american civil war

Για το μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν [Robert Penn Warren] «Αγριότοπος» (μτφρ. Άννα Μαραγκάκη, εκδ. Πόλις). 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη 

«Ξέρεις τι είναι η Ιστορία; Είναι τα βάσανα που πρέπει να περάσουν οι άνθρωποι, ώστε τα πράγματα να καταλήξουν εκεί που θα κατέληγαν έτσι κι αλλιώς».

Ο Άνταμ Ρόζεντσβαϊγκ, ένας νεαρός Εβραίος από τη Βαυαρία, φεύγει από το γκέτο όπου κατοικεί, για να πολεμήσει μαζί με τους Βόρειους στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Θέλει με κάποιον τρόπο να φανεί αντάξιος του πατέρα του, ο οποίος πρέσβευε ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, είχε πάρει μέρος στις εξεγέρσεις της «Άνοιξης των λαών», και μάλιστα είχε φυλακιστεί για δεκατρία χρόνια για τις ιδέες του. Έτσι ξεκινάει ο Αγριότοπος (μτφρ. Άννα Μαραγκάκη, εκδ. Πόλις) του Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν. 

Ο Άνταμ κατατάσσεται στον στρατό και ταξιδεύει προς την Αμερική, αλλά για κακή του τύχη, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κάποιος ανώτερος αντιλαμβάνεται την αναπηρία στο πόδι του και το όνειρο της συμμετοχής του στον πόλεμο τελειώνει άδοξα. Θέλουν να τον στείλουν πίσω στη Γερμανία, όμως εκείνος καταφέρνει να το σκάσει όταν το καράβι δένει στο πρώτο αμερικανικό λιμάνι. Ο Άνταμ βρίσκεται πλέον σε αμερικανικό έδαφος, ελεύθερος, μόνος, φοβισμένος και με επίγνωση ότι κανείς δεν νοιάζεται για το τι κάνει, για το αν ζει ή αν πέθανε.

Προχωρά προς το εσωτερικό της χώρας. Συναντά έναν πλούσιο συγγενή, ο οποίος του προτείνει να μείνει μαζί του και να πάρει τη θέση του νεκρού γιου του, όμως ο Άνταμ αρνείται, και βρίσκει μια θέση ως βοηθός προμηθευτή στην τροφοδοσία του στρατού. Βλέπει την πραγματικότητα του πολέμου από κοντά. Γνωρίζει και συναναστρέφεται διάφορους τύπους ανθρώπων: μαύρους, λευκούς που αντιδρούν στην υποχρεωτική στρατολόγηση, λιποτάκτες, καιροσκόπους, γυναίκες που έχασαν τους άντρες ή τα παιδιά τους στον πόλεμο. Αναρωτιέται γιατί πραγματικά ήθελε να κάνει αυτό το ταξίδι.

«Ο μόνος τρόπος να μάθεις γιατί κάνεις κάτι, είναι να το κάνεις»

Ο Άνταμ βρίσκεται στον Αγριότοπο, στο μέρος όπου έγιναν κάποιες μεγάλες μάχες του Αμερικανικού Εμφυλίου. Δύσβατη κι επικίνδυνη περιοχή, χωρίς δρόμους, όπου τώρα οι αντάρτες και διάφορα κακοποιά στοιχεία επιτίθενται σε όποιον συναντούν. Είναι τρομοκρατημένος, αλλά παρά τον φόβο του, δεν μένει ποτέ στάσιμος. Παρατηρεί αυτά που συμβαίνουν, σταθμίζει τις καταστάσεις, επιλέγει τον τρόπο δράσης του. Το μυαλό του εργάζεται πυρετωδώς. Διατυπώνει ερωτήματα που απαιτούν μιαν απάντηση, ελέγχει αν οι πράξεις του συμβαδίζουν με τα πιστεύω του. Προσπαθεί να φανταστεί το πώς νιώθουν οι άνθρωποι που συναντά και τους βλέπει να βασανίζονται, ή πώς θα ένιωθε εκείνος αν βρισκόταν στη θέση τους. Προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο και τους κανόνες του, καθώς και τη δική του θέση σ' αυτόν.

Εκείνος ήρθε στην Αμερική να πολεμήσει για την ελευθερία, ήρθε να εργαστεί για τη μέρα που ο κόσμος θα γνωρίσει τη δικαιοσύνη. Πίστευε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν δικαιώματα, όποιοι κι αν είναι. Εδώ όμως όλα ανατρέπονται, οι αντιλήψεις του κλονίζονται. Εκπλήσσεται με τον εαυτό του βλέποντας ότι νιώθει λιγότερη συμπόνοια για τους μαύρους απ’ ό,τι για τους λευκούς.

Οι προσδοκίες του πρωταγωνιστή από το ταξίδι στην Αμερική διαψεύδονται, οι μύθοι του καταρρίπτονται, οι προτεραιότητές του αλλάζουν. Τις αλλάζει ο πόλεμος. Το βασικό τώρα είναι να παραμείνει ζωντανός και όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Οι προσδοκίες του από το ταξίδι στην Αμερική διαψεύδονται, οι μύθοι του καταρρίπτονται, οι προτεραιότητές του αλλάζουν. Τις αλλάζει ο πόλεμος. Το βασικό τώρα είναι να παραμείνει ζωντανός και όλα τα άλλα έρχονται μετά. Το αίσθημα της επιβίωσης είναι πάνω από κάθε ιδεολογία. Ο Άνταμ αρχίζει πλέον να ανακαλύπτει τον εαυτό του και τα όριά του.

Ποια πορεία θα επιλέξει μέσα σε αυτόν τον χαώδη, παράξενο κόσμο; Σε έναν κόσμο που δυσκολεύεται τόσο να καταλάβει; Βλέπει πράγματα που δεν έχει τη δύναμη να τα αντικρύσει, να σταθεί απέναντί τους και να τα ερμηνεύσει. Πού πρέπει να αναζητήσει την αλήθεια του; Και πόσο κοντά βρίσκεται η αλήθεια του ενός στην αλήθεια του άλλου;

Robert Penn Warren

Ο Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν γεννήθηκε στο Γκάθρι της Πολιτείας Κεντάκι των ΗΠΑ το 1905 και πέθανε στο Στράτον της Πολιτείας Βερμόντ το 1989. Ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, είναι ο μόνος Αμερικανός συγγραφέας που τιμήθηκε τόσο με το βραβείο Πούλιτζερ ποίησης (δύο φορές, το 1957 και το 1979) όσο και με το Πούλιτζερ μυθιστορήματος (για το Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά, το 1947). Είναι επίσης ο πρώτος που έλαβε, το 1986, τον τίτλο του Δαφνοστεφούς Ποιητή των ΗΠΑ. Βραβεύθηκε με το Εθνικό Βραβείο ποίησης των ΗΠΑ και τιμήθηκε με το Medal of Freedom από τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, καθώς επίσης και με το National Medal of Arts. Σπούδασε φιλολογία στα Πανεπιστήμια Vanderbilt, Μπέρκλεϊ, Γέιλ και Οξφόρδης (στο τελευταίο, ως Rhodes Scholar υπότροφος). Εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας στο Southwestern College του Μέμφις, στο Louisiana State University, στο University of Minnesota και στο Yale University, από το 1950 ώς το 1956 και από το 1961 ως το 1973, οπότε και ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής. Το 1935 έγινε συνιδρυτής και συνεκδότης του σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού «The Southern Review» (το οποίο φιλοξένησε κείμενα, μεταξύ άλλων, των Mary MacCarthy, Ford Madox Ford και W.H. Auden). Έγραψε πλήθος κριτικά δοκίμια υπό την οπτική γωνία της σχολής της Νέας Κριτικής, ενώ μαζί με τον Cleanth Brooks συνέγραψαν τα περίφημα πανεπιστημιακά εγχειρίδια Understanding Poetry, Understanding Fiction και Fundamentals of Good Writing.

Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, εστιασμένη στον εργατικό, επίμονο, ήρεμο κι ευγενικό Άνταμ, με παράλληλες περιγραφές των ανθρώπων που συναντά και της συμπεριφοράς τους, καθώς και με εξαιρετικές περιγραφές εικόνων της φύσης. Όμως εκτός από τις ενέργειες των πρωταγωνιστών, ο συγγραφέας περιγράφει βήμα βήμα τη μεταβολή των συναισθημάτων του Άνταμ, σταχυολογεί μεθοδικά τις σκέψεις του, την πορεία των συλλογισμών του, την αλλαγή οπτικής, την προσγείωση στην πραγματικότητα.

Λιτός λόγος

polis warren agriootoposΜε λιτό λόγο που αποπνέει όμως έναν γνήσιο λυρισμό, με γλώσσα δουλεμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια και με εξαιρετική χρήση υποθετικών προτάσεων οι οποίες δεν έχουν απόδοση, και παραπέμπουν στο ευμετάβολο της κατάστασης που επικρατεί στην ψυχή του ήρωα, ο συγγραφέας μιλά για τον Αμερικανικό Εμφύλιο και τις συνέπειές του, για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά το τέλος του πολέμου, για το αποτύπωμα που άφησε στις ζωές εκείνων που επέζησαν.

Μας παραθέτει ιστορίες ανθρώπων που καταστράφηκε η ζωή τους, αφήνοντας όμως ως επίγευση μια ελπίδα ότι πάντα κάτι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, όσο υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο εμβληματικό Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά, (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Πόλις), ο συγγραφέας περιγράφει διεξοδικά το πώς η εξουσία έχει την ικανότητα να διαφθείρει και εκείνον που ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις.

Στον Αγριότοπο, αποδεικνύει περίτρανα ότι ποτέ και τίποτα δεν είναι άσπρο – μαύρο, ότι οι σχέσεις των ανθρώπων μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον περίπλοκες, ότι ο πόλεμος αλλάζει τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά του, και ότι η πραγματικότητα μπορεί να γίνει συχνά πολύ σκληρή για τον καθένα.

Η μετάφραση της Άννας Μαραγκάκη αναδεικνύει την καλοδουλεμένη γλώσσα του κειμένου, την αριστουργηματική γραφή και τη μεθοδικότητα του συγγραφέα.


Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Μου έσωσε τη ζωή, σκέφτηκε ο Άνταμ.
Αναρωτήθηκε τι να ‘ταν άραγε η ζωή του. Συμπέρανε πώς δεν ήξερε τι ήταν η ζωή του. Αυτό ακριβώς έμελλε ν’ ανακαλύψει. Κάπου στο τέρμα εκείνου του φιδογυριστού άσπρου δρόμου. Στο τέρμα κάποιων λασπερών χωματόδρομων. Πέρα μακριά στον Νότο. Ναι, σκέφτηκε, ναι, και θυμήθηκε τον Άαρον Μπλάουσταϊν να λέει: Ο μόνος τρόπος να μάθεις γιατί κάνεις κάτι είναι να το κάνεις.»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καθεδρικοί» της Κλαούδια Πινιέιρο (κριτική) – Η αλήθεια, κομμάτι κομμάτι

«Καθεδρικοί» της Κλαούδια Πινιέιρο (κριτική) – Η αλήθεια, κομμάτι κομμάτι

Για το μυθιστόρημα της Κλαούδια Πινιέιρο (Claudia Piñeiro) «Καθεδρικοί» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnívora). Εικόνα: Από την ταινία «Όλες οι Κυριακές» (2025) της Αλάουντα Ρουίθ ντε Αθούα. 

Γράφει η Μαρία Βέρρου

Τι αντιπ...

«Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» του Σονάλα Ιμπραχίμ (κριτική)  – Γνωριμία με ένα σημαντικό κεφάλαιο της αιγυπτιακής λογοτεχνίας

«Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» του Σονάλα Ιμπραχίμ (κριτική) – Γνωριμία με ένα σημαντικό κεφάλαιο της αιγυπτιακής λογοτεχνίας

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σονάλα Ιμπραχίμ (Sonallah Ibrahim) «Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» (μτφρ. Βίκυ Μπούτρη, εκδ. Σάλτο). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Κάθε φορά που διαβάζουμε συγγραφείς από τα υπόλοιπα κέντρα του κόσμου εκτός Δύσης, απο...

«Άμα είναι να καεί» του Κρίστοφερ Κινγκ (κριτική) – Μύθοι, χωλοί και θαύματα από την ελληνική γη

«Άμα είναι να καεί» του Κρίστοφερ Κινγκ (κριτική) – Μύθοι, χωλοί και θαύματα από την ελληνική γη

Για τη νουβέλα του Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C. King) «Άμα είναι να καεί» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Κάψιμο του Ιούδα στο Τολό Αργολίδας σήμερα. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν το συλλογικό ασυνείδητο, αυτή η ευμετάβολη δύναμη πο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του ΕΛΙΒΙΠ: Ο Τζούλιαν Μπαρνς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του ΕΛΙΒΙΠ: Ο Τζούλιαν Μπαρνς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026, σε εκδήλωση της σειράς «Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του ΕΛΙΒΙΠ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Τζούλιαν Μπαρνς (Julian Barnes) συζητά για το μυθιστόρημά του «Αναχωρήσεις» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο) με τον Ηλία Μαγκλίνη. © Wikimedia 

Επιμέλει...

«Μικρές ανάσες» από την Ανάσα του Τζέιμς Νέστορ – Το βιβλίο που μας μαθαίνει να βρίσκουμε την αναπνοή μας

«Μικρές ανάσες» από την Ανάσα του Τζέιμς Νέστορ – Το βιβλίο που μας μαθαίνει να βρίσκουμε την αναπνοή μας

Το διεθνές μπεστ σέλερ του Τζέιμς Νέστορ (James Nestor) «Ανάσα: Πώς η ξεχασμένη επιστήμη της αναπνοής θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη» (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα) είναι ένας οδηγός ευεξίας που μας υπενθυμίζει πώς να επιτελούμε σωστά τη βασικότερη βιολογική μας λειτουργία. © Magnific 

...
Μία φωνή, πολλές γλώσσες – Σκέψεις για την κυπριακή διάλεκτο και άλλες τεχνικές στην πεζογραφία της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Μία φωνή, πολλές γλώσσες – Σκέψεις για την κυπριακή διάλεκτο και άλλες τεχνικές στην πεζογραφία της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Πώς διάφορα είδη γλωσσών συνυπάρχουν στην πεζογραφία της Κωνσταντίας Σωτηρίου και πώς αναπτύσσεται η κειμενική φωνή της. Κάποιες σκέψεις. Τα βιβλία της βραβευμένης συγγραφέα από την Κύπρο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Εικόνα: Γυναίκα αγγειοπλάστης από το χωριό Κόρνος, της επαρχίας Λάρνακας. ©Φωτογραφικό αρχεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ