Stockhausen Choir Vocal 2

Του Φραγκίσκου Κοντορούση

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργάνωσε μια ακόμη open day, αφιερωμένη στον συνθέτη Κάρλχαϊνζ Στόκχαουζεν, επτά ακριβώς χρόνια μετά τον θάνατό του. Μέσα από τη συμμετοχή περίπου εξήντα εκτελεστών, την παρουσίαση άνω των πενήντα μουσικών έργων και αποσπασμάτων, τη συνεχή ροή τεσσάρων βίντεο και την έκθεση βιβλίων, παρτιτουρών και μουσικών έργων, η Στέγη κατόρθωσε να κάνει μια πολυδιάστατη, πολύωρη κι εν τέλει εντυπωσιακή παρουσίαση του έργου αλλά και της ζωής του σπουδαίου Γερμανού. 

Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πρωτοποριακοί συνθέτες της εποχής άρχισαν να εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα ηχογραφώντας ηλεκτρονικές συσκευές από ραδιοφωνικά στούντιο, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν ήχους που κανείς μέχρι τότε δεν είχε ακούσει. Με την ηλεκτρονική και πολυεπίπεδη παράθεση των ήχων αυτών και την αναπαραγωγή τους σε μαγνητοταινίες οι συνθέτες αυτοί δημιουργούσαν μουσική που, για πρώτη φορά, δεν απαιτούσε την παρουσία μουσικού για να ερμηνευθεί. Φυσικά, αυτός που κυρίως «διψούσε» για τέτοιους νέους ήχους ήταν ο κινηματογράφος. Στη συνέχεια του έργου αυτών των πρωτοπόρων, η εξέλιξη της μουσικής μετά τον πόλεμο και μέχρι τις μέρες μας καθορίστηκε από συνθέτες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Πιέρ Μπουλέζ, ο Λουτσιάνο Μπέριο, ο Τζων Κέιτζ και (κυρίως) ο Κάρλχαϊνζ Στόκχαουζεν: Γερμανός συνθέτης (1928-2007), δημιουργός και θεωρητικός της ηλεκτρονικής σειραϊκής μουσικής που επηρέασε βαθιά τους avant-garde συνθέτες και όχι μόνο.

Σειραϊκή μουσική

Ξεκίνησε επίσης, γύρω στο 1950, να χρησιμοποιεί μαγνητόφωνα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να αναλύσει και να επεξεργαστεί τον ήχο αλλοιώνοντας τα ημιτονοειδή του κύματα κι εντάσσοντας τελικά αυτές τις ιδέες στον καθολικό σειραϊσμό της μουσικής του. 

Bασικό δομικό στοιχείο της μουσικής αυτής είναι η κατασκευή «θέματος» με όλες τις χρωματικές νότες σε διατάξεις (σειρές), όπου κάθε φθόγγος μπορεί να εμφανίζεται μόνο μια φορά. Μια σειρά μπορεί να υπόκειται σε μεταλλάξεις / παραλλαγές, όπως αναστροφή, αντιστροφή, κ.ά. Ο Στόκχαουζεν μελέτησε σύνθεση με τους Ολιβιέ Μεσιάν και Ντάριους Μίγιο, ενώ οι σπουδές του στη Φωνητική, την Ακουστική και τη Θεωρία της Πληροφορίας επηρέασαν βαθιά το έργο του. Ακολούθησε ένα πολύ μοναχικό δρόμο, ερευνώντας την ψυχολογική και ακουστική πλευρά της μουσικής, εκκινώντας από τις βασικές αρχές του σειραϊσμού. Αντίθετα όμως με τη Β' Σχολή της Βιέννης που περιόρισε τη «σειρά» κυρίως στο τονικό ύψος και τις διάρκειες, ο Στόκχαουζεν διεύρυνε τον σειραϊσμό και σε άλλα στοιχεία της μουσικής όπως την ενορχήστρωση, την ηχητική περιοχή (ρετζίστρο), την ένταση και τη μορφή της μελωδίας, οργανώνοντας τη μουσική του με τρόπο σχεδόν «γεωμετρικό». Ξεκίνησε επίσης, γύρω στο 1950, να χρησιμοποιεί μαγνητόφωνα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να αναλύσει και να επεξεργαστεί τον ήχο αλλοιώνοντας τα ημιτονοειδή του κύματα κι εντάσσοντας τελικά αυτές τις ιδέες στον καθολικό σειραϊσμό της μουσικής του. Ο δημιουργικός οίστρος του κορυφώθηκε μεταξύ των ετών 1997 και 2003 με τη σύνθεση του οπερατικού κύκλου "Licht" (Φως), ενός έργου γεμάτο πνευματικότητα και μυστικισμό, το οποίο ο ίδιος θεωρούσε ως το αριστούργημά του.

Πριν την αλεατορική μουσική

Γενικά, τα έργα του Stockhausen αποτελούνται από σειρές μικρών ανεξάρτητων μονάδων, είτε «σημείων» (μεμονωμένες νότες), είτε «ομάδων» από νότες, είτε «στιγμιότυπων» (διακριτές μουσικές φράσεις), καθένα από τα οποία μπορεί να υπάρξει αυτόνομα, χωρίς ανάγκη να ενταχθεί σε μια ευρύτερη μουσική σύνθεση. Στο χαρακτηριστικό του έργο Klavierstück XI (1959) ο Στόκχαουζεν αφήνει τον ερμηνευτή να επιλέξει με ποια σειρά θα παίξει ορισμένες δεδομένες φράσεις, ανεξάρτητες τη μία από την άλλη κι εξίσου ενδιαφέρουσες.

O συνθέτης αφήνει τον ρυθμό, τα τονικά ύψη, τις φθογγικές διάρκειες και τα ποικίλματα στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ερμηνευτή.

Εδώ βέβαια, όπως και σε πολλές άλλες συνθέσεις του, τέθηκαν οι βάσεις για τη λεγόμενη «αλεατορική» μουσική, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζει η τυχαιότητα, καθώς ο συνθέτης αφήνει τον ρυθμό, τα τονικά ύψη, τις φθογγικές διάρκειες και τα ποικίλματα στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ερμηνευτή. Μια σειρά τυχαίων αριθμών που παράγει ο υπολογιστής μπορούν να καθορίσουν τη βασική τονικότητα, τις φθογγικές περιοχές κτλ. της σύνθεσης. Ο αντισυμβατικός αυτός τρόπος μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης δίνει προβάδισμα στα ανορθολογικά στοιχεία της ανθρώπινης εμπειρίας (τύχη, διαίσθηση, συναίσθημα, έμπνευση), ενώ περιορίζει την επιρροή του ορθολογισμού που διέπει κάθε προκαθορισμένη μουσική φόρμα.

 

Ένας πολυγαμικός εξωγήινος

Πολύ περισσότερο, πάντως, από τη θεωρία ή τις νέες ιδέες που έφερε μαζί της, η μουσική του Στόκχαουζεν είναι σημαντική γιατί γίνεται αισθητή λιγότερο με την ακοή και περισσότερο με το μυαλό και το σώμα του ακροατή, με τρόπους που μέχρι τότε ήταν απλώς άγνωστοι. Οι μελετητές βέβαια του έργου του βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι και με τη γελοιοποίηση της μουσικής του (κυρίως από ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζουν τις ιδέες του είτε είναι ιδεολογικά αντίθετοί του) αλλά και τον εμφανή εκκεντρισμό του συνθέτη: τη συμβίωσή του με δύο συντρόφους, τον εμμονικό έλεγχο των δικαιωμάτων έκδοσης, εκτέλεσης και ηχογράφησης των έργων του και, φυσικά, τον επίμονο ισχυρισμό του ότι ήλθε στη Γη από τον Σείριο.

Ο Στόκχαουζεν επηρέασε βαθιά την πορεία της μουσικής: από τον σειραϊσμό στην ηλεκτρονική μουσική, σε νέους τρόπους γραφής και στην αναπαραγωγή μουσικής μέσω μαγνητοταινιών. 

Ο Στόκχαουζεν επηρέασε βαθιά την πορεία της μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα: από τον σειραϊσμό στην ηλεκτρονική μουσική, σε νέους τρόπους γραφής και στην αναπαραγωγή μουσικής μέσω μαγνητοταινιών. Ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης της ποπ, ροκ και τζαζ μουσικής και δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι από έναν αυστηρό Γερμανό συνθέτη επηρεάστηκαν (κατά δήλωσή τους) πολλοί κι ετερόκλητοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Φρανκ Ζάππα, οι Χου, οι Πινκ Φλόιντ, οι Τζέφερσον Ερπλέιν, οι Γκρέιτφουλ Ντεντ, οι Κράφτβερκ, η Μπγιοργκ, ο Μάιλς Ντέιβις και ο Τσαρλς Μίνγκους.

Παράλληλες δραστηριότητες

Η επτάωρη οpen day της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών αποδείχθηκε μια δράση υψηλών τεχνικών, πνευματικών και σωματικών απαιτήσεων. Όλοι ανεξαιρέτως οι ερμηνευτές που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν με εξαιρετικό τρόπο στις ανάγκες των έργων του Στόκχαουζεν, σε κάποια έργα του οποίου αντίρροπα μουσικά στοιχεία χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και διαδοχικά (πολύ ψηλές και πολύ χαμηλές συχνότητες, σαλπίσματα και μελωδικά περάσματα, ταυτόχρονη επιτάχυνση –accelerando– και επιβράδυνση – ritardando), ενώ με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων οι αντιθέσεις αυτές οδηγούνται ενίοτε στα άκρα. Χαρακτηριστικό είναι το έργο Mikrophonie I (1964) όπου ο εκτελεστής παράγει μια τεράστια ποικιλία ήχων σ' ένα γιγάντιο γκονγκ με τη βοήθεια μικροφώνων και ηλεκτρονικών φίλτρων.

stockHAUSE.limghandlerΟι ερμηνευτές στη Μεγάλη Σκηνή (που διαμορφώθηκε ώστε ν' ακούγεται η τετραφωνική εκδοχή του έργου του Στόκχαουζεν), στη Μικρή Σκηνή (όπου παρουσιάστηκαν ολόκληρα έργα από τον οπερετικό κύκλο "Licht") και στα φουαγιέ όλων των ορόφων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που συγκέντρωσαν ακροατές ήδη από τις πέντε το απόγευμα, έδειξαν ακόμη και να διασκεδάζουν με τη συμμετοχή τους στην ερμηνεία έργων κυρίως της μέσης περιόδου της δημιουργίας του. Εντυπωσίασε η προσέλευση του κοινού που χειροκρότησε, προβληματίστηκε, συζήτησε – δικαιώνοντας έτσι την «δύσκολη» αυτή επιλογή της Στέγης. Νομίζουμε ότι η δικαίωση αυτή θα αφορούσε και τον ίδιο το συνθέτη που, σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, δήλωνε: «Όποτε και αν ακούμε ήχους, δεν είμαστε πια οι ίδιοι, ακόμα περισσότερο μάλιστα όταν ακούμε οργανωμένους ήχους – μουσική».

* Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ είναι καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής.

Concept, σύνθεση, μουσικολογική & σκηνοθετική επιμέλεια, realisations, ενορχηστρώσεις, οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Λεβισιανός
Πιάνο/Προετοιμασία Τραγουδιστών: Νίκος Τσαλίκης
Video & Φωτισμοί: Μάνος Αρβανιτάκης
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Ενδυματολόγος: Αλεξάνδρα Ντεληθέου
Οργανωτική επιμέλεια: Κατερίνα Κέντρου
Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου, Χαρά Μουρλά
Ερμηνεύουν (κατ' αλφαβητική σειρά): Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Φάνης Βερνίκος (τρομπέτα), Ana Chifu (φλάουτο), Κώστας Γιοβάνης (όμποε), Χρήστος Γκίνος (κλαρινέτο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Paul Grennan (τσέλο), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Γιάννης Ευαγγελάτος (φαγκότο), Patrick Evans (βιόλα), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι), Γαληνός Κιοσόγλου (κλαρινέτο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Μάριος Μάλφας (κόρνο), Βαγγέλης Μανιάτης (βαρύτονος), Άννα-Ρόζα Μαρή (φλάουτο), Mark Menzies (βιολί/βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Κώστας Μποτίνης (κρουστά), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Άννα Παγκάλου (μέτζο σοπράνο), Νίκος Παλαμάρης (ηλεκτρονικά), Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο), Μαρία-Χριστίνα Παπαδοπούλου (άρπα), Beata Pincetic (πιάνο), Σπύρος Πολυχρονόπουλος (ηλεκτρονικά), Γιώργος Ρούπας (μπάσος), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Ηρώ Σειρά (βιολί), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Γιάννης Τσελίκας (αγγλικό κόρνο), Κατερίνα Τσεντς (φλάουτο), Ειρήνη Φωτεινάκη (σοπράνο)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

Η έκθεση LETTERDOM του Πάρι Κούτσικου [parisko] εγκανιάζεται την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. «Η εικαστική ενότητα LETTERDOM γίνεται μια ποιητική σύνοψη της ιστορίας της τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας, ένα είδος μουσείου που στεγάζει τις δυναμικές σχέσεις του υπαρκτού μ...

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Η τέταρτη σεζόν του STAGES A/LIVE ξεκίνησε με μια μεγάλη γιορτή. O πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας, παρουσιάζει την «Ηλεκτρική Καρέκλα», μαζί με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων, στο πλαίσιο των Rockwave Nights 2024. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στ...

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Για δέκα ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η τζαζ έχει και φέτος την τιμητική της στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 10 έ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

Για τo «Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» του Γουίλιαμ Γκας [William H. Gass],...

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Δ...

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Π. Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις του» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 20:30 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.

Επιμέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ