alt

Για την όπερα «Powder her face» (1995) του Τόμας Άντες, σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρου Ευκλείδη, η οποία παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για άλλες δύο παραστάσεις, στις 7 και 9 Νοεμβρίου.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Στην Εναλλακτική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρακολουθήσαμε την όπερα δωματίου σε 8 πράξεις Powder her face σε μουσική του βρετανού συνθέτη Τόμας Άντες (1971) και ποιητικό κείμενο του συγγραφέα Φίλιπ Χένσερ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής, και τη μουσική ερμήνευσε το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου. 

Η υπόθεση της όπερας εκτυλίσσεται γύρω από τον έκλυτο βίο της Δούκισας του Αργκάιλ, Μάργκαρετ Κάμπελ, ο οποίος αποκαλύφθηκε έπειτα από το πολύκροτο διαζύγιό της με τον Δούκα Ίαν Κάμπελ. Το διαζύγιο υπήρξε ακριβό για τη δούκισσα, η οποία κατηγορήθηκε για 88 εξωσυζυγικές σχέσεις με υπουργούς, μέλη της βασιλικής οικογένειας, διασημότητες αλλά και πολλούς άσημους άντρες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της δούκισσας απολαύσαμε την αυστραλοβρετανή υψίφωνο Τζαστίν Βιάνι. Οι υπόλοιποι τρεις πρωταγωνιστές ερμήνευσαν πολλαπλούς ρόλους. Ο βαθύφωνος Γιάννης Γιαννίσης υποδύθηκε τον Δούκα, τον δικαστή και τον διευθυντή του ξενοδοχείου, ο τενόρος Χρήστος Κεχρής τον ηλεκτρολόγο, τον σερβιτόρο, το εραστή και τον ιερέα και η Χρύσα Μαλιαμάνη την καμαριέρα, την ερωμένη και τη δημοσιογράφο.

Σεξ και χιούμορ με πρωταγωνιστή την ορχήστρα 

Το μουσικό κείμενο του Τόμας Άντες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και γεμάτο ακρότητες. Ωστόσο, είχε μια ποικιλομορφία ιδιαίτερα δηλωτική των όσων διαδραματίζονταν επί σκηνής.

Το σκανδαλώδες θέμα της όπερας δωματίου προκάλεσε αντιδράσεις στα Μ.Μ.Ε. πολύ πριν από το ανέβασμά της στη χώρα μας. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε οφείλεται στην εξιστόρηση μιας υπόθεσης πιπεράτης αλλά απόλυτα αληθινής, ενώ κάποιες από τις σκηνές της όπερας στο πρώτο μέρος έχουν έντονο σεξουαλικά περιεχόμενο. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης έστησε τις σκηνές αυτές με κωμικό τρόπο και οδήγησε τους πρωταγωνιστές του να τις αποδώσουν μέσα σε χιουμοριστική ατμόσφαιρα, χωρίς ίχνος αμηχανίας. 

Το μουσικό κείμενο του Τόμας Άντες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και γεμάτο ακρότητες. Ωστόσο, είχε μια ποικιλομορφία ιδιαίτερα δηλωτική των όσων διαδραματίζονταν επί σκηνής. Επρόκειτο για μουσική σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα περιγραφική με μεγάλη σαφήνεια. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η ορχήστρα ήταν τοποθετημένη πάνω στη σκηνή, στο πίσω μέρος της και διαγώνια, σε υπερυψωμένη θέση, αντίθετα με την υπόγεια τοποθέτηση της ορχήστρας που ορίζει η παραδοσιακή όπερα. Η ορχήστρα αποτελούσε μέρος του σκηνικού και η θέση της υποδήλωνε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Η μουσική του Άντες συνόδευε, σχολίαζε, έκανε χιούμορ, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι ενός έργου γεμάτου πικάντικα στοιχεία στο πρώτο μέρος και δραματικά στοιχεία στο δεύτερο.

Την απαιτητική παρτιτούρα του Τόμας Άντες απέδωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι Ergon Enseble, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα που διαθέτει η χώρα μας, εξειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική. Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθούμε την πορεία τους, διαπιστώνοντας κάθε φορά την ακρίβεια στις εκτελέσεις τους, την εκφραστικότητά τους και τις ενδιαφέρουσες επιλογές στο ρεπερτόριό τους. 

alt

Δυνατές ερμηνείες, εμπνευσμένη σκηνοθεσία

Οι σολίστες ανταποκρίθηκαν με πειθαρχία σε μια παρτιτούρα ιδιαίτερα δύσκολη φωνητικά, που δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης φωνής με τις διαρκείς εναλλαγές φωνητικών περιοχών. Δεν είναι όμως μόνο η τεχνική τους αρτιότητα που τους έκανε να ξεχωρίζουν. Είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν άψογοι υποκριτικά.

Η μουσική του συνθέτη Τόμας Άντες ανήκει ακριβώς σε εκείνο του είδος μουσικής που οι Ergon Ensemble ξέρουν να υπηρετούν καλύτερα. Υπό την μπαγκέτα του Νίκου Βασιλείου, ανταποκρίθηκαν επάξια στο ύψος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής μουσικής που περιείχε στοιχεία από Στραβίνσκι, Μπεργκ αλλά και από καμπαρέ, Νέα Ορλεάνη, ακόμη και Πιατσόλα. 

Η επιτυχία της παράστασης οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι παράγοντες λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ένας από αυτούς χώλαινε, η παράσταση θα αποτύγχανε. Οι σολίστες ανταποκρίθηκαν με πειθαρχία σε μια παρτιτούρα ιδιαίτερα δύσκολη φωνητικά, που δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης φωνής με τις διαρκείς εναλλαγές φωνητικών περιοχών. Δεν είναι όμως μόνο η τεχνική τους αρτιότητα που τους έκανε να ξεχωρίζουν. Είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν άψογοι υποκριτικά. Η Βιάνι μεταμορφώθηκε με μεγάλη ευκολία από λάγνα δούκισσα στο πρώτο μέρος σε έκπτωτη αριστοκράτισσα στο δεύτερο. Υπήρξε όσο παιχνιδιάρα αλλά και όσο τραγική χρειαζόταν. Χωρίς υπερβολές. Στιβαρός φωνητικά, με συγκρατημένο χιούμορ, ο βαθύφωνος Γιάννης Γιαννίσης ερμήνευσε ρόλους εξουσίας τους οποίους σκιαγράφησε ιδιαίτερα πετυχημένα με το εύρος της φωνής του και το εκτόπισμά του. 

Ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και η Χρύσα Μαλιαμάνη έκλεψαν την παράσταση. Και οι δύο εντυπωσίασαν όχι μόνο με τις φωνητικές τους ικανότητες αλλά και με τις υποκριτικές, παρωδώντας τους χαρακτήρες που υποδύονταν. Το χιούμορ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ερμηνείας τους αλλά και κοινό σημείο μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών που πολλές φορές λειτουργούσαν σαν ντουέτο, σαν δίπολο, πάνω στη σκηνή. Η δουλειά του Φώτη Διαμαντόπουλου στη χορογραφία και την κινησιολογία των πρωταγωνιστών υπήρξε στοχευμένη, μελετημένη και απόλυτα ταιριαστή με τους χαρακτήρες του έργου. Στο έντονα κωμικό στοιχείο της παράστασης συνέβαλαν με παντομίμα οι δυο ηθοποιοί Πάνος Ζυγούρος και Λίνα Καλπαζίδου στο ρόλο των καμαρότων. 

Το τεράστιο στρογγυλό κρεβάτι πάνω στο οποίο εκτυλίσσονταν όχι μόνο οι σεξουαλικές δραστηριότητες της δούκισσας, αλλά και ο γάμος της και αργότερα η καταδίκη της στο δικαστήριο, λειτούργησε ως σύμβολο της παντοδυναμίας του σεξ σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα και τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα απέδιδαν πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα, ενώ η ιδέα να φωτίζονται στο πίσω μέρος της σκηνής οι χρονολογίες των δρωμένων ήταν ευρηματική. Το τεράστιο στρογγυλό κρεβάτι πάνω στο οποίο εκτυλίσσονταν όχι μόνο οι σεξουαλικές δραστηριότητες της δούκισσας, αλλά και ο γάμος της και αργότερα η καταδίκη της στο δικαστήριο, λειτούργησε ως σύμβολο της παντοδυναμίας του σεξ σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα κινούμενα καθίσματα των δύο δικηγόρων σε διαρκή κίνηση κατά τη διάρκεια της δίκης, η μεταφορά του δικαστή πάνω σε κινούμενο έδρανο από τη μια άκρη της σκηνής στην άλλη, το ασανσέρ ως τρόπος εισόδου και εξόδου από τη σκηνή, η γκαρνταρόμπα στο πίσω μέρος της σκηνής, όλα έμοιαζαν να επιτελούν ρόλο ταυτόχρονα ρεαλιστικό και συμβολικό.

Ιδιαίτερα εμπνευσμένη ήταν η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη με σκηνοθετικές ιδέες που ενίσχυαν τα νοήματα του έργου. Ανάμεσα στα θέματα που έθιγε η παράσταση ήταν η ματαιότητα του πλούτου και η μοναξιά του κοινωνικά απομονωμένου εκατομμυριούχου, η ενοχή της μεγαλοκυρίας που πληρώνει για να έχει συντρόφους και των πρόθυμων συντρόφων που τα παίρνουν για να προσφέρουν τις σεξουαλικές τους υπηρεσίες, η επιτακτική ανάγκη για αγάπη, η αναπόληση των παιδικών χρόνων, η υποκρισία του συζύγου που κατηγορεί τη γυναίκα του για μοιχεία την ώρα που και ο ίδιος την απατά, η σεμνοτυφία του Τύπου και της κοινωνίας, τέλος η λαγνεία ως κοινό γνώρισμα όλων των κοινωνικών τάξεων. Σε γενικές γραμμές, επρόκειτο για μια καλοστημένη παράσταση, μελετημένη στη λεπτομέρειά της και με σεβασμό στην εποχή όπου διαδραματίζεται το λιμπρέτο.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ