alt

Για τις πρόσφατες συναυλίες με συμφωνίες του Μπραμς της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Ύψιστο καλλιτεχνικό γεγονός αποτελούν οι δυο συναυλίες της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης που πραγματοποιήθηκαν χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία άγνωστου Έλληνα του εξωτερικού και εντάσσονται στον κύκλο του Μεγάρου «Διεθνείς Ορχήστρες». Κατάμεστη η αίθουσα Φίλων της Μουσικής «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: όπως συνηθίζεται κάθε φορά που φιλοξενείται μια διάσημη ορχήστρα του εξωτερικού, το αθηναϊκό κοινό ανταποκρίθηκε θερμά εκφράζοντας έτσι την αγάπη του για την κλασική μουσική, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς.

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου η Φιλαρμονική εκτέλεσε δύο από τις τέσσερις συμφωνίες του Γιοχάνες Μπραμς (Αμβούργο, 1833 – Βιέννη, 1897): τη Συμφωνία αρ. 3, έργο 90 και τη Συμφωνία αρ. 1, έργο 68, και τα δύο έργα της Ρομαντικής Περιόδου του συνθέτη. Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου) ακούστηκαν οι υπόλοιπες δύο συμφωνίες του Μπραμς: η Συμφωνία αρ. 2, έργο 73 και η Συμφωνία αρ. 4, έργο 98. Μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει όλες τις Συμφωνίες του Μπραμς σε δύο συναυλίες με κοινό εισιτήριο.

Επιρροές μιας μεγαλοφυΐας από τον Μπετόβεν

Η συναυλία ξεκίνησε με την 3η Συμφωνία, την οποία ο Μπραμς άρχισε να επεξεργάζεται το 1880 και ολοκλήρωσε τρία χρόνια μετά. Μάλιστα, την έφερε ως δώρο στην Κλάρα Σούμαν, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτά του, για τα εξηκοστά τέταρτα γενέθλιά της. Η γνώμη της είχε ξεχωριστή σημασία για τον Μπραμς. Η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τη σχέση του με την Κλάρα και παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στον αγαπημένο φίλο του Ρόμπερτ Σούμαν. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ ο Ντβόρζακ τη χαρακτήρισε έργο «απίστευτης ομορφιάς».

Η Φιλαρμονική της Βιέννης εντυπωσίασε με την καθαρότητα του ήχου, το άψογο κούρδισμα και τον γοητευτικό ήχο, κυρίως των πνευστών, ο συνδυασμός των ηχοχρωμάτων των οποίων προσέδιδε υψηλή συγκινησιακή φόρτιση.

Η Φιλαρμονική της Βιέννης εντυπωσίασε με την καθαρότητα του ήχου, το άψογο κούρδισμα και τον γοητευτικό ήχο, κυρίως των πνευστών, ο συνδυασμός των ηχοχρωμάτων των οποίων προσέδιδε υψηλή συγκινησιακή φόρτιση. Αξίζει να τονιστεί ότι ξεχώρισε η ερμηνεία της ορχήστρας στο ευαίσθητο και λυρικό τρίτο μέρος (poco allegretto) της συμφωνίας.

Μετά το διάλειμμα η ορχήστρα ερμήνευσε την 1η Συμφωνία του Μπραμς. Στην εποχή του, ο συνθέτης εθεωρείτο από πολλούς ως ο συνεχιστής του Μπετόβεν. Ο μαέστρος Χανς φον Μπύλοβ (1830 – 1894), ο οποίος διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση της συμφωνίας, τη χαρακτήρισε ως τη «Δεκάτη του Μπετόβεν». Ο ίδιος ο Μπραμς μάλιστα αναγνώριζε την αναφορά του στον Μπετόβεν: «δεν έχετε ιδέα τι είναι να ακούς πάνω από τους ώμους σου τον κρότο της μεγαλοφυΐας», έλεγε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο δεν βιαζόταν: έπαιρνε όσον χρόνο του χρειαζόταν για να ολοκληρώσει τα έργα του, πάντα με σχολαστικότητα και εμβρίθεια, ειδικά όταν χρειάστηκε να καταπιαστεί με τη Συμφωνία: δεν είναι τυχαίο πως άρχισε να επεξεργάζεται την 1η Συμφωνία του το 1862 και την παρουσίασε για πρώτη φορά δεκατέσσερα χρόνια αργότερα. Οι παραλληλισμοί με τον Μπετόβεν του στοίχιζαν, άλλωστε, πολύ: του έπεφτε βαριά η σκιά του μεγάλου συνθέτη. Το μέρος που αδιαμφισβήτητα είναι το πιο αναγνωρίσιμο είναι το τέταρτο, όπου η αίθουσα πλημμυρίζει από μπετοβενικό πάθος. Απλώνεται ολόγυρα ένας χαρμόσυνος ύμνος, σαν μια αίσια έκβαση που, ωστόσο, δεν πραγματώνεται: η αίσθηση της τραγικότητας επιστρέφει και οι διαθέσεις αλλάζουν απρόσμενα σε αυτό το εκρηκτικό τελευταίο μέρος, που πράγματι θυμίζει Μπετόβεν σε κάθε του μέτρο. Με μια εντυπωσιακή και δυναμική κλιμάκωση που στο τελευταίο ενάμισι λεπτό η ορχήστρα ανέδειξε με μεγαλοπρέπεια και πάθος ολοκληρώθηκε για το κοινό μια σπάνιας δύναμης μουσική εμπειρία. Καθένας μπορεί να διακρίνει τις ομοιότητες με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, ειδικά στο τέταρτο μέρος της. Παρ’ όλα αυτά, είναι έργο αυτόνομης καλλιτεχνικής αξίας που αναδεικνύει το υψηλό συνθετικό ταλέντο του Μπραμς.

alt
   Ο Daniele Gatti
 

Μια ορχήστρα με απόλυτα ελεγχόμενα εκφραστικά μέσα

Η Φιλαρμονική της Βιέννης είναι στους περισσότερους γνωστή από την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βιέννη, μεταδίδεται σε πάνω από 70 χώρες και την παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό είναι η διασημότερη ίσως ορχήστρα παγκοσμίως και για πολλούς η καλύτερη του κόσμου. Το δραματικό και μυστηριώδες ξεκίνημα της 1ης συμφωνίας κέρδισε την προσοχή του κοινού αμέσως μετά το διάλειμμα και οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις που αποδόθηκαν χωρίς ίχνος αλαζονείας ή επιδεικτικότητας, κυρίως στα forte σημεία, φανέρωσαν ότι η πασίγνωστη ορχήστρα γνωρίζει πολύ καλά να κρατά τις ισορροπίες της χωρίς να παρασύρεται σε εξάρσεις. Δύσκολα μια Ορχήστρα του βεληνεκούς της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα απογοήτευε το κοινό της, αφού η επιλογή των μουσικών γίνεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και αφού ο κάθε μουσικός ολοκληρώσει τη θητεία του στην ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η ορχήστρα παραμένει αυτοδιοικούμενη και επιμένει να μην έχει μόνιμο Αρχιμουσικό. Λέγεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ορχήστρα μπορεί να παίξει και χωρίς Αρχιμουσικό.

Ο μαέστρος κατάφερε να καθοδηγήσει άρτια την ορχήστρα και να αναδείξει με λιτές κινήσεις τις ερμηνευτικές της αρετές, καθυποτάσσοντας ίσως τον μεσογειακό παλμό του.

Στις αθηναϊκές συναυλίες, τη Φιλαρμονική διηύθυνε ο ιταλός Αρχιμουσικός Ντανιέλε Γκάτι που, γεννημένος το 1961 στο Μιλάνο, εργάζεται ως Μουσικός Διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας από το Σεπτέμβριο του 2008. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τη Φιλαρμονική της Βιέννης καθώς και με άλλες ορχήστρας, όπως τη Βασιλική Φιλαρμονική, την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, την Όπερα της Ζυρίχης. Πρόσφατα επιλέχτηκε ως νέος βασικός αρχιμουσικός της Κοντσερτχεμπάου του Άμστερνταμ.

Ο μαέστρος κατάφερε να καθοδηγήσει άρτια την ορχήστρα και να αναδείξει με λιτές κινήσεις τις ερμηνευτικές της αρετές, καθυποτάσσοντας ίσως τον μεσογειακό παλμό του. Φυσικά δεν άφησε παραπονεμένους τους ακροατές του, αφού για encore η ορχήστρα εκτέλεσε το Σκέρτσο του Μέντελσον από το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός», ένα ιδιαίτερα δεξιοτεχνικό έργο που ανέδειξε για άλλη μια φορά το μεγαλείο της ορχήστρας, την ακρίβεια στο συντονισμό και τον καλοδουλεμένο ήχο της. Το θερμό χειροκρότημα και τα επιφωνήματα αποτύπωσαν τον ενθουσιασμό που κυριάρχησε στο τέλος της συναυλίας και ανάγκασαν τον μαέστρο να βγει πολλές φορές στη σκηνή και να εισπράξει τον θρίαμβο.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

Η έκθεση LETTERDOM του Πάρι Κούτσικου [parisko] εγκανιάζεται την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. «Η εικαστική ενότητα LETTERDOM γίνεται μια ποιητική σύνοψη της ιστορίας της τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας, ένα είδος μουσείου που στεγάζει τις δυναμικές σχέσεις του υπαρκτού μ...

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Η τέταρτη σεζόν του STAGES A/LIVE ξεκίνησε με μια μεγάλη γιορτή. O πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας, παρουσιάζει την «Ηλεκτρική Καρέκλα», μαζί με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων, στο πλαίσιο των Rockwave Nights 2024. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στ...

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Για δέκα ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η τζαζ έχει και φέτος την τιμητική της στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 10 έ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

Για τo «Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» του Γουίλιαμ Γκας [William H. Gass],...

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η σονάτα των αθέατων πουλιών», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε;»
«Μάλιστα, εί...

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Δ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η σονάτα των αθέατων πουλιών», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε;»
«Μάλιστα, εί...

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ