troubled-man

Του Δημήτρη Αργασταρά

«Ο άνθρωπος που ξέχασε την γυναίκα του» του John O’ Farrell είναι ένα κωμικό μυθιστόρημα που συνδυάζει τα ευτράπελα περιστατικά και το λονδρέζικο χιούμορ με τους ενδιαφέροντες προβληματισμούς σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη ζωή.

Αναγνωρίζω ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στα κωμικά μυθιστορήματα: με κάνουν να συνειδητοποιήσω ότι ένα βιβλίο μπορεί όντως να επηρεάσει τη διάθεσή μου. Διαβάζοντας κάποιο μυθιστόρημα που δηλώνει ευθαρσώς πως σκοπεύει να κάνει τον αναγνώστη να γελάσει, ακόμη κι αν δεν ξεκαρδίζομαι στα γέλια, διαπιστώνω τη μετάδοση μιας πρόσχαρης και κεφάτης διάθεσης. Οι περιπαικτικές προθέσεις του συγγραφέα, αν αξιοποιούνται σωστά από ένα απροσποίητο κέφι και αφηγηματική άνεση, αναδίνουν δημιουργική χαρά μαζί με το γύρισμα των σελίδων – κάτι που μπορεί να μας αποκαλύψει μια αλήθεια σχετικά με τις προθέσεις και την λειτουργία κάθε λογοτεχνικού έργου: σκοπός του είναι να μας βάλει μέσα σε ένα συγκεκριμένο trip, σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου και θα αναλάβει τον χειρισμό της αντίληψής μας μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές. Δεν ξέρω γιατί αυτό δεν γίνεται –τουλάχιστον σε εμένα– τόσο φανερό στα άλλα, τα σοβαρά και τραγικά μυθιστορήματα, αλλά ίσως είναι επειδή οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν πιο αθόρυβα, πιο οικεία, στην καθημερινότητά μας.

Απώλεια ταυτότητας

Η υπόθεση έχει να κάνει με τον Τζακ Βον, έναν μεσήλικα καθηγητή Ιστορίας σε ένα μάλλον υποβαθμισμένο γυμνάσιο του Λονδίνου, πατέρα δύο μικρών παιδιών και παντρεμένο με τον μεγάλο του έρωτα από τα φοιτητικά χρόνια, την Μάντι, με την οποία όμως βρίσκονται τώρα στη διαδικασία του διαζυγίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά εμείς δεν τα γνωρίζουμε από την αρχή, αλλά ούτε ο ίδιος τα γνωρίζει. Ένα βροχερό απόγευμα του φθινοπώρου, καθώς ταξιδεύει με το Μετρό, ο Βον συνειδητοποιεί ξαφνικά πως δεν θυμάται προς τα πού κατευθύνεται, ούτε από πού ξεκίνησε, κι ακόμη χειρότερα δεν θυμάται καν ποιος είναι: έχει ξεχάσει κάθε στοιχείο της προσωπικής του ζωής.

farrell-2

Μετά από μερικές εβδομάδες στο νοσοκομείο, αφού εμπεδώσει το γεγονός πως κανείς δεν τον αναζητά και μάθει πως πάσχει από τη σπάνια ''ψυχογενή φυγή'', ο Βον θα θυμηθεί το όνομα ενός παιδικού φίλου μαζί με τον αριθμό τηλεφώνου του. Το φιλικό ζευγάρι, που περιμένει το πρώτο του μωρό, θα έρθει να τον παραλάβει, και έτσι ο ήρωάς μας θα βρεθεί από το νοσοκομείο φιλοξενούμενος στο παιδικό δωμάτιο ενός αναμενόμενου μωρού. Εκεί μαθαίνει πως είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και έχει να ανταπεξέλθει στις διαδικασίες ενός διαζυγίου.

Τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα στην ζωή του Τζακ Βον, ή θα αποκτήσουν επιτέλους μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, όταν αντικρίζοντας ξανά, για ''πρώτη φορά'', τη γυναίκα του διαπιστώνει πως την ερωτεύεται, και πάλι, κεραυνοβόλα. Έτσι, καθώς καλείται να εγκλιματιστεί στην προηγούμενη κατάσταση και καθώς σπαράγματα αναμνήσεων επιστρέφουν στο μυαλό του, ο Βον θα πρέπει να ανακαλύψει τι πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και να ξανακερδίσει τη γυναίκα της ζωής του.

Δεύτερη ευκαιρία

Το βιβλίο του O’ Farrell διαθέτει απλή, ομαλή πλοκή και η αφήγηση κυλά στρωτά και εύκολα, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει να στήσει έναν καθρέπτη της σύγχρονης, καθημερινής, αστικής ζωής. Οι πρωταγωνιστές, ο Βον και η Μάντι, είναι συνηθισμένοι άνθρωποι στη μέση ηλικία, που θεωρούν πλέον τα πάντα δεδομένα, έχουν χάσει τον ενθουσιασμό και τον ρομαντισμό της νιότης, και έτσι χωρίς να το αντιλαμβάνονται έχουν χάσει τον ίδιο τους τον εαυτό. Καθώς ο άρρωστος πατέρας του περνά τις τελευταίες του μέρες στο νοσοκομείο, ο Βον αναρωτιέται «αν έτσι πεθαίνουν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι, σταδιακά». Αλλά ο ίδιος έχει τώρα το απρόσμενο δώρο της δεύτερης ευκαιρίας. Πώς θα ήταν αλήθεια αν έπρεπε να ξανασυστηθούμε στον κόσμο από την αρχή; Αν έπρεπε να γνωρίσουμε ξανά τα παιδιά μας μεγαλωμένα; Και αν έπρεπε να ξανακερδίσουμε τον πρώτο μας έρωτα;

«Ο άνθρωπος που ξέχασε την γυναίκα του» μπορεί να μην αποδειχθεί το πιο σπουδαίο μυθιστόρημα που έχετε διαβάσει –σε ορισμένα σημεία το χιούμορ είναι βεβιασμένο και δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες το ίδιο ανεπτυγμένοι– αλλά μπορεί να σας κρατήσει μια καλή, χαλαρή συντροφιά και να σας κάνει να αναρωτηθείτε για το πώς θα μπορούσατε να δείτε κι εσείς τον κόσμο με άλλα μάτια.

argastaras@yahoo.gr

farrell-3

Ο άνθρωπος που ξέχασε την γυναίκα του
John O' Farrell
Μτφ: Αύγουστος Κορτώ
Διόπτρα
Σελ. 415, τιμή € 16,50

politeia-link

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πιερ, ή οι αμφισημίες» του Χέρμαν Μέλβιλ (κριτική) – Τέχνη ανυπέρβλητη και συντριπτική

«Πιερ, ή οι αμφισημίες» του Χέρμαν Μέλβιλ (κριτική) – Τέχνη ανυπέρβλητη και συντριπτική

Για το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ (Herman Melville) «Πιερ, ή οι αμφισημίες» (μτφρ. Σοφία Αυγερινού, εκδ. Μάγμα). Εικόνα: Από την ταινία «Pola X» του Λεός Καράξ, βασισμένη στο βιβλίο. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Στο ...

«Παιχνιδότοπος» του Ρίτσαρντ Πάουερς (κριτική) – Τεχνητές και άλλες νοημοσύνες σε σύγκρουση, στα νερά της Γαλλικής Πολυνησίας

«Παιχνιδότοπος» του Ρίτσαρντ Πάουερς (κριτική) – Τεχνητές και άλλες νοημοσύνες σε σύγκρουση, στα νερά της Γαλλικής Πολυνησίας

Για το μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Πάουερς (Richard Powers) «Παιχνιδότοπος» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Ο πίνακας «Το ρεύμα του κόλπου» του Γουίνσλοου Χόμερ.

Γράφει ο Κώστας Καλτσάς

...

«Η περιφρόνηση» του Αλμπέρτο Μοράβια (κριτική) – Ένα κλασικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας

«Η περιφρόνηση» του Αλμπέρτο Μοράβια (κριτική) – Ένα κλασικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας

Για το μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια (Alberto Moravia) «Η περιφρόνηση» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Ελληνικά γράμματα). Εικόνα: Από την ομότιτλη ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Ο τρόπος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Καμύ στη Λέσβο: Διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη για τη σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με την Ελλάδα

Ο Καμύ στη Λέσβο: Διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη για τη σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με την Ελλάδα

Διάλεξη με θέμα «Ο Αλμπέρ Καμύ και η Ελλάδα» θα δώσει το Σάββατο, 18 Ιουλίου, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι. Εικόνα: Ο Αλμπέρ Καμύ με την κόρη του Κατρίν, στην Ελλάδα, το 1958.

Επιμέλεια: Book Press

...
Γιώργος Χατζηιακώβου: «Για τον Βίτο Μανκούζο η αγάπη δεν είναι κάτι που έχεις ή κάνεις, αλλά ένας τρόπος υπάρξεως»

Γιώργος Χατζηιακώβου: «Για τον Βίτο Μανκούζο η αγάπη δεν είναι κάτι που έχεις ή κάνεις, αλλά ένας τρόπος υπάρξεως»

«Το έργο του Βίτο Μανκούζο γίνεται καθρέφτης όπου μπορούμε να δούμε, όσοι θέλουμε βέβαια, τον εαυτό μας καθαρότερα» μας είπε ο εκδότης Γιώργος Χατζηιακώβου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αγαπώ – Μικρή φιλοσοφία της αγάπης» (μτφρ. Σοφία Μαρή, εκδ. Αρμός).

Συνέ...

Βραβείο PEN Pinter 2026: Στη Τζάκλιν Ρόουζ, ακαδημαϊκό και φεμινίστρια κριτικό

Βραβείο PEN Pinter 2026: Στη Τζάκλιν Ρόουζ, ακαδημαϊκό και φεμινίστρια κριτικό

Η συγγραφέας, ακαδημαϊκός και φεμινίστρια κριτικός Τζάκλιν Ρόουζ (Jacqueline Rose) τιμήθηκε με το Βραβείο PEN Pinter 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Η συγγραφέας, ακαδημαϊκός και φεμινίστρια κριτικός Τζάκλιν Ρόουζ τιμήθηκε με τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ