london fog1

Μια ιστορία της Μάρτζορι Άλλινγκχαμ, μιας από τις «Βασίλισσες του Εγκλήματος», με πρωταγωνιστή την πόλη του Λονδίνου και τον Άλμπερτ Κάμπιον.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Λονδίνο, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και οι κάτοικοι της πόλης παλεύουν ακόμα να επουλώσουν τις πληγές τους. Το ίδιο και η Μεγκ, μια νεαρή χήρα, η οποία ετοιμάζεται να ξαναφτιάξει τη ζωή της, όταν ξαφνικά αρχίζει να λαμβάνει επιστολές και φωτογραφίες από τον νεκρό αξιωματικό σύζυγό της. Ο οικογενειακός της φίλος Άλμπερτ Κάμπιον, αριστοκράτης ερασιτέχνης ντετέκτιβ, αναλαμβάνει την εξιχνίαση του μυστηρίου: αφού ο σύζυγός της είναι αποδεδειγμένα νεκρός, ποιος έχει οικειοποιηθεί το όνομα και τα ρούχα του, και για ποιο λόγο;

Ο Άλμπερτ Κάμπιον θα σκαλίσει μυστικά του πολέμου και χαμένες επιστολές, θα διασχίσει τη Μάγχη και θα φτάσει ως το Σαιν Μαλό, αναζητώντας ένα θησαυρό που ίσως είναι αμύθητης αξίας

Μέσα στην πυκνή αιθαλομίχλη που σκεπάζει την πόλη, και οι πιο απλές ενέργειες φαντάζουν επικίνδυνες περιπέτειες, πόσο μάλλον αφού όλοι οι μικροκακοποιοί της πόλης έχουν βγει παγανιά για κορόιδα. Και τότε, μια τριπλή δολοφονία σ’ ένα δικηγορικό γραφείο αλλάζει το σκηνικό: ο Τζακ Χάβοκ, δραπέτης των φυλακών και μαχαιροβγάλτης, κυκλοφορεί ελεύθερος στην πόλη, σαν επικίνδυνος τίγρης. Για να προστατεύσει τη Μεγκ αλλά και τη δική του οικογένεια, ο Άλμπερτ Κάμπιον θα συνεργαστεί με τον επιθεωρητή Τσαρλς Λουκ της Σκότλαντ Γιαρντ, θα σκαλίσει μυστικά του πολέμου και χαμένες επιστολές, θα διασχίσει τη Μάγχη και θα φτάσει ως το Σαιν Μαλό, αναζητώντας ένα θησαυρό που ίσως είναι αμύθητης αξίας.

Ο Κάμπιον αναλαμβάνει δράση...

Γεννημένη από οικογένεια συγγραφέων, η Μάρτζορι Άλλινγκχαμ ξεκίνησε τη συγγραφική της σταδιοδρομία σαν συνεργάτης γυναικείων περιοδικών, πριν στραφεί στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Το 1929, εισήγαγε στις ιστορίες της τον ερασιτέχνη ντετέκτιβ Άλμπερτ Κάμπιον, στην αρχή ως δευτερεύοντα χαρακτήρα (ή σαν παρωδία του λόρδου Πήτερ Γουίμσι, ήρωα της Ντόροθι Λ. Σέγιερς). Σύντομα ο Κάμπιον ανέλαβε τον κύριο ρόλο στα βιβλία της, παρότι η πορεία του ήταν κάπως περίεργη: από βιβλίο σε βιβλίο, η συγγραφέας έδινε αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά την καταγωγή, τη ζωή και τις ερωτικές του περιπέτειες. Ο Κάμπιον είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ιδιαίτερα δημοφιλούς στο κοινό τάξης των μυθιστορηματικών βρετανών τζέντλεμαν, οι οποίοι απαλλαγμένοι από οικονομικές υποχρεώσεις και σοβαρά προβλήματα, προσέφεραν οικειοθελώς τη βοήθειά τους στη Σκότλαντ Γιαρντ, με απώτατο στόχο τον αγώνα εναντίον του Κακού. Η δημοτικότητα του Κάμπιον ήταν πολύ μεγάλη, κι έτσι ο ψηλός, ξανθός, διοπτροφόρος, κάπως άχρωμος κι ανέκφραστος νεαρός, έγινε ήρωας άλλων 18 μυθιστορημάτων και 20 διηγημάτων της Άλλινγκχαμ.  

alt
Η Margery Allingham
 

Η Άλλινγκχαμ θεωρείται μία από τις τέσσερις «Βασίλισσες του Εγκλήματος», τη Χρυσή Περίοδο του βρετανικού κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος (μαζί με την Άγκαθα Κρίστι, τη Ντόροθι Λ. Σέγιερς και τη Νάιο Μαρς). Ωστόσο, το Ένας Τίγρης στην Αιθαλομίχλη ξεφεύγει από τις συμβάσεις του whodunit και είναι περισσότερο ένα θρίλερ με κοινωνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις. Στη συγκεκριμένη ιστορία, ο Κάμπιον έχει ένα ρόλο ήσσονος σημασίας, αντίθετα από τη σύζυγό του Αμάντα η οποία συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη των γεγονότων. Ίσως γι’ αυτό στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, το 1956, από τον βρετανό σκηνοθέτη Ρόι Γουόρντ Μπέικερ, ο Κάμπιον έχει παραληφθεί εντελώς.

Πέραν της βασικής πλοκής, το ενδιαφέρον του βιβλίου βρίσκεται κυρίως στην περιγραφή του Λονδίνου της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου και της οικονομικής ανέχειας που είχε πλήξει τη μικρομεσαία αστική τάξη. Η συγγραφέας σκιαγραφεί με ρεαλιστικές πινελιές τους βετεράνους του πρόσφατου πολέμου, για τους οποίους δεν υπήρχε καμία κοινωνική μέριμνα και έτσι περιφέρονταν ζητιανεύοντας και κλέβοντας. Μια τέτοια συμμορία –που θυμίζει την Αυλή των Θαυμάτων του Ουγκώ, αλλά είναι βγαλμένη μέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες του Ντίκενς– προσφέρει καταφύγιο στον ειδεχθή μαχαιροβγάλτη Τζακ Χάβοκ. Ο «κακός» της ιστορίας είναι μια ψυχοπαθητική προσωπικότητα, προικισμένη με ιδιαίτερη ευφυΐα αλλά και μοχθηρία.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της γραφής της Άλλινγκχαμ είναι η μαεστρία με την οποία εισάγει μικρές χιουμοριστικές βινιέτες στην πλοκή, όπως για παράδειγμα οι σκέψεις του μικρού Ρούπερτ, γιου του Κάμπιον, ή ο χαρακτήρας του μπάτλερ Μάγκερσφοντέιν Λαγκ, ενός παροπλισμένου διαρρήκτη που δουλεύει πια για τον Άλμπερτ Κάμπιον. Με τον τρόπο αυτό ελαφρύνει τις κάπως περίπλοκες θρησκευτικές και φιλοσοφικές ενδοσκοπήσεις του εφημέριου Χιούμπερτ Άβριλ.

Η Άλλινγκχαμ περιγράφει μια κοινωνία με παλιές αρχές κι αξίες, ανθρώπους που επιβίωσαν από τον πόλεμο αλλά μοιάζουν κολλημένοι ακόμα στην προπολεμική περίοδο

Μπορεί να διαβαστεί ως κοινοτοπία, αλλά ο βασικός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι το Λονδίνο, βυθισμένο στην πηχτή αιθαλομίχλη που δημιουργεί την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της αφήγησης. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για την «πηχτή σαν μπιζελόσουπα» ομίχλη του Νοεμβρίου, η οποία δυσκολεύει τις κινήσεις τόσο των «καλών» –της αστυνομίας– όσο και των «κακών», και δεν επιτρέπει ούτε στους μεν ούτε στους δε να δουν τι βρίσκεται μπροστά στη μύτη τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ήρωες θα συνειδητοποιήσουν το αυτονόητο όταν πια είναι πολύ αργά για να δράσουν.  

Οι περιγραφές των ρούχων, των κομμώσεων, των επίπλων, των μικρών αδιέξοδων δρόμων και των υπαίθριων αγορών της πόλης ζωντανεύουν τους ήρωες και τους κάνουν πειστικούς, παρά την παλιομοδίτικη αύρα τους. Η Άλλινγκχαμ περιγράφει μια κοινωνία με παλιές αρχές κι αξίες, ανθρώπους που επιβίωσαν από τον πόλεμο αλλά μοιάζουν κολλημένοι ακόμα στην προπολεμική περίοδο. Οι κακοί αναζητούν μυθικούς θησαυρούς και φαντασιώνονται μπαούλα με χρυσά νομίσματα και πολύτιμους λίθους, ενώ συγκατοικούν όλοι μαζί σ’ ένα βρομερό υπόγειο. Και οι καθωσπρέπει άνθρωποι πουλάνε τα ρούχα τους για να ζήσουν και αυτοκτονούν όταν τους πνίγουν τα χρέη. 

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι συγγραφέας.

altΈνας τίγρης στην αιθαλομίχλη
Μια ιστορία με τον Άλμπερτ Κάμπιον
Margery Allingham
Μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης
Άγρα 2013
Σελ. 384, τιμή € 14,00

alt

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η νύχτα θα είναι μεγάλη» του Σαντιάγκο Γκαμπόα (κριτική) – Ένα καθαρόαιμο πολιτικό και κοινωνικό θρίλερ με φόντο την Κολομβία

«Η νύχτα θα είναι μεγάλη» του Σαντιάγκο Γκαμπόα (κριτική) – Ένα καθαρόαιμο πολιτικό και κοινωνικό θρίλερ με φόντο την Κολομβία

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγκο Γκαμπόα [Santiago Gamboa] «Η νύχτα θα είναι μεγάλη» (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, εκδ. Διόπτρα). Ο γνωστός Κολομβιανός συγγραφέας θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, και στη συνέχεια στα Χανιά, στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. 

...
«Το δώρο του Χάμπολντ» του Σολ Μπέλοου (κριτική)

«Το δώρο του Χάμπολντ» του Σολ Μπέλοου (κριτική)

Για το μυθιστόρημα που χάρισε στον Σολ Μπέλοου [Saul Bellow, 1915-2005] το Πούλιτζερ το 1976, «Το δώρο του Χάμπολντ» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εισαγωγή: Jeffrey Eugenides, εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ (κριτική) – Ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που υμνεί τη λογοτεχνία

«Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ (κριτική) – Ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που υμνεί τη λογοτεχνία

Για το μυθιστόρημα του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ [Mohamed Mbougar Sarr] «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» (μτφρ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, εκδ. Πατάκη), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση των γαλλικών γραμμάτων, το βραβείο Goncourt, για το 2021. Στην κεντρική εικόνα, ο συγγραφέας. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη προτείνεται για την ευρωπαϊκή λίστα βιβλίων της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Readers of Europe για το 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» – Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» – Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, θα διεξαχθεί το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες ομότεχνοί του: Αλληλεπιδράσεις, συνάφειες και διαφωνίες» στις 10 και 11 Ιουνίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ