baladeur

Για το βιβλίο του Ντιντιέ Φασέν «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» (μτφρ. Μανώλης Πιμπλής, εκδ. Πόλις), που αφορά τον θάνατο από πυροβολισμούς αστυνομικών στη Γαλλία, ενός τσιγγάνου, ενός «ταξιδιώτη», του Angelo Garand. Στην κεντρική εικόνα, εικόνα από διαμαρτυρία για τον θάνατό του, στις 4 Ιουνίου του 2020.

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ο Ντιντιέ Φάσεν, καθηγητής κοινωνικών επιστημών, γιατρός και ανθρωπολόγος, καλείται από την αδελφή του Άντζελο να επανεξετάσει τις συνθήκες θανάτου του αδελφού της. Διεκδικεί το δικαίωμα στον σεβασμό και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας της οικογένειάς της.

Ο Άντζελο ανήκει στην κοινότητα των ταξιδευτών, όπως οι ίδιοι ορίζουν τον εαυτό τους. Οι επονομασίες Τσιγγάνοι, Ρομά και Σίντι Μανούς στη Γαλλία -αλλά και αλλού- φέρουν το στίγμα της καταγωγής τους και οι ταξιδιώτες τις αποφεύγουν. Παρά το γεγονός ότι, όπως και στην Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι πια μόνιμα εγκατεστημένοι, πολλοί από αυτούς διατηρούν το τροχόσπιτό τους δίπλα στην κατοικία τους, και το στερεότυπο του Τσιγγάνου που ταξιδεύει συνεχώς εξακολουθεί να υφίσταται μαζί με όλες τις προκαταλήψεις και την καχυποψία να το συνοδεύει.

Η εκδοχή των χωροφυλάκων και η εκδοχή των μελών της οικογένειάς του δεν συμφωνούν

Ο Άντζελο σκοτώνεται από αστυνομικές δυνάμεις στην αποθήκη του οικογενειακού σπιτιού. Δεν είχε επιστρέψει από την άδεια εξόδου από τη φυλακή. Η εκδοχή των χωροφυλάκων και η εκδοχή των μελών της οικογένειάς του για τον θάνατό του δεν συμφωνούν και η αδελφή του, που θεωρεί τον θάνατό του εκτέλεση, κυκλοφόρησε ένα σχετικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε μια επιτροπή στήριξης και αλληλεγγύης στο οποίο συμμετείχαν ακτιβιστές που μάχονται κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, για την «αναγνώριση και την αποκατάσταση κλεμμένων ζωών».

Η ίδια πλησίασε τον Didier Fassin ζητώντας του να βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι συνθήκες θανάτου του αδελφού της και να φανεί ότι η ζωή του ταξιδιώτη είναι διαφορετική από την ατιμωτική εικόνα που παρουσιάζουν ο δικαστικός φάκελος και οι δημοσιογραφικές αναπαραστάσεις. Ο Fassin αποφασίζει να επανεξετάσει την υπόθεση με συνεντεύξεις με τα μέλη της οικογένειας, τους δικαστές και τους δικηγόρους, ενώ οι χωροφύλακες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, αρνήθηκαν. Επίσης, μελέτησε τα έγγραφα και τα αρχεία, τα υπομνήματα των συγγενών, τα πρακτικά των καταθέσεων, την έκθεση νεκροψίας, τη βαλλιστική και την τοξικολογική εξέταση, την έκθεση της Σήμανσης, την εξέταση των όπλων, την εισαγγελική πρόταση, τις προτάσεις των διαδίκων, το απαλλακτικό βούλευμα και τα άρθρα των τοπικών εφημερίδων.

Στόχος του Fassin είναι να ακουστούν όλες οι εκδοχές των γεγονότων και να διαμορφωθεί με βάση όλα τα στοιχεία μια αποδεκτή ερμηνεία που να είναι ανεξάρτητη από το βούλευμα της ανακριτικής έρευνας.

Στόχος του Fassin είναι να ακουστούν όλες οι εκδοχές των γεγονότων και να διαμορφωθεί με βάση όλα τα στοιχεία μια αποδεκτή ερμηνεία που να είναι ανεξάρτητη από το βούλευμα της ανακριτικής έρευνας.

Χωρίς πόρους, χωρίς δουλειά, χωρίς μεταφορικό μέσο

Η εγκληματική δράση του Άντζελο συνοψίζεται στην οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς έγκυρο δίπλωμα οδήγησης, καθώς δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να το ανανεώσει, και σε μικροκλοπές. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε όπλο, ούτε καν τον σουγιά που είχε πάντα στην τσέπη του, και όλοι όσοι τον γνώριζαν συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν ήταν επικίνδυνος.

Κάθε φορά που έβγαινε από τη φυλακή, ένιωθε να τον παραλύει μια όλο και πιο ζοφερή πραγματικότητα, καθώς βρισκόταν χωρίς πόρους, χωρίς δουλειά, χωρίς μεταφορικό μέσο, χωρίς προοπτικές για μια φυσιολογική ζωή, έχοντας ως μόνη αποσκευή του το ποινικό του μητρώο, που γινόταν ολοένα και πιο βαρύ. Η υποτροπή σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι σχεδόν αναπόφευκτη και ο ταξιδιώτης μπήκε σε ένα ολέθριο φαύλο κύκλο.

Όταν πήρε άδεια εξόδου από τη φυλακή, αποφάσισε να μην γυρίσει πίσω. Επισκέφθηκε το σπίτι των γονιών του και εκεί έστειλαν ένα επίλεκτο σώμα, την Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής, που ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και σε επικίνδυνες αποστολές και όχι απλώς τους χωροφύλακες της περιοχής, για να του ζητήσουν να παραδοθεί.

Ο πατέρας ξεσπά: Σκότωσαν το παιδί μου! Τον φάγανε σαν σκυλί! Όπως θα πει αργότερα στον εισαγγελέα: τον δολοφόνησαν.

Ο πατέρας βλέπει πάνοπλους χωροφύλακες με κουκούλες να εισβάλλουν στην αυλή. Ίσα που προλαβαίνει να πει στον Άντζελο «κρύψου». Τον ρίχνουν κάτω ενώ βλέπουν ότι έχει σωληνάκια για οξυγόνο στη μύτη του. Το ίδιο κάνουν στον μικρότερο γιο και στον κουνιάδο πιέζοντάς τους με τη μπότα το κεφάλι. Τη γυναίκα του και τη νύφη του τις αφήνουν να καθίσουν στα σκαλιά. Οι χωροφύλακες μπαίνουν στην αποθήκη που κρύβεται ο Άντζελο και σχεδόν αμέσως ακούγεται μια ριπή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά προειδοποίηση. Ύστερα ένας ρόγχος και τίποτα πια. Ο γιος του δεν είχε όπλο, σκέφτεται ο πατέρας. Δεν μπορεί να είναι αυτός που πυροβόλησε. Είναι οι χωροφύλακες. Χωρίς καμιά προειδοποίηση. Ένας βγαίνει κρατώντας το ματωμένο μπλουζάκι του Άντζελο. Ο πατέρας ξεσπά: Σκότωσαν το παιδί μου! Τον φάγανε σαν σκυλί! Όπως θα πει αργότερα στον εισαγγελέα: τον δολοφόνησαν.

Angelo 2

«Απαιτείται απόλυτη διακριτικότητα»

Από τη μεριά της χωροφυλακής είπαν ότι ο Άντζελο ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και του έριξαν με τέιζερ. Η ηλεκτρική εκκένωση τον παρέλυσε προσωρινά αλλά αμέσως μετά ανασηκώθηκε, τράβηξε τα καλώδια με το αριστερό του χέρι και χίμηξε καταπάνω στους δύο χωροφύλακες, οι οποίοι τον πυροβόλησαν. Ο γιατρός που κλήθηκε πληροφορείται ότι το άτομο για το οποίο έγινε η κλήση είχε ήδη πεθάνει. Επιστρέφοντας δεν έχει πολλές λεπτομέρειες να διαβιβάσει, λέει όμως ότι ο τύπος ήταν άοπλος και ότι του είπαν ότι απαιτείται απόλυτη διακριτικότητα. Η συνομιλία ηχογραφείται και γίνεται στοιχείο για την έρευνα της υπόθεσης.

Αφού δεν υπήρχαν κάμερες κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. Όμως την επαύριο του τραγικού γεγονότος, ο εισαγγελέας δίνει συνέντευξη Τύπου στην οποία υιοθετεί την εκδοχή των χωροφυλάκων, χωρίς καν να αναφέρει την εκδοχή της οικογένειας. Το γεγονός ότι ερρίφθησαν οχτώ βολές που η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι είχαν φορά από πάνω προς τα κάτω δεν εμποδίζει τον εισαγγελέα να αποφανθεί ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση. Εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα το οποίο αθώωσε εκείνους που έριξαν τις θανάσιμες βολές με το επιχείρημα της νόμιμης άμυνας.

Didier Fassin

Ο Ντιντιέ Φάσέν (1955) είναι Γάλλος ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος. Κατέχει την έδρα κοινωνικών επιστημών James D. Wolfensohn στο Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ κατέχει την έδρα Δημόσιας Υγείας στο Collège de France. Το 2022 εξελέγη στην American Philosophical Society. 

 

Ο λόγος των συγγενών αποσιωπήθηκε. Το γεγονός ότι πέντε άτομα που βρίσκονταν κοντά στην αποθήκη δηλώνουν ότι δεν αντιλήφθηκαν κανένα σημάδι συμπλοκής και δεν άκουσαν κανενός είδους προειδοποίηση, στα δευτερόλεπτα που προηγήθηκαν των πυροβολισμών, διαγράφεται από την περιγραφή της μοιραίας σκηνής.

«Δραπέτης σκοτώνεται κατά τη σύλληψή του» γράφει ο Τύπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ταξιδιώτης ήταν επικίνδυνος και υπενθυμίζοντας ότι είχε συλληφθεί για οπλοκατοχή χωρίς να διευκρινίζεται ότι είχε απλώς ένα μαχαίρι, αντικείμενο που οι ταξιδιώτες δεν αποχωρίζονται ποτέ.

Ο κοινωνικός επιστήμονας, ο Φασέν εδώ, γίνεται το διάμεσο για να ακουστεί η φωνή εκείνων που δεν τους ακούει κανένας, και προφανώς πιστεύει ότι η ζώσα φωνή των ανθρώπων και οι εμπειρίες τους είναι ο καλύτερος οδηγός για τη μελέτη της κοινωνικής πραγματικότητας.

Ο Φασέν μελετώντας τις συνθήκες του θανάτου του Άντζελο σχολιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά των κατασταλτικών θεσμών του κράτους και της τιμωρητικής μεταχείρισης των ταξιδιωτών. Οι ανισότητες στους κόλπους της κοινωνίας έχουν συνέπειες στην ιεράρχηση της αξιοπιστίας καθώς οι δικαστές και οι ανακριτικοί υπάλληλοι τείνουν να πιστεύουν κάποιους ανθρώπους ευκολότερα απ’ ό,τι κάποιους άλλους: Οι ταξιδιώτες βρίσκονται πάντα αντιμέτωποι με αρνητικές προκαταλήψεις, ταπεινώνονται και υφίστανται τη βία της εξουσίας.

polis thanatos taksidiotiΟ κοινωνικός επιστήμονας, ο Φασέν εδώ, γίνεται το διάμεσο για να ακουστεί η φωνή εκείνων που δεν τους ακούει κανένας, και προφανώς πιστεύει ότι η ζώσα φωνή των ανθρώπων και οι εμπειρίες τους είναι ο καλύτερος οδηγός για τη μελέτη της κοινωνικής πραγματικότητας. Αυτό ακριβώς υποστηρίζει σήμερα η δημόσια κοινωνιολογία (public sociology), που θεωρεί ότι οι έρευνες των κοινωνιολόγων δεν πρέπει να μένουν μόνο εντός των πανεπιστημίων, αλλά να παρουσιάζονται με κατανοητούς για το ευρύ κοινό όρους με στόχο να ωφελήσουν άμεσα τους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά πείθονται ότι οι ίδιοι δημιουργούν τα προβλήματά τους γιατί ζουν με λάθος τρόπο. Δεν κατανοούν ότι στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι κοινωνικά και ότι δεν λύνονται αν δεν βρούμε τη ρίζα τους, και ότι το σύστημα είναι ουσιαστικά εκείνο που πρέπει να αλλάξει.

Ο Φασέν δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις συνθήκες θανάτου του Άντζελο, αλλά επεκτείνει τη μελέτη του στις κοινωνικές συνθήκες που επιτρέπουν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο μεταφρασμένο άψογα από τον Μανώλη Πιμπλή. Οι περιγραφές των γεγονότων, τα λόγια και οι πράξεις των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και τα σχόλια του συγγραφέα συγκινούν και μας βάζουν σε σκέψεις για την αλήθεια, το ψέμα και τη δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο Ντιντιέ Φασέν διευκρινίζει:

«Αυτό που γράφω δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά έρευνα».

Όμως, θα συμπληρώναμε, είναι ένα βιβλίο που συναρπάζει τον αναγνώστη όπως θα τον συνάρπαζε η ανάγνωση ενός πολύ καλού μυθιστορήματος που διαβάζεται απνευστί.


 

 * Η ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τελευταίο βιβλίο της, η μελέτη «Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα: Επιτόπια έρευνα, κατανόηση, ερμηνεία» (εκδ. Παπαζήση).

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γκούτλαντ – Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη (κριτική)

«Γκούτλαντ – Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη (κριτική)

Για το βιβλίο του Νίκου Μπακουνάκη «Γκούτλαντ – Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Ο Γουσταύος, η γυναίκα του Θωμαΐδα, το γένος Καρπούνη, και η κόρη τους Αμαλία. Φωτογραφία στούντιο, γύρω στο 1870, από τον φωτογράφο πορτρέτων του Μονάχου Ματίας Πέσενμπαχερ.

Γράφει ...

«Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» του Μπεν Άνσελ (κριτική) – Οι πέντε παγίδες της δημοκρατίας και πώς να τις αποφύγουμε

«Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» του Μπεν Άνσελ (κριτική) – Οι πέντε παγίδες της δημοκρατίας και πώς να τις αποφύγουμε

Για το βιβλίο του Μπεν Άνσελ [Ben Ansell] «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Η πολιτική αποτυγχάνει όταν πιστεύουμε ή υποκρινόμαστε πως πιστεύουμε ότι μπορο...

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

Για τον τόμο του Ιδρύματος Ωνάση «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Κεντρική εικόνα: (από αριστερά) Θεόδωρος Γαροφαλίδης, Σοφοκλής Βενιζέλος, Αριστοτέλης Ωνάσης. Πηγή: Αρχείο Ωνάση, Αρχείο Κλεισθένη Δασκαλάκου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα: «Δικά μας παιδιά», της Σοφίας Νικολαΐδου

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα: «Δικά μας παιδιά», της Σοφίας Νικολαΐδου

Την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 8:30 μμ η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο «Δικά μας παιδιά».

Επιμέλεια: Book Press

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κώστας Β. Κατσουλάρη...
Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο) συναντήσαμε τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συζητήσαμε για τους κώδικες των νέων, τον ΛΕΞ και τα κλειστά δωμάτια.

Συνέντευξη στον Διονύση...

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

O Βρετανο-Γκανέζος συγγραφέας Caleb Azumah Nelson κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Dylan Thomas Prize που είναι αφιερωμένο από το Πανεπιοστήμιο του Swansea στον Ντύλαν Τόμας. Credit: Caleb Azumah Nelson/Instagram

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Επτά βιβλία πολιτικής παρέμβασης: Νέα κινήματα, πράσινη επανάσταση, χειραφέτηση, δημοκρατία και παγκόσμια διακυβέρνηση, ορισμένες λέξεις-κλειδιά

Επτά βιβλία πολιτικής παρέμβασης: Νέα κινήματα, πράσινη επανάσταση, χειραφέτηση, δημοκρατία και παγκόσμια διακυβέρνηση, ορισμένες λέξεις-κλειδιά

Τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα μας και τι στο διεθνές περιβάλλον; Πώς θα είναι οι δημοκρατίες σε λίγες δεκατίες; Υπάρχει ένας νέος ακτιβισμός που μπορεί να αναχαιτίσει τον καπιταλισμό; Επιλέγουμε επτά βιβλία που θέτουν τα πολιτικά ζητήματα των καιρών μας επί τάπητος. Kεντρική εικόνα: © Unspalsh. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ