alt

Τα κόμικς Σλαπ και Dracula M.G.D. έκαναν πρώτα το πέρασμά τους από τα πίξελς της οθόνης, πριν πάρουν την έντυπη μορφή τους.

Του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Λουδίτες, φετιχιστές του εντύπου, ή απλώς αναγνώστες που υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της ανάγνωσης ενός τυπωμένου κόμικ είναι μακράν ασύγκριτη με εκείνη της ανάγνωσής του στην οθόνη. Όπως και στο χώρο του βιβλίου, έτσι και σε εκείνον των κόμικς, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν πολλές γενιές ακόμη, πριν τα ebooks και τα ψηφιακά κόμικς αντικαταστήσουν οριστικά την παραδοσιακή μορφή εντύπου. Κι αυτό, παρά την καταγεγραμμένη αυξητική επιρροή τους.

Υπάρχουν εκατοντάδες ψηφιακά comic strips ανά τον κόσμο, διαφόρων θεματικών και προσεγγίσεων, με έναν κοινό παρονομαστή: κάθε δημιουργός θέλει να δει τη δουλειά του τυπωμένη

Τα ψηφιακά comic strips, όμως, αποτελούν μια κατηγορία με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς τα οφέλη για τον δημιουργό είναι πολλά και αυταπόδεικτα: Από το χαμηλό, σχεδόν ανύπαρκτο κόστος φιλοξενίας σε έναν ιστότοπο (στον αντίποδα των κοστοβόρων εκδόσεων), και τη δυνατότητα που προσφέρει το διαδίκτυο να βρει μαζικά ένα έργο το κοινό του –και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί κάποιος να επενδύσει χρήμα σε μία έκδοση που μπορεί να φαίνεται ελκυστική (αλλά ίσως και να είναι τελικά μόνο αυτό), μέχρι τον κυρίαρχα αυτοτελή χαρακτήρα ιστοριών. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– ψηφιακά comic strips ανά τον κόσμο, διαφόρων θεματικών και προσεγγίσεων, με έναν κοινό παρονομαστή: (Σχεδόν) κάθε δημιουργός θέλει –εν τέλει– να δει τη δουλειά του τυπωμένη. Θα ήταν μάλλον μονόπλευρος ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για καλλιτεχνική ματαιοδοξία, και μάλλον πιο ρεαλιστικό να θεωρήσουμε ότι αυτοί, οι ίδιοι οι δημιουργοί που επέλεξαν συνειδητά το διαδίκτυο για να προωθήσουν αρχικά το έργο τους, θέλουν να το δουν τυπωμένο, για λόγους επαγγελματικής και καλλιτεχνικής «δικαίωσης», παρότι το υλικό συνήθως είναι σε μεγάλο ποσοστό ίδιο με εκείνο που έχει αναρτηθεί. Αναμφίβολα οι λόγοι είναι και οικονομικοί, με δεδομένο όμως ότι αν μια online δουλειά χαίρει μεγάλης ανταπόκρισης, τα έσοδα έρχονται συνήθως όχι τόσο από μια πιθανή έκδοση, αλλά κυρίως από το λεγόμενο merchandise (t-shirts, κούπες, κονκάρδες) η προαναφερθείσα δικαίωση μάλλον αναδεικνύεται σε κυρίαρχο κίνητρο. Πόσο μάλλον, όταν η αγορά των ελληνόφωνων κόμικς και comic strips είναι εξαιρετικά μικρή για να υποστηρίξει οικονομικά ένα έργο μέσω του merchandise.

Θεώρησα απαραίτητη αυτή τη μακροσκελή εισαγωγή, πριν αναφερθώ ειδικότερα σε δύο νέες εγχώριες κυκλοφορίες, οι οποίες εκτός της κοινής εκδοτικής τους, εμπίπτουν αμφότερες στον κανόνα που θέλει πλέον τα comic strips να κάνουν πρώτα το πέρασμά τους από τα πίξελς της οθόνης, πριν καταλήξουν στην έντυπη μορφή τους.

altΒία με αιτία (;)

Το ΣΛΑΠ σε κείμενα Λουκά Τσουκνίδα και Τάσου Ζαφειριάδη, και σχέδιο Πέτρου Χριστούλια, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, στην ιστοσελίδα του project, ashutupcomedy.gr, και σύμφωνα με τον συν-σεναριογράφο του Λουκά Τσκουκνίδα, «είναι μια παρώδηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε το διάλογο, που εκφέρουμε τις απόψεις μας και που εκφράζουμε τις διαφωνίες μας. Ο ένας χαρακτήρας ξεστομίζει μια κοινοτοπία κι άλλος τον “επιβραβεύει” με μια ηχηρή σφαλιάρα, άλλοτε απλή κι άλλοτε “θεματική” - χάριν ποικιλίας. Ο διάλογος πεθαίνει τη στιγμή ακριβώς που πάει να γεννηθεί, επειδή κανείς δεν είναι έτοιμος να διαλεχθεί πραγματικά.»

Η ιδέα πίσω από το ΣΛΑΠ είναι ευφυής, η εκτέλεσή του δε, ακόμη περισσότερο: Αν όλοι ενοχλούμαστε από την κοινοτοπία, τότε ποιοι την αναπαράγουν; Από τη στιγμή που διάβασα το πρώτο strip διαδικτυακά, αναγνώρισα ότι το ΣΛΑΠ είχε τη δυναμική να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και αιχμηρά εγχώρια πονήματα του είδους, και δεν διαψεύστηκα. Όχι μόνο γιατί μοιάζει να εμπνέεται από ένα περιστατικό βίας της δημόσιας ζωής και το μετασχηματίζει σε ένα ξεκαρδιστικό φεστιβάλ κοινοτοπίας, αλλά και γιατί κλείνει το μάτι στον αναγνώστη σε σχέση με το ρόλο που θέλει ο καθένας από εμάς να πιστέψει ότι πρεσβεύει, και την πραγματικότητα που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι οι ρόλοι εναλλάσσονται. Θέμα στιγμής ή συγκυριακής στάσης, ο καθένας από εμάς μπορεί να υπάρξει από φορέας της κοινοτοπίας, μέχρι επικριτής της.

Οι αριστοτεχνικά «κεντημένες» ατάκες του Λουκά Τσουκνίδα και του Τάσου Ζαφειριάδη, όπου κάθε λέξη και κάθε σημείο στίξης έχουν λόγο που βρίσκονται εκεί, καθώς και το παραστατικό και –γεμάτο σημαντικές– λεπτομέρειες σχέδιο του Πέτρου Χριστούλια, συνθέτουν ένα εξαιρετικό strip, που αποτυπώνει την πραγματικότητα που ζούμε πολύ πιο εύστοχα από το μέσο, «στρατευμένο» strip κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου.

alt

Τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις

Δύο από τις πλέον ταλαντούχες ελληνίδες δημιουργούς comics, η Δήμητρα Αδαμοπούλου και η Αλέξια Οθωναίου, επέλεξαν έναν από τους πιο ευφάνταστους και δημιουργικά απαιτητικούς τρόπους για να καυτηριάσουν και αυτές το εδώ και το τώρα, μοιράζοντας εξ ημισίας τις σεναριακές και εικονογραφικές ανάγκες του. Ο γνωστός σε όλους μας Δράκουλας, ο αθάνατος άρχοντας των απέθαντων έρχεται να ζήσει στη χώρα μας, και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πιο θανάσιμο εχθρό που συνάντησε ποτέ: την –επίσης αθάνατη– ελληνική πραγματικότητα.

Το δίδυμο Οθωναίου-Αδαμοπούλου, εντάσσει την καρικατούρα του χαρακτήρα σε ένα κόσμο που ελάχιστα θυμίζει την ηλιόλουστη Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μια παλέτα γήινων, σάπιων χρωμάτων που υποστηρίζουν άψογα την ατμόσφαιρα του strip

Από το DRACULA M.G.D. (My Greek Drama), παρελαύνουν όλοι οι στερεοτυπικοί πρωταγωνιστές αυτής της καθημερινότητας: Αστυνομικοί παραδομένοι στον παραλογισμό της τυπολατρείας, ταξιτζήδες στο δικό τους αγενές μικρόκοσμο, δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς συνείδηση του ρόλου τους, ψυχαναλυτές που οι ίδιοι αποδομούν ανενδοίαστα το κύρος τους, ματατζήδες με άλυτα υπαρξιακά. 

Βασισμένες στην εικόνα του Δράκουλα όπως αυτή παρουσιάστηκε στην πλέον κλασική ταινία του Francis Ford Coppola, το δίδυμο Οθωναίου-Αδαμοπούλου, εντάσσει την καρικατούρα του χαρακτήρα σε ένα κόσμο που ελάχιστα θυμίζει την ηλιόλουστη Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μια παλέτα γήινων, σάπιων χρωμάτων που υποστηρίζουν άψογα την ατμόσφαιρα του strip.

Ίσως όμως η μεγαλύτερη επιτυχία των δημιουργών του DRACULA M.G.D. είναι ότι το χιούμορ του δεν εξαντλείται στην πρώτη «ανάγνωση» (παντρέψτε το και με τα quotes μεγάλων ανδρών στην αρχή κάθε strip και θα έρθουν και οι δεύτερες και οι τρίτες), ενώ τα διάσπαρτα, ευφυή σεναριακά και εικονογραφικά ευρήματα, το καθιστούν απολαυστικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του.

Το DRACULA M.G.D. ξεκίνησε να αναρτάται καθημερινά στην ιστοσελίδα του socomic.gr, από όπου και προήλθε ένα μεγάλος μέρος του έντυπου περιεχομένου του. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης καινούργιο αδημοσίευτο υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτή.

 ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΙΡΤΖΙΓΙΑΝΟΓΛΟΥ

altΣλαπ
Λουκάς Τσουκνίδας, Τάσος Ζαφειριάδης
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Jemma Press, 2014
Σελ. 48, τιμή € 5,50

alt

 

 

 

altDracula M.G. D. (My Greek Drama)
Αλεξία Οθωναίου, Δήμητρα Αδαμοπούλου
Εικονογράφηση: Αλεξία Οθωναίου, Δήμητρα Αδαμοπούλου
Jemma Press, 2014
Σελ. 64, τιμή € 4,50

alt

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Soloúp: «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» – graphic novel βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Soloúp: «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» – graphic novel βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Για το graphic novel του Soloúp «Ζοrμπάς - Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» (εκδ. Διόπτρα), «ένα πληρέστατο έργο αφηγηματικής και εικαστικής τέχνης».

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Όπως και να ορίσει κανείς τα Γκράφικ Νόβελ, είτε ω...

«Sex Story» των Φιλίπ Μπρενό και Λετισιά Κορίν (κριτική) – Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το σεξ και την ιστορία του (σε κόμικ)

«Sex Story» των Φιλίπ Μπρενό και Λετισιά Κορίν (κριτική) – Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το σεξ και την ιστορία του (σε κόμικ)

Για το βιβλίο κόμικ των Φιλίπ Μπρενό [Philippe Brenot] και Λετισιά Κορίν [Leaticia Coryn] «Sex Story» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Παπαζήση), μια πλούσια και καυστική ιστορία της σεξουαλικότητας, από τους προγόνους μας τους πιθήκους μέχρι τις μέρες μας. 

Γράφει ο ...

«1922: Το τέλος ενός ονείρου» & «1923: Εχθρική πατρίδα» του Θανάση Πέτρου (κριτική) – Το μεγάλο επίτευγμα ενός κομίστα

«1922: Το τέλος ενός ονείρου» & «1923: Εχθρική πατρίδα» του Θανάση Πέτρου (κριτική) – Το μεγάλο επίτευγμα ενός κομίστα

Κείμενο με αφορμή την ανάγνωση των δύο graphic novel του Θανάση Πέτρου «1922: Το τέλος ενός ονείρου» & «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδ. Ίκαρος).

Του Ηλία Καφάογλου

Το πενάκι του Θανάση Πέτρου, στο 1922, εξεικονίζει την καθημερινή επίπονη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ