limbus250

Της Βίκυς Βασιλάτου

Κάθε σπουδαίος πίνακας κατέχει την τέχνη της διήγησης διάφορων ιστοριών. Όσο περισσότερο αποστασιοποιείσαι από αυτές άλλο τόσο τις οικειοποιείσαι. Αυτός είναι άλλωστε κι ο ρόλος της τέχνης. Σύμφωνοι, αλλά όταν ήρθα αντιμέτωπη με συνολικά 40 έργα από λάδι σε ξύλο ή καμβά του Dino Valls, αφέθηκα σε έναν σπάνιο ανεμοστρόβιλο που με παρέσυρε στον κόσμο μιας φαντασιακής πραγματικότητας. Ένιωσα την ανάγκη να μεσολαβήσει κάμποσος χρόνος για να είμαι σε θέση να επεξεργαστώ και να καταγράψω τι εισέπραξα από την έκθεσή του, Ταξίδι στον ισπανικό μαγικό ρεαλισμό. Και διαπίστωσα ότι δεν έχει τελειωμό το ταξίδι των όσων είδα. 

Χέρια και νους δέθηκαν όπως στο Nigredo και το Sigilla. Ή μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, θα αναφερθώ σε έναν από τους παλαιότερους πίνακές του, με χρονολογία του 1997: αναπαριστά μια γυναίκα και στο τζάμι από πίσω της διακρίνεται μια ανδρική μορφή. Το έργο ονομάζεται Protasis και είναι μια εικαστική «πρόταση» που αντικατοπτρίζει επακριβώς τα συναισθήματά μου: ημίγυμνη μπροστά στα έργα του ισπανού ζωγράφου, ανιχνεύω τι κρύβεται πίσω από την τέχνη του, ενώ εκείνος παρακολουθεί κάθε μου σκέψη, κάθε μου λέξη που αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στο χαρτί. 

Το ημίγυμνο και το γυμνό παίζουν άλλωστε καθοριστικό ρόλο στους πίνακες του. Και κατάφεραν να με γυμνώσουν απέναντι στις βαθύτερες αλήθειες μου. Ένιωσα κλεισμένη σε ένα σπίτι όπου στα γύρω δωμάτια διαδραματίζονται διάφορα άλλοτε ερήμην και άλλοτε εν γνώσει μου χωρίς να μπορώ να αντιμετωπίσω την αλυσιδωτή εξέλιξη των γεγονότων. Μόνο ένα χέρι κατάφερα να βγάλω στην επιφάνεια, όπως η νεαρή κοπέλα του Proscaenia, για να αναλύσω αυτή την τόσο σπουδαία τέχνη ενός καλλιτέχνη, του οποίου το πινέλο καθοδηγείται από τα χρώματα της ποίησης. Άλλοτε γυμνή και άλλοτε ημίγυμνη βούτηξα επανειλημμένως σε καθένα από τα έργα για να βρω το μίτο τόσο της δικής τους όσο και της δικής μου πραγματικότητας. 

aracne1988Ο Dino Valls αρέσκεται στο να απεικονίζει τον ψυχισμό μέσω της ανατομικής αναπαράστασης του ανθρώπινου σώματος, θυμίζοντας κάτι από τις σπουδές ανατομίας του Leonardo da Vinci ή τη Φλαμανδική ζωγραφική. Τα έργα του με παρέπεμψαν στην πληρότητα του φωτός, της μορφής και του χρώματος του αισθησιακού και παγανιστικού κόσμου του Rubens. Οι πινελιές όμως του ισπανού καλλιτέχνη, πέρα από τις επιρροές του, αποτυπώνονται με καθαρά δικό του τρόπο, γεγονός που οφείλεται -αναμφισβήτητα- στις σπουδές του και στην άσκηση της ιατρικής και δη της χειρουργικής. Δεν είναι λοιπόν να απορείς γιατί «παίζει» με την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, καθώς επίσης και με τα χειρουργικά εργαλεία όπως διακρίνονται τόσο στο Limbus όσο και στο Catexis

Και μιλώντας για χειρουργικά εργαλεία, ένιωσα τη σάρκα μου να σκίζεται, να καρφώνεται όπως στο Unciae Oblationis. Έτσι ξεκίνησε η εσωτερική μου αναζήτηση μέσα στο μουσείο. «Η ζωγραφική μου χρησιμεύει για να προσφέρει σκοτάδι, ανησυχία, οδύνη. Αυτό που κάνω ως καλλιτέχνης είναι να εμβαθύνω σ’ εκείνο το πιο σκοτεινό και πιο άγνωστο κομμάτι του ανθρώπινου είναι. Η ζωγραφική μου είναι ένας τρόπος να λεκιάσω το λευκό». Ξαπλωμένη λοιπόν στο λευκό χειρουργικό κρεβάτι του Circinus, αφέθηκα οικιοθελώς στα χέρια του Dino Valls. Το μόνο που κάλυψα ήταν το στήθος, ίσως επειδή ο φόβος να αποκαλύψω τα δαιδαλώδη, μυστικά μονοπάτια μου, να με έντυσε και να με κόλλησε στον τοίχο του Dedalo. Ίσως πάλι να ένιωσα γυναίκα-αράχνη που της αρέσει να παίζει με προσωπεία, σώματα και βλέμματα όπως στο Aracne

circinus1999Κάθε βλέμμα σε στοιχειώνει με τη σιωπηλή δύναμή του. Σε κυριεύει με την ένοχη αθωότητά του. Σε καρφώνει με την παγερή ζεστασιά του. Κι αυτό όχι σε έναν ή δύο πίνακες, αλλά σε καθέναν τους. Ένιωσα όπως απέναντι στις θρησκευτικές εικόνες, που όπου κι αν σταθείς το βλέμμα να σε (παρ)ακολουθεί μη τυχόν και παραστρατήσεις, μη τυχόν και δεν καθηλωθείς με την ιερότητά τους. Τα έργα του ισπανού καλλιτέχνη παραπέμπουν άλλοτε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα στα αγάλματα της Καθολικής και στις εικόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χωρίς όμως να προσβάλλει τα Θεία. Ο Εσταυρωμένος (Unciae Oblationis), τα καρφωμένα χέρια του (Pcicostasia) ή απλώς τα «ιερά» καρφιά (Intertrigo, Ex Ergo και Arbor Vitae), μια γυμνή έφηβη δεμένη πάνω σε εικόνα κάποιου Αγίου (Hiatus), μια γυναικεία μορφή που θυμίζει την Παναγία (Nigredo), τα «άγια» χέρια όπως στις αγιογραφίες (Foramina), ένας ζωγράφος που βάζει τι τελευταίες πινελιές στην Παναγία με τον Γιο της στην αγκαλιά ή ένας γλύπτης που τελειοποιεί τα δάκρυα πόνου Της μέσα σε ένα σκηνικό οργίου και κλασικισμού (Solve Et Coagula) σε τοποθετούν σε έναν ιδιαίτερο ναό, σε έναν ναό με θρησκεία την τέχνη. 

Η τέχνη του Dino Valls γίνεται θρησκεία. Οι λεπτομέρειες μέσα από τη χειρουργική του ματιά δεν σε αφήνουν να τις αφήσεις· ενδεχομένως ούτε εκείνον να τον αφήνουν. Έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο ξυπνά τα δαιμόνια όποιου παρατηρεί τους πίνακές τους, αλλά ότι βρήκε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ξορκίσει και τα δικά του -όπως είθισται άλλωστε για τους καλλιτέχνες. Διάβασα ότι η ζωγραφική του είναι «κατασκευασμένη εξολοκλήρου στο στούντιο, είναι τελείως εννοιολογική και σε καμία περίπτωση δεν εμπνέεται από την πραγματικότητα, δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα της άμεσης παρατήρησής της». Κοινώς μιλάμε για παιχνίδια μυαλού. Παιχνίδια που εξελίσσονται μέσα στο δικό του, αλλά και στο δικό μας νου καθώς μας φέρνει αντιμέτωπους είτε με τη διπολική προσωπικότητα που κρύβουμε μέσα μας είτε με το συνειδητό και το υποσυνείδητο μας. Εξ ου και η συχνή απεικόνιση διδύμων: Limbus, Psicostasia και Criptodidimo

Ο Valls μπορεί να παίζει τόσο με το μυαλό του όσο και με το δικό μας, αλλά όσον αφορά στην απεικόνιση του χρόνου, ο ρεαλισμός του φτάνει ως το κόκκαλο. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τη δύναμη του Γερο-Χρόνου, η αληθοφάνεια των έργων του μπορεί να σε τρομάξει, να σε μελαγχολήσει διότι βλέπεις κορμιά να στεγνώνουν και να χάνουν τον πόλεμο με τη ζωή. Τα λεγόμενά μου έρχονται να τα διανθίσουν οι πίνακες Barathrum και Arbor Vitae. Ο πρώτος -που παρεμπιπτόντως είναι ο μεγαλύτερός του (250x350 cm)- παρουσιάζει όχι μόνο με ρεαλισμό αλλά και ψυχρότητα την πορεία μας μέσα στον χρόνο. Το παιδί, ο ενήλικας και ο ηλικιωμένος -ανεξαρτήτως φύλου- συνυπάρχουν σε αυτό το εξάπτυχο έργο τέχνης, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με το μέλλον και τον θάνατο που καραδοκεί. Από την άλλη, στο τρίπτυχο Arbor Vitae, ο σκελετός στολίζει την ανδρική φιγούρα απεικονίζοντας το τώρα και το μετά, με ένα σκελετωμένο πόδι να ισορροπεί πάνω σε μια εμβρυακή μορφή. Η ζωή και ο θάνατος, λοιπόν, που απογυμνωμένοι από κάθε αναστολή, μας περιβάλουν με την παρουσία τους. 

Απογυμνωμένη κι εγώ, ως μια άλλη πρωταγωνίστρια του Ars Magna του, περιβλήθηκα από τη σοφία και την ποίηση του Dino Valls, οι οποίες με οδήγησαν σε έναν βυθό όπου ένα θαλασσί γιγάντιο τέρας με ρούφηξε σε μια συμπαντική συναστρία με το ουράνιο τόξο να γεφυρώνει την πραγματικότητα με την φαντασία, το μαύρο με το λευκό, την ιατρική με τη μαγεία, τον μυστικισμό με τον παγανισμό, το φως με το σκοτάδι...

barathrum-2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arbor-vitae-1994

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ντίνο Βαλς. Ταξίδι στον ισπανικό μαγικό ρεαλισμό ως τις 26 Φεβρουαρίου 2012 στο Μουσείο Φρυσίρα: Μονής Αστερίου 3 & 7 (πλησίον οδού Κυδαθηναίων), Πλάκα, τηλ.: 210 3234678.

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ