alt

Για την εμφάνιση του Rufus Wainwright και την όπερά του Prima Donna, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Ο αμερικανοκαναδός συνθέτης Ρούφους Γουέινραϊτ έριξε την αυλαία στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, επιλέγοντας το Ηρώδειο για να παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση αποσπάσματα από την οπτικοποιημένη εκδοχή της όπεράς του Prima Donna στο πρώτο μέρος της συναυλίας του, αλλά και για να ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του στο δεύτερο μέρος.

Συμπράττοντας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τρεις λυρικούς τραγουδιστές επί σκηνής, τις σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Βασιλική Καραγιάννη και τον τενόρο Αντόνιο Φιγκέιρας, ο συνθέτης γοήτευσε όσους αγαπούν και αποζητούν την όπερα και εντυπωσίασε με τις αναμφισβήτητες ικανότητές του στη σύνθεση και ιδιαιτέρως στην ενορχήστρωση. Δεν είναι τυχαίο που ο Έλτον Τζον τον χαρακτήρισε ως τον «σπουδαιότερο τραγουδοποιό στον πλανήτη».

Δεν είναι τυχαίο που ο Έλτον Τζον τον χαρακτήρισε ως τον «σπουδαιότερο τραγουδοποιό στον πλανήτη».

Παράλληλα με τη μουσική, το κοινό παρακολούθησε φιλμ με εικόνες της θρυλικής Μαρίας Κάλλας που επιμελήθηκε ο κινηματογραφιστής Φραντσέσκο Βετζόλι με τη συμμετοχή της διάσημης φωτογράφου Σίντυ Σέρμαν η οποία υποδύεται την Κάλλας και φοράει ένα φουστάνι που στο παρελθόν είχε φορέσει η ελληνίδα ντίβα.

Η όπερα Prima Donna είναι η πρώτη όπερα του Ρούφους Γουέινραϊτ και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ πριν από έξι χρόνια. Είναι εμπνευσμένη όχι από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από συνεντεύξεις της και από τις προσωπικότητες των γυναικών της ζωής του, όπως η μητέρα του, η θεία του και η αδερφή του. Με αυτήν την όπερα ο συνθέτης και λιμπρετίστας δημιούργησε ένα νέο χαρακτήρα, εκείνον της πρώην σταρ της όπερας Regine Saint Laurent, που επιδιώκει την επάνοδό της στο Παρίσι της δεκαετίας του ’70. Ξεχασμένη και αποκαρδιωμένη, αποφασίζει να διαψεύσει όσους την εγκατέλειψαν, επαναλαμβάνοντας το ρόλο που την έκανε διάσημη τόσα χρόνια πριν. Πάνω σε αυτόν το χαρακτήρα ο Ρούφους σκιαγράφησε τους προβληματισμούς, τις ανασφάλειες και τα αδιέξοδα της πριμαντόνας -όπως το φόβο της μοναξιάς- στη δύση της καριέρας της. Ο ίδιος ο συνθέτης σε συνέντευξή του ομολογεί: «Ξέρω ότι πολλοί συνδέουν τον όρο πριμαντόνα με κάτι αρνητικό, με την εγωπάθεια ή τη ματαιοδοξία, όμως εγώ τις αγαπώ τις πριμαντόνες».

altΤο γεγονός ότι τα αποσπάσματα της όπερας παρουσιάστηκαν οπτικοποιημένα για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Αθήνα αποτελεί ευτυχή συγκυρία. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο συνθέτης: «Πρόκειται για ευτυχή σύμπτωση που το πρώτο μέρος στο οποίο θα παρουσιάσουμε το έργο είναι η Αθήνα. Η Ελλάδα είναι τελευταία κάτι σαν πριμαντόνα, με το πάθος, την ομορφιά αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της». Ο Ρούφους Γουέινραϊτ δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Κάλλας και εξομολογείται ο ίδιος σε συνέντευξή του πως η μητέρα του τον έπαιρνε μαζί της στο αυτοκίνητο όταν ήταν μικρός και πήγαιναν έξω από το σπίτι της Τζάκι Ωνάση για να βάλουν τέρμα στα ηχεία άριες της Κάλλας.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας οι τρεις λυρικοί τραγουδιστές ήταν τεχνικά άψογοι και εκφραστικά εντυπωσιακοί, όμως η παράλληλη βιντεοπροβολή δεν πρόσθεσε τίποτα ιδιαίτερο στο όλο καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας οι τρεις λυρικοί τραγουδιστές ήταν τεχνικά άψογοι και εκφραστικά εντυπωσιακοί, όμως η παράλληλη βιντεοπροβολή δεν πρόσθεσε τίποτα ιδιαίτερο στο όλο καλλιτεχνικό εγχείρημα. Επρόκειτο για μια κινηματογραφική παρέμβαση που λειτουργούσε μάλλον αυτόνομα, ξεκομμένη από τη μουσική πανδαισία της ορχήστρας, και αποσπασματική, χαμηλότονη, χωρίς σταθερή ροή ή ειρμό. Η καθυστέρηση της έναρξης της συναυλίας και η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια του πρώτου μέρους, με μακρόσυρτες λυρικές άριες και αρκετά αργά μέρη κούρασαν ένα μεγάλο μέρος του κοινού που επέλεξε να αποχωρήσει από το Ηρώδειο μετά το διάλειμμα αλλά και πριν από αυτό. Το ύφος της μουσικής του συνθέτη ήταν κυρίως ρομαντικό, με μεγάλες μελωδικές φράσεις, έντονο λυρισμό και συναίσθημα. Η ορχήστρα ωστόσο φάνηκε να μην συμβαδίζει πάντοτε ρυθμικά με τον ή τη σολίστ, ενώ στα λίγα γρήγορα μέρη ξαναέβρισκε τον ενθουσιασμό της.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ανάλαφρη και ο ίδιος ο συνθέτης, ως κεντρικός πλέον performer, βρίσκεται επί σκηνής κάνοντας συχνά χιούμορ με το κοινό και προλογίζοντας τα τραγούδια του, τα περισσότερα από τα οποία συνόδευσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Επέλεξε τραγούδια με μουσικά θέματα-δάνεια από την Κάρμεν του Μπιζέ (Poses), από τον Βέρντι και τον Μότσαρτ, ενώ στη συνέχεια ανέβασε στη σκηνή και πάλι τους τρεις λυρικούς σολίστες για να «ταξιδέψει» για άλλη μια φορά το κοινό του στον θαυμαστό κόσμο της όπερας. Μετά την εκτέλεση ενός ιρλανδικού κομματιού που επέλεξε για να οδηγήσει σε πιο folk μονοπάτια, εμφανίστηκε στη σκηνή η Νένα Βενετσάνου για να τραγουδήσει ένα τραγούδι «α καπέλα» και στη συνέχεια το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» με τη συνοδεία του Δημήτρη Γούζιου στο βιολοντσέλο και του Μιχάλη Χατζόπουλου στην κιθάρα. Στο σημείο αυτό η συναυλία έμοιαζε να εκτροχιάζεται και υφολογικά τουλάχιστον να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Στη συνέχεια, ο Ρούφους εντυπωσίασε τραγουδώντας μαζί με τη Νένα Βενετσάνου το τραγούδι Anthem, το οποίο αφιέρωσε στους πρόσφυγες και στη συνέχεια η συναυλία οδηγήθηκε προς το τέλος της με την εκτέλεση γνωστών τραγουδιών του συνθέτη, όπως το cigarettes and chocolate milk. Η ορχήστρα έμοιαζε αμήχανη στην εκτέλεση των τραγουδιών και αδύναμη να συμμεριστεί τη ρυθμική έντασή τους. Όμως, η εκφραστικότητα της φωνής του Ρούφους, το χαρακτηριστικό και έντονο βιμπράτο του, ο ανεπιτήδευτος τρόπος με τον οποίο έπαιζε πιάνο και το απαράμιλλο πάθος του του προσέδιδαν ιδιαίτερη γοητεία και κατάφεραν τελικά να παρασύρουν το αρχικά άνευρο κοινό σε μια πιο συμμετοχική δράση.

Φυσικά οι θεατές δεν θα άφηναν τον καλλιτέχνη να εγκαταλείψει τη σκηνή αν δεν εκτελούσε το Hallelujah του Λέοναρντ Κοέν, αγαπημένο του κομμάτι που δεν παραλείπει στις συναυλίες του. Με τη σύμπραξη και των τριών σολίστ η ατμόσφαιρα έγινε σχεδόν κατανυκτική. Για το κλείσιμο της συναυλίας, ο συνθέτης επέλεξε να ερμηνεύσει το Oh, what a world, τραγούδι ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο οποίο έχει εντάξει τα μουσικά θέματα από το μπολερό του Ραβέλ. Σε αυτό το σημείο η ορχήστρα ξαναβρήκε το σφρίγος της και οδήγησε τη συναυλία σε ένα θριαμβευτικό φινάλε.

Ο Ρούφους Γουέινραϊτ είναι ένας χαρισματικός καλλιτέχνης με δισκογραφική πορεία από το 1998. Ταλαντούχος συνθέτης και ενορχηστρωτής, λάτρης της συμφωνικής μουσικής την οποία επεξεργάζεται με περίτεχνο τρόπο, και ιδιαίτερα ευρηματικός στην Αρμονία των τραγουδιών του, ξεχωρίζει και για τις φωνητικές του ικανότητες, ενώ είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις ερμηνείες του σε τραγούδια των Μπιτλς και του Λέοναρντ Κοέν. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ