luis schwarcz den exo anasa

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Λουίζ Σβαρτς (Luiz Schwarcz) «Δεν έχω ανάσα» (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Ίκαρος).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο Λουίζ Σβαρτζ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκδότες της Βραζιλίας. Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Companhia das Letras έχει να επιδείξει σημαντικούς τίτλους, αλλά και συγγραφείς που έχουν γίνει γνωστοί πέρα από τα όρια της χώρας. Με εμπορικούς όρους, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ως τέτοιος θα είχε κάθε δικαίωμα να δρέπει τις δάφνες του. Κι όμως, πίσω από τη «χρυσή» επαγγελματική του ταυτότητα κρύβεται ένας ψυχικά τραυματισμένος άνθρωπος.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του (ναι, υπάρχουν εκδότες που ξέρουν και να γράφουν βιβλία) Δεν έχω ανάσα είναι μια πραγματική καταβύθιση στις απαρχές του τραύματός του. Περιγράφει την παιδική του ηλικία και πώς αυτή αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία θρονιάστηκε μέσα του, τα κατοπινά χρόνια, το θεριό της κατάθλιψης.

ikaros schwarcz den exo anasa

Ήδη από τις πρώτες γραμμές της αφήγησης εισέρχεσαι στην ταραγμένη του προσωπικότητα. Περιγράφει μια ειδυλλιακή εκδρομή με την οικογένειά του σε κάποια χιονισμένα βουνά με σκοπό να κάνουν σκι. Κι ενώ το σκηνικό προδιαθέτει για περισσή χαρά, εκείνος αρχίζει να αισθάνεται μια σχεδόν παράλογη αγωνία. Η κατάθλιψη μόλις τον είχε επισκεφθεί ξανά κρούοντας τις θύρες της ψυχής του. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, αυτά τα ψυχικά τραύματα είναι διαγενεακά. Σαν το οικογενειακό δέντρο του να είχε από την αρχή του μαραμένες ρίζες. Οι δύο γονείς του γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο των ναζί, καθώς χρειάστηκε να ξεφύγουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο πατέρας του, δε, είχε επιβιβαστεί σε ένα από τα τρένα του θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλζεν μαζί με τον παππού του Σβαρτς, Λάγιος, και σώθηκε επειδή τον ο παππούς θυσίασε τον εαυτό του σώζοντας τον γιο. Αυτή την ενοχή κουβάλησε με μεγάλη δυσκολία ο πατέρας του Σβαρτζ και, αναπόφευκτα, τη μετέφερε και στον ίδιο. Από μικρό παιδί, ο Λουίζ, ίσως κι επειδή ήταν μοναχοπαίδι, πίστεψε πως είχε μια και μόνη αποστολή: να κάνει τον πατέρα του να αποδιώξει από πάνω του την ενοχή της σωτηρίας του και να μεταφέρει τη χαρά στους γονείς του, την οποία εκείνοι είχαν στερηθεί και, τώρα, ως προβληματικό ζευγάρι, δεν μπορούσαν να βρουν.

Οι γονείς του ποτέ δεν κατάφεραν να τα βρουν μεταξύ τους. Μια ήταν μαζί και μια χώριζαν, κάτι που ο Λουίζ το δεχόταν ως προσωπικό σφάλμα. Προσπαθούσε επί ματαίω να γίνει η συγκολλητική ουσία του ζευγαριού, θεωρώντας πως αυτός είναι ο ρόλος του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από πολύ μικρός να έρθει αντιμέτωπος με τον φόβο και την αγωνία, η οποία όχι μόνο δεν μετριάστηκε, αλλά δημιουργούσε μέσα του το υπόστρωμα της πάθησης που θα τον έβρισκε καθώς θα μεγάλωνε. Οι μόνες στιγμές χαράς που βίωνε μικρός ήταν όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Ως τερματοφύλακας μπορούσε να νιώσει την απελευθερωτική χαρά του παιχνιδιού και να ξεχνάει το χρέος του προς την οικογένεια. Ωστόσο, αποδείχθηκε πρόσκαιρη η χαρά, αφού κάποια στιγμή χρειάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να χωθεί ξανά στη σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του ποτέ δεν κατάφεραν να τα βρουν μεταξύ τους. Μια ήταν μαζί και μια χώριζαν, κάτι που ο Λουίζ το δεχόταν ως προσωπικό σφάλμα. Προσπαθούσε επί ματαίω να γίνει η συγκολλητική ουσία του ζευγαριού, θεωρώντας πως αυτός είναι ο ρόλος του. Επιπροσθέτως, οι σχέσεις του πατέρα του με τον επιτυχημένο πεθερό του ήταν πολύ κακές, κάτι επέτεινε τις οικογενειακές εκρήξεις. Ο Σβαρτζ θυμάται τα σχεδόν δακρυσμένα μάτια του πατέρα του και το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος που δύσκολα μιλούσε για όσα τον βάραιναν.

Ψυχολογικό προφίλ

Αυτό το ψυχολογικό προφίλ υιοθέτησε κι εκείνος, με αποτέλεσμα να ασκηθεί στη σιωπή. Λέει, μάλιστα, πως ακόμη και ο έρωτας της ζωής του, η μετέπειτα γυναίκα του, Λίλι, χρειάστηκε να έχει ιώβεια υπομονή για να αντέξει την ερμητική σιωπή του. Είναι, άραγε, η κατάθλιψη ενός ενήλικα απότοκη της παιδική του ηλικίας; Ο Σβαρτζ, έπειτα από χρόνια ψυχοθεραπεία, κι αφού χρειάστηκε να αλλάξει πολλές φορές θεραπευτική αγωγή, καταλήγει στο συμπέρασμα πως, ναι, αυτά που βίωσε ως παιδί διαμόρφωσαν τον τρομώδη ψυχικό του κόσμο.

Μπορεί να μην ήταν ένα παιδί που βίωσε κακουχίες, σφοδρές στερήσεις ή σκληρές τιμωρίες (δεν κρύβει πως γαλουχήθηκε ως αστός), εντούτοις η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις: χτυπάει τόσο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν υποστηρικτικό από τη μια, αλλά δεσμευτικό από την άλλη. Ο παππούς του τον προόριζε για μελλοντικό ιδιοκτήτη της εταιρείας του, η γιαγιά του τού έδινε αφειδώς χρήματα να αγοράζει όλους τους δίσκους μουσικής που ήθελε, ενώ δεν του έλειψαν τα βιβλία που διαμόρφωσαν το βιβλιοφιλικό του ένστικτο.

Μαζί με την κατάθλιψη, ο Σβαρτζ διαπίστωσε πως πάσχει από μια ήπιας μορφής διπολική διαταραχή. Το «ήπιας», φυσικά, έχει να κάνει κυρίως με το βαθμό επικινδυνότητάς που έφερε στη ζωή του αυτό το ψυχικό μίγμα.

Η ύστερη επιτυχία του στον εκδοτικό χώρο βασίζεται εν πολλοίς και σ’ αυτές τις πρώιμες εικόνες που έλαβε. Από την άλλη, όμως, είχε να διαχειριστεί τη μόνιμη σιωπή του πατέρα του, το σκληρό τέλος του παππού του, την εβραϊκότητα που κουβαλούσε ως υποχρέωση και την ανάγκη της μητέρας του να βρει σ’ αυτόν αποκούμπι όταν χώριζε με τον άντρα της. Μαζί με την κατάθλιψη, ο Σβαρτζ διαπίστωσε πως πάσχει από μια ήπιας μορφής διπολική διαταραχή. Το «ήπιας», φυσικά, έχει να κάνει κυρίως με το βαθμό επικινδυνότητάς που έφερε στη ζωή του αυτό το ψυχικό μίγμα. Μπορεί μια φορά να έκοψε τις φλέβες του, αλλά δεν το έκανε στην πραγματικότητα με σκοπό να αυτοκτονήσει, όσο για να τραβήξει πάνω του το ενδιαφέρον.

Οι εκρήξεις

Μεγαλώνοντας άρχισε να έχει εκρηκτικές φάσεις που οδηγούσαν σε θυμό και σε τσακωμούς. Όταν ήταν στην καλή φάση του «φεγγαριού», γινόταν υπερδραστήριος και μπορούσε να διευθετήσει όλες τις δουλειές με επιδεξιότητα. Όταν, όμως, ερχόταν η σκοτεινή φάση, έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια του, δεν ήθελε να συναντήσει άνθρωπο, γινόταν ένα κλειστό στρείδι και αισθανόταν πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Τούτο το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα αυτοβιογραφικό ημερολόγιο σκοτεινών παιδικών ημερών. Είναι μια γενναία αποδοχή της πάθησης, μια προσπάθεια επούλωσης ή και συμφιλίωσης με όσα βίωσε και, ίσως, μια κατάφαση για τη ζωή που υπάρχει στο μέλλον γι’ αυτόν.

Ακόμη και τώρα, όσο χαίρεται για την επαγγελματική του επιτυχία, τόσο αισθάνεται ακόμη το άχθος της παιδικής ηλικίας και των τραυμάτων που αυτή του κόμισε. Μέσα στα χρόνια προσπάθησε να γράψει αρκετά βιβλία (κάποια επιτυχημένα, άλλα καθόλου) που όλα κινούνταν γύρω από το τραύμα, τις οικογενειακές μνήμες και κυρίως την αναζήτηση του πατέρα. Αυτού του τραυματισμένου ειδώλου που τόσο τον στιγμάτισε. Τούτο το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα αυτοβιογραφικό ημερολόγιο σκοτεινών παιδικών ημερών. Είναι μια γενναία αποδοχή της πάθησης, μια προσπάθεια επούλωσης ή και συμφιλίωσης με όσα βίωσε και, ίσως, μια κατάφαση για τη ζωή που υπάρχει στο μέλλον γι’ αυτόν.

Όπως ορθώς σημειώνει ο ίδιος, η κατάθλιψη σε κρατάει σε ένα διαρκές παρόν. Δεν σου επιτρέπει να κάνεις προβολές στο μέλλον, αλλά ούτε και στο παρελθόν. Τώρα, ο Σβαρτζ έχει τη δική του οικογένεια, έχει εγγόνια που τα χαίρεται, έναν εκδοτικό οίκο που έχει καταγράψει πάμπολλες επιτυχίες, αλλά και μια σωστή θεραπευτική αγωγή που τον έχει βοηθήσει να κατευνάσει στο μέτρο του δυνατού τις εκρήξεις του. Άραγε, σώθηκε; Πέρασε στην απέναντι όχθη των «υγιών»; Εκείνος προτιμάει να ολοκληρώσει το βιβλίο δηλώνοντας πως η πρόθεσή του ήταν να μοιραστεί τη σιωπή του, να γίνει γνωστή η ιστορία του παππού του και του πατέρα του κι ύστερα να επιστρέψει στην ανάγνωση.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

politeia deite to vivlio 250X102


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Luiz Schwarcz (Λουίζ Σβαρτς) γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας το 1956. Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιμελητής στον εκδοτικό οίκο Brasiliense και αργότερα ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Companhia das Letras, το 1986. Το 2017, έλαβε για τη συνολική συνεισφορά του στον εκδοτικό χώρο το London Book Fair Lifetime Achievement Award.

schwarcz luis photo

Είναι συγγραφέας των παιδικών βιβλίων Minha vida de goleiro (1999) και Em busca do Thesouro da Juventude (2003) και των συλλογών διηγημάτων Discurso sobre o capim (2005) και Linguagem de sinais (2010).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ευρώπη restart» του Βασίλη Ν. Μίχου (κριτική) – Ανατροπή μιας ζοφερής κατάστασης

«Ευρώπη restart» του Βασίλη Ν. Μίχου (κριτική) – Ανατροπή μιας ζοφερής κατάστασης

Για το δοκίμιο του Βασίλη Ν. Μίχου «Ευρώπη restart» (εκδ. Αρμός). 

Γράφει ο Ιωάννης Αγραφιώτης

Ανέκαθεν η Ευρώπη είχε το διπλό ρόλο τόσο του ταγού όσο και του ισορροπιστή της υφηλίου. Πάντα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνολογίας, στη γέννηση ιδ...

«Η φυλακή» του Τάσου Θεοφίλου (κριτική) – Γροθιά στο στομάχι και καμπανάκι εγρήγορσης

«Η φυλακή» του Τάσου Θεοφίλου (κριτική) – Γροθιά στο στομάχι και καμπανάκι εγρήγορσης

Για το αυτιοβιογραφικό βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου «Η φυλακή» (εκδ. Αντίποδες), μια «μαρτυρία που είναι γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη ενώ παράλληλα θα έπρεπε να λειτουργεί και ως καμπανάκι εγρήγορσης της οργανωμένης πολιτείας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Η δύναμη της Τέχνης στη μάθηση» του Αλέξη Κόκκου (κριτική) – Παιδεία και αισθητική εμπειρία

«Η δύναμη της Τέχνης στη μάθηση» του Αλέξη Κόκκου (κριτική) – Παιδεία και αισθητική εμπειρία

Για τη μελέτη του Αλέξη Κόκκου «Η δύναμη της τέχνης στη μάθηση – Διδακτική μεθοδολογία για την εκπαίδευση ενηλίκων και το σχολείο» (εκδ. Επιστημονική ένωση εκπαίδευσης ενηλίκων). 

Γράφει η Αντιγόνη Βλαβιανού 

Επιλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αυτοί που επέζησαν» και ««Πανέξυπνα πλάσματα»: Δύο μυθιστορήματα των εκδόσεων Μεταίχμιο μεταφέρονται στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

«Αυτοί που επέζησαν» και ««Πανέξυπνα πλάσματα»: Δύο μυθιστορήματα των εκδόσεων Μεταίχμιο μεταφέρονται στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

«Αυτοί που επέζησαν» της Τζέιν Χάρπερ (Jane Harper) και  «Πανέξυπνα πλάσματα» της Σέλμπι Βαν Πελτ (Shelby Van Pelt): Δυο κορυφαία μπεστ σέλερ των New York Times, που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, διασκευάζονται για τη μικρή οθόνη. Κεντρική εικόνα: Από τη δι...

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου

Ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου (1952-2025), υποψήφιος για Κρατικό Βραβείο Ποίησης,  ...

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ