delivorias-680

Αναδρομή στην προσφορά του Άγγελου Δεληβορριά στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την πρόσφατη παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή.

Της Τόνιας Μάκρα
Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Μετά από 41 (!) χρόνια στη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη ο Άγγελος Δεληβορριάς ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου την παραίτησή του μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης. Μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα ο ίδιος άφησε ελεύθερα τα δάκρυά του να τρέξουν την ίδια στιγμή που από την πλευρά μας τα συγκρατούσαμε με δυσκολία. Η σχέση των δημοσιογράφων με τον Αγγελο Δεληβοριά υπήρξε βαθιά βιωματική, συχνά και προσωπική, ενώ χάρη στο επικοινωνιακό του ταλέντο οι εξαιρετικές ούτως ή άλλως δραστηριότητες του Μουσείου ανάγονταν πάντα σε μείζονος ενδιαφέροντος καλλιτεχνικά γεγονότα. 

Η είδηση της παραίτησής του προκάλεσε μακροσκελή άρθρα όπου με πληρότητα σκιαγραφήθηκε ο άνθρωπος, ο Διευθυντής, ο Επιστήμονας που παρέλαβε το 1973 μια ουσιαστικά ιδιωτική συλλογή – βεβαίως με θησαυρούς από τη μακρά παράδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και σήμερα ετοιμάζεται να παραδώσει στο διάδοχό του (που θα αναδειχθεί από διεθνή διαγωνισμό) ολόκληρο σύμπλεγμα θεματικών μουσείων και αρχείων πολιτισμού καθώς και αμέτρητες συλλογές μοναδικής αξίας.

 alt
    Μελανόμορφος σκύφος, έργο του Αθηναίου ζωγράφου
    που φέρει το συμβατικό όνομα «Επιτηδευμένος».
    Γύρω στα 540 π.Χ., από την έκθεση στην Μελβούρνη.
 

Αναντικατάστατη προσωπικότητα

Μέσα από τη βιωματική μου σχέση με τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη θα προσπαθήσω να αποτιμήσω κι εγώ το έργο μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης διανόησης (γιατί το ουδείς αναντικατάστατος ισχύει μεν αλλά αφορά πάντα την χρυσή μετριότητα). Έναν προικισμένο επιστήμονα (αρχαιολόγο, ομότιμο καθηγητή της Ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), έναν οραματιστή που είχε την ευτυχία να υλοποιήσει τα όνειρά του σε σχέση με την οργάνωση και ανάπτυξη του Μουσείου Μπενάκη παίζοντας μάλιστα με επιτυχία και το ρόλο του μάνατζερ. Εναν διανοούμενο αφοσιωμένο ψυχή και σώμα στον πολιτισμό, μια ευγενική προσωπικότητα με απλότητα στην επικοινωνία, που δούλεψε σκληρά για να στήσει επάνω σε γερά θεμέλια ένα μουσείο εθνικής εμβέλειας από το οποίο το κράτος μπορούσε να επωφεληθεί ανάγοντάς το σε πρεσβευτή του προς Ανατολή και Δύση. Αντί γι' αυτό πότισε... φαρμάκι διεύθυνση και προσωπικό αναγκάζοντας σε απομάκρυνση πάρα πολλούς εργαζόμενους καθώς και σε δραστική μείωση την λειτουργία του. Εξέλιξη που σίγουρα αποτέλεσε αγκάθι για τον Αγγελο Δεληβοριά και πιθανώς συνέβαλε στην απόφασή του.

alt
    Ελαιογραφία του Διονύσιου Τσόκου (1814/20-1862)
    «Η δολοφονία του Καποδίστρια»
    Από την εκθεση στο «μικρό» Μπενάκη στην Μελβούρνη. 
 

Το λαμπρό Μουσείο Μπενάκη και η διαχρονία της Ελλάδας 

Η εικόνα που μου έχει μείνει αξέχαστη από τον Αγγελο Δεληβορριά είναι από την δημοσιογραφική παρουσίαση του ριζικά ανακαινισμένου κεντρικού νεοκλασσικού κτιρίου στο Κολωνάκι (2000). Κλειστό για περισσότερο από δέκα χρόνια, ένα λαμπρό Μουσείο άνοιξε τότε τις πόρτες του πλήρως αναπλασμένο με μια ανεπάναληπτης ομορφιάς επανέκθεση των κατά πολύ εμπλουτισμένων συλλογών του. Εκείνη την εορταστική για όλους μέρα με ανεξάντλητη ενεργητικότητα μας ξενάγησε ο ίδιος σε όλες τις αίθουσες, σε όλους τους ορόφους. Ακούραστος, μας ξεναγούσε στα εντυπωσιακά εκθέματα αποκαλύπτωντας συγχρόνως την κοινή συνισταμένη που διατρέχει την παρουσίαση των συλλογών κι η οποία εστιάζεται στην ανάγλυφη αφήγηση της “διαχρονίας της Ελλάδας”.

Από το 1973 (αρχαιολόγος τότε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), όταν κλήθηκε από τον Μαρίνο Καλλιγά να αναλάβει τη διεύθυνση του Μουσείου πρόσφερε στην Αθήνα ένα μουσείο νέας αντίληψης, ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής.

Σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανάτασης μας οδήγησε εκείνο το φωτεινό πρωϊνό από το παρελθόν στο σήμερα, από την αρχαία Έλλάδα (στο ισόγειο), έως και τα ιστορικά συμβάντα του 20ου αιώνα που συνυπάρχουν με τις μεγάλες στιγμές των Γραμμάτων και των Τεχνών της ίδιας περιόδου (στον τελευταίο όροφο). Διανύοντας αιώνες ελληνικής γλώσσας, τέχνης και παράδοσης όπως προβάλλουν μοναδικά μέσα από τον συνδυασμό της καλλιτεχνίας στην καθημερινή ζωή με τη θρησκευτική λατρεία και την τέχνη.

Το Μουσείο, ούτε αρχαιολογικό ούτε βυζαντινό ούτε μοντέρνας τέχνης, αποτελεί το πανόραμα του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις. Ο χαρακτήρας αυτός αναδείχτηκε μέσα από την βαθιά μελέτη του Άγγελου Δεληβορριά επί των συλλογών του Αντώνη Μπενάκη και την ιχνηλάτηση της προσωπικότητάς του δωρητή μέσα από αυτές. Ετσι διαμόρφωσε το προσωπικό του όραμα το οποίο υλοποιήθηκε 25 χρόνια αργότερα! Από το 1973 (αρχαιολόγος τότε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), όταν κλήθηκε από τον Μαρίνο Καλλιγά να αναλάβει τη διεύθυνση του Μουσείου, έως το 2000 που πρόσφερε στην Αθήνα ένα μουσείο νέας αντίληψης, ένα κόσμημα υψηλής αισθητικής.

Θεματικά μουσεία: Νέο Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης 

Εκτοτε η πορεία ήταν ανεμπόδιστη για πολλά χρόνια. Το 2003 εγκαινιάζεται το νέο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, ένα σύγχρονης αρχιτεκτονικής κτίριο (αρχιτέκτονες Ανδρέας Κούρκουλας, Μαρία Κοκκίνου), και ακολουθεί το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Ενα σύμπλεγμα νεοκλασικών κτιρίων δίπλα στην Πλατεία Ασωμάτων στο Μοναστηράκι, όπου στεγάστηκαν επιλεκτικά οι πλούσιες και μοναδικής αξίας συλλογές Ισλαμικής Τέχνης - από τις πιο σπάνιες και σημαντικότερες στην υφήλιο. Στα τρία αυτόνομα θεματικά Μουσεία, πρέπει να προστεθούν τα αρχεία του Μουσείου από την αξιοποίηση των οποίων έχουν προκύψει μείζονος σημασίας εκθέσεις φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής, πλαστικών τεχνών.

alt
    Φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα
    “Στο δρόμο για τη χειμαδιά”, Πίνδος 1959,
    έκθεση στο Λονδίνο.
 

Κτίρια από δωρεές - νέα παραρτήματα

Επιπλέον, υπάρχουν τα κτίρια από δωρεές που όλα αναπλάστηκαν, όπως: η οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά (στεγάζει αρχεία), το εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά – παράρτημα του Μουσείου στου Ζωγράφου. Και το σημαντικότερο όλων, το Μουσείο του μεγάλου ζωγράφου Χατζηκυριάκου- Γκίκα στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο στεγάζεται η τέχνη του Μεσοπολέμου με έμφαση στην Γενιά του '30 (2012). Για όλα αυτά εργάστηκε προσωπικά ο ίδιος, επιμελήθηκε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια αλλά και τα στήριξε επιστημονικά. Κερδίζοντας με το έργο του την εμπιστοσύνη του κοινού αλλά και των φιλότεχνων, συλλεκτών και δωρητών, που δεν έπαψαν να αφήνουν συλλογές και αρχεία στο Μουσείο που αγαπάει ο Θεός, όπως αποκαλεί ο ίδιος το Μπενάκη.

«Δορυφορική» ανάπτυξη

Την ανάπτυξη του Μουσείου σε ένα αποκεντρωμένο δορυφορικό σύμπαν την συνέλαβε ως ιδέα ήδη από τα πρώτα χρόνια της διευθυντικής του θητείας και την επεξεργάστηκε παράλληλα με την “αφήγηση της ελληνικής ιστορίας ως διαχρονία” βάσει της οποίας αξιοποίησε τους θησαυρούς του Μπενάκη. Πίστευε ότι στο έργο αυτό θα εύρισκε πρόθυμους συμπαραστάτες πολιτική ηγεσία και πολιτικούς που θα αγκάλιαζαν τους στόχους του ως εθνική προσπάθεια. Αντίθετα, το κράτος του στέρησε τους αναγκαίους πόρους για να συνεχιστεί ο προγραμματισμός. (Ως κληροδότημα το Μουσείο έχει εξασφαλισμένη ανεξαρτησία και λειτουργεί υπό καθεστώς κρατικού οργανισμού ιδιωτικού δικαίου. Οφείλει να καλύπτει το ίδιο το 50% του προυπολογισμού και η κρατική επιχορήγηση το υπόλοιπο ποσοστό το οποίο έχει μειωθεί δραστικά).

alt
    Φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα
   ”Αλυκές”, Λευκάδα 1963,
    από την έκθεση στο Λονδίνο.
 

Επιτυχημένο άνοιγμα στο εξωτερικό: ΗΠΑ, Μελβούρνη, Λονδίνο

Για να καλύψει το κενό της κρατικής επιχορήγησης πραγματοποιήθηκε ένα οργανωμένο άνοιγμα στο εξωτερικό:

Στη Μελβούρνη δημιουργήθηκε ένα μικρό Μουσείο Μπενάκη για πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης μέσα από την συνεργασία με το Hellenic Museum, το οποίο φιλοξενεί ήδη την έκθεση “Gods, Myths and Mostals”. Μια αναβίωση της διαδρομής της ελληνικής τέχνης μέσα από το πάντρεμα όψεων της καθημερινής ζωής με πτυχές θρησκευτικής έκφρασης.

Συγχρόνως συμμετέχει στην έκθεση “Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές” με 180 έργα βυζαντινής τέχνης προερχόμενα από μουσεία και συλλογές από ολόκληρη την Ελλάδα. Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ήδη έχει παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, στο Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί στο Μαλιμπού του Λος Αντζελες, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα βρίσκεται στο Σικάγο.

Τέλος, στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Λονδίνου μόλις ολοκληρώθηκε η έκθεση “Κώστας Μπαλάφας, Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα”, με υλικό από τα αρχεία Μουσείου Μπενάκη στα οποία δώρησε τη δουλειά του ο καλλιτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ουμανιστές φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου.

430-2
   Εγχάρακτη εφυαλωμένη κούπα με παράσταση
   χορεύτριας που κρατά κρόταλα, 13ος αι.
 

Συμπαραστάτης του ο Τύπος 

Ο Αγγελος Δεληβορριάς είχε συμπαραστατή του τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια. Ήταν ο δικός μας άνθρωπος, το πρώτο άτομο που χαιρετούσαμε στις συνεντεύξεις Τύπου, αφού μας περίμενε σχεδόν πάντα στην είσοδο σαν καλός οικοδεσπότης. Προικισμένος στο πνεύμα και τον λόγο μετέδιδε με την σύντομη σύνοψη της εκάστοτε παρουσιαζόμενης εκδήλωσης μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας. Διδάσκοντας συγχρόνως μέσα από την ειλικρίνεια της συμπεριφοράς του ότι η εκτίμηση δεν κερδίζεται ούτε με στόμφο ούτε με βαρύγδουπη σοβαροφάνεια.

Μετά το διορισμό του νέου διευθυντή που θα γνωρίσουμε τους επόμενους μήνες, ο Άγγελος Δεληβορριάς θα παραμείνει μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου. 

* Η ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ