alt

Για τη συναυλία του David Virelles στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Η μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξένησε στις 11 Νοεμβρίου 2015 τον Ντέηβιντ Βιρέγιες, εξαιρετικό πιανίστα και συνθέτη της τζαζ μουσικής σκηνής. Μαζί με τους: Βισέντε Άρτσερ στο κοντραμπάσο και το μπάσο γιουκαλίλι, Τζέραλντ Κλήβερ στα ντραμς και Ρόμαν Ντιάθ στα κρουστά (κόνγκας, μπόνγκο, μαράκες και άλλα κουβανέζικα κρουστά, όπως το μπιανκομέκο) δημιούργησαν με τον ήχο τους ατμόσφαιρα που άλλοτε θύμιζε τους ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς πλανόδιων μουσικών στις γειτονιές της Κούβας και άλλοτε το κλίμα έκστασης των θρησκευτικών τελετουργιών φυλών της Αφρικής. Μετά τη συναυλία ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τον καλλιτέχνη ο οποίος με ιδιαίτερη προθυμία απάντησε στις ερωτήσεις και φάνηκε ιδιαιτέρως σεμνός και προσιτός.

Γέννημα-θρέμμα του Σαντιάγκο…

Ο συνθέτης ερευνά το παρελθόν, αναζητά αφρικανικά ηχοχρώματα και χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο αυτά εξελίχθηκαν κι ενσωματώθηκαν στην κουβανική μουσική.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κούβα, ο Ντέηβιντ Βιρέγιες προέρχεται από μουσική οικογένεια –ο πατέρας του υπήρξε γνωστός τραγουδοποιός στην Κούβα και η μητέρα του φλαουτίστα στη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαντιάγο της Κούβας– και μολονότι έζησε μέσα σε ένα σπίτι όπου, όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος στο κοινό μετά το τέλος της συναυλίας, άκουγαν πολλά και διάφορα είδη μουσικής, στη μουσική που επιλέγει ο ίδιος να συνθέσει και να εκτελέσει κυριαρχούν οι αφροκουβανέζικοι ήχοι που συνδέονται έντονα με την παιδική του ηλικία. Ο συνθέτης ερευνά το παρελθόν, αναζητά αφρικανικά ηχοχρώματα και χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο αυτά εξελίχθηκαν κι ενσωματώθηκαν στην κουβανική μουσική. Πρόκειται ουσιαστικά για πάντρεμα δυο παραδόσεων, της αφρικανικής και της κουβανικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για περαιτέρω διερεύνηση[1]. Ο Βιρέγιες δείχνει ότι αγαπά πολύ τους πειραματισμούς στον ήχο και τα αντισυμβατικά τολμήματα στη σύνθεση. Σε πολλές στιγμές, στη διάρκεια της συναυλίας, έδινε την εντύπωση πως στο πιάνο κάθεται ένα παιδί που απλώς δοκιμάζει και αφήνεται σε ένα ενστικτώδες, πρωτόγονο κι ακατέργαστο παίξιμο, που όμως στην πραγματικότητα ήταν απόλυτα καλοδουλεμένο. Ήταν ανοιχτός στη χρήση των αρμονιών, δεν έβαζε στεγανά, ούτε ρυθμικά ούτε μελωδικά, αφέθηκε ελεύθερος να μεταχειριστεί το πιάνο με ενστικτώδη τρόπο και να ανακαλύπτει διαρκώς νέους ήχους, αξιοποιώντας με διάφορους τρόπους το πεντάλ, το τουσέ (toucher), τις διάφορες περιοχές του κλαβιέ. Η μουσική του γεννούσε έντονα συναισθήματα αλλά ταυτόχρονα αποπροσανατόλιζε το μη εξοικειωμένο με αυτού του είδους τη μουσική αυτί, ίσως επειδή έδινε την εντύπωση ότι αναπτυσσόταν πάνω σε μια αφηρημένη βάση ηχώντας σαν πρωτόγονος ήχος, αίσθηση που εντεινόταν και από την πολυρρυθμία των κρουστών.

Η ομάδα αλληλεπιδρούσε ολοφάνερα και η συνοχή και το «δέσιμό» της πρόδιδε ότι κατείχε απόλυτα τα έργα που εκτελούσε, με άνεση και φυσικότητα που δημιουργούσε την απορία αν όλα εκτυλίσσονταν πάνω σε έναν αυτοσχεδιαστικό καμβά της στιγμής, ή ήταν προγραμματισμένα και προμελετημένα, έστω κι αν έμοιαζαν αφηρημένα.

…αλλά και απόγονος σκλάβων της Αφρικής

Η συναυλία ξεκίνησε με ένα ατμοσφαιρικό σόλο πιάνο και σταδιακά προστέθηκαν τα υπόλοιπα όργανα οδηγώντας σε μια ηχητική κορύφωση, όχι μόνο με την αύξηση της δυναμικής αλλά και με την ταχύτητα, το πάθος και τον εκστασιασμό. Η ομάδα αλληλεπιδρούσε ολοφάνερα και η συνοχή και το «δέσιμό» της πρόδιδε ότι κατείχε απόλυτα τα έργα που εκτελούσε, με άνεση και φυσικότητα που δημιουργούσε την απορία αν όλα εκτυλίσσονταν πάνω σε έναν αυτοσχεδιαστικό καμβά της στιγμής, ή ήταν προγραμματισμένα και προμελετημένα, έστω κι αν έμοιαζαν αφηρημένα. Σε καίρια ερώτηση θεατή μετά το τέλος της παράστασης σχετικά με τον αυτοσχεδιασμό, ο ίδιος ο Βιρέγιες απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδώσει με ποσοστό πόσο από το έργο του είναι καταγεγραμμένο σε νότες και πόσο αυτοσχεδιαστικό. Εξήγησε ότι το σύνολο πορεύεται με βάση πρότυπα που οι μουσικοί ονομάζουν «πλαίσια» (frames) πάνω στα οποία εκδιπλώνουν τις αυτοσχεδιαστικές αρετές τους. Και οι τέσσερις μουσικοί εντυπωσίασαν με τις εκτελεστικές ικανότητές τους και με τα σόλο μέρη τους. Ασύλληπτες οι ταχύτητες και το νεύρο του ντράμερ Τζέραλντ Κλήβερ και ιδιαιτέρως γοητευτική η βραχνή φωνή του Ρόμαν Ντίαθ. Ο συνθέτης επέλεξε να μην ανακόψει τη μουσική ροή της συναυλίας, επιδιώκοντας να αφηγηθεί μια ιστορία, να περιγράψει μια κατάσταση, να υπονοήσει, όπως ο ίδιος είπε στο τέλος της συναυλίας, το πέρασμα των αφρικανών σκλάβων στον Νέο Κόσμο.

Σπίτι, Πατρίδα, Εστία

Ο Ντέηβιντ Βιρέγιες ξάφνιασε με τον τρόπο που έπαιζε πιάνο. Έδωσε την εντύπωση ότι είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες του οργάνου, προσεγγίζοντάς το συχνά από μια εντελώς ανορθόδοξη πλευρά.

Ο Ντέηβιντ Βιρέγιες ξάφνιασε με τον τρόπο που έπαιζε πιάνο. Έδωσε την εντύπωση ότι είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες του οργάνου, προσεγγίζοντάς το συχνά από μια εντελώς ανορθόδοξη πλευρά. Συχνά το χειριζόταν σαν να επρόκειτο για ένα κρουστό όργανο, κρούοντας με ρυθμική μανία πολύπλοκες συγχορδίες και, σε στιγμές που βρισκόταν σε ηχητική και ρυθμική έκσταση, χρησιμοποιούσε τους καρπούς και τους αγκώνες, εντυπωσίαζε με τα κλάστερ κι ανεβοκατέβαινε το κλαβιέ του πιάνου με απαράμιλλη δεξιοτεχνία με αποτέλεσμα την πρωτότυπη εναλλαγή ηχοχρωμάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο από μια εντελώς απελευθερωμένη, αυτοσχεδιαστική, σχεδόν ανεπιτήδευτη αξιοποίηση του οργάνου[2].

Στο Μπόκο (Mboko), ο ήχος λειτούργησε μυσταγωγικά. Ο συνθέτης αποκάλυψε πως η λέξη Mboko σημαίνει στην κυριολεξία ζαχαροκάλαμο αλλά χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει, με ένα πνευματικό όμως τρόπο, το Σπίτι, την Πατρίδα, την Εστία. Γι’ αυτό και η μουσική του έχει κάτι ιερό, παραπέμπει σε ιεροτελεστία, αξιοποιεί αφρικανικά ακούσματα και ηχοχρώματα, πηγάζει από την αφροκουβανική κουλτούρα (ο Βιρέγιες θεωρεί φυσική ανάγκη κάθε ανθρώπου αλλά και κάθε καλλιτέχνη να αναζητά τις ρίζες του) αλλά κατατάσσεται σαφέστατα στη σύγχρονη τζαζ μουσική[3]: τόσο λόγω του έντονου αυτοσχεδιαστικού της χαρακτήρα, όσο και λόγω της ιδιαίτερης αγάπης που τρέφει ο συνθέτης για τη τζαζ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι New York Times χαρακτήρισαν τον Βιρέγιες ως έναν από τους ανερχόμενους τζαζ πιανίστες και συνθέτες της γενιάς του. Το 2003 του απονεμήθηκε το βραβείο Oscar Peterson από τον Peterson, τον διάσημο καναδό πιανίστα και συνθέτη (1925 – 2007). Το 2006 βραβεύτηκε με το Grand Prix de Jazz Award στο Jazz festival του Montreal. Και είναι μόλις 32 ετών.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

[1]Η ορχήστρα Son σηματοδότησε μία κοσμογονική αλλαγή στην εξέλιξη της λαϊκής κουβανέζικης μουσικής, καθώς ήταν το πρώτο μουσικό είδος που περιέλαβε ένα τύμπανο παιγμένο με γυμνά χέρια (πράγμα που συνέβαινε, βεβαίως, στις αφρο-κουβανικές θρησκευτικές και παραδοσιακές φόρμες, όχι όμως και στην αμιγώς λαϊκή χορευτική μουσική), ενώ ο ρόλος του στη μουσική επέτεινε το μέγα σκάνδαλο στα μάτια και τα αυτιά των λευκών : αντί να κρατά διακριτικά τον ρυθμό, όπως οι timbales στο danzon, το bongó του Son «μιλούσε», αυτοσχεδίαζε και σολάριζε διαρκώς μέσα-έξω, πάνω-κάτω από τον ρυθμό, όπως ακριβώς έκανε, αμέτρητους αιώνες τώρα, κάθε επικεφαλής τύμπανο στις παραδοσιακές αφρικάνικες μπάντες. Συν τοις άλλοις, το Son ηχούσε απλούστερο, τραχύτερο και αισθητικά πολύ πιο «μαύρο» από το κομψό danzon των περίπλοκων συνθέσεων και των πλούσιων μελωδιών, ενώ οι στίχοι του έβγαιναν από (και μιλούσαν για) την καθημερινότητα του μαύρου πληθυσμού, τα βιώματα των πρώην σκλάβων και των απογόνων τους, την αφρο-κουβανική οπτική τους, τον τρόπο λαλιάς, τα χούγια, το ήθος και τη θρησκεία τους.
[2] Πρόκειται για τον εμπλουτισμό του Son με πολυπλοκότερες πολυρρυθμίες, έμφαση στον ρόλο του sonero (τραγουδιστή-αυτοσχεδιαστή), αναβάθμιση του bongosero σε βασικό σολίστα της μπάντας (στα πρότυπα του quinto, σολιστικού τύμπανου της rumba, ή του bonkó echemiyá των Abakuá) και εμφατικό τονισμό του clave ως οριστικού οργανωτή της όλης ρυθμικής βάσης αυτής της μουσικής.
[3] Ο Arsenio Rodriguez υπήρξε ο μοιραίος άνθρωπος που άλλαξε την ορχήστρα Son, πρόσθεσε καινούρια όργανα, εφηύρε νέα μέρη και καινοφανείς τεχνοτροπίες, ξαναμοίρασε τους ρόλους κι ύστερα κάθισε και έγραψε μιά μακριά σειρά από τραγούδια που οι συνθετικές και ενορχηστρωτικές ιδέες, η δομή και η ερμηνεία τους, απασχολούν ακόμα και σήμερα μουσικούς, μουσικολόγους και φιλόμουσους. Κατ’ αρχήν ταιριάζοντας τις τρομπέτες σε ντουέτο (και αργότερα τρίο) έκανε στην πάντα τη μοναχική, σολιστική τρομπέτα του προγενέστερου Son και δημιούργησε μιά συμπαγή ομάδα πνευστών, που εκτελούσαν κοφτά, άκρως ρυθμικά και ηχητικώς επιθετικά μουσικά θέματα (riffs), μέσα και πάνω από τα οποία η πρώτη τρομπέτα, ανεβαίνοντας στις ψηλότερες νότες, περιστασιακά σολάριζε κόντρα στις άλλες. Επίσης, δημιούργησε το αχτύπητο δίδυμο conga-bongó, που έφερε στο Son μιά πιο επεξεργασμένη και σαφέστατα πιο αφρικάνικη πολυρυθμία. Τρίτον, καινοτόμησε βάζοντας το πιάνο δίπλα στο tres (που έπαιζε μαεστρικά ο ίδιος) και προστάζοντας το να μιμηθεί τους ρυθμικούς τονισμούς του εγχόρδου, κατ’ ουσίαν δημιούργησε εκ του μη όντως όλη την πιανιστική τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει σήμερα το latin/salsa πιάνο. Χάρισε στον κόσμο της latin μουσικής την ιδέα της μικρής χορευτικής ορχήστρας (σε αντιδιαστολή με τις jazz bands των 12-15 μουσικών), που αποκλήθηκε conjunto και, με κρουστά, μπάσο, tres, πιάνο και 3 τρομπέτες, ασφαλώς αποτέλεσε τον προάγγελο της κλασικής salsa μπάντας των δεκαετιών του 60 και του 70. Τέλος, έγραψε εξαιρετική χορευτική μουσική γεμάτη από πρωτότυπες ιδέες, ανορθόδοξες αλλαγές, περίεργες αρμονίες, πρωτοφανή δομή, τεράστιο ρυθμικό και μελωδικό πλούτο, αλλά και ενορχηστρωτικά τρικ που θυμίζουν σπαζοκεφαλιά, ενώ μια κορυφαία συνεισφορά του στο κουβανέζικο μουσικό ηχόχρωμα από εκεί κι εντεύθεν είναι πως η μουσική που έγραψε ήταν, καθαρά και ξάστερα, βαθιά μαύρη μουσική, γεμάτη ατόφιους αφρικανισμούς. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...
Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη στις 14 & 15 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του πρότζεκτ “Correspondences” της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ