alt

Για το αφιέρωμα των Ergon Ensemble στον συνθέτη Claude Vivier, που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Μπορεί η σύγχρονη λόγια μουσική να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό αλλά φαίνεται πως σταδιακά αποκτά, αν όχι θαυμαστές, ολοένα και περισσότερα ευήκοα ώτα που ενδιαφέρονται για αντισυμβατικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και νέες προτάσεις. Πιστό στην αναζήτηση νέων προκλήσεων και προσωπικοτήτων της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, το σύνολο οργανικής μουσικής Ergon Ensemble υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μούζα παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Αθήνας πέντε έργα ενός ιδιαίτερα αινιγματικού και σχετικά άγνωστου, τουλάχιστον στο ελληνικό κοινό, συνθέτη, του Καναδού Κλωντ Βιβιέ.

Μελαγχολικές ψηφίδες από τη ζωή του συνθέτη

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο Et je reverrai cetteville («Και θα ξαναδώ αυτήν την πόλη», 1981) για σύνολο δωματίου. Ο ίδιος ο συνθέτης έχει πει για το έργο του: «Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αυτό το κομμάτι είναι η επιστροφή μου σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ζωής μου. Οι μελωδίες είναι, κατά κάποιον τρόπο, μέρος του παρελθόντος μου. Η μελαγχολία προέρχεται από την επιθυμία μου για ιστορίες του παρελθόντος, για τις δικές μου ιστορίες. Λίγες μελωδίες ενσωματωμένες στη σιωπή, στο διηνεκές. Αυτό το κομμάτι είναι μια πράξη απόγνωσης, αν ισχύει ότι η δημιουργία πάντα προσπαθούσε να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον. «Μελαγχολία και ελπίδα», για να ξαναδημιουργηθεί η χρονική συνέχεια που η ανθρώπινη ζωή διακόπτει». Πράγματι, στο συγκεκριμένο έργο, οι υποτονικές μελωδίες, τα unisono, τα μικρά αποσπάσματα που τελειώνουν συνήθως με τον ήχο από το χτύπημα του ταμ-ταμ και με τις συχνές επαναλήψεις δημιουργούν μια παρόμοια ατμόσφαιρα, ονειρική και απόκοσμη.

Μολονότι πρόκειται για ένα τεχνικά δύσκολο κομμάτι που απαιτεί ένταση και αντοχή, ο σολίστας το ερμήνευσε με ευαισθησία, λειαίνοντας τις αιχμές και τη σκληρότητα που αναδύονται από τις συνεχείς συγχορδίες, τις μεγάλες αποστάσεις, τους τονισμούς, τις απότομες αλλαγές στη δυναμική, τις διαφωνίες.

Στη συνέχεια, ο εξαιρετικά ταλαντούχος πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης έδωσε ένα νέο χαρακτήρα στο έργο για σόλο πιάνο «Shiraz» (1977). Μολονότι πρόκειται για ένα τεχνικά δύσκολο κομμάτι που απαιτεί ένταση και αντοχή, ο σολίστας το ερμήνευσε με ευαισθησία, λειαίνοντας τις αιχμές και τη σκληρότητα που αναδύονται από τις συνεχείς συγχορδίες, τις μεγάλες αποστάσεις, τους τονισμούς, τις απότομες αλλαγές στη δυναμική, τις διαφωνίες. Ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο στον πιανίστα Λουί-Φιλίπ Πελετιέ και έμμεσα σε δυο τυφλούς τραγουδιστές τους οποίους ακολουθούσε διακριτικά για ώρες στην αγορά της πόλης Σιράζ. Ο ίδιος ο Πελετιέ είχε ζητήσει από τον Βιβιέ να συνθέσει ένα λαμπερό, δεξιοτεχνικό έργο για σόλο πιάνο, με διπλές νότες, στο στιλ της «Τοκάτας» του Σούμαν. Η παραγγελία αυτή έδωσε την αφορμή στο συνθέτη ώστε ν’ αναζητήσει στο πιάνο νέες τεχνικές, που θα τον απελευθέρωναν από συνηθισμένες εκτελεστικές τακτικές – και να αποβάλει από το συνθετικό του έργο κάθε συμβατικό μουσικό μέσο που δεν θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του.

Ο Βιβιέ επιδίωξε να κινηθεί σε μιαν αχαρτογράφητη περιοχή της μουσικής και να αποφύγει κάθε περιοριστική νόρμα. Το έργο, σε αντίθεση με αρκετά άλλα που βασίζονται περισσότερο σε μελωδικές γραμμές, δομείται στη βάση συγκεκριμένων συγχορδιών, οι οποίες ακούγονται σαν στιβαρές κολώνες στην κορυφή των οποίων εδραιώνεται ένα μελωδικό συνεχές. Συχνά εμφανίζονται απρόσμενες παύσεις. Το μεσαίο μέρος γίνεται πιο λυρικό, όμως και από αυτό δεν λείπουν οι αντιθέσεις, οι επαναλήψεις, η δυναμική. Το έργο τελειώνει με ένα χορικό σαν προσευχή, έντονο αλλά σε αργό tempo.

«Ανοιχτή» ενορχήστρωση

Το τρίτο έργο στη σειρά ήταν το «Pulau Dewata» («Το νησί των Θεών» στα ινδονησιακά ,1977). Ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο στους κατοίκους του Μπαλί μετά από ταξίδι του εκεί, το 1976. Το έργο δεν είναι γραμμένο για συγκεκριμένο οργανικό σύνολο. Έχει τέσσερις διαφορετικές γραμμές που μπορούν να παιχτούν από διάφορα όργανα. Η ενορχήστρωση είναι επιλογή των ίδιων των εκτελεστών και μάλιστα μπορεί η κάθε φωνή να παιχτεί από δύο ή τρία όργανα, αρκεί να μπορούν αυτά να παίξουν στην προδιαγεγραμμένη μουσική περιοχή. Το έργο αποδίδει μουσικές ταξιδιωτικές αναμνήσεις, με γνωρίσματα εξωτικά και πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής. Ακολουθεί φόρμες και τρόπους μελωδικής επεξεργασίας της ινδονησιακής μουσικής παράδοσης με τις οποίες εξοικειώθηκε ο συνθέτης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπαλί. Ο ίδιος λέει: «πρόκειται για τη μουσική ενός παιδιού. Ήθελα ένα απλό κομμάτι, μονόχρωμο, που θα αποτυπώνει τη χαρά, μέσα από εναλλασσόμενες μονόφωνες μελωδίες που θα παρεμβαίνουν η μία στην άλλη και θα συμπληρώνονται από μελωδίες στο στιλ του Μπαλί». Όχι μόνο οι μελωδίες, αλλά και οι ρυθμοί εμπνέονται από τις τοπικές μουσικές παραδόσεις, έχουν πολλές φορές χορευτικό χαρακτήρα, εξωτική ατμόσφαιρα και καθαρές μελωδικές γραμμές.

Διάλογος ανάμεσα στις φωνές των οργάνων

Ο συνθέτης δίνει χώρο ώστε το κάθε όργανο να ξεχωρίσει με τον δικό του χαρακτήρα και στην πορεία να επιδράσει αρμονικά με τα άλλα, μέχρι που ένα από αυτά, συνήθως το πιάνο, να παρέμβει με ένα βίαιο passage και ν’αλλάξει εντελώς την ατμόσφαιρα.

Μετά από το διάλειμμα ακολούθησε το έργο «Paramirabo» (1978), γραμμένο για φλάουτο, βιολί, τσέλο και πιάνο, με ενδιαφέρουσα την αλληλεπίδραση των τεσσάρων οργάνων, που άλλοτε εξελίσσονται ομαδικά και άλλοτε ατομικά. Ο συνθέτης δίνει χώρο ώστε το κάθε όργανο να ξεχωρίσει με τον δικό του χαρακτήρα και στην πορεία να επιδράσει αρμονικά με τα άλλα, μέχρι που ένα από αυτά, συνήθως το πιάνο, να παρέμβει με ένα βίαιο passage και ν’αλλάξει εντελώς την ατμόσφαιρα. Στη διάρκεια του έργου παρεμβάλλονται σφυρίγματα, είτε από τον φλαουτίστα - όταν δεν παίζει - είτε από τον πιανίστα, ενώ το φινάλε ξεκινά με αργόσυρτες τενούτες και ολοκληρώνεται με έναν αναστεναγμό όλων των εκτελεστών, που ανταποκρίθηκαν με ακρίβεια, ως δεμένο κι ισορροπημένο σύνολο.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το έργο «Bouchara» (1981) , για σοπράνο, κουιντέτο ξύλινων πνευστών, κουαρτέτο εγχόρδων, κρουστά και tape, σε κείμενο του ίδιου του συνθέτη. Η σολίστ Άρτεμις Μπόγρη ήταν ιδιαίτερα εκφραστική και παρά την ακατανόητη, επινοημένη από τον συνθέτη γλώσσα του λιμπρέτο, δημιούργησε ατμόσφαιρα αισθαντική, ποικιλμένη από τα παράδοξα ηχοχρώματα των φωνητικών της ακροβασιών. «Πατώντας» σε κλασική φόρμα και συχνά σε κλασική συγχορδιακή διαδοχή, το έργο θυμίζει οπερατική άρια ή και ψαλμωδία. Διάχυτη πνευματικότητα και ισορροπημένος ήχος από το ενόργανο σύνολο, που έδεσε απόλυτα με την γοητευτική φωνή της σολίστ. Εξαιρετικός και ο Κάσπερ ντε Ρου, o ολλανδός μαέστρος του συνόλου, ο οποίος ειδικεύεται στη διεύθυνση έργων σύγχρονης μουσικής και συμμετέχει συχνά σε ανάλογα φεστιβάλ στην Ευρώπη.

alt
Ο Claude Vivier

Μια πρόταση που έμεινε ανολοκλήρωτη

Ο Κλωντ Βιβιέ (14 Απριλίου 1948 – 7 Μαρτίου 1983) γεννήθηκε στο Μόντρεαλ και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Σπούδασε σύνθεση στο Μόντρεαλ με καθηγητή τον Ζιλ Τρεμπλέ. Μετά το 1971 σπούδασε στην Ουτρέχτη και στη συνέχεια στην Κολωνία δίπλα στον Καρλχάιντς Στοκχάουζεν και το 1974 επέστρεψε στο Μόντρεαλ, ενώ το 1976 πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι στην Άπω Ανατολή, στο Μπαλί και στην Ιαπωνία, ώστε να εξοικειωθεί με τις μουσικές των περιοχών αυτών. Στα τελευταία του έργα όμως η επιρροή αυτή φαινόταν ολοένα και λιγότερο. Το 1982 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου άρχισε να δουλεύει πάνω σε μια όπερα βασισμένη στο θάνατο του Τσαϊκόφσκι. Τον επόμενο Μάρτιο ένας ευκαιριακός εραστής του τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά του στο Παρίσι όπου βρέθηκε και το τελευταίο του, ανολοκλήρωτο και προφητικό για τον θάνατό του έργο. Αν η ζωή του δεν ήταν τόσο σύντομη, ίσως να είχε καταφέρει να χτίσει μια μουσική καριέρα μεγάλου βεληνεκούς, μιας και το μουσικολογικό ενδιαφέρον για το έργο του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Από την Πέμπτη (23/11) θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και τους μελετητές το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή (από μικροαντικείμενα έως χειρόγραφά του), χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Κεντρική εικόνα: Ένας από τους χώρους του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16 (© Στέλιος Τζέτζιας).

...
Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright και πολλοί ακόμη διάσημοι μουσικοί μελοποιούν και ερμηνεύουν Κ.Π. Καβάφη σε μια συναυλία που μάγεψε το κοινό της Νέας Υόρκης. Έρχεται αποκλειστικά στο Onassis Channel στο YouTube από τις 20 Νοεμβρίου και για έναν ολόκληρο χρόνο θα διατίθεται δωρεάν.

Επιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία – Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της Δύσης» (εκδ. Επίκεντρο) την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ