Τεχνητή νοημοσύνηΟ αγώνας ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ 2025
Σελ. 250, τιμή εκδότη €14.84

Το βιβλίο του καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη υποστηρίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι απλώς μια ακόμη τεχνολογία, αλλά ένας ολιστικός πολλαπλασιαστής ισχύος που αναδιατάσσει το διεθνές σύστημα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την οικονομική παραγωγικότητα, τη γεωπολιτική ισχύ και τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου. Πρόκειται για μία από τις πλέον ολοκληρωμένες και διεισδυτικές προσπάθειες να αναλυθεί η ΤΝ όχι ως τεχνικό φαινόμενο, αλλά ως γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό εργαλείο.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες τεχνολογικές πραγματείες που κυκλοφορούν, το έργο του Ρουμελιώτη εξετάζει την ΤΝ μέσα από την οπτική των διεθνών σχέσεων. Θέτει ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ισχύος. Η γεωπολιτική ανάλυση αποτελεί το πιο ισχυρό σημείο του βιβλίου. Ο καθηγητής Ρουμελιώτης δείχνει ότι η ΤΝ έχει ήδη αναδειχθεί στον κεντρικό άξονα της αναμέτρησης ΗΠΑ-Κίνας.
Το βιβλίο διαθέτει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Συνδυάζει τεχνολογία, οικονομία, γεωπολιτική και στρατηγική σε ένα συνεκτικό αφήγημα, προσφέροντας πλούσιο εμπειρικό υλικό και κριτική ανάλυση. Δεν υπάρχουν πολλοί συγγραφείς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, που να μπορούν να συνθέσουν με τέτοια καθαρότητα και ευρύτητα τόσο διαφορετικά πεδία γνώσης. Η καθαρότητα της γραφής και η ποιότητα της ανάλυσης καθιστούν το έργο του Ρουμελιώτη χρήσιμο εργαλείο για πανεπιστημιακούς, πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, φοιτητές αλλά και για όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. (Αθανάσιος Πλατιάς, απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα με βρεις στις ανηφόρες» του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου &  «Οι ρόλοι» της Κατερίνας Πανούση – Νέα μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Επίμετρο

«Θα με βρεις στις ανηφόρες» του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου & «Οι ρόλοι» της Κατερίνας Πανούση – Νέα μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Επίμετρο

Δύο μυθιστορήματα που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Επίμετρο το αμέσως επόμενο διάστημα τραβούν το ενδιαφέρον: το «Θα με βρεις στις ανηφοριές» του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου και «Οι ρόλοι» της Κατερίνας Πανούση.

Επιμέλεια: Book Press

Δύο βιβλία που ...

«Εμιγκρενιάδα» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου – Η αποδοχή του παραλόγου ως στάση ζωής

«Εμιγκρενιάδα» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου – Η αποδοχή του παραλόγου ως στάση ζωής

Για την ποιητική συλλογή του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου «Εμιγκρενιάδα» (σειρά: Τάιγκα, εκδ. Κοβάλτιο).

...

«Αγαπημένη μας δασκάλα» της Μανταλένα Βάλιο Τανέτ (κριτική) – Σταδιακές απώλειες και μόνιμα τραύματα

«Αγαπημένη μας δασκάλα» της Μανταλένα Βάλιο Τανέτ (κριτική) – Σταδιακές απώλειες και μόνιμα τραύματα

Για το μυθιστόρημα της Μανταλένα Βάλιο Τανέτ (Maddalena Vaglio Tanet) «Αγαπημένη μας δασκάλα» (μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Από την ταινία «Μην αφήσεις ίχνη» (2018) Ντέμπρα Γκράνικ.

Γράφει ο Κώστας Δρουγαλάς

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μπλε του μεσονυχτίου» του Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το μπλε του μεσονυχτίου» του Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το μπλε του μεσονυχτίου» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ρέμπους ένιωσε ότι...

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάργα (ΙΙ) ...

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Μητά «Πλανήτες, ύδατα και νήσοι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στη γιορτή...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στο Βυζάντιο

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στο Βυζάντιο

Έρωτες, συνωμοσίες, πόλεμοι: τέσσερα πρόσφατα μυθιστορήματα με γνωστούς πρωταγωνιστές και αφανείς ήρωες της βυζαντινής Ιστορίας.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Εκστρατείες, εικονομαχίες, απαγορευμένες σχέσεις και ...

Μήνας Υπερηφάνειας: Διαβάζοντας για το μη δυαδικό φύλο

Μήνας Υπερηφάνειας: Διαβάζοντας για το μη δυαδικό φύλο

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας, περίοδο ορατότητας και διεκδικήσεων για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αναζητούμε πρόσφατες και σημαντικές εκδόσεις βιβλίων. ©istock

...

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: πέντε πρόσφατες εκδόσεις με έργα σημαντικών συγγραφέων. Εικόνα: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

Πέντε πρόσφατες εκδόσεις με θεατρικά έργα από σημαντι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ