τερζόπουλος μύλλερ

Για το βιβλίο του Φρανκ Ράντατς [Frank Raddatz] «Στον λαβύρινθο, ο Θόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ» (μτφρ. Γιάννης Καλιφατίδης εκδ. Κείμενα) και το βιβλίο του Στάθη Λιβαθινού «Τρεις εποχές. Ατοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: ο Χάυνερ Μύλλερ με τον Θοδωρή Τερζόπουλο. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μια εκτενή συνομιλία του Θεόδωρου Τερζόπουλου με τον Φρανκ Ράντατς περιλαμβάνει το βιβλίο του τελευταίου Στον λαβύρινθο, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ (μτφρ. Γιάννης Καλιφατίδης εκδ. Κείμενα). Ο αναγνώστης παρακολουθεί όλο το κλίμα που επικρατούσε στη θεατρική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’70 -κατεξοχήν περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών- όταν ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης βρέθηκε ως νεαρός μαθητευόμενος στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ και συνήψε μια πολυετή φιλία με τον Χάινερ Μύλλερ.

Στο βιβλίο παρατίθενται αυτούσια αποσπάσματα από κείμενα του Mύλλερ ενταγμένα οργανικά στις τοποθετήσεις του Τερζόπουλου. Ο Mύλλερ, καλλιεργώντας τη φιλία και τη συντροφικότητα ως προϋποθέσεις συνεργασίας, επηρέασε καθοριστικά τον Τερζόπουλο στην προσέγγισή του του αρχαίου δράματος, οδηγώντας τον στο να εγκαταλείψει τις μπρεχτικές καταβολές του οριστικά και δίνοντάς του το έναυσμα για στροφή στη σωματικότητα του ηθοποιού και στις επιβιώσεις του διονυσιακού στοιχείου στις σύγχρονες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, ενώ τον απομάκρυνε από τις επιρροές του κλασικισμού και της βυζαντινής/χριστιανικής σκέψης.

Ως παραδείγματα παρατίθενται ο «Ηρακλής 12», ελεύθερη διασκευή του «Ηρακλή Μαινόμενου» του Ευριπίδη, το «Ρημαγμένη όχθη», το «Μήδειας υλικό», το «Τοπίο με Αργοναύτες» και τα έργα του Müller «Ύδρα», «Μάουζερ» και «Κουαρτέτο». Ο Τερζόπουλος σκηνοθέτησε αυτά τα έργα στην ελληνική επαρχία, στην Κύπρο, στην Λιθουανία, στην Τουρκία, στην Ιαπωνία, σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής όπως η Κολομβία και ο Αμαζόνιος, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στην Πολωνία, στην Ισπανία, στη Σαρδηνία, στη Σικελία και στην Ιταλία, με κορυφαία των αναμνήσεών του την παράσταση του 2002 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Μια αποκάλυψη

Έτσι κι αλλιώς, το 1988, η παρουσίαση του έργου του Mύλλερ στο ελληνικό κοινό είχε υπάρξει μια αποκάλυψη, αφού ήδη ο Τερζόπουλος είχε ασχοληθεί διεξοδικά με τον αρχαιοελληνικό μύθο. Συγκεκριμένα, ο μύθος του Ηρακλή είχε δώσει καρπούς στην Κάθοδο του Ηρακλή στον Άδη, μια σύνθεση των Τραχινιών και του Ηρακλή Μαινόμενου, όπου συνεργάστηκε με τον Χανς-Τις-Λεμάν.

Frank Raddatz

Ο Φρανκ-Mίχαελ Ράντατς (γεννήθηκε το 1956 στο Ανόβερο) είναι δημοσιογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης θεάτρου. Γνωστή είναι η διατριβή του για τον Heiner Müller. Εργάστηκε ως δραματουργός, μεταξύ άλλων, με τους Heiner Müller, Dimiter Gotscheff, Θεόδωρο Τερζόπουλο, Einar Schleef, Valery Fokin και Tadashi Suzuki στο Schauspiel Köln, στο Staatstheater του Ανόβερου, στο Staatstheater της Στουτγάρδης Stuttgart και στο Düsselharusfer . Ως σκηνοθέτης, έκανε όνομα με τις παραγωγές των Except This Star..., Achilles in Modern Wars, The Revenge of Achilles, Hysteria και Brecht's LAB and Warming up. Χρημάτισε σημαίνον μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Theater der Zeit μέχρι το 2014 και έκτοτε εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Lettre International. Κατά καιρούς δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου, στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και στο Πανεπιστήμιο του Γκρέιφσβαλντ.

Η αξία της σιωπής

Ο Mύλλερ δίδαξε στον Τερζόπουλο την αξία της σιωπής και τη βαρύτητα των παύσεων και του θραυσματικού λόγου. Έστρεψε την προσοχή του στην τελετουργία και στην προσέγγιση του κόσμου των νεκρών, στη διαμόρφωση θεατρικών κωδίκων που προσιδιάζουν στο Θέατρο Νο, στο Καμπούκι, στον ασιατικό και αφρικανικό τελεστικό χορό ή σε άλλες μορφές «κρυπτογραφημένων» θεατρικών κωδίκων που επιτρέπουν στον ηθοποιό να επανεύρει τη σωματική σύνδεσή του με την ανθρώπινη μοίρα-τον θάνατο- και να εκβάλει επί σκηνής την κραυγή αγωνίας που συνοδεύει αυτήν τη διαπίστωση: «Ο διάλογος με τους νεκρούς δεν πρέπει να διακοπεί, μέχρι να μας αποκαλύψουν πόσες και τι λογής ψηφίδες από το μέλλον πήραν μαζί τους στον τάφο» (Απόσπασμα αντλημένο από το Heiner Müller Werke, σε εκδοτική επιμέλεια Frank Hörnigk, εκδόσεις Suhrkamp, Φρανκφούρτη).

keimena raddatz ston lavyrinthoΤο αξιοσημείωτο σε αυτήν την πολυετή συνεργασία (όπως διαπιστώνεται από μια σειρά αξιωματικά διατυπωμένων αποφθεγμάτων που ακολουθούν, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου) είναι ότι, επιστρέφοντας στην αφαιρετική φόρμα και στη λιτότητα ύφους των αρχαίων δραματικών κειμένων, ο Τερζόπουλος υπερέβη τον δάσκαλό του και εισήγαγε τη δραματική τέχνη σε μια νέα εποχή: στην εποχή της κατάργησης του φορμαλισμού και στην εποχή του θιάσου «Άττις» και της ιστορικοποίησης του θεάτρου.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, πέραν της ανυπολόγιστης αξίας του σκηνοθετικού του έργου, υπήρξε ο εμπνευστής της Θεατρικής Ολυμπιάδας μαζί με τον Σουζούκι, τον Γουίλσον, τον Βασίλιεφ και τον Λιουμπίμοφ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος των Δελφών και ιδρυτικό μέλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Θεάτρού.

Για πάνω από μια δεκαετία προσπάθησε να ιδρύσει μιαν Ακαδημία Τεχνών στην Ελλάδα, συμπορευόμενος σ’αυτόν τον στόχο με τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Βασίλη Παπαβασιλείου, την Ελένη Βαροπούλου, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Πάνο Κούτρα και άλλους. Η εικόνα που αποκομίζει κανείς από τα απομνημονεύματά του είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική, μια και φέτος ο Τερζόπουλος αναμένεται να σκηνοθετήσει την Ορέστεια του Αισχύλου τον Ιούλιο στην Επίδαυρο, στην πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό.

Η πορεία του Στάθη Λιβαθινού

σταθης λιβαθινος

Ένα ακόμη αυτοβιογραφικό βιβλίο με λογοτεχνικές πινελιές, συναισθηματικά φορτισμένο και κατατμημένο σε κεφάλαια προσωποπαγή, το Τρεις εποχές  αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου (εκδ. Πατάκη). του Στάθη Λιβαθηνού είναι μια λεπτομερής καταγραφή των αναμνήσεων του σκηνοθέτη ήδη από την εποχή της φοίτησής του στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, των σπουδών του στην –τότε σοβιετική- Ρωσία στο πλευρό σημαινουσών προσωπικοτήτων της Τέχνης (Εφραίμοφ, Βασίλιεφ, Μπουτκέβιτς, Αριέ, Κάρποφ, Μπαρτασέβιτς κ.ά.)

Περιλαμβάνει ακόμη την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον θρίαμβο της παράστασης του έργου του Στόπαρντ «Ο Ρόζενγκραντς και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», έως και στη σειρά των συνεργασιών του με εμβληματικά πρόσωπα της νεοελληνικής καλλιτεχνικής πραγματικότητας (όπως ο θείος του Μάνος Κατράκης και το ζεύγος Καρέζη-Καζάκου, χωρίς να παραλείπεται η μνεία του Κοραή Δαμάτη, του Λευτέρη Βογιατζή, της Μάγιας Λυμπεροπούλου ή άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων του χώρου) και στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου (2015).

Γέννημα-θρέμμα Αθηναίος, ο Στάθης Λιβαθηνός καταγράφει με ευαισθησία τα στιγμιότυπα και τα πρόσωπα που σφράγισαν την πολυετή πορεία του στο θέατρο, καθώς το ογκώδες βιβλίο του συνιστά πολύτιμο οδηγό αναφοράς για όποιον ασχολείται με την ιστορία του θεάτρου.

Σημαντικά ντοκουμέντα

Στα ενδιαφέροντα ντοκουμέντα του βιβλίου ο θεατρόφιλος μπορεί να ιχνηλατήσει ένα ενδιαφέρον άλμπουμ φωτογραφιών, όπου θα εντοπίσει τις παράλληλες πορείες σκηνοθετών με ανεξίτηλο ίχνος στη νεοελληνική σκηνή: του Γιάννη Ιορδανίδη, της Ρούλας Πατεράκη, του Γιάννη Μαργαρίτη, του Νίκου Διαμαντή, του Νίκου Μαστοράκη, της Άντζελας Μπρούσκου, του Σταύρου Τσακίρη, του Μιχαήλ Μαρμαρινού, του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, του Θωμά Μοσχόπουλου, της Λίλλυς Μελεμέ και του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Το ίδιο και ηθοποιών όπως ο Δημήτρης Ήμελλος, η Μαρία Σαββίδου, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Ηλίας Μελέτης, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Καρδώνης, ο Αστέρης Πελτέκης, η Αμαλία Τσεκούρα, η Νεφέλη Κουρή, η Αργυρώ Ανανιάδου, ο Διονύσης Μπουλάς, ο Χρήστος Σουγάρης, ο Άρης Τρουπάκης, ο Γιάννης Αναστασάκης αλλά και της σκηνογράφου Ελένης Μανωλοπούλου.

Το ξεκίνημα ως ηθοποιός

patakis livathinos treis epoxesΟ Στάθης Λιβαθινός εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-3). Την περίοδο 1991-1997 συμμετείχε ως ηθοποιός σε παραστάσεις του Θεάτρου Αμόρε, του Θεάτρου Εξαρχείων και του Θεάτρου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Πεθαίνω σα χώρα» του Δ. Δημητριάδη, «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Καλινόσκι, «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Φρεναπάτη» του Κούσνερ, «Οικόπεδα με θέα» του Ντ. Μάμετ, «Αγάπης αγώνας άγονος» του Σαίξπηρ, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Βάσσα» του Γκόρκι, «Ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης» του Τζ.Μ.Σινγκ, «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ, «Ο Ερωτόκριτος» του Β. Κορνάρου, Φ«όνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη, «Ιλιάδα» του Ομήρου, «Ο γάμος του Φίγκαρο» του Πιέρ Μπωμαρσαί.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Φώτος Πολίτης (2001-2003). Από το 2001 εως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2009 σκηνοθέτησε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο του Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ».

Η σκηνοθεσία του τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου για το 2009. Τον Ιούνιο του 2013 πρωτοπαρουσίασε σε πολύωρη παράσταση την Ιλιάδα του Ομήρου στο φεστιβάλ Αθηνών3.

Δίδαξε σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999) και υποκριτική και σκηνοθεσία στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ηθοποιών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης.

Στις 23 Απριλίου 2015 ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2019.


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Φιλμαρισμένη σκέψη» του Ρόμπερτ Πίπιν (κριτική) – Ο κινηματογράφος ως αναστοχαστική μορφή

«Φιλμαρισμένη σκέψη» του Ρόμπερτ Πίπιν (κριτική) – Ο κινηματογράφος ως αναστοχαστική μορφή

Για το βιβλίο του Ρόμπερτ Πίπιν [Robert Pippin] «Φιλμαρισμένη σκέψη» (μτφρ. Γιάννης Μολυνδρής, εκδ. Υδροπλάνο). Κεντρική εικόνα: O Άλφρεντ Χίτσκοκ και η Τζάνετ Λι στα γυρίσματα του «Ψυχώ». 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Σαίξπηρ – Η επινόηση του ανθρώπινου» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική)

«Σαίξπηρ – Η επινόηση του ανθρώπινου» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική)

Για τη μελέτη του του Χάρολντ Μπλουμ [Harold Bloom] «Σαίξπηρ – Η επινόηση του ανθρώπινου» (απόδοση: Άρης Μπερλής, Θέμελης Γλυνάτσης, απόδοση-εισαγωγή-σχόλια: Ήρκος Ρ. Αποστολίδης, εκδ. Gutenberg).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Λένε ότι ο υ...

«Χτισμένα και Άχτιστα: Τρία μελετήματα για την αρχιτεκτονική και την σπουδή της» του Τάση Παπαϊωάννου (κριτική)

«Χτισμένα και Άχτιστα: Τρία μελετήματα για την αρχιτεκτονική και την σπουδή της» του Τάση Παπαϊωάννου (κριτική)

Για τη συλλογή τριών τόμων του Τάση Παπαϊωάννου «Χτισμένα και Άχτιστα: Τρία μελετήματα για την αρχιτεκτονική και την σπουδή της» (εκδ. Ίνδικτος). Κεντρική εικόνα: © Vidar Nordli-Mathisen (Unsplash).

Γράφει η Δάφνη Σουλογιάννη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ