eisagogi sti mera

Για το βιβλίο του Θάνου Σταθόπουλου «Εισαγωγή στη μέρα» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Τρίπτυχο του Francis Bacon (1969).

Του Ιγνάτη Χουβαρδά

Στα βιβλία του Θάνου Σταθόπουλου υπάρχει η αίσθηση ενός δρώμενου. Στην Εισαγωγή στη μέρα (εκδ. Ίκαρος), το τελευταίο ποιητικό έργο του, το σκηνικό είναι ένα άδειο δωμάτιο. Στον χώρο πλανώνται οι πινελιές μιας περιπλάνησης, που προηγήθηκε ή θα ακολουθήσει, στους δρόμους της πόλης. Το βλέμμα και η αναπνοή της μοναχικής ύπαρξης αφουγκράζονται τη ροή της ζωής, σε αυτό το αφαιρετικό εσωτερικό περιβάλλον. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, το βιβλίο Εισαγωγή στη μέρα, είναι ένα αντίγραφο του απογυμνωμένου χώρου και παράλληλα κάτι άλλο, βαθιά έγχρωμο και εύφορο, πλούσιο από φωνές κι αισθήσεις.

Ο τίτλος του βιβλίου μοιάζει συμβουλευτικός, καθοδηγητικός.

Η Εισαγωγή στη μέρα αποτελεί συνέχεια των τριών τελευταίων έργων του: Το αυτόματο (2013), La folie (2015), Η ώρα (2018). Ο συνδετικός τους κρίκος είναι ο τρόπος που κτίζονται πάνω στη φιλοσοφία της αρχειοθέτησης. Στην περίπτωση του Αθηναίου ποιητή, το αρχείο δεν είναι μόνο η τακτοποίηση του παρελθόντος. Το φίλτρο αυτό υπάρχει, αλλά αν σταθούμε μόνο σε αυτό, θα αδικήσουμε τον ψυχισμό του βιβλίου. Η στροφή προς τα πίσω, μέσα από την κρησάρα μιας βαθιάς ποιητικής συνείδησης, δίνει μια δημιουργική πνοή προς τη ζωή. Ο ένοικος του ασκητικού δωματίου ερευνά το κλειδί για την ποιητική θέαση του κόσμου. Αυτό βρίσκεται στο δίπολο ανάμεσα στην πλήξη και την ευφορία. Όλοι συνήθως διεκδικούμε ένα σπίτι γεμάτο ανέσεις – ενώ το σπίτι που οδηγεί στην εμπειρία είναι άδειο, με μια βαλίτσα μόνο. Ο τίτλος του βιβλίου μοιάζει συμβουλευτικός, καθοδηγητικός. Η Εισαγωγή στη μέρα θα μπορούσε να εκληφθεί σαν την προτροπή: Έλα να ζήσουμε τη μέρα. Αυτό είναι μια περιπέτεια. Η αληθινή μέρα. Εκείνη όπου καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, σε ένα άδειο δωμάτιο, με την πόλη να βουίζει έξω από το παράθυρο.

Ο ποιητής συγκεντρώνει το υλικό του, το αφομοιώνει. Είναι μια διεργασία που θα τον οδηγήσει αργότερα σε ένα ακόμα πιο προσωπικό έργο. Η φωνή του διακριτή, βαθύχρωμη, υγρή και αποκαλυπτική. Η ποίηση είναι δημιουργία, η ανακάλυψη ενός κόσμου, μια διαφορετική θέαση του κόσμου, ένα modus vivendi που μας επηρεάζει και καθορίζει τη ζωή μας. Ο Σταθόπουλος γνωρίζει τον τρόπο. Είναι ένας ένοικος που μας κάνει περιήγηση στον χώρο του, στους φίλους του και μας προτείνει τρόπους για να ζεις με νόημα τη μέρα σου. Είναι ένας οικοδεσπότης κοσμικός και παράλληλα εσωστρεφής. Επίσης είναι φιλόξενος και ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλειδοσκοπική διάσταση των φαινομένων.

Η ποίηση είναι δημιουργία, η ανακάλυψη ενός κόσμου, μια διαφορετική θέαση του κόσμου, ένα modus vivendi που μας επηρεάζει και καθορίζει τη ζωή μας. Ο Σταθόπουλος γνωρίζει τον τρόπο.

Ξυπνάς κι απλώνεται μπροστά σου η μέρα. Η ίδια η μέρα μοιάζει με μια παραδοξότητα. Επιστρατεύονται μέθοδοι για να διασκεδάσεις την ανία, να ανακαλύψεις πράγματα που κρύβονται κι όπως βγαίνουν στην επιφάνεια, ο χρόνος χάνει την αντικειμενικότητά του, διαστέλλεται, γίνεται βίωμα και συγκίνηση. Το παιδί ψάχνει το παιχνίδι, το εφευρίσκει. Κάποτε το παιχνίδι το αναζητούσαμε στα πλοκάμια της φύσης. Κι ο ενήλικος ψάχνει το δικό του παιχνίδι, στους χώρους εργασίας, στην ψυχαγωγία, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε ταξίδια. Η μέρα μοιάζει με γοητευτικό μυστήριο, αλλά και με μια απειλή. Η μέρα είναι σύμφυτη με το σπίτι και την πόλη. Με τα βήματα στην πόλη. Με τις μικρές και συνοπτικές αποδράσεις στη φύση.

Η Εισαγωγή στη μέρα είναι ένας οδηγός πλοήγησης στα μονοπάτια της μέρας, που έχουν το γνώρισμα μιας πρόσκλησης φίλων και διέπονται από το άρωμα μιας γυναίκας. Το σπίτι γεμίζει από αόρατους φίλους. Μια σύναξη πνευμάτων. Φράσεις που υποσκάπτουν την πραγματικότητα αναδεικνύοντας τη βαθιά της υπόσταση. Αποσπάσματα, αποφθέγματα, συμβάντα. Οι φίλοι είναι κυρίως συγγραφείς. Είναι ένα βιβλίο που μας υποδέχεται και μας συστήνει τον κόσμο του. Έναν κόσμο γοητείας. Ατενίζω την ομορφιά ασπαζόμενος τους συνοδοιπόρους. Φωνές συγγραφέων απλώνονται μπροστά σου. Συρραφές από διάφορες εκφάνσεις του έργου τους και της ζωής τους. Οι περισσότεροι συγγραφείς είναι νεκροί, κι έρχονται να συμπληρώσουν τους ζωντανούς. Ο τόνος της φωνής τους συγχρωτίζεται με τον τόνο της φωνής του οικοδεσπότη αυτού του χώρου.

Ο στόχος είναι το βίωμα, ο λόγος να γίνει πράξη, το άδειο σπίτι να είναι ένα έγχρωμο σπίτι που σφύζει από ενέργεια.

Ο γραπτός λόγος υποκλίνεται σε άλλες τέχνες, δανείζεται δικές τους τεχνικές. Ο στόχος είναι το βίωμα, ο λόγος να γίνει πράξη, το άδειο σπίτι να είναι ένα έγχρωμο σπίτι που σφύζει από ενέργεια. Ο ψυχισμός αποβάλλει τις αντιστάσεις του κι αφήνεται σε μια πηγαία αλήθεια. Το μυστικό της αλήθειας αυτής βρίσκεται σε ένα είδος παραισθητικής λειτουργίας της ύπαρξης, όπου η υποψία πως η ομορφιά πηγάζει από ένα σκοτεινό βελούδινο ποτάμι, είναι ηχηρή. Μια ομορφιά αντιφατική, διαφάνεια και συννεφιά κυλούν μαζί. Μια ομορφιά που ασπάζεται το θάμπος της έλξης μέσα από ένα μείγμα σαγήνης και ηδονικής φθοράς.

Η μέρα διέπεται σταθερά από ένα άρωμα γυναίκας. Η γοητεία της γυναίκας. Το δέρμα της, οι γυμνότητά της, η φωνή της, το βλέμμα της. Είναι μια μόνιμη παρουσία, άλλοτε πιο έντονη, άλλοτε διακριτική. Είναι ένα απαραίτητο φίλτρο μέσα από το οποίο διηθείται η κάθε λεπτομέρεια της μέρας. Η γυναικεία ύπαρξη είναι κάτι αναγκαίο, ο κόσμος δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη θηλυκότητα. Η μοναξιά λοιπόν είναι απατηλή, διακόπτεται τακτικά από μια γυναικεία παρουσία ή από μια γυναικεία απουσία. Το κατάλοιπο της κάθε ερωτικής εμπειρίας, ακόμα κι αν είναι κάποτε πικρό, αποτελεί ένα είδος ελιξίριου ζωής, μια τονωτική ένεση αναζωογόνησης της μέρας. Κάθε γυναίκα έχει στο δισάκι της μόνο καρβέλια ομορφιάς να σου προσφέρει. Οι πίκρες δεν χρειάζεται να μένουν. Οι εντάσεις και ίσως οι προδοσίες υπάρχουν αλλά υποσκελίζονται μπροστά στο βωμό της ερωτικής μέθης. Στην ομορφιά η ηθική έχει μια άλλη οντότητα. Είναι γοητεία και μέθεξη. Χωρίς ενοχές. Θα έλεγα πως υπάρχει εδώ η στάση ενός δανδή.

stathopoulos

Ο Θάνος Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Έχει εκδώσει οκτώ τα βιβλία. Από το 1999 έως σήμερα εργάζεται ως παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Μαζί με τον ποιητή Γιάννη Τζώρτζη έκανε την παραγωγή του δίσκου Ομορφαίνω τη μοίρα, που περιέχει απαγγελίες του Νίκου Καρούζου, Ιπτάμενοι Δίσκοι 1991. Με τον Χριστόφορο Μαρίνο εξέδωσε το περιοδικό τέχνης kaput. [2008-2012]. Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας Η Καθημερινή, γράφοντας κριτική βιβλίου.

Στη διάρκεια της μέρας αιωρείται το ερώτημα: πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε το κείμενο; Είναι ένας πεζός λόγος που δεν είναι γραμμικός. Σίγουρα καίριος και υπερβατικός. Αλκοολούχος και βαθιά γοητευτικός. Ποιητικός. Μόνο που η διάκριση ποίησης και πεζού μοιάζει παρωχημένη. Ποίηση είναι κάθε κείμενο που ανάγει τον λόγο σε πράξη, σε εκείνην την πράξη που κατακτά την εμπειρία. Η αίσθηση, το βίωμα, η συγκίνηση, η γοητεία. Ποίηση θα μπορούσε να είναι και το μυθιστόρημα. Και η συρραφή φράσεων του Κωστή Παπαγιώργη. Και η αέναη σκιά του Νίκου Καρούζου. Το κέντρο είναι το Βερολίνο, όπως απλώνει το χέρι του στην Αθήνα. Οι συνοδοιπόροι φίλοι. Συγγραφείς που μας συστήνει το βιβλίο, η σημειολογία τους.

Ο Θάνος Σταθόπουλος έχει ένα διακριτό προσωπικό ύφος. Ένας άδειος χώρος είναι ο πιο κατάλληλος για να αφουγκραστούμε την ψυχοσύνθεση της γραφής, και να αποστασιοποιηθούμε από την οριοθέτηση της γραμματολογίας. Το ποίημα δεν είναι μόνο οι στίχοι. Kαι το μυθιστόρημα δεν είναι μόνο η αφήγηση μιας ιστορίας. Το καινούργιο θα μπορούσε να προκύψει από την αμφισβήτηση κάθε φόρμουλας. Ο δοκιμιακός λόγος θα μπορούσε να μπολιαστεί με το βλέμμα, την κίνηση, την επιθυμία. Το κείμενο είναι κάτι παραπάνω από λόγος, είναι πράξη. Γράφεις για να ζήσεις. Κι η ανακάλυψη της ζωής ασπάζεται παράλληλα το βίωμα του θανάτου. Μια μοναχική ύπαρξη δεν είναι στην ουσία μόνη. Την ακολουθούν οι φωνές των ποιητών, των πεζογράφων, των καλλιτεχνών, των γυναικών. ‘Ολα συγχρωτίζονται με τον λόγο του ποιητή.

ikaros stathopoulos eisagogi sti meraΓράφω αυτό που ταυτόχρονα μεταπλάθεται σε βίωμα. Σωματοποιημένος λόγος. Γι' αυτό και καίριος. Οι λέξεις καρφώνονται, ακινητοποιούνται, καλοχωνεμένες μέσα από ένα πυκνό δάσος, κι όπως νεκρώνουν, αποκτούν ζωή, γίνονται βίωμα. Ένα άδειο δωμάτιο είναι λοιπόν η δυνατότητα να ορίσεις, να κάνεις εφικτή μια πραγματικότητα ποιητική, μια αληθινή πραγματικότητα. Είναι η διαρκής επιστράτευση της δυνατότητας να πάμε προς το αληθινό, προς το όνειρο. Κι αν με τη λέξη όνειρο δίνουμε ρομαντικές διαστάσεις, η σύγχρονη ποίηση αποδεικνύει πως το όνειρο είναι κάτι απτό, γήινο, σάρκινο και πνευματώδες μαζί.

Η Εισαγωγή στη μέρα είναι ένα βιβλίο μοναξιάς, που δεν είναι καθόλου μοιρολατρική. Είναι αντίθετα μια ζύμωση, μια διεκδίκηση. Επομένως οι λέξεις όπως καρφώνονται στο χαρτί, ζυγισμένες, με μια βαθιά χροιά φωνής, είναι πιο πολύ διαμεσολαβητικές για την κατάκτηση μιας εμπειρίας. Οι τοίχοι είναι πράγματι άδειοι, το δωμάτιο άδειο, τα έπιπλα λείπουν, η βαλίτσα σταθερά εκεί. Ένα είδος διαφορετικής προσευχής κι επίκλησης. Οι υποδείξεις των συγγραφέων που σε συντροφεύουν έρχονται να σε δυναμώσουν. Κι η γυναίκα που θα έρθει κοντά σου, που θα σε παρασύρει, θα έρθει γιατί έχεις υπερβεί τον φόβο.

Ένας λιτός χώρος, όπως για παράδειγμα τα σπίτια που οραματίστηκε και σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης, είναι ο κατάλληλος για να φτιάξεις το σχέδιο του ονείρου, αποδιώχνοντας την οποιαδήποτε θλίψη. Την προσπερνάς με τη δύναμη των πνευμάτων που κυκλοφορούν στο σπίτι. Στα βιβλία του Σταθόπουλου υπάρχει μια εσωτερική υπόκωφη μουσική, που είναι παράλληλα μια κίνηση. Θα μπορούσαν να είναι χέρια αυτά που κινούνται, σώματα που χορεύουν, πόδια που βαδίζουν. Η χορογραφία διέπεται από μια επανάληψη, μια σπουδή στην ίδια κίνηση, που κάθε φορά παράγει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μια κίνηση που λυγίζει προς μια αόρατη επιφάνεια, κι επιχειρεί να την αγκαλιάσει. Σε αυτό το αόρατο φάσμα κρύβεται ο έρωτας, η έλξη, η παραφορά, η υποψία ενός εκστατικού θανάτου. Ίσως γι’ αυτό υπάρχει ένας μαγνητισμός στις φράσεις του Σταθόπουλου. Η κίνηση παράγει σχήματα. Νοητικά σχήματα, πνευματικά – αλλά και σχήματα ηδονικά. Η διαλεύκανση λοιπόν ενός χώρου, κατάλληλου για να σε δεχθεί και να σε βοηθήσει σε μια ποιητική μέθεξη, κάθε άλλο παρά θεωρητική. Μια γεωμετρία της ομορφιάς και της έλξης. 


* Ο ΙΓΝΑΤΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, ο τόμος «Στο ημίφως – Κείμενα αισθητικής, κριτικής, εξομολόγησης» (εκδ. Μπιλιέτο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σκοτεινός καθρέφτης» του Νίκου Λάζαρη (κριτική) – Μια ευσύνοπτη ελεγεία αδελφικής αγάπης

«Σκοτεινός καθρέφτης» του Νίκου Λάζαρη (κριτική) – Μια ευσύνοπτη ελεγεία αδελφικής αγάπης

Για την ποιητική συλλογή του Νίκου Λάζαρη «Σκοτεινός καθρέφτης» (εκδ. Κουκκίδα). Κεντρική εικόνα: © Peter H (Pixabay).

Γράφει ο Αντώνης Μακρυδημήτρης

Ι

Εισα...

«Αποδείξεις και Θεωρίες: Δοκίμια για την ποίηση» της Λουίζ Γκλικ (κριτική)

«Αποδείξεις και Θεωρίες: Δοκίμια για την ποίηση» της Λουίζ Γκλικ (κριτική)

Για τη συλλογή δοκιμίων της Λουίζ Γκλικ [Louise Glück] «Αποδείξεις και Θεωρίες: Δοκίμια για την ποίηση» (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος, εκδ. Στερέωμα). Στην κεντρική εικόνα, η Λουίζ Γκλικ.

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

Τη Λουίζ Γ...

«Τα συντρίμμια και η αναστήλωσή τους – Η αλληλέγγυα ποιητική της Λύντιας Στεφάνου» του Αλέξη Ζήρα (κριτική)

«Τα συντρίμμια και η αναστήλωσή τους – Η αλληλέγγυα ποιητική της Λύντιας Στεφάνου» του Αλέξη Ζήρα (κριτική)

Για το δοκίμιο του Αλέξη Ζήρα «Τα συντρίμμια και η αναστήλωσή τους – Η αλληλέγγυα ποιητική της Λύντιας Στεφάνου» (εκδ. Θράκα). Στην κεντρική εικόνα, η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου στο σπίτι της ζωγράφου Νέλλης Ανδρικοπούλου (1948).

Γράφει η Χλόη Κουτσουμπέλη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Ν. Μπασκόζου «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι νεραντζιές τρελαίνονται την άνοιξη στο Παγκράτι. Οι μυρωδιές τους α...

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2022: Στη Μαρία Λαϊνά το Μεγάλο Βραβείο

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2022: Στη Μαρία Λαϊνά το Μεγάλο Βραβείο

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου καθώς και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το οποίο απονέμεται στη Μαρία Λαϊνά για τη συνολική προσφορά της στα Γράμματα. Τα βραβεία αφορούν βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2021. Φωτογραφία © Αργυρώ Μπο...

Οι εκδότες χαιρετίζουν την εισαγωγή του «πολλαπλού σχολικού βιβλίου» μα ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣΤΕ «για την άκρως προβληματική διαδικασία»

Οι εκδότες χαιρετίζουν την εισαγωγή του «πολλαπλού σχολικού βιβλίου» μα ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣΤΕ «για την άκρως προβληματική διαδικασία»

H Σύμπραξη Εκδοτών προσφεύγει στο ΣτΕ με στόχο την επανεξέταση των όρων της Πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το πολλαπλό σχολικό εγχειρίδιο ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Ν. Μπασκόζου «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι νεραντζιές τρελαίνονται την άνοιξη στο Παγκράτι. Οι μυρωδιές τους α...

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν: «Το τελευταίο κορίτσι» (εκδ. Τόπος), του Γιάννη Ξανθόπουλου και «Το σπάσιμο» (εκδ. Μεταίχμιο), του Τάσου Παπαναστασίου.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ