gazi360

Της Τόνιας Μάκρα

Με τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στον χώρο της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων ολοκληρώθηκε η μετάλλαξη του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος στο Γκάζι σε τόπο μνήμης και πολιτισμού.

Η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου εορτάστηκε με εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών τεχνών καθώς και οι κινηματογραφικές προβολές που συνεχίζονται για λίγο καιρό ακόμα. Εκδηλώσεις μιας θεματολογίας που άπτεται της σχέσης που αναπόφευκτα αναπτύχθηκε ανάμεσα στην ζωή, την βιομηχανία και την τέχνη – εκφάνσεις διαφορετικές της κοινωνικής ανάπτυξης και πολιτιστικής εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Ο χώρος του πρώην Εργοστασίου Φωταερίου κηρύχθηκε σύγχρονο μνημείο και τα κτίσματά του διατηρητέα το 1987, λίγα μόλις χρόνια μετά τη διακοπή της παραγωγικής του λειτουργίας (1984). Έκτοτε η Τεχνόπολις ξεκίνησε σταδιακά και με δειλά βήματα να διαμορφώνει τη νέα της ζωή αγκαλιάζοντας στους κόλπους των αναπαλαιωμένων κτιρίων τόσο τον κόσμο της εργασίας (εκεί στεγάζεται ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός 9.8), όσο και τον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης. 

Έναρξη με Ron Arad

ron-aradΕπειδή αρκετοί θυμούνται αλλά πολλοί ίσως όχι, υπενθυμίζω την πρώτη- πρώτη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Γκάζι πολύ πριν ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης. Αρχές της δεκαετίας του '90 στήθηκε σε ένα από τα πολλά ερειπωμένα κτίριά του η μνημειακή σε αίσθηση έκθεση του διάσημου αρχιτέκτονα-designer Ron Arad που είχε φέρει στην Αθήνα η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ΟΙΚΟΣ Χριστίνα Μανωπούλου. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ σπεύσαμε λοιπόν πολλοί δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, φιλότεχνοι στο Γκάζι. Σε ένα τόπο άγνωστο και ανοίκειο, ένα βιομηχανικό τοπίο σκληρό και σκοτεινό. Βαδίσαμε ξαφνιασμένοι σε λάσπες, ανάμεσα σε σωρούς μπάζα, σκουπίδια και χώμα για να βρεθούμε σε ένα ερειπωμένο ψηλοτάβανο κτίριο με ξύλινη οροφή όπου πάνω στο χωμάτινο δάπεδο εκτίθονταν τα ιστορικά πλέον για τις σύγχρονες εφαρμοσμένες τέχνες καθίσματα-θρόνοι από αστραφτερά μέταλλα του μεγάλου δημιουργού. Ο χώρος πρωτόγνωρο, τα έργα απρόσμενα σε μορφή, μοναδικά γλυπτά με συμβολικές προεκτάσεις και το κοινό ένα πλήθος ετερόκλητο να σαλεύει κάπως σιωπηλό. Η εξαιρετική εκείνη έκθεση στάθηκε αφορμή για να ανακαλύψω κι εγώ μαζί με τους πολλούς την ατμόσφαιρα της σκοτεινής και έρημης γειτονιάς με τις αγέλες των αδέσποτων σκύλων να τρέχουν γαυγίζοντας πίσω από τα αυτοκίνητα.

Κερδισμένο στοίχημα

Το αγαπήσαμε πολύ το Γκάζι, με μεγάλη χαρά επισκεφτήκαμε χρόνια αργότερα το πρώτο ανακαινισμένο κτίριο, τους “Φούρνους”, απολαύσαμε επίσης με χαρά την θέα της φωτισμένης τη νύχτα επιβλητικής καμινάδας, παρακολουθήσαμε με οδηγό τις εκάστοτε εκθέσεις την σταδιακή μεταμόρφωση και επανάχρηση των υπόλοιπων κτιρίων που με τον καιρό φιλοξένησαν σημαντικές εκθέσεις εικαστικών τεχνών ακόμα και των παλαιοπωλείων της Αθήνας καθώς και άπειρες άλλες εκδηλώσεις και επιτυχημένες συναυλίες. Νομίζω ότι ο κάθε σύγχρονος αθηναίος έχει αγαπήσει το Γκάζι για διαφορετικούς λόγους αφού ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Τεχνόπολις φάνηκε εξαρχής.

Αγαπήσαμε και την γειτονιά του επίσης κυρίως χάρη στα μικρά της ανθρώπινα μεγέθη, την αυθεντικότητα της ατμόσφαιράς της και την μοναδική της ικανότητα να είναι διαφορετική την μέρα με την νύκτα. Προσωπικά, αν και ελάχιστα από τα παλιά του χαρακτηριστικά επιβιώνουν σήμερα, συνεχίζω να αγαπάω το Γκάζι, ίσως χάριν ακριβώς αυτής της μυστηριώδους αίσθησης που προσδίδει η ατμόσφαιρα της Τεχνόπολις με τα βιομηχανικά της κτίρια να ορίζουν τον ουρανό της πόλης.

grand-hornuΤην βροχερή Κυριακή που επισκεφτήκαμε την Τεχνόπολις, διασχίζοντας τα δρομάκια της το μυαλό μου έτρεχε σε μια ιστορική βιομηχανική Cite της κεντρικής Ευρώπης, στο “Grand Hornu” στο Βέλγιο που σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Κι αυτό γιατί σε αυτό το βιομηχανικό συγκρότημα η αναπαλαίωση δεν σταμάτησε στην πέτρινη μάνδρα του. Αλλά συμπεριέλαβε πολλά από τα παλιά εργατικά σπιτάκια με τους μικροσκοπικούς κήπους που ένας δρόμος τα χώριζε από την βιομηχανία. Διατηρήθηκε έτσι εν μέρει ο χαρακτήρα της γειτονιάς που την περιέβαλε και τα σπίτια απέκτησαν νέους ενοίκους συχνά νέας ηλικίας άτομα ή φοιτητές. Κάτι παρόμοιο σκέφτομαι φαντάζει σαν όνειρο απατηλό για τη δική μας πραγματικότητα. Ακόμα και αυτή η ίδια η ολοκλήρωση της αξιοποίησης του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος με τη δημιουργία του Μουσείου αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα που αγγίζει τα όρια της υπέρβασης και το οποίο ευτυχώς κέρδισε η πόλη της Αθήνας!

gazi2Τι θα δούμε στο Μουσείο;

Με την έναρξη της λειτουργίας λοιπόν το Μουσείου Φωταερίου αναλαμβάνει να αφηγηθεί στους επισκέπτες του την ιστορία του άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή της Αθήνας. Η μουσειακή διαδρομή εκτείνεται σε αρκετά κτήρια άλλοτε μέσα από την ανακάλυψη των παλιών μηχανημάτων (παράδειγμα στα κτίσματα των 'Φούρνων” όπου διάχυτη παραμένει η μυρωδιά του κάρβουνου), άλλοτε μέσα από διαδραστικά περιβάλλοντα που αξιοποιούν σύγχρονα εργαλεία της μουσειολογίας και την ιστορική έρευνα για να αποκαλυφθούν πτυχές της Αθήνας του 19ου και 20ου αιώνα. Μέσα από την καταγραφή της δομής ενός μεγάλου εργοστασίου, την αποτύπωση της βιομηχανικής παραγωγής και την επίδραση της ύπαρξης και λειτουργίας του εργοστασίου στην καθημερινότητα της πόλης και της γειτονιάς.

Η μουσειακή συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που σχετίζονται με το φωταέριο (μετρητές, κουζίνες για το μαγείρεμα, θερμοσίφωνες, φωτιστικά σώματα κ.ά. ), την εργασία στα γραφεία της διοίκησης, αρχειακό υλικό από το εργοστάσιο καθώς και φωτογραφίες. Τα εκθέματα συχνά μέσα σε βιτρίνες είναι εμπλουτισμένα με πλούσιο οπτικοακουστκό υλικό (φωτογραφίες, προβολές, συνεντεύξεις πρώην εργαζομένων κ.ά.) και ξεπροβάλλουν εκεί που δεν τα περιμένεις αφού είναι απολύτως ενταγμένα στην αρχιτεκτονική των εργασιακών χώρων ‘συντροφιά’ με τα παλιά μηχανήματα. Οι «στάσεις» της Μουσειακής Διαδρομής περιγράφονται σε φυλλάδιο που προμηθεύεται ο επισκέπτης μαζί με το εισιτήριο εισόδου (1 ευρώ), και το οποίο θα αποτελέσει τον ξεναγό στην περιήγησή του. Όλα τα gazi3κτίσματα διατηρούν το όνομα της βιομηχανικής χρήσης τους (παράδειγμα «Παλαιοί Φούρνοι», Ψυχραντήρια, Καθαρτήρια, Μηχανουργείο κ.λ.π.), ενώ επιβλητική στην αυλή είναι η Καμινάδα του εργοστασίου σήμα κατατεθέν της Τεχνόπολις. Όταν ο μοναδικός αυτός περίπατος στους κόλπους του βιομηχανικού συγκροτήματος ολοκληρωθεί, θυμηθείτε ότι στο παλιό Υδραέριο έχει διαμορφωθεί το καφέ της Τεχνόπολις με την επωνυμία Gaz a’ l’eau το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από το Μουσείο από τις 8π.μ. έως 9 μ.μ. Αλλά και ότι υπάρχει Πωλητήριο με δημιουργίες Ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών που φυσικά τι άλλο θα είχαν ως πηγή έμπνευσης παρά τον κλάδο της βιομηχανίας.

Εκθέσεις

workersΣτο χώρο των παλιών Φούρνων (πρώτο κτίριο δεξιά από την είσοδο), συνεχίζεται μια συγκλονιστική έκθεση με φωτογραφίες εργατών τόσο από το παλιό Γκάζι όσο και από άλλες βιομηχανικές μονάδες στην Πειραιώς αλλά και στην Κοζάνη. Τίτλος της «Εργάτες» ενώ την επιμέλεια είχε ο Πλάτωνας Ριβέλλης. Πρόκειται για πορτρέτα εργατών που έχουν αποτυπώσεις οι φωτογράφοι : Αλέξανδρος Βρεττάκος και Γρηγόρης Δαλλής (και οι δύο από την Κοζάνη), Δημήτρη Καρπούζης ένας φωτογράφος που αφηγείται με τις εικόνες του τη δική του καθημερινότητα αφού έχει φωτογραφήσει κατά τις δεκαετίες1990/2000 τους εργάτες του εργοστασίου όπου δούλευε. Ο φωτογράφος Νίκος Μάρκου, ο πρώτος γνωστός δημιουργός της νέας ελληνικής φωτογραφίας μπήκε στο Γκάζι ενώ ακόμα λειτουργούσε για να αποτυπώσει τη ζωή των εργατών του. Τέλος ο Ανδρέας Σχοινάς έχει καταγράψει εργάτες σε γειτονιές της Αθήνας και γενικά ανθρώπους σε ώρα δουλειάς.

Από την συγκινησιακά φορτισμένη έκθεση περνάμε σε μια άλλη πολύ διαφορετική αλλά άκρως ενδιαφέρουσα με τίτλο «Υποπροϊόντα». Οι δώδεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν ερευνούν μέσα από τρισδιάστατες εικαστικές εγκαταστάσεις τις εννοιακές σχέσεις που συνδέουν την βιομηχανία με την τέχνη. Φιλοξενείται στο άρτι αναπαλαιωμένο κτίριο “Μηχανουργείο “ στο βάθος της αυλής έναν νέο εκθεσιακό χώρο ψηλοτάβανο με περίτεχνη ξύλινη στέγη και μαρμάρινο λευκό πάτωμα. Επιμελητής της ο επίσης γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης Αλέξανδρος Ψυχούλης και συμμετέχοντες οι Νίκος Αρβανίτης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Ισιδώρου, Κώστας Ιωαννίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Λίνα Μαντίκού, Απόστολος Ντελάκος, Δημήτρης Ντοκατζής, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Μαρία τσαγκάρη. Σε αυτή την έκθεση όλα τα έργα έχουν το δικό τους βάθος και τη δική τους καλλιτεχνική αξία. Μην αμελήσετε ωστόσο να σταθείτε για λίγο temps-modernesμπροστά στο συγκινητικό έργο της Λίνας Μαντίκου που εστιάζει στην παράδοξη συνήθεια που είχαν οι εργαζόμενοι στο Φωταέριο να περιφέρουν όσους κατάφερναν να φτάσουν στην σύνταξη σε πομπή μέσα στο Γκάζι με το πρόσωπο καλυμμένο με το φυλλάδιο συνταξιοδότησης. Σαν μια λιτανεία δηλαδή του τυχερού εργαζόμενου που επέζησε των αντίξοων συνθηκών. Το βίντεο στηρίχθηκε σε ντοκουμέντα του οπερατέρ Μιχάλη Γαζιάδη και μόνον γι αυτό αξίζει να επισκεφτείτε την Τεχνόπολι. Όπου υπάρχει επίσης η έκθεση του φωτογράφου Πλάτωνα Ριβέλλη με εικόνες από τα βιομηχανικά μουσεία που έχουν δημιουργηθεί χάρη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Καθώς και οι κινηματογραφικές προβολές με θέμα Κινηματογράφος και Βιομηχανία, ένα αφιέρωμα που έχει επιμεληθεί η Σώτη Τριανταφύλλου.

gazi5Και λίγη ιστορία...

Το εργοστάσιο Φωταερίου ιδρύεται το 1857 από τον Γάλλο Φραγκίσκο Φεράλδε, κτίζονται φούρνοι, μια καμινάδα και δημιουργείται το πρώτο δίκτυο στην πόλη που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο φωτισμό. Η εγκατάσταση διπλασιάζεται προς τα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα και συμπληρώνεται με μονάδα παραγωγής υδραερίου. Το δίκτυο επεκτείνεται και καλύπτει πλέον την οικιακή κατανάλωση που διαρκώς αυξάνεται. Το φωταέριο μπαίνει στα αθηναϊκά σπίτια που αποκτούν φως, θερμοσίφωνα, νέας τεχνολογίας εστίες μαγειρέματος. Ήδη όμως από τον Μεσοπόλεμο η δυναμική διάδοση του ηλεκτρισμού δεν ευνοεί τις νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο. Το 1938 το Γκάζι γίνεται δημοτική επιχείρηση και το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου. Ο αριθμός των καταναλωτών διαρκώς μειώνεται με αποτέλεσμα το 1984 η επιχείρηση να κλείσει. Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα η Αθήνα αποκτά το πρώτο της βιομηχανικό Μουσείο, έναν χώρο περιπάτου, μνήμης και πολιτισμού αλλά και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες για την Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, τηλ. 210 3475518, www.technopolis-athens.com.

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ