Orchestre Philharmonique Luxembourg PRESS 13 photo Thomas Daskalakis

Μια χορταστική συναυλία, γεμάτη από υπέροχη συμφωνική μουσική, απολαύσαμε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Της Χρύσας Στρογγύλη Φωτογραφία: Θωμάς Δασκαλάκης

Πρωταγωνιστές της βραδιάς η κορυφαία κινέζα δεξιοτέχνις του πιάνου Γιούτζα Γουάνγκ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου, με μαέστρο τον ισπανό Γκουστάβο Χιμένο. 

Ένα παιδί – θαύμα 

Γεννημένη στο Πεκίνο από μητέρα χορεύτρια και πατέρα μουσικό, ξεκίνησε το πιάνο σε ηλικία έξι ετών και έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ ένα χρόνο αργότερα.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις ταλαντούχων παιδιών το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κίνα είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτεί αυστηρή πειθαρχία από πολύ μικρή ηλικία. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει την Γιούτζα Γιουάνγκ να ξεχωρίζει και να θεωρείται μια από τις κορυφαίες πιανίστες παγκοσμίως; Μοναχοπαίδι -και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην χώρα της πολιτικής του «ενός παιδιού»-, γεννημένη στο Πεκίνο από μητέρα χορεύτρια και πατέρα μουσικό, ξεκίνησε το πιάνο σε ηλικία έξι ετών και έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ ένα χρόνο αργότερα. Αμέσως αναγνωρίστηκε ως παιδί-θαύμα και στα 14 της χρόνια έφυγε από την Κίνα, χωρίς να μιλά λέξη αγγλικά. Σπούδασε μουσική πρώτα στον Καναδά κι έπειτα στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δεξιοτεχνικές της ικανότητες είναι εντυπωσιακές και η μουσική της ευφυΐα αναγνωρισμένη.

Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι πιανίστες και πιανίστριες στον κόσμο, και μάλιστα Κινέζοι, με ικανότητες ίδιες και ίσως ανώτερες από εκείνες της Γουάνγκ. Η διαφορά ίσως βρίσκεται στο ότι η τριανταδιάχρονη Γιούτζα Γιουάνγκ χειρίζεται επικοινωνιακά την εικόνα της με αντισυμβατικό τρόπο. Η εικόνα της είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε σολίστες κλασικού ρεπερτορίου. Επιλέγει να εμφανιστεί στη σκηνή με προκλητικά ρούχα και παπούτσια (πάνω στα οποία είναι αλήθεια πως δεν ισορροπεί άνετα) που αναδεικνύουν το καλλίγραμμο σώμα της αλλά έχουν κι έναν αέρα υπερβολής και δευτεροκλασάτης αισθητικής. Τα ψηλά αστραφτερά της τακούνια και τα στενά μικροσκοπικά φορέματα προκαλούν αναπόφευκτα σχόλια. Όταν όμως κάθεται στο πιάνο, η αίσθηση αλλάζει. Ξεχνάει κανείς τη συχνά κακή αισθητική στις ενδυματολογικές της επιλογές και αφήνεται στη μαγευτική της ερμηνεία. 

Μια πολυπολιτισμική ορχήστρα

Ερμηνευτικά η ορχήστρα ήταν αρκετά καλή, αλλά δεν φάνηκε να της ταιριάζει ιδιαίτερα το ρεπερτόριο ρομαντικής μουσικής. Ίσως να μην βοήθησε και το συγκεκριμένο έργο που δεν είναι από τα πιο μελωδικά του Τσαϊκόφσκι.

Όσο για τη Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι αποτελείται από 98 μουσικούς που προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες. Είναι κοσμογυρισμένη, πολυβραβευμένη και ακμάζει ακόμα περισσότερο με μαέστρο (για τέταρτη θητεία) τον σπουδαίο ισπανό Γκουστάβο Χιμένο. 

Η συναυλία ξεκίνησε με τη Φαντασία – Εισαγωγή για Ορχήστρα Έργο 18, του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ένα συμφωνικό ποίημα που συνετέθη το 1873 και βασίζεται στο έργο Τρικυμία του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό αυτό έργο βοήθησε την ορχήστρα να προσαρμοστεί στον χώρο, στη θερμοκρασία, στην υγρασία της βραδιάς, λειτούργησε με άλλα λόγια σαν προθέρμανση, χωρίς να λείπουν μικρά στραβοπατήματα, ειδικά στα πνευστά της αρχής. Ερμηνευτικά η ορχήστρα ήταν αρκετά καλή, αλλά δεν φάνηκε να της ταιριάζει ιδιαίτερα το ρεπερτόριο ρομαντικής μουσικής. Ίσως να μην βοήθησε και το συγκεκριμένο έργο που δεν είναι από τα πιο μελωδικά του Τσαϊκόφσκι.

alt

Από τον ρωσικό ρομαντισμό στην αμερικανική τζαζ, τον Σοστακόβιτς και τον Στραβίνσκι

Στο Κοντσέρτο αρ.2 του Σοστακόβιτς η Γουάνγκ εντυπωσίασε με την καθαρότητα και τη διαφάνεια του ήχου της, με το θεαματικό tempo και με την νεανική της φρεσκάδα.

Η συναυλία συνεχίστηκε με την παρουσία της Γιούτζα Γουανγκ στο πιάνο για την εκτέλεση της δημοφιλούς Μπλε Ραψωδίας του Αμερικανού συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν. Έργο του 1924, προάγγελος της τζαζ, που συνδυάζει κλασικά και τζαζ στοιχεία, είναι γεμάτο διαφορετικές διαθέσεις και αποχρώσεις, δεξιοτεχνικά και ερμηνευτικά απαιτητικό. Η Ορχήστρα του Λουξεμβούργου και η κινέζα σολίστ ανέδειξαν ιδιαίτερα με τις ερμηνείες τους το αμερικανικό χρώμα του έργου, ενώ στα σολιστικά μέρη του πιάνου η Γουάνγκ πρόσθεσε δικές της ρυθμικές ελευθερίες. 

Μετά από το διάλειμμα η συναυλία συνεχίστηκε με τον Κοντσέρτο αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα του ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Γραμμένο για τα 19α γενέθλια του γιου του, το έργο είναι παιχνιδιάρικο, νεανικό, τουλάχιστον στο πρώτο και τρίτο μέρος του, και ελαφρώς «αντι-πιανιστικό», με συχνές γρήγορες στακάτο επαναλήψεις της ίδιας νότας που θυμίζουν κρουστό όργανο και με πολλά unisono (συνηχήσεις ίδιας νότας σε διαφορετική έκταση). Το ύφος του κομματιού ταίριαζε απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία της Γιούτζα Γουάνγκ και μολονότι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό δεξιοτεχνικά, η Γουάνγκ εντυπωσίασε με την καθαρότητα και τη διαφάνεια του ήχου της, με το θεαματικό tempo και με την νεανική της φρεσκάδα. Στον αντίποδα αυτής της διάθεσης είναι γραμμένο το μεσαίο, αργό μέρος του κοντσέρτου, το οποίο επιτρέπει στον πιανίστα να εκφραστεί με έντονο συναισθηματισμό και ευαισθησία. Η Γουάνγκ το αντιμετώπισε με μια πετυχημένη μεταστροφή διάθεσης και με έντονο λυρισμό. Χάρη στο ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού, η Γουάνγκ χάρισε τρία ανκόρ που συνδύαζαν συναίσθημα και δεξιοτεχνία. Ειδικά το τρίτο στη σειρά κομμάτι, μια διασκευή από την Κάρμεν του Μπιζέ, άφησε έκθαμβους τους θεατές κυρίως με την περίπλοκη και δύσκολη τεχνική του έργου. 

Υποχθόνιος και σκοτεινός ήχος στα αργά μέρη, δυναμικός και εκρηκτικός στα γρήγορα.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το έργο Το Πουλί της Φωτιάς  σουίτα (1910) του ρώσου συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι. Τότε ήταν που αναδείχθηκε το μεγαλείο της ορχήστρας και το γεγονός ότι το ρεπερτόριο του 20ού αιώνα της ταιριάζει πολύ. Ο μαέστρος Γουστάβο Χιμένο μπορεί να τη διηύθυνε με μια δόση ναρκισσισμού αλλά με κέφι, όρεξη και χαρά. Εντυπωσιακά τα κρουστά, αλλά και οι πετυχημένες δυναμικές της ορχήστρας. Υποχθόνιος και σκοτεινός ήχος στα αργά μέρη, δυναμικός και εκρηκτικός στα γρήγορα. 

 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Από την Πέμπτη (23/11) θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και τους μελετητές το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή (από μικροαντικείμενα έως χειρόγραφά του), χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Κεντρική εικόνα: Ένας από τους χώρους του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16 (© Στέλιος Τζέτζιας).

...
Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright και πολλοί ακόμη διάσημοι μουσικοί μελοποιούν και ερμηνεύουν Κ.Π. Καβάφη σε μια συναυλία που μάγεψε το κοινό της Νέας Υόρκης. Έρχεται αποκλειστικά στο Onassis Channel στο YouTube από τις 20 Νοεμβρίου και για έναν ολόκληρο χρόνο θα διατίθεται δωρεάν.

Επιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε στη Θάσο στις 18 Νοεμβρίου 1934, ήταν όμως δημότης Καβάλας.

...

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία – Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της Δύσης» (εκδ. Επίκεντρο) την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

H «Νέκυια» του Γιάννη Αγγελάκα & του Χρήστου Παπαδόπουλου με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Επιμέλεια: Book Press

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...
13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ