eisagogi sti mera

Για το βιβλίο του Θάνου Σταθόπουλου «Εισαγωγή στη μέρα» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Τρίπτυχο του Francis Bacon (1969).

Του Ιγνάτη Χουβαρδά

Στα βιβλία του Θάνου Σταθόπουλου υπάρχει η αίσθηση ενός δρώμενου. Στην Εισαγωγή στη μέρα (εκδ. Ίκαρος), το τελευταίο ποιητικό έργο του, το σκηνικό είναι ένα άδειο δωμάτιο. Στον χώρο πλανώνται οι πινελιές μιας περιπλάνησης, που προηγήθηκε ή θα ακολουθήσει, στους δρόμους της πόλης. Το βλέμμα και η αναπνοή της μοναχικής ύπαρξης αφουγκράζονται τη ροή της ζωής, σε αυτό το αφαιρετικό εσωτερικό περιβάλλον. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, το βιβλίο Εισαγωγή στη μέρα, είναι ένα αντίγραφο του απογυμνωμένου χώρου και παράλληλα κάτι άλλο, βαθιά έγχρωμο και εύφορο, πλούσιο από φωνές κι αισθήσεις.

Ο τίτλος του βιβλίου μοιάζει συμβουλευτικός, καθοδηγητικός.

Η Εισαγωγή στη μέρα αποτελεί συνέχεια των τριών τελευταίων έργων του: Το αυτόματο (2013), La folie (2015), Η ώρα (2018). Ο συνδετικός τους κρίκος είναι ο τρόπος που κτίζονται πάνω στη φιλοσοφία της αρχειοθέτησης. Στην περίπτωση του Αθηναίου ποιητή, το αρχείο δεν είναι μόνο η τακτοποίηση του παρελθόντος. Το φίλτρο αυτό υπάρχει, αλλά αν σταθούμε μόνο σε αυτό, θα αδικήσουμε τον ψυχισμό του βιβλίου. Η στροφή προς τα πίσω, μέσα από την κρησάρα μιας βαθιάς ποιητικής συνείδησης, δίνει μια δημιουργική πνοή προς τη ζωή. Ο ένοικος του ασκητικού δωματίου ερευνά το κλειδί για την ποιητική θέαση του κόσμου. Αυτό βρίσκεται στο δίπολο ανάμεσα στην πλήξη και την ευφορία. Όλοι συνήθως διεκδικούμε ένα σπίτι γεμάτο ανέσεις – ενώ το σπίτι που οδηγεί στην εμπειρία είναι άδειο, με μια βαλίτσα μόνο. Ο τίτλος του βιβλίου μοιάζει συμβουλευτικός, καθοδηγητικός. Η Εισαγωγή στη μέρα θα μπορούσε να εκληφθεί σαν την προτροπή: Έλα να ζήσουμε τη μέρα. Αυτό είναι μια περιπέτεια. Η αληθινή μέρα. Εκείνη όπου καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, σε ένα άδειο δωμάτιο, με την πόλη να βουίζει έξω από το παράθυρο.

Ο ποιητής συγκεντρώνει το υλικό του, το αφομοιώνει. Είναι μια διεργασία που θα τον οδηγήσει αργότερα σε ένα ακόμα πιο προσωπικό έργο. Η φωνή του διακριτή, βαθύχρωμη, υγρή και αποκαλυπτική. Η ποίηση είναι δημιουργία, η ανακάλυψη ενός κόσμου, μια διαφορετική θέαση του κόσμου, ένα modus vivendi που μας επηρεάζει και καθορίζει τη ζωή μας. Ο Σταθόπουλος γνωρίζει τον τρόπο. Είναι ένας ένοικος που μας κάνει περιήγηση στον χώρο του, στους φίλους του και μας προτείνει τρόπους για να ζεις με νόημα τη μέρα σου. Είναι ένας οικοδεσπότης κοσμικός και παράλληλα εσωστρεφής. Επίσης είναι φιλόξενος και ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλειδοσκοπική διάσταση των φαινομένων.

Η ποίηση είναι δημιουργία, η ανακάλυψη ενός κόσμου, μια διαφορετική θέαση του κόσμου, ένα modus vivendi που μας επηρεάζει και καθορίζει τη ζωή μας. Ο Σταθόπουλος γνωρίζει τον τρόπο.

Ξυπνάς κι απλώνεται μπροστά σου η μέρα. Η ίδια η μέρα μοιάζει με μια παραδοξότητα. Επιστρατεύονται μέθοδοι για να διασκεδάσεις την ανία, να ανακαλύψεις πράγματα που κρύβονται κι όπως βγαίνουν στην επιφάνεια, ο χρόνος χάνει την αντικειμενικότητά του, διαστέλλεται, γίνεται βίωμα και συγκίνηση. Το παιδί ψάχνει το παιχνίδι, το εφευρίσκει. Κάποτε το παιχνίδι το αναζητούσαμε στα πλοκάμια της φύσης. Κι ο ενήλικος ψάχνει το δικό του παιχνίδι, στους χώρους εργασίας, στην ψυχαγωγία, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε ταξίδια. Η μέρα μοιάζει με γοητευτικό μυστήριο, αλλά και με μια απειλή. Η μέρα είναι σύμφυτη με το σπίτι και την πόλη. Με τα βήματα στην πόλη. Με τις μικρές και συνοπτικές αποδράσεις στη φύση.

Η Εισαγωγή στη μέρα είναι ένας οδηγός πλοήγησης στα μονοπάτια της μέρας, που έχουν το γνώρισμα μιας πρόσκλησης φίλων και διέπονται από το άρωμα μιας γυναίκας. Το σπίτι γεμίζει από αόρατους φίλους. Μια σύναξη πνευμάτων. Φράσεις που υποσκάπτουν την πραγματικότητα αναδεικνύοντας τη βαθιά της υπόσταση. Αποσπάσματα, αποφθέγματα, συμβάντα. Οι φίλοι είναι κυρίως συγγραφείς. Είναι ένα βιβλίο που μας υποδέχεται και μας συστήνει τον κόσμο του. Έναν κόσμο γοητείας. Ατενίζω την ομορφιά ασπαζόμενος τους συνοδοιπόρους. Φωνές συγγραφέων απλώνονται μπροστά σου. Συρραφές από διάφορες εκφάνσεις του έργου τους και της ζωής τους. Οι περισσότεροι συγγραφείς είναι νεκροί, κι έρχονται να συμπληρώσουν τους ζωντανούς. Ο τόνος της φωνής τους συγχρωτίζεται με τον τόνο της φωνής του οικοδεσπότη αυτού του χώρου.

Ο στόχος είναι το βίωμα, ο λόγος να γίνει πράξη, το άδειο σπίτι να είναι ένα έγχρωμο σπίτι που σφύζει από ενέργεια.

Ο γραπτός λόγος υποκλίνεται σε άλλες τέχνες, δανείζεται δικές τους τεχνικές. Ο στόχος είναι το βίωμα, ο λόγος να γίνει πράξη, το άδειο σπίτι να είναι ένα έγχρωμο σπίτι που σφύζει από ενέργεια. Ο ψυχισμός αποβάλλει τις αντιστάσεις του κι αφήνεται σε μια πηγαία αλήθεια. Το μυστικό της αλήθειας αυτής βρίσκεται σε ένα είδος παραισθητικής λειτουργίας της ύπαρξης, όπου η υποψία πως η ομορφιά πηγάζει από ένα σκοτεινό βελούδινο ποτάμι, είναι ηχηρή. Μια ομορφιά αντιφατική, διαφάνεια και συννεφιά κυλούν μαζί. Μια ομορφιά που ασπάζεται το θάμπος της έλξης μέσα από ένα μείγμα σαγήνης και ηδονικής φθοράς.

Η μέρα διέπεται σταθερά από ένα άρωμα γυναίκας. Η γοητεία της γυναίκας. Το δέρμα της, οι γυμνότητά της, η φωνή της, το βλέμμα της. Είναι μια μόνιμη παρουσία, άλλοτε πιο έντονη, άλλοτε διακριτική. Είναι ένα απαραίτητο φίλτρο μέσα από το οποίο διηθείται η κάθε λεπτομέρεια της μέρας. Η γυναικεία ύπαρξη είναι κάτι αναγκαίο, ο κόσμος δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη θηλυκότητα. Η μοναξιά λοιπόν είναι απατηλή, διακόπτεται τακτικά από μια γυναικεία παρουσία ή από μια γυναικεία απουσία. Το κατάλοιπο της κάθε ερωτικής εμπειρίας, ακόμα κι αν είναι κάποτε πικρό, αποτελεί ένα είδος ελιξίριου ζωής, μια τονωτική ένεση αναζωογόνησης της μέρας. Κάθε γυναίκα έχει στο δισάκι της μόνο καρβέλια ομορφιάς να σου προσφέρει. Οι πίκρες δεν χρειάζεται να μένουν. Οι εντάσεις και ίσως οι προδοσίες υπάρχουν αλλά υποσκελίζονται μπροστά στο βωμό της ερωτικής μέθης. Στην ομορφιά η ηθική έχει μια άλλη οντότητα. Είναι γοητεία και μέθεξη. Χωρίς ενοχές. Θα έλεγα πως υπάρχει εδώ η στάση ενός δανδή.

stathopoulos

Ο Θάνος Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Έχει εκδώσει οκτώ τα βιβλία. Από το 1999 έως σήμερα εργάζεται ως παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Μαζί με τον ποιητή Γιάννη Τζώρτζη έκανε την παραγωγή του δίσκου Ομορφαίνω τη μοίρα, που περιέχει απαγγελίες του Νίκου Καρούζου, Ιπτάμενοι Δίσκοι 1991. Με τον Χριστόφορο Μαρίνο εξέδωσε το περιοδικό τέχνης kaput. [2008-2012]. Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας Η Καθημερινή, γράφοντας κριτική βιβλίου.

Στη διάρκεια της μέρας αιωρείται το ερώτημα: πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε το κείμενο; Είναι ένας πεζός λόγος που δεν είναι γραμμικός. Σίγουρα καίριος και υπερβατικός. Αλκοολούχος και βαθιά γοητευτικός. Ποιητικός. Μόνο που η διάκριση ποίησης και πεζού μοιάζει παρωχημένη. Ποίηση είναι κάθε κείμενο που ανάγει τον λόγο σε πράξη, σε εκείνην την πράξη που κατακτά την εμπειρία. Η αίσθηση, το βίωμα, η συγκίνηση, η γοητεία. Ποίηση θα μπορούσε να είναι και το μυθιστόρημα. Και η συρραφή φράσεων του Κωστή Παπαγιώργη. Και η αέναη σκιά του Νίκου Καρούζου. Το κέντρο είναι το Βερολίνο, όπως απλώνει το χέρι του στην Αθήνα. Οι συνοδοιπόροι φίλοι. Συγγραφείς που μας συστήνει το βιβλίο, η σημειολογία τους.

Ο Θάνος Σταθόπουλος έχει ένα διακριτό προσωπικό ύφος. Ένας άδειος χώρος είναι ο πιο κατάλληλος για να αφουγκραστούμε την ψυχοσύνθεση της γραφής, και να αποστασιοποιηθούμε από την οριοθέτηση της γραμματολογίας. Το ποίημα δεν είναι μόνο οι στίχοι. Kαι το μυθιστόρημα δεν είναι μόνο η αφήγηση μιας ιστορίας. Το καινούργιο θα μπορούσε να προκύψει από την αμφισβήτηση κάθε φόρμουλας. Ο δοκιμιακός λόγος θα μπορούσε να μπολιαστεί με το βλέμμα, την κίνηση, την επιθυμία. Το κείμενο είναι κάτι παραπάνω από λόγος, είναι πράξη. Γράφεις για να ζήσεις. Κι η ανακάλυψη της ζωής ασπάζεται παράλληλα το βίωμα του θανάτου. Μια μοναχική ύπαρξη δεν είναι στην ουσία μόνη. Την ακολουθούν οι φωνές των ποιητών, των πεζογράφων, των καλλιτεχνών, των γυναικών. ‘Ολα συγχρωτίζονται με τον λόγο του ποιητή.

ikaros stathopoulos eisagogi sti meraΓράφω αυτό που ταυτόχρονα μεταπλάθεται σε βίωμα. Σωματοποιημένος λόγος. Γι' αυτό και καίριος. Οι λέξεις καρφώνονται, ακινητοποιούνται, καλοχωνεμένες μέσα από ένα πυκνό δάσος, κι όπως νεκρώνουν, αποκτούν ζωή, γίνονται βίωμα. Ένα άδειο δωμάτιο είναι λοιπόν η δυνατότητα να ορίσεις, να κάνεις εφικτή μια πραγματικότητα ποιητική, μια αληθινή πραγματικότητα. Είναι η διαρκής επιστράτευση της δυνατότητας να πάμε προς το αληθινό, προς το όνειρο. Κι αν με τη λέξη όνειρο δίνουμε ρομαντικές διαστάσεις, η σύγχρονη ποίηση αποδεικνύει πως το όνειρο είναι κάτι απτό, γήινο, σάρκινο και πνευματώδες μαζί.

Η Εισαγωγή στη μέρα είναι ένα βιβλίο μοναξιάς, που δεν είναι καθόλου μοιρολατρική. Είναι αντίθετα μια ζύμωση, μια διεκδίκηση. Επομένως οι λέξεις όπως καρφώνονται στο χαρτί, ζυγισμένες, με μια βαθιά χροιά φωνής, είναι πιο πολύ διαμεσολαβητικές για την κατάκτηση μιας εμπειρίας. Οι τοίχοι είναι πράγματι άδειοι, το δωμάτιο άδειο, τα έπιπλα λείπουν, η βαλίτσα σταθερά εκεί. Ένα είδος διαφορετικής προσευχής κι επίκλησης. Οι υποδείξεις των συγγραφέων που σε συντροφεύουν έρχονται να σε δυναμώσουν. Κι η γυναίκα που θα έρθει κοντά σου, που θα σε παρασύρει, θα έρθει γιατί έχεις υπερβεί τον φόβο.

Ένας λιτός χώρος, όπως για παράδειγμα τα σπίτια που οραματίστηκε και σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης, είναι ο κατάλληλος για να φτιάξεις το σχέδιο του ονείρου, αποδιώχνοντας την οποιαδήποτε θλίψη. Την προσπερνάς με τη δύναμη των πνευμάτων που κυκλοφορούν στο σπίτι. Στα βιβλία του Σταθόπουλου υπάρχει μια εσωτερική υπόκωφη μουσική, που είναι παράλληλα μια κίνηση. Θα μπορούσαν να είναι χέρια αυτά που κινούνται, σώματα που χορεύουν, πόδια που βαδίζουν. Η χορογραφία διέπεται από μια επανάληψη, μια σπουδή στην ίδια κίνηση, που κάθε φορά παράγει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μια κίνηση που λυγίζει προς μια αόρατη επιφάνεια, κι επιχειρεί να την αγκαλιάσει. Σε αυτό το αόρατο φάσμα κρύβεται ο έρωτας, η έλξη, η παραφορά, η υποψία ενός εκστατικού θανάτου. Ίσως γι’ αυτό υπάρχει ένας μαγνητισμός στις φράσεις του Σταθόπουλου. Η κίνηση παράγει σχήματα. Νοητικά σχήματα, πνευματικά – αλλά και σχήματα ηδονικά. Η διαλεύκανση λοιπόν ενός χώρου, κατάλληλου για να σε δεχθεί και να σε βοηθήσει σε μια ποιητική μέθεξη, κάθε άλλο παρά θεωρητική. Μια γεωμετρία της ομορφιάς και της έλξης. 


* Ο ΙΓΝΑΤΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, ο τόμος «Στο ημίφως – Κείμενα αισθητικής, κριτικής, εξομολόγησης» (εκδ. Μπιλιέτο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ποιήτριες του Κουρδιστάν» (κριτική) – Η περιπέτεια του κουρδικού λαού μέσα από την ποίηση και τη γυναικεία ματιά

«Ποιήτριες του Κουρδιστάν» (κριτική) – Η περιπέτεια του κουρδικού λαού μέσα από την ποίηση και τη γυναικεία ματιά

Για την ανθολογία ποιημάτων «Ποιήτριες του Κουρδιστάν» (ανθολ.-μτφρ. Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί, εκδ. ΑΩ). Εικόνα: Η ποιήτρια Φατμά Σαβτζί. 

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου 

«Ελάτε να περπατήσετε σε μια χ...

«Η λευκή αθωότητα της Βιλελμίνης» του Σουλεϊμάν Αλαγιαλή-Τσιαλίκ (κριτική) – Όταν η ποίηση ξαναδίνει όνομα στον κόσμο

«Η λευκή αθωότητα της Βιλελμίνης» του Σουλεϊμάν Αλαγιαλή-Τσιαλίκ (κριτική) – Όταν η ποίηση ξαναδίνει όνομα στον κόσμο

Για την ποιητική συλλογή του Σουλεϊμάν Αλαγιαλή-Τσιαλίκ «Η λευκή αθωότητα της Βιλελμίνης» (εκδ. Κουκκίδα). Εικόνα: Ο πίνακας «Η εφεύρεση της ζωής» του Ρενέ Μαγκρίτ. 

Γράφει η Μαρία Βέρρου

Δρόμοι ...

«Ποιήματα για ανθρώπους με διπλό κομοδίνο» του Βασίλη Ρ. Φλώρου (κριτική) – Πίσω από τη βιτρίνα της συζυγικής κρεβατοκάμαρας

«Ποιήματα για ανθρώπους με διπλό κομοδίνο» του Βασίλη Ρ. Φλώρου (κριτική) – Πίσω από τη βιτρίνα της συζυγικής κρεβατοκάμαρας

Για την ποιητική συλλογή του Βασίλη Φλώρου «Ποιήματα για ανθρώπους με διπλό κομοδίνο» (εκδ. Όταν). Εικόνα: Από την ταινία «Σκηνές από ένα γάμο» (1973) του 'Ινγκμαρ Μπέργκμαν. 

Γράφει η Αντωνία Παυλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Είδαμε το ντοκιμαντέρ «ΝΑΖΑ» (κριτική) – Σκληρά ερωτήματα για τον «πιο ηθικό στρατό στον κόσμο»

Είδαμε το ντοκιμαντέρ «ΝΑΖΑ» (κριτική) – Σκληρά ερωτήματα για τον «πιο ηθικό στρατό στον κόσμο»

Για το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Αμπραχάμ (Yuval Abraham) και Ρέιτσελ Σορ (Rachel Szor) «NAZA» (2026), που θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας την 1η Οκτωβρίου, και από την επόμενη ημέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Πέθανε η διακεκριμένη νεοελληνίστρια Μάργκαρετ Αλεξίου – Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά το μέλος της

Πέθανε η διακεκριμένη νεοελληνίστρια Μάργκαρετ Αλεξίου – Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά το μέλος της

Η Μάργκαρετ Αλεξίου που πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ προτού αναλάβει την Έδρα «Γιώργος Σεφέρης» στο Χάρβαρντ όπου «εκπαίδευσε τρεις γενιές μελετητών στις Νεοελληνικές Σπουδές και σε συναφή πεδία» σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Επιμέλεια: ...

Πέθανε ο Σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Πίτερ Μέι – Έγραψε για το lockdown 15 χρόνια πριν το ζήσουμε

Πέθανε ο Σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Πίτερ Μέι – Έγραψε για το lockdown 15 χρόνια πριν το ζήσουμε

Ο Πίτερ Μέι, ένας από τους πιο παραγωγικούς Σκωτσέζους σεναριογράφους τηλεοπτικών σειρών και συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Αν και ένας συγγραφέας με τεράστια επιτυχία και εκατομμύρια πωλήσεις, το 2005 είχε δει μυθιστόρημά του με θέμα μια πανδημία και ένα παγκόσμιο lockdown να απορρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η τυραννία της Αρχαίας Ελλάδος επί της Γερμανίας» της Ε.Μ. Μπάτλερ (προδημοσίευση)

«Η τυραννία της Αρχαίας Ελλάδος επί της Γερμανίας» της Ε.Μ. Μπάτλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Ε.Μ. Μπάτλερ [E.M. Butler] «Η τυραννία της Αρχαίας Ελλάδος επί της Γερμανίας – Η επίδραση που άσκησαν οι αρχαίοι Έλληνες στο γερμανικό πνεύμα» (μτφρ. Μαρία Μαντή), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 29 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Τα βιβλία του φθινοπώρου 2026: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2026: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογή από βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας και ποίησης, καθώς και non fiction βιβλία ιστορίας, επιστημών, graphic novels και βιογραφίες, ό,τι αναμένουμε να εκδοθεί μέχρι και το τέλος της χρονιάς. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Δέκα πρόσφατα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, για καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους. Εικόνα: Ο Γιώργος Σεφέρης. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς έζησαν και πορεύτηκαν οι ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ