Ο βιωματικός εαυτόςHUMPHREY NICHOLAS
Μτφρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΕΔΙΟ 2025
Σελ. 240, τιμή εκδότη €15.90

Τι είναι η συνείδηση και γιατί εμφανίστηκε;
Άραγε μόνο εμείς οι άνθρωποι βασίζουμε την ιδέα του εαυτού μας στα ενσυνείδητα αισθήματα ή μήπως το κάνουν και τα ζώα; Και θα μπορούσαν να μας μοιάζουν ως προς αυτό οι μηχανές του μέλλοντος;

Νιώθουμε, άρα υπάρχουμε. Τα ενσυνείδητα αισθήματα στηρίζουν την αίσθηση του εαυτού μας. Σε αυτά βασίζεται η ιδέα του εαυτού μας ως πνευματικού όντος με παρουσία, υπόσταση και αξία. Ο Νίκολας Χάμφρυ συνυφαίνει τον περιπετειώδη στοχασμό με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και αφηγείται την προσωπική του διαδρομή προς αναζήτηση απαντήσεων: από την ανακάλυψή του ότι οι μαϊμούδες μπορούν να έχουν τυφλή όραση και το πρωτοποριακό έργο του αναφορικά με την κοινωνική νοημοσύνη έως τις ρηξικέλευθες προσεγγίσεις του στο πεδίο της φιλοσοφίας του νου. Ο στόχος είναι η επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος: πώς εξηγείται το θαυμαστό, απόκοσμο φαινόμενο της «βιωματικής συνείδησης» - η ερυθρότητα της παπαρούνας, η γλυκύτητα του μελιού, ο πόνος από το κεντρί της μέλισσας. Σε τι συνίσταται αυτή η μαγική διάσταση της εμπειρίας, τι εξυπηρετεί και γιατί εμφανίστηκε στην πορεία της εξέλιξης. Ο συγγραφέας παρουσιάζει εδώ, για πρώτη φορά σε μια πλήρη πραγμάτευση, μια πειστική λύση, εξηγώντας ότι η βιωματική συνείδηση δεν είναι καθόλου αρχέγονη, αλλά μια σχετικά πρόσφατη και πολυσύνθετη εξελικτική κατάκτηση. Οι συνέπειες της θεωρίας του αναφορικά με την ύπαρξη βιωματικής αντίληψης στα ζώα είναι εντυπωσιακές και ανατρεπτικές.
Η αφήγηση μιας ερευνητικής πορείας για την αποκάλυψη της εξελικτικής ιστορίας της συνείδησης από έναν κορυφαίο θεωρητικό ψυχολόγο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Φεστιβάλ «Η φωνή της»: Γυναίκες γράφουν, μιλούν και διεκδικούν – Το πρόγραμμα αναλυτικά

1ο Φεστιβάλ «Η φωνή της»: Γυναίκες γράφουν, μιλούν και διεκδικούν – Το πρόγραμμα αναλυτικά

Το δίκτυο γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, «Η φωνή της», διοργανώνει το πρώτο του φεστιβάλ το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026. Το πρόγραμμα. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Φιορδ», του Κρίστιαν Μουντζίου: όσα μόνο ο έρωτας και η τέχνη μπορούν να γεφυρώσουν

«Φιορδ», του Κρίστιαν Μουντζίου: όσα μόνο ο έρωτας και η τέχνη μπορούν να γεφυρώσουν

Μια διαφορετική ματιά στην ταινία «Φιορδ», του Κρίστιαν Μουντζίου, που παίζεται ακόμη στις ελληνικές αίθουσες. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Mε θαυμασμό παρακολούθησα το «Φιόρδ», τη δεύτερη ταινία με την οποία ο Ρουμάνος σκηνοθέτη...

«Ο μεσημεράς» του Ηλία Φουντούλη (κριτική) – Όταν ο Στίβεν Κινγκ συνάντησε τον λαογραφικό τρόμο, σε ένα παλπ μυθιστόρημα

«Ο μεσημεράς» του Ηλία Φουντούλη (κριτική) – Όταν ο Στίβεν Κινγκ συνάντησε τον λαογραφικό τρόμο, σε ένα παλπ μυθιστόρημα

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Φουντούλη «Ο μεσημεράς» (εκδ. Κλειδάριθμος). Εικόνα: Από την τσεχική ταινία «Wild flowers» (2000) του Τσέχου σκηνοθέτη Φ. Α. Μπράμπετς. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Ο Ηλίας Φουντούλης είναι γνω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ