alt

Για την όπερα «Powder her face» (1995) του Τόμας Άντες, σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρου Ευκλείδη, η οποία παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για άλλες δύο παραστάσεις, στις 7 και 9 Νοεμβρίου.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Στην Εναλλακτική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρακολουθήσαμε την όπερα δωματίου σε 8 πράξεις Powder her face σε μουσική του βρετανού συνθέτη Τόμας Άντες (1971) και ποιητικό κείμενο του συγγραφέα Φίλιπ Χένσερ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής, και τη μουσική ερμήνευσε το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου. 

Η υπόθεση της όπερας εκτυλίσσεται γύρω από τον έκλυτο βίο της Δούκισας του Αργκάιλ, Μάργκαρετ Κάμπελ, ο οποίος αποκαλύφθηκε έπειτα από το πολύκροτο διαζύγιό της με τον Δούκα Ίαν Κάμπελ. Το διαζύγιο υπήρξε ακριβό για τη δούκισσα, η οποία κατηγορήθηκε για 88 εξωσυζυγικές σχέσεις με υπουργούς, μέλη της βασιλικής οικογένειας, διασημότητες αλλά και πολλούς άσημους άντρες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της δούκισσας απολαύσαμε την αυστραλοβρετανή υψίφωνο Τζαστίν Βιάνι. Οι υπόλοιποι τρεις πρωταγωνιστές ερμήνευσαν πολλαπλούς ρόλους. Ο βαθύφωνος Γιάννης Γιαννίσης υποδύθηκε τον Δούκα, τον δικαστή και τον διευθυντή του ξενοδοχείου, ο τενόρος Χρήστος Κεχρής τον ηλεκτρολόγο, τον σερβιτόρο, το εραστή και τον ιερέα και η Χρύσα Μαλιαμάνη την καμαριέρα, την ερωμένη και τη δημοσιογράφο.

Σεξ και χιούμορ με πρωταγωνιστή την ορχήστρα 

Το μουσικό κείμενο του Τόμας Άντες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και γεμάτο ακρότητες. Ωστόσο, είχε μια ποικιλομορφία ιδιαίτερα δηλωτική των όσων διαδραματίζονταν επί σκηνής.

Το σκανδαλώδες θέμα της όπερας δωματίου προκάλεσε αντιδράσεις στα Μ.Μ.Ε. πολύ πριν από το ανέβασμά της στη χώρα μας. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε οφείλεται στην εξιστόρηση μιας υπόθεσης πιπεράτης αλλά απόλυτα αληθινής, ενώ κάποιες από τις σκηνές της όπερας στο πρώτο μέρος έχουν έντονο σεξουαλικά περιεχόμενο. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης έστησε τις σκηνές αυτές με κωμικό τρόπο και οδήγησε τους πρωταγωνιστές του να τις αποδώσουν μέσα σε χιουμοριστική ατμόσφαιρα, χωρίς ίχνος αμηχανίας. 

Το μουσικό κείμενο του Τόμας Άντες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και γεμάτο ακρότητες. Ωστόσο, είχε μια ποικιλομορφία ιδιαίτερα δηλωτική των όσων διαδραματίζονταν επί σκηνής. Επρόκειτο για μουσική σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα περιγραφική με μεγάλη σαφήνεια. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η ορχήστρα ήταν τοποθετημένη πάνω στη σκηνή, στο πίσω μέρος της και διαγώνια, σε υπερυψωμένη θέση, αντίθετα με την υπόγεια τοποθέτηση της ορχήστρας που ορίζει η παραδοσιακή όπερα. Η ορχήστρα αποτελούσε μέρος του σκηνικού και η θέση της υποδήλωνε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Η μουσική του Άντες συνόδευε, σχολίαζε, έκανε χιούμορ, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι ενός έργου γεμάτου πικάντικα στοιχεία στο πρώτο μέρος και δραματικά στοιχεία στο δεύτερο.

Την απαιτητική παρτιτούρα του Τόμας Άντες απέδωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι Ergon Enseble, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα που διαθέτει η χώρα μας, εξειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική. Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθούμε την πορεία τους, διαπιστώνοντας κάθε φορά την ακρίβεια στις εκτελέσεις τους, την εκφραστικότητά τους και τις ενδιαφέρουσες επιλογές στο ρεπερτόριό τους. 

alt

Δυνατές ερμηνείες, εμπνευσμένη σκηνοθεσία

Οι σολίστες ανταποκρίθηκαν με πειθαρχία σε μια παρτιτούρα ιδιαίτερα δύσκολη φωνητικά, που δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης φωνής με τις διαρκείς εναλλαγές φωνητικών περιοχών. Δεν είναι όμως μόνο η τεχνική τους αρτιότητα που τους έκανε να ξεχωρίζουν. Είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν άψογοι υποκριτικά.

Η μουσική του συνθέτη Τόμας Άντες ανήκει ακριβώς σε εκείνο του είδος μουσικής που οι Ergon Ensemble ξέρουν να υπηρετούν καλύτερα. Υπό την μπαγκέτα του Νίκου Βασιλείου, ανταποκρίθηκαν επάξια στο ύψος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής μουσικής που περιείχε στοιχεία από Στραβίνσκι, Μπεργκ αλλά και από καμπαρέ, Νέα Ορλεάνη, ακόμη και Πιατσόλα. 

Η επιτυχία της παράστασης οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι παράγοντες λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ένας από αυτούς χώλαινε, η παράσταση θα αποτύγχανε. Οι σολίστες ανταποκρίθηκαν με πειθαρχία σε μια παρτιτούρα ιδιαίτερα δύσκολη φωνητικά, που δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης φωνής με τις διαρκείς εναλλαγές φωνητικών περιοχών. Δεν είναι όμως μόνο η τεχνική τους αρτιότητα που τους έκανε να ξεχωρίζουν. Είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν άψογοι υποκριτικά. Η Βιάνι μεταμορφώθηκε με μεγάλη ευκολία από λάγνα δούκισσα στο πρώτο μέρος σε έκπτωτη αριστοκράτισσα στο δεύτερο. Υπήρξε όσο παιχνιδιάρα αλλά και όσο τραγική χρειαζόταν. Χωρίς υπερβολές. Στιβαρός φωνητικά, με συγκρατημένο χιούμορ, ο βαθύφωνος Γιάννης Γιαννίσης ερμήνευσε ρόλους εξουσίας τους οποίους σκιαγράφησε ιδιαίτερα πετυχημένα με το εύρος της φωνής του και το εκτόπισμά του. 

Ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και η Χρύσα Μαλιαμάνη έκλεψαν την παράσταση. Και οι δύο εντυπωσίασαν όχι μόνο με τις φωνητικές τους ικανότητες αλλά και με τις υποκριτικές, παρωδώντας τους χαρακτήρες που υποδύονταν. Το χιούμορ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ερμηνείας τους αλλά και κοινό σημείο μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών που πολλές φορές λειτουργούσαν σαν ντουέτο, σαν δίπολο, πάνω στη σκηνή. Η δουλειά του Φώτη Διαμαντόπουλου στη χορογραφία και την κινησιολογία των πρωταγωνιστών υπήρξε στοχευμένη, μελετημένη και απόλυτα ταιριαστή με τους χαρακτήρες του έργου. Στο έντονα κωμικό στοιχείο της παράστασης συνέβαλαν με παντομίμα οι δυο ηθοποιοί Πάνος Ζυγούρος και Λίνα Καλπαζίδου στο ρόλο των καμαρότων. 

Το τεράστιο στρογγυλό κρεβάτι πάνω στο οποίο εκτυλίσσονταν όχι μόνο οι σεξουαλικές δραστηριότητες της δούκισσας, αλλά και ο γάμος της και αργότερα η καταδίκη της στο δικαστήριο, λειτούργησε ως σύμβολο της παντοδυναμίας του σεξ σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα και τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα απέδιδαν πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα, ενώ η ιδέα να φωτίζονται στο πίσω μέρος της σκηνής οι χρονολογίες των δρωμένων ήταν ευρηματική. Το τεράστιο στρογγυλό κρεβάτι πάνω στο οποίο εκτυλίσσονταν όχι μόνο οι σεξουαλικές δραστηριότητες της δούκισσας, αλλά και ο γάμος της και αργότερα η καταδίκη της στο δικαστήριο, λειτούργησε ως σύμβολο της παντοδυναμίας του σεξ σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα κινούμενα καθίσματα των δύο δικηγόρων σε διαρκή κίνηση κατά τη διάρκεια της δίκης, η μεταφορά του δικαστή πάνω σε κινούμενο έδρανο από τη μια άκρη της σκηνής στην άλλη, το ασανσέρ ως τρόπος εισόδου και εξόδου από τη σκηνή, η γκαρνταρόμπα στο πίσω μέρος της σκηνής, όλα έμοιαζαν να επιτελούν ρόλο ταυτόχρονα ρεαλιστικό και συμβολικό.

Ιδιαίτερα εμπνευσμένη ήταν η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη με σκηνοθετικές ιδέες που ενίσχυαν τα νοήματα του έργου. Ανάμεσα στα θέματα που έθιγε η παράσταση ήταν η ματαιότητα του πλούτου και η μοναξιά του κοινωνικά απομονωμένου εκατομμυριούχου, η ενοχή της μεγαλοκυρίας που πληρώνει για να έχει συντρόφους και των πρόθυμων συντρόφων που τα παίρνουν για να προσφέρουν τις σεξουαλικές τους υπηρεσίες, η επιτακτική ανάγκη για αγάπη, η αναπόληση των παιδικών χρόνων, η υποκρισία του συζύγου που κατηγορεί τη γυναίκα του για μοιχεία την ώρα που και ο ίδιος την απατά, η σεμνοτυφία του Τύπου και της κοινωνίας, τέλος η λαγνεία ως κοινό γνώρισμα όλων των κοινωνικών τάξεων. Σε γενικές γραμμές, επρόκειτο για μια καλοστημένη παράσταση, μελετημένη στη λεπτομέρειά της και με σεβασμό στην εποχή όπου διαδραματίζεται το λιμπρέτο.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εξωστρέφεια» για μουσική και εκθέσεις – Οι παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στην Ευρώπη

«Εξωστρέφεια» για μουσική και εκθέσεις – Οι παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Οι παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια». Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την έκθεση «Weather Engines» (© Stelios Tzetzias).

Επιμέλεια: Book Press

...

«Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή: Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια» – Βραδιά μνήμης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 

«Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή: Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια» – Βραδιά μνήμης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 

Η Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου, το Guitarte Ensemble και ο Κώστας Θωμαΐδης συναντούν τον Νότη Μαυρουδή σε μια βραδιά μνήμης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

«Ενθύμιον...

Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν: Από το Lamentο στη Μήδεια, από το la follia στα vocalises των παπουτσιών της Σεμέλης

Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν: Από το Lamentο στη Μήδεια, από το la follia στα vocalises των παπουτσιών της Σεμέλης

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν. Φωτογραφίες: © Alciro Theodoro da Silva / Int. Händel-Festspiele Göttingen.

Γράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Τρεις μέρες στο Gӧttingen, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ με...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ