alt

Για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τις μουσικές του Nino Rota από τις ταινίες του Federico Fellini, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Η δεύτερη προγραμματισμένη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική του Νίνο Ρότα από ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεργάζεται με τον Στρόμπελ, ούτε είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από τα ρεπερτοριακά στεγανά της. Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποίησε συναυλία-αφιέρωμα στον γερμανικό ήχο του Χόλυγουντ, ερμηνεύοντας κινηματογραφική μουσική του Μαξ Στάινερ από την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», του Γκότφριντ Χούμπερτς από την ταινία «Μετρόπολις» και άλλων.

Ένας καλός μαέστρος και μια κακή εκτέλεση

Δεν θα μπορούσε να διαχωρίσει κανείς τις ταινίες του Φελίνι από τη συγκεκριμένη μουσική: ταινίες γεμάτες περιπλανήσεις σε ξένους κόσμους, σε οικείους αλλά και ανοίκειους χαρακτήρες και συναισθήματα, σε ασυνήθιστους έρωτες, σε πόλεις όπως η Ρώμη και το Ρίμινι, σε τοπία ιταλικής επαρχίας, άλλοτε λαμπερά και άλλοτε παρακμάζοντα και σκοτεινά. Με αυτά τα δεδομένα, θα περίμενε κανείς από μια κρατική ορχήστρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ερμηνεύσει τη μουσική αυτή με περίσσιο πάθος και συναίσθημα, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ισχύουν σε μια επαγγελματική συμφωνική ορχήστρα που σέβεται τον εαυτό της και που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Λίγο το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού, λίγο το ότι η προηγούμενη συναυλία της Κρατικής στο Ηρώδειο ήταν πριν μια εβδομάδα περίπου -οπότε το χρονικό διάστημα προετοιμασίας για την επόμενη ήταν περιορισμένο- η συναυλία από άποψη μουσικής εκτέλεσης φάνηκε μέτρια.

Ο μαέστρος ήταν ιδιαίτερα εκφραστικός και θεατρικός στις κινήσεις του, έμοιαζε δε γεμάτος όρεξη και ενέργεια, την οποία όμως δεν κατάφερε να περάσει στους μουσικούς που διηύθυνε. Η ορχήστρα δεν έδινε την εντύπωση πως λειτουργούσε ομαδικά. Άλλοι μουσικοί ερμήνευαν εκφραστικά και με πάθος και άλλοι άνευρα και αμήχανα. Κάποια από τα soli των πνευστών οργάνων είχαν αστοχίες που δεν δικαιολογούνται από επαγγελματίες εκτελεστές, ενώ το ιταλικό ταμπεραμέντο έλειπε δίνοντας τη θέση του σε ένα κάπως τεχνοκρατικό παίξιμο.

Ο μαέστρος ήταν ιδιαίτερα εκφραστικός και θεατρικός στις κινήσεις του, έμοιαζε δε γεμάτος όρεξη και ενέργεια, την οποία όμως δεν κατάφερε να περάσει στους μουσικούς που διηύθυνε. Η ορχήστρα δεν έδινε την εντύπωση πως λειτουργούσε ομαδικά. Άλλοι μουσικοί ερμήνευαν εκφραστικά και με πάθος και άλλοι άνευρα και αμήχανα. Κάποια από τα soli των πνευστών οργάνων είχαν αστοχίες που δεν δικαιολογούνται από επαγγελματίες εκτελεστές, ενώ το ιταλικό ταμπεραμέντο έλειπε δίνοντας τη θέση του σε ένα κάπως τεχνοκρατικό παίξιμο. Ο ελαττωματικός συντονισμός της ορχήστρας παραμένει ένα πρόβλημα, όπως και στην προηγούμενη συναυλία του Ηρωδείου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ήταν ακόμα πιο έντονος. Σε μια τόσο οικεία μουσική όσο η συγκεκριμένη, η έκθεση στα σφάλματα είναι πιο προφανής. Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο μαέστρος «έκλεισε» την ορχήστρα και μερικοί μουσικοί συνέχιζαν να κρατούν την νότα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να την «ξανακλείσει»;

Μια καλή επιλογή ρεπερτορίου

Η Κ.Ο.Α. έχει πολλές φορές αποδείξει ότι μπορεί να θριαμβεύσει με τις ερμηνείες της. Διαθέτει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό αλλά ίσως της λείπει το ομαδικό πνεύμα. Το παρήγορο είναι ότι ανανεώνεται με νέα μέλη. Η δε επιλογή του συγκεκριμένου ρεπερτορίου μόνο ενθουσιασμό μπορεί να προκαλέσει και είναι ευχής έργον η Κρατική Ορχήστρα να πειραματίζεται σε διάφορα είδη. Ανανεώνεται και πάλι το ενδιαφέρον της ορχήστρας για την εκτέλεση κινηματογραφικής μουσικής και τι καλύτερο για μια καλοκαιρινή βραδιά στο Ηρώδειο από έργα του Νίνο Ρότα (1911 – 1979), όπως αυτά ακούστηκαν σε ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι (1920 – 1993). Η ιδέα της προβολής σκηνών από τις ταινίες του Φελίνι σε προτζέκτορα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζιδάκι: «Ο Φελινικός κόσμος είναι ένας κόσμος από βιώματα, μνήμες και αθέατες μελλοντικές ήττες και επιβολές».

Η Κ.Ο.Α. έχει πολλές φορές αποδείξει ότι μπορεί να θριαμβεύσει με τις ερμηνείες της. Διαθέτει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό αλλά ίσως της λείπει το ομαδικό πνεύμα. Το παρήγορο είναι ότι ανανεώνεται με νέα μέλη.

Όσο για τον Νίνο Ρότα, άφησε πάνω από 150 συνθέσεις μέχρι τον θάνατό του, το 1979 - επίσης, δέκα όπερες, πέντε μουσικές για θέατρο και για μπαλέτο και ορχηστρικές και χορωδιακές συνθέσεις. Τα πιο γνωστά μουσικά του θέματα είναι η μουσική για τις ταινίες του Φελίνι «La Strada», «La Dolce Vita», «Οκτώμισι», «Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «Σατυρικόν», «Roma», «Καζανόβας», «Πρόβα Ορχήστρας» και «Amarcord», για την ταινία του Τζεφιρέλι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», για την ταινία του Βισκόντι «Γατόπαρδος» και για την τριλογία του Κόπολα «Νονός». Η προτίμηση του Νίνο Ρότα στα λάιτ-μοτίφ, οι «απλωμένες» λυρικές φράσεις, τα έντονα ρυθμικά σχήματα, ο ευφυής τρόπος αξιοποίησης των ηχοχρωμάτων των οργάνων είναι μερικά από τα στοιχεία της μουσικής του που την κάνουν ερωτεύσιμη και μεθυστική. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «μουσικό background» όταν μιλά για την κινηματογραφική μουσική του Νίνο Ρότα, που μπορεί να σταθεί και μόνη της, χωρίς την εικόνα, γεμάτη λυρισμό, ερωτισμό, παιχνίδι, νάζι και ειρωνεία.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέγαρο Μουσικής: Νοέμβριος με τους βιρτουόζους της τζαζ – Τι θα παρακολουθήσουμε

Μέγαρο Μουσικής: Νοέμβριος με τους βιρτουόζους της τζαζ – Τι θα παρακολουθήσουμε

Όσα θα παρακολουθήσουμε από τις 14 έως και τις 21 Νοεμβρίου, την εβδομάδα τζαζ Jazz@Megaron, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εικόνα: Ο Μπίλι Κόμπαμ © Anton Antonov

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

...
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Μεγάλη έκθεση ευρωπαϊκής χαρακτικής – Έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Μεγάλη έκθεση ευρωπαϊκής χαρακτικής – Έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά

Από τις 12 Νοεμβρίου 2026 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2027, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενείται μεγάλη έκθεση έργων ευρωπαϊκής χαρακτικής, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Εικόνα: Το έργο «Χριστιανοί μάρτυρες» του χαράκτη Herbert Bourne.

Επιμέλεια: B...

«Στορίσματα στο Μόμπι Ντικ»: Η εικαστική ματιά του Αθανάσιου Χριστοδούλου στον κόσμο του Μέλβιλ

«Στορίσματα στο Μόμπι Ντικ»: Η εικαστική ματιά του Αθανάσιου Χριστοδούλου στον κόσμο του Μέλβιλ

Η εικαστική έκθεση «Στορίσματα στο Μόμπι Ντικ» του ποιητή και μεταφραστή του «Μόμπι Ντικ» Αθανάσιου Χριστοδούλου θα φιλοξενείται στο Λόφος Art Project από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2026. Εγκαίνια: 23 Οκτωβρίου στις 7μμ. Πληροφορίες. 

Επιμέλεια: Bo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ