alt

Για τη μουσική παράσταση «Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο», του Σταύρου Ξαρχάκου με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μιχάλη Μυτακίδη (a.k.a Β.D Foxmoor των Active Member), η οποία παρουσιάζεται στο Gazarte μέχρι και τις 21 Απριλίου.

Του Κώστα Αγοραστού

Κάτι ανάμεσα σε υποδειγματική μουσικολογική μελέτη και αυθεντικό ρεμπέτικο γλέντι είναι η παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου με τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, που παρουσιάζεται στο Gazarte. Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο Στέλιος Βαμβακάρης και μια εκπληκτική ορχήστρα έμπειρων μουσικών καθιστούν τις παραστάσεις αυτές σταθμό στην πορεία όλων των συμμετεχόντων.

Ο σεβασμός στις μελωδίες του Μάρκου Βαμβακάρη και ο επί της ουσίας πειραματισμός του Σταύρου Ξαρχάκου, έφεραν στη σκηνή, –σε απόλυτη αρμονία και διάλογο–, τη στιβαρή ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη και τα ορμητικά λόγια του Μιχάλη Μυτακίδη.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος εδώ και πολλά χρόνια μελετά και εργάζεται συστηματικά με το έργο σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, ενορχηστρώνοντάς το με τον δικό του, ιδιότυπο και χαρακτηριστικό τρόπο. Από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη, που παρουσίασε το 2000 στο Ηρώδειο, με τη Μαρία Σουλτάτου, μέχρι τη σειρά εμφανίσεων 3x3 κατά τη διετία 2011-2012 στο Gazarte, με την Έλλη Πασπαλά, τη Μάρθα Φριντζήλα, τον Γιάννη Χαρούλη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, μεταξύ άλλων ερμηνευτών, ο Ξαρχάκος καταθέτει αφενός ολοκληρωμένες προτάσεις σκηνικής παρουσίασης και αφετέρου υλικό προς μελέτη ενορχήστρωσης.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης εκτός από το ότι είναι κεφάλαιο στην ιστορία του ρεμπέτικου, κατέχει και μια σημαντική θέση στην προσωπική μυθολογία του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο δωρικός τρόπος με τον οποίο προσέγγισε ο Ξαρχάκος τις μουσικές του Βαμβακάρη καταδεικνύει βαθιά γνώση του έργου του «πατριάρχη του ρεμπέτικου», των συνθηκών μέσα στις οποίες δημιούργησε ο Βαμβακάρης, καθώς και την αξία της καταγραφής των ανθρώπων και των συνηθειών τους την εποχή εκείνη. Ο σεβασμός στις μελωδίες του Μάρκου Βαμβακάρη και ο επί της ουσίας πειραματισμός του Σταύρου Ξαρχάκου, έφεραν στη σκηνή, –σε απόλυτη αρμονία και διάλογο–, τη στιβαρή ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη και τα ορμητικά λόγια του Μιχάλη Μυτακίδη.

Ο Μιχάλης Μυτακίδης, λιτός και ευθύβολος, αφηγείται τη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη.

Η έναρξη του προγράμματος είναι υποβλητική. Ο Στέλιος Βαμβακάρης, από τον εξώστη, μόνος, με το μπουζούκι του παίζει και τραγουδά έναν αμανέ. Μεταφέρει αυθεντικό και ατόφιο το αίσθημα του Μάρκου Βαμβακάρη και το παραδίδει στον Σταύρο Ξαρχάκο. Με τρόπο μοναδικό ο Ξαρχάκος «πατάει» στη μελωδία από Τα ματόκλαδα και την ξεδιπλώνει αναπτύσσοντας πλήρως την ορχήστρα, ενώ ο Μιχάλης Μυτακίδης, λιτός και ευθύβολος, αφηγείται τη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη. Αμέσως μετά, η Δήμητρα Γαλάνη με φωνή που αγκαλιάζει την ορχήστρα γίνεται ένα μ’ αυτή και αφήνεται στις οδηγίες του μαέστρου.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τραγούδια σε δύο ενότητες σύμφωνα με τα δύο διαφορετικά κουρδίσματα –όπως μας εξηγεί ο Σταύρος Ξαρχάκος– των ρεμπετών: τα ντουζένια και τα καραντουζένια. Η ορχήστρα απογειώνεται και πλέον, τραγουδώντας όλοι –μουσικοί και ερμηνευτές–, κλείνουν την παράσταση μέσα σ’ ένα αυθεντικό ρεμπέτικο γλέντι. Σε έκσταση και διονυσιασμό.

alt

Ο Μιχάλης Μυτακίδης αποτελεί την αποκάλυψη της βραδιάς. Φυσιογνωμία ιδιαίτερη, λόγος απόλυτα συνειδητός και εκφορά που φέρει την αιχμηρότητα και την ευγένεια των παλιών ρεμπετών.

Ο αεικίνητος Σταύρος Ξαρχάκος, στο κέντρο της σκηνής –πλατεία και σκηνή φωτισμένες υποβλητικά με δεκάδες κεριά– μεταμορφώνεται σε πομπό του βαθύτερου πνεύματος της μουσικής του Βαμβακάρη. Οι μελωδίες του περνούν από μπουζούκια, μπαγλαμάδες, τζουράδες, αλλά και πιάνο, κοντραμπάσο, ακορντεόν, κλασική κιθάρα και νυκτά έγχορδα και ο Ξαρχάκος με ανοιχτά χέρια, βλέμμα σαρωτικό και το σώμα του να δονείται εκτοξεύει ηλεκτρισμένες οδηγίες στους μουσικούς και κρατάει κάθε στιγμή το μέτρο στις ερμηνείες της Γαλάνη και του Μυτακίδη.

Ο Μιχάλης Μυτακίδης, ειδικά για όσους δεν ήξεραν καλά τη μουσική των Active Member, αποτελεί την αποκάλυψη της βραδιάς. Φυσιογνωμία ιδιαίτερη, λόγος απόλυτα συνειδητός και εκφορά που φέρει την αιχμηρότητα και την ευγένεια των παλιών ρεμπετών. Βασισμένος σε γραπτά και στίχους του Βαμβακάρη, καθώς και σε δικά του μικρά κείμενα, αφηγείται πρωτοπρόσωπα, και εμβόλιμα στην ορχήστρα, ιστορίες για έρωτες και πάθη, για προδοσίες και μεράκια, για όνειρα και ελπίδες. Ο Μυτακίδης όχι μόνο δεν πρόδωσε τίποτα από το πνεύμα της low bap σκηνής αλλά, διαμέσου της μαθητείας του στην προσωπικότητα και το έργο του Μάρκο Βαμβακάρη, συνάντησε ένα κομμάτι του (μουσικού) εαυτού του καλά κρυμμένο και ανέκαθεν εκεί.

[Η Γαλάνη] Έθεσε, γι’ άλλη μια φορά, μελέτη, ταλέντο και πείρα στην υπηρεσία των τραγουδιών του Βαμβακάρη και από το απόσταγμα αυτών, προέκυψαν στιγμές μυσταγωγίας και βαθειάς συγκίνησης.

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει κατακτήσει υψηλό βαθμό απλότητας και λιτότητας οτιδήποτε, κι αν παρουσιάζει στη σκηνή. Και αυτή η κατάκτηση προκύπτει μέσα από δύο παραμέτρους· τη σκληρή δουλειά και τη μαθητεία. Η Γαλάνη, έπειτα από 50 χρόνια πορείας στη μουσική, μελέτησε ξανά και αφέθηκε να καθοδηγηθεί από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Έθεσε, γι’ άλλη μια φορά, μελέτη, ταλέντο και πείρα στην υπηρεσία των τραγουδιών του Βαμβακάρη και από το απόσταγμα αυτών, προέκυψαν στιγμές μυσταγωγίας και βαθειάς συγκίνησης. 

Η σύλληψη και η ιδέα για την πιο εναλλακτική και ουσιαστικά ανατρεπτική μουσική παράσταση φέτος, προήλθε από έναν 80χρονο συνθέτη, με αναφορά στο έργο ενός ρεμπέτη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο Στέλιος Βαμβακάρης και η ορχήστρα, απέδειξαν ότι το καινοτόμο απαιτεί βαθιά γνώση του κανόνα, μελέτη και εργασία για το όραμα του συνθέτη και αδιαπραγμάτευτη εναρμόνιση όλων των παραγόντων στο πνεύμα της ομάδας.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...
Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη στις 14 & 15 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του πρότζεκτ “Correspondences” της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ