήσει έργα για πιάνο του Μπαχ, 24 Πρελούδια και Φούγκες του Σοστακόβιτς, όλες τις σονάτες του Μπετόβεν, όλες τις σονάτες του Σκριάμπιν, όλα τα έργα για πιάνο του Ραχμάνινοφ, όλα τα έργα για πιάνο του Σοπέν, όλα τα έργα για πιάνο του Σούμαν, όλα τα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Μότσαρτ, τρεις κύκλους κοντσέρτων για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν, κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ, καθώς και πολυάριθμα έργα των Μπραμς, Μπάρτοκ, Προκόφιεφ, με τη συνοδεία των μεγαλύτερων συμφωνικών όλου του κόσμου.

Εντυπωσιακή δεν είναι μόνο η πιανιστική του καριέρα αλλά και η σταδιοδρομία του ως διευθυντής σημαντικών ορχηστρών. Διετέλεσε μαέστρος της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας (1987 – 1994), βασικός μαέστρος της Φιλαρμονικής της Τσεχίας (1998 – 2003), μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ισλανδίας, μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας ΝΗΚ της Ιαπωνίας (2004 – 2007) και Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σύδνεϋ (2009 – 2013). Επίσης, διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμα κατατεθέν του η κατάργηση της γραβάτας ή του παπιγιόν και η καθιέρωση του λευκού ζιβάγκο στις παραστάσεις του.

Ο Βλαντιμίρ Ασκενάζυ εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1964 και δηλώνει θαυμαστής της χώρας μας. Πέρσι εμφανίστηκε στην Μικρή Επίδαυρο σε ένα ρεσιτάλ για δύο πιάνα μαζί με τον γιο του Βόβκα, διάσημο πιανίστα επίσης, τα έσοδα της οποίας προσφέρθηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αρχαίας Επιδαύρου. Από το 1965 μέχρι το 1985 οι Ασκενάζυ επισκέπτονταν την Επίδαυρο, αφού έχτισαν το πρώτο σπίτι στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου στη δεκαετία του ’50. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...
Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη στις 14 & 15 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του πρότζεκτ “Correspondences” της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ