alt

Για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τις μουσικές του Nino Rota από τις ταινίες του Federico Fellini, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Η δεύτερη προγραμματισμένη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών 2016 πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική του Νίνο Ρότα από ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεργάζεται με τον Στρόμπελ, ούτε είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από τα ρεπερτοριακά στεγανά της. Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποίησε συναυλία-αφιέρωμα στον γερμανικό ήχο του Χόλυγουντ, ερμηνεύοντας κινηματογραφική μουσική του Μαξ Στάινερ από την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», του Γκότφριντ Χούμπερτς από την ταινία «Μετρόπολις» και άλλων.

Ένας καλός μαέστρος και μια κακή εκτέλεση

Δεν θα μπορούσε να διαχωρίσει κανείς τις ταινίες του Φελίνι από τη συγκεκριμένη μουσική: ταινίες γεμάτες περιπλανήσεις σε ξένους κόσμους, σε οικείους αλλά και ανοίκειους χαρακτήρες και συναισθήματα, σε ασυνήθιστους έρωτες, σε πόλεις όπως η Ρώμη και το Ρίμινι, σε τοπία ιταλικής επαρχίας, άλλοτε λαμπερά και άλλοτε παρακμάζοντα και σκοτεινά. Με αυτά τα δεδομένα, θα περίμενε κανείς από μια κρατική ορχήστρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ερμηνεύσει τη μουσική αυτή με περίσσιο πάθος και συναίσθημα, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ισχύουν σε μια επαγγελματική συμφωνική ορχήστρα που σέβεται τον εαυτό της και που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Λίγο το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού, λίγο το ότι η προηγούμενη συναυλία της Κρατικής στο Ηρώδειο ήταν πριν μια εβδομάδα περίπου -οπότε το χρονικό διάστημα προετοιμασίας για την επόμενη ήταν περιορισμένο- η συναυλία από άποψη μουσικής εκτέλεσης φάνηκε μέτρια.

Ο μαέστρος ήταν ιδιαίτερα εκφραστικός και θεατρικός στις κινήσεις του, έμοιαζε δε γεμάτος όρεξη και ενέργεια, την οποία όμως δεν κατάφερε να περάσει στους μουσικούς που διηύθυνε. Η ορχήστρα δεν έδινε την εντύπωση πως λειτουργούσε ομαδικά. Άλλοι μουσικοί ερμήνευαν εκφραστικά και με πάθος και άλλοι άνευρα και αμήχανα. Κάποια από τα soli των πνευστών οργάνων είχαν αστοχίες που δεν δικαιολογούνται από επαγγελματίες εκτελεστές, ενώ το ιταλικό ταμπεραμέντο έλειπε δίνοντας τη θέση του σε ένα κάπως τεχνοκρατικό παίξιμο.

Ο μαέστρος ήταν ιδιαίτερα εκφραστικός και θεατρικός στις κινήσεις του, έμοιαζε δε γεμάτος όρεξη και ενέργεια, την οποία όμως δεν κατάφερε να περάσει στους μουσικούς που διηύθυνε. Η ορχήστρα δεν έδινε την εντύπωση πως λειτουργούσε ομαδικά. Άλλοι μουσικοί ερμήνευαν εκφραστικά και με πάθος και άλλοι άνευρα και αμήχανα. Κάποια από τα soli των πνευστών οργάνων είχαν αστοχίες που δεν δικαιολογούνται από επαγγελματίες εκτελεστές, ενώ το ιταλικό ταμπεραμέντο έλειπε δίνοντας τη θέση του σε ένα κάπως τεχνοκρατικό παίξιμο. Ο ελαττωματικός συντονισμός της ορχήστρας παραμένει ένα πρόβλημα, όπως και στην προηγούμενη συναυλία του Ηρωδείου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ήταν ακόμα πιο έντονος. Σε μια τόσο οικεία μουσική όσο η συγκεκριμένη, η έκθεση στα σφάλματα είναι πιο προφανής. Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο μαέστρος «έκλεισε» την ορχήστρα και μερικοί μουσικοί συνέχιζαν να κρατούν την νότα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να την «ξανακλείσει»;

Μια καλή επιλογή ρεπερτορίου

Η Κ.Ο.Α. έχει πολλές φορές αποδείξει ότι μπορεί να θριαμβεύσει με τις ερμηνείες της. Διαθέτει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό αλλά ίσως της λείπει το ομαδικό πνεύμα. Το παρήγορο είναι ότι ανανεώνεται με νέα μέλη. Η δε επιλογή του συγκεκριμένου ρεπερτορίου μόνο ενθουσιασμό μπορεί να προκαλέσει και είναι ευχής έργον η Κρατική Ορχήστρα να πειραματίζεται σε διάφορα είδη. Ανανεώνεται και πάλι το ενδιαφέρον της ορχήστρας για την εκτέλεση κινηματογραφικής μουσικής και τι καλύτερο για μια καλοκαιρινή βραδιά στο Ηρώδειο από έργα του Νίνο Ρότα (1911 – 1979), όπως αυτά ακούστηκαν σε ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι (1920 – 1993). Η ιδέα της προβολής σκηνών από τις ταινίες του Φελίνι σε προτζέκτορα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζιδάκι: «Ο Φελινικός κόσμος είναι ένας κόσμος από βιώματα, μνήμες και αθέατες μελλοντικές ήττες και επιβολές».

Η Κ.Ο.Α. έχει πολλές φορές αποδείξει ότι μπορεί να θριαμβεύσει με τις ερμηνείες της. Διαθέτει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό αλλά ίσως της λείπει το ομαδικό πνεύμα. Το παρήγορο είναι ότι ανανεώνεται με νέα μέλη.

Όσο για τον Νίνο Ρότα, άφησε πάνω από 150 συνθέσεις μέχρι τον θάνατό του, το 1979 - επίσης, δέκα όπερες, πέντε μουσικές για θέατρο και για μπαλέτο και ορχηστρικές και χορωδιακές συνθέσεις. Τα πιο γνωστά μουσικά του θέματα είναι η μουσική για τις ταινίες του Φελίνι «La Strada», «La Dolce Vita», «Οκτώμισι», «Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «Σατυρικόν», «Roma», «Καζανόβας», «Πρόβα Ορχήστρας» και «Amarcord», για την ταινία του Τζεφιρέλι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», για την ταινία του Βισκόντι «Γατόπαρδος» και για την τριλογία του Κόπολα «Νονός». Η προτίμηση του Νίνο Ρότα στα λάιτ-μοτίφ, οι «απλωμένες» λυρικές φράσεις, τα έντονα ρυθμικά σχήματα, ο ευφυής τρόπος αξιοποίησης των ηχοχρωμάτων των οργάνων είναι μερικά από τα στοιχεία της μουσικής του που την κάνουν ερωτεύσιμη και μεθυστική. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «μουσικό background» όταν μιλά για την κινηματογραφική μουσική του Νίνο Ρότα, που μπορεί να σταθεί και μόνη της, χωρίς την εικόνα, γεμάτη λυρισμό, ερωτισμό, παιχνίδι, νάζι και ειρωνεία.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Από την Πέμπτη (23/11) θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και τους μελετητές το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή (από μικροαντικείμενα έως χειρόγραφά του), χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Κεντρική εικόνα: Ένας από τους χώρους του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16 (© Στέλιος Τζέτζιας).

...
Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright και πολλοί ακόμη διάσημοι μουσικοί μελοποιούν και ερμηνεύουν Κ.Π. Καβάφη σε μια συναυλία που μάγεψε το κοινό της Νέας Υόρκης. Έρχεται αποκλειστικά στο Onassis Channel στο YouTube από τις 20 Νοεμβρίου και για έναν ολόκληρο χρόνο θα διατίθεται δωρεάν.

Επιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία – Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της Δύσης» (εκδ. Επίκεντρο) την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ