alt

Τα κόμικς Σλαπ και Dracula M.G.D. έκαναν πρώτα το πέρασμά τους από τα πίξελς της οθόνης, πριν πάρουν την έντυπη μορφή τους.

Του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Λουδίτες, φετιχιστές του εντύπου, ή απλώς αναγνώστες που υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της ανάγνωσης ενός τυπωμένου κόμικ είναι μακράν ασύγκριτη με εκείνη της ανάγνωσής του στην οθόνη. Όπως και στο χώρο του βιβλίου, έτσι και σε εκείνον των κόμικς, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν πολλές γενιές ακόμη, πριν τα ebooks και τα ψηφιακά κόμικς αντικαταστήσουν οριστικά την παραδοσιακή μορφή εντύπου. Κι αυτό, παρά την καταγεγραμμένη αυξητική επιρροή τους.

Υπάρχουν εκατοντάδες ψηφιακά comic strips ανά τον κόσμο, διαφόρων θεματικών και προσεγγίσεων, με έναν κοινό παρονομαστή: κάθε δημιουργός θέλει να δει τη δουλειά του τυπωμένη

Τα ψηφιακά comic strips, όμως, αποτελούν μια κατηγορία με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς τα οφέλη για τον δημιουργό είναι πολλά και αυταπόδεικτα: Από το χαμηλό, σχεδόν ανύπαρκτο κόστος φιλοξενίας σε έναν ιστότοπο (στον αντίποδα των κοστοβόρων εκδόσεων), και τη δυνατότητα που προσφέρει το διαδίκτυο να βρει μαζικά ένα έργο το κοινό του –και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί κάποιος να επενδύσει χρήμα σε μία έκδοση που μπορεί να φαίνεται ελκυστική (αλλά ίσως και να είναι τελικά μόνο αυτό), μέχρι τον κυρίαρχα αυτοτελή χαρακτήρα ιστοριών. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– ψηφιακά comic strips ανά τον κόσμο, διαφόρων θεματικών και προσεγγίσεων, με έναν κοινό παρονομαστή: (Σχεδόν) κάθε δημιουργός θέλει –εν τέλει– να δει τη δουλειά του τυπωμένη. Θα ήταν μάλλον μονόπλευρος ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για καλλιτεχνική ματαιοδοξία, και μάλλον πιο ρεαλιστικό να θεωρήσουμε ότι αυτοί, οι ίδιοι οι δημιουργοί που επέλεξαν συνειδητά το διαδίκτυο για να προωθήσουν αρχικά το έργο τους, θέλουν να το δουν τυπωμένο, για λόγους επαγγελματικής και καλλιτεχνικής «δικαίωσης», παρότι το υλικό συνήθως είναι σε μεγάλο ποσοστό ίδιο με εκείνο που έχει αναρτηθεί. Αναμφίβολα οι λόγοι είναι και οικονομικοί, με δεδομένο όμως ότι αν μια online δουλειά χαίρει μεγάλης ανταπόκρισης, τα έσοδα έρχονται συνήθως όχι τόσο από μια πιθανή έκδοση, αλλά κυρίως από το λεγόμενο merchandise (t-shirts, κούπες, κονκάρδες) η προαναφερθείσα δικαίωση μάλλον αναδεικνύεται σε κυρίαρχο κίνητρο. Πόσο μάλλον, όταν η αγορά των ελληνόφωνων κόμικς και comic strips είναι εξαιρετικά μικρή για να υποστηρίξει οικονομικά ένα έργο μέσω του merchandise.

Θεώρησα απαραίτητη αυτή τη μακροσκελή εισαγωγή, πριν αναφερθώ ειδικότερα σε δύο νέες εγχώριες κυκλοφορίες, οι οποίες εκτός της κοινής εκδοτικής τους, εμπίπτουν αμφότερες στον κανόνα που θέλει πλέον τα comic strips να κάνουν πρώτα το πέρασμά τους από τα πίξελς της οθόνης, πριν καταλήξουν στην έντυπη μορφή τους.

altΒία με αιτία (;)

Το ΣΛΑΠ σε κείμενα Λουκά Τσουκνίδα και Τάσου Ζαφειριάδη, και σχέδιο Πέτρου Χριστούλια, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, στην ιστοσελίδα του project, ashutupcomedy.gr, και σύμφωνα με τον συν-σεναριογράφο του Λουκά Τσκουκνίδα, «είναι μια παρώδηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε το διάλογο, που εκφέρουμε τις απόψεις μας και που εκφράζουμε τις διαφωνίες μας. Ο ένας χαρακτήρας ξεστομίζει μια κοινοτοπία κι άλλος τον “επιβραβεύει” με μια ηχηρή σφαλιάρα, άλλοτε απλή κι άλλοτε “θεματική” - χάριν ποικιλίας. Ο διάλογος πεθαίνει τη στιγμή ακριβώς που πάει να γεννηθεί, επειδή κανείς δεν είναι έτοιμος να διαλεχθεί πραγματικά.»

Η ιδέα πίσω από το ΣΛΑΠ είναι ευφυής, η εκτέλεσή του δε, ακόμη περισσότερο: Αν όλοι ενοχλούμαστε από την κοινοτοπία, τότε ποιοι την αναπαράγουν; Από τη στιγμή που διάβασα το πρώτο strip διαδικτυακά, αναγνώρισα ότι το ΣΛΑΠ είχε τη δυναμική να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και αιχμηρά εγχώρια πονήματα του είδους, και δεν διαψεύστηκα. Όχι μόνο γιατί μοιάζει να εμπνέεται από ένα περιστατικό βίας της δημόσιας ζωής και το μετασχηματίζει σε ένα ξεκαρδιστικό φεστιβάλ κοινοτοπίας, αλλά και γιατί κλείνει το μάτι στον αναγνώστη σε σχέση με το ρόλο που θέλει ο καθένας από εμάς να πιστέψει ότι πρεσβεύει, και την πραγματικότητα που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι οι ρόλοι εναλλάσσονται. Θέμα στιγμής ή συγκυριακής στάσης, ο καθένας από εμάς μπορεί να υπάρξει από φορέας της κοινοτοπίας, μέχρι επικριτής της.

Οι αριστοτεχνικά «κεντημένες» ατάκες του Λουκά Τσουκνίδα και του Τάσου Ζαφειριάδη, όπου κάθε λέξη και κάθε σημείο στίξης έχουν λόγο που βρίσκονται εκεί, καθώς και το παραστατικό και –γεμάτο σημαντικές– λεπτομέρειες σχέδιο του Πέτρου Χριστούλια, συνθέτουν ένα εξαιρετικό strip, που αποτυπώνει την πραγματικότητα που ζούμε πολύ πιο εύστοχα από το μέσο, «στρατευμένο» strip κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου.

alt

Τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις

Δύο από τις πλέον ταλαντούχες ελληνίδες δημιουργούς comics, η Δήμητρα Αδαμοπούλου και η Αλέξια Οθωναίου, επέλεξαν έναν από τους πιο ευφάνταστους και δημιουργικά απαιτητικούς τρόπους για να καυτηριάσουν και αυτές το εδώ και το τώρα, μοιράζοντας εξ ημισίας τις σεναριακές και εικονογραφικές ανάγκες του. Ο γνωστός σε όλους μας Δράκουλας, ο αθάνατος άρχοντας των απέθαντων έρχεται να ζήσει στη χώρα μας, και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πιο θανάσιμο εχθρό που συνάντησε ποτέ: την –επίσης αθάνατη– ελληνική πραγματικότητα.

Το δίδυμο Οθωναίου-Αδαμοπούλου, εντάσσει την καρικατούρα του χαρακτήρα σε ένα κόσμο που ελάχιστα θυμίζει την ηλιόλουστη Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μια παλέτα γήινων, σάπιων χρωμάτων που υποστηρίζουν άψογα την ατμόσφαιρα του strip

Από το DRACULA M.G.D. (My Greek Drama), παρελαύνουν όλοι οι στερεοτυπικοί πρωταγωνιστές αυτής της καθημερινότητας: Αστυνομικοί παραδομένοι στον παραλογισμό της τυπολατρείας, ταξιτζήδες στο δικό τους αγενές μικρόκοσμο, δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς συνείδηση του ρόλου τους, ψυχαναλυτές που οι ίδιοι αποδομούν ανενδοίαστα το κύρος τους, ματατζήδες με άλυτα υπαρξιακά. 

Βασισμένες στην εικόνα του Δράκουλα όπως αυτή παρουσιάστηκε στην πλέον κλασική ταινία του Francis Ford Coppola, το δίδυμο Οθωναίου-Αδαμοπούλου, εντάσσει την καρικατούρα του χαρακτήρα σε ένα κόσμο που ελάχιστα θυμίζει την ηλιόλουστη Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μια παλέτα γήινων, σάπιων χρωμάτων που υποστηρίζουν άψογα την ατμόσφαιρα του strip.

Ίσως όμως η μεγαλύτερη επιτυχία των δημιουργών του DRACULA M.G.D. είναι ότι το χιούμορ του δεν εξαντλείται στην πρώτη «ανάγνωση» (παντρέψτε το και με τα quotes μεγάλων ανδρών στην αρχή κάθε strip και θα έρθουν και οι δεύτερες και οι τρίτες), ενώ τα διάσπαρτα, ευφυή σεναριακά και εικονογραφικά ευρήματα, το καθιστούν απολαυστικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του.

Το DRACULA M.G.D. ξεκίνησε να αναρτάται καθημερινά στην ιστοσελίδα του socomic.gr, από όπου και προήλθε ένα μεγάλος μέρος του έντυπου περιεχομένου του. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης καινούργιο αδημοσίευτο υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτή.

 ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΙΡΤΖΙΓΙΑΝΟΓΛΟΥ

altΣλαπ
Λουκάς Τσουκνίδας, Τάσος Ζαφειριάδης
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Jemma Press, 2014
Σελ. 48, τιμή € 5,50

alt

 

 

 

altDracula M.G. D. (My Greek Drama)
Αλεξία Οθωναίου, Δήμητρα Αδαμοπούλου
Εικονογράφηση: Αλεξία Οθωναίου, Δήμητρα Αδαμοπούλου
Jemma Press, 2014
Σελ. 64, τιμή € 4,50

alt

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Soloúp: «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» – graphic novel βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Soloúp: «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» – graphic novel βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Για το graphic novel του Soloúp «Ζοrμπάς - Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» (εκδ. Διόπτρα), «ένα πληρέστατο έργο αφηγηματικής και εικαστικής τέχνης».

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Όπως και να ορίσει κανείς τα Γκράφικ Νόβελ, είτε ω...

«Sex Story» των Φιλίπ Μπρενό και Λετισιά Κορίν (κριτική) – Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το σεξ και την ιστορία του (σε κόμικ)

«Sex Story» των Φιλίπ Μπρενό και Λετισιά Κορίν (κριτική) – Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το σεξ και την ιστορία του (σε κόμικ)

Για το βιβλίο κόμικ των Φιλίπ Μπρενό [Philippe Brenot] και Λετισιά Κορίν [Leaticia Coryn] «Sex Story» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Παπαζήση), μια πλούσια και καυστική ιστορία της σεξουαλικότητας, από τους προγόνους μας τους πιθήκους μέχρι τις μέρες μας. 

Γράφει ο ...

«1922: Το τέλος ενός ονείρου» & «1923: Εχθρική πατρίδα» του Θανάση Πέτρου (κριτική) – Το μεγάλο επίτευγμα ενός κομίστα

«1922: Το τέλος ενός ονείρου» & «1923: Εχθρική πατρίδα» του Θανάση Πέτρου (κριτική) – Το μεγάλο επίτευγμα ενός κομίστα

Κείμενο με αφορμή την ανάγνωση των δύο graphic novel του Θανάση Πέτρου «1922: Το τέλος ενός ονείρου» & «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδ. Ίκαρος).

Του Ηλία Καφάογλου

Το πενάκι του Θανάση Πέτρου, στο 1922, εξεικονίζει την καθημερινή επίπονη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-έρευνα-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...
«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ