D.Skyllas-680

Ο Δημήτρης Σκύλλας (Dimitrios Skyllas) είναι συνθέτης σύγχρονης κλασσικής μουσικής και πιανίστας σύγχρονων έργων με έδρα το Λονδίνο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Λονδίνο, τη Σκωτία, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής και το Ωδείο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με το Kyklos Ensemble (Athens) έχοντας την τιμή να είναι από τους πρώτους τους συνθέτες in residence. Το 2005 σπούδασε Εκτέλεση πιάνου και Μουσικολογία στο Kingston University, London και αποφοίτησε με διάκριση για το τελικό του ρεσιτάλ πάνω σε σύγχρονα έργα για πιάνο. To 2009, σπούδασε σύνθεση σύγχρονης μουσικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με την υποτροφία Bucher-Fraser, κοντά στον συνθέτη Nigel Osborne. 

Του Paul Keene*

Δημήτρη, έχεις αρχίσει να δίνεις πολύ καλές εντυπώσεις στον μουσική σκηνή του Λονδίνου. Μίλησέ μου για το ποιος πραγματικά είσαι, τι σε φέρνει στο Λονδίνο και γιατί ασχολείσαι με τη σύνθεση;

Σας ευχαριστώ. Το Λονδίνο είναι απεριόριστο, ποτέ δεν το μαθαίνεις πραγματικά, συνεχώς αλλάζει και προσφέρει κάτι καινούριο. Παράλληλα όμως είναι μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικών και «οργασμικών» καταστάσεων, πώς να το αφήσει κανείς; Ίσως αυτό ισχύει και για τη μουσική. Είμαι ένας Έλληνας που ταξιδεύει αρκετά και προσπαθεί να γράφει κλασική μουσική με βάσει όλες τις εμπειρίες που συλλέγει, όχι τόσο ειδικά αλλά κυρίως από τον παλμό και την αίσθηση που μου αφήνουν στο σώμα και τη μνήμη. Είμαι συνθέτης και πραγματικά δεν ξέρω το γιατί, συνέβη όμως και αυτό είναι υπέροχο!

Έχεις ήδη ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό ύφος. Ποιοι συνθέτες έχουν επηρεάσει το δικό σου έργο και ποιους πραγματικά εκτιμάς;

Υπάρχουν οι καλλιτέχνες που μπορώ να καταλάβω την επιρροή τους πάνω μου αλλά και αυτοί που μας επηρεάζουν με τρόπο υποσυνείδητο. Ποιοι είναι πιο σημαντικοί; Δεν έχω ιδέα... Έχω την ανάγκη να αντλώ υλικό από όλα τα είδη της μουσικής, ή τουλάχιστον από αυτά που εκτιμώ περισσότερο. Θα μπορούσα να μιλάω για τις επιρροές μου για ώρες, κλασική μουσική, παραδοσιακή, ποπ, όλα αυτά τα είδη υπάρχουν σίγουρα στα έργα μου.

Η μουσική σου μου δίνει την εντύπωση πως έχει εγγενή θεατρικά και δραματικά στοιχεία. Η όπερα, το θέατρο και ο κινηματογράφος μου φαίνονται πως ίσως είναι κάποια από τα επόμενα βήματά σου. Θα σε ενδιέφερε αυτό, και έχεις τέτοια σχέδια για το μέλλον;

Εδώ και πολύ καιρό μελετώ το καταπληκτικό έργο του Μαρσέλ Προύστ το οποίο με έχει επηρεάσει αφάνταστα ως προς τον τρόπο σκέψης και ανάλυσης. 

Η παρατήρηση αυτή είναι πολύ σωστή και σας ευχαριστώ που το αναφέρετε. Με ενδιαφέρει πολύ να ασχοληθώ με όλα τα παραπάνω είδη και με τρόπο αργό και ποιοτικό, πάντα σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς, να εξερευνήσω τις δυνατότητές μου και σε αυτούς τους χώρους. Επίσης η λογοτεχνία επηρεάζει άμεσα τα μουσικά μου έργα. Κυρίως σε επίπεδο επεξεργασίας του υλικού και δομικής εξέλιξης. Εδώ και πολύ καιρό μελετώ το καταπληκτικό έργο του Μαρσέλ Προυστ το οποίο με έχει επηρεάσει αφάνταστα ως προς τον τρόπο σκέψης και ανάλυσης. Από την άλλη πλευρά, μου αρέσει η μουσική μου να έχει θεατρικότητα από μόνη της και να καταφέρνει, ίσως, να δημιουργεί δραματικές διαστάσεις με μοναδικό υλικό τον ήχο!

Μου φαίνεσαι άνθρωπος χαρούμενος και εξωστρεφής, αλλά παράλληλα υπάρχει μεγάλη ένταση και μια σκοτεινή πλευρά της μουσικής σου που μπορεί να γίνει και βαριά, μέχρι και «ενοχλητική». Θα περιέγραφες τη μουσική σου ως Απολλώνια ή Διονυσιακή;

Γιατί όχι και τα δύο! Αν φυσικά έπρεπε να δώσω βάρος σε κάποιο, αυτό θα ήταν το Διονυσιακό στοιχείο, επειδή μάλλον μου έρχεται πιο φυσικά. Διονυσιακή, λοιπόν, με Απολλώνιες στιγμές.

Συνομιλώντας μαζί σου, με έχει ενθουσιάσει τρομερά η σχέση σου με την κουλτούρα της χώρας σου. Ποιο είναι το ελληνικό στοιχείο στη μουσική σου;

Όταν χρησιμοποιώ μουσικά στοιχεία από την ελληνική μουσική, για παράδειγμα μια μελωδική γραμμή από ένα Ηπειρώτικο μοιρολόι, η σχέση μου με την κουλτούρα της χώρας μου είναι εμφανής. Μια άλλη πρόκληση είναι η μουσική μου να βγάζει μία «ελληνικότητα» σε πιο βαθύ επίπεδο, χωρίς δηλαδή να μπορεί κανείς να προσδιορίσει με ακρίβεια γιατί αυτό συμβαίνει. Για όσο μπορεί και συμβαίνει, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος.

Φαίνεται πως έχεις πάθος για επικοινωνία με το κοινό. Η σύγχρονη μουσική είναι συχνά ένα καταφύγιο για απομόνωση, με συναυλίες για πολύ μικρό ακροατήριο. Για ποιον συνθέτεις μουσική, υπάρχει ο ιδανικός ακροατής για σένα;

Ο ιδανικός ακροατής είναι αυτός που έρθει στη συναυλία. Γιατί χωρίς αυτούς, απλώς δεν υπάρχει συναυλία!

H μουσική βιομηχανία είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός χώρος. Πώς μπορεί ένας νέος συνθέτης να κάνει αισθητή την παρουσία του σε αυτόν;

Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω με ουσία σε αυτήν την ερώτηση. Ο καθένας επιλέγει τον δικό του δρόμο για την προώθηση τους δουλειάς του. Άλλοι συνθέτες το κάνουν μέσω διαγωνισμών, άλλοι έχουν μεγάλη τύχη, ενώ άλλοι δοκιμάζουν τα πάντα. Εγώ σίγουρα δεν δοκιμάζω τα πάντα, είναι πολύ κουραστικό και πρέπει να μας μένει και ελεύθερος χρόνος για να γράφουμε μουσική, και όχι μόνο. Δε θα κρύψω ότι θα ήθελα πολύ να ενδιαφερθούν κάποιοι άνθρωποι για την προώθηση της δουλειάς μου.

Ακούγοντας το έργο σου «Der Tod und das Madchen» υπάρχει μια καταπληκτική μουσική στιγμή όπου η σοπράνο παράγει ήχο που μοιάζει με οργασμό. Ποια είναι η σχέση σου με τους εκτελεστές των έργων σου και πόσο πιστεύεις ότι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από αυτούς;

Έχω την τεράστια ανάγκη να με γνωρίσουν οι μουσικοί προσωπικά και αυτό είναι πάντα προς όφελος της δουλειάς μου.

Το συγκεκριμένο σημείο έχει όντως προκαλέσει αρκετά σχόλια. Η σχέση μου μαζί τους προσπαθώ να είναι ζεστή και με κατανόηση. Δυστυχώς υπάρχει σχεδόν πάντα ένα τεράστιο εμπόδιο, οι ελάχιστες ώρες πρόβας με τους μουσικούς. Αυτό με σκοτώνει, με αποδιοργανώνει και δεν μπορώ να βρω καλλιτεχνικό οξυγόνο για να εκφράσω όλα όσα έχω σκεφτεί πάνω στο έργο μου. Στον λίγο λοιπόν χρόνο που έχεις με τον μουσικό (εκτός αν συνεργάζεσαι με φίλους ή παίζεις εσύ ο ίδιος!), πρέπει να προλάβεις να κάνεις όλα τα παραπάνω και παράλληλα να δημιουργήσετε μια σχέση ήθους και σεβασμού που θα αντέξει στο χρόνο. Έχω την τεράστια ανάγκη να με γνωρίσουν οι μουσικοί προσωπικά και αυτό είναι πάντα προς όφελος της δουλειάς μου, αφού στην ουσία, εύχομαι τα έργα μου να είναι προέκταση του εαυτού μου.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να σε γνωρίσει «μουσικά», κάποιος με τον οποίο έρχεσαι σε επαφή για πρώτη φορά;

Να ακούσει τη δουλειά μου, να επικοινωνήσει μαζί μου, να μου μιλήσει και να με ρωτήσει. Αυτό ψάχνω!

* Ο Paul Keene είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος κλασικής μουσικής στο Barbican Arts Centre, London. Σκοπός του είναι να παρουσιάζει ένα υψηλής ποιότητας μουσικό πρόγραμμα, το οποίο εκπροσωπούν διεθνείς προσωπικότητες και μουσικά σύνολα απο τον χώρο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Συναντήθηκε με τον Δημήτρη Σκύλλα για την πραγματοποίηση της παραπάνω συνέντευξης.

 

INFO

Ο Δημήτρης Σκύλλας θα μιλήσει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα Σύνθεση και η Μεσόγειος: νέα μουσική χωρικότητα, νέες χρονικότητες, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, το σύνολο Kyklos Ensemble θα εκτελέσει το έργο του Grief Gestures το οποίο βασίζεται πάνω σε μοιρολόγια της Ηπείρου. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ