kolokotronis mavrokordatos

Για το βιβλίο του Ρόντρικ Μπίτον [Roderick Beaton] «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Αιώρα).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Μετά το εξαιρετικό Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (μτφρ. Μενέλαος Αστερίου, εκδ. Πατάκη) έχουμε στα ελληνικά και ένα μικρό μεν σε όγκο αλλά τεράστιο σε νοήματα βιβλίο, του Βρετανού ιστορικού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αλλά και αναγνωρισμένου μελετητή και θαυμαστή του ελληνικού πολιτισμού. Ο Βρετανός ιστορικός παρουσιάζει την Ελληνική Επανάσταση ως σημείο καμπής στο μέσον των Επαναστάσεων από τον 18ο έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Η Επανάσταση, τη σημασία της οποίας οι ιστορικοί καθυστέρησαν να αναγνωρίσουν, συνέβη μεταξύ της Αμερικανικής Επανάστασης του Ιουλίου 1776, της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας δεκατριών βρετανικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική, της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 του τρίπτυχου «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» και της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της 26ης Αυγούστου 1789 και των Επαναστάσεων του 1830 και 1848. Αποτέλεσμα της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η δημιουργία ενός νέου είδους κράτους, στο οποίο οι πολίτες εμφανίζονται ως κυρίαρχοι που συναινούν, αποδεχόμενοι ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, στην υπογραφή ενός Συντάγματος και στη διακυβέρνησή τους από ένα σώμα ελεύθερα εκλεγμένο απ’ όλες τις τάξεις. Όμως σ’ αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Αμερική, η Γαλλική Επανάσταση ήταν εξαρχής ένας εμφύλιος πόλεμος.

Το 1804 έχουμε το ξέσπασμα της πρώτης αντιαποικοκρατικής Επανάστασης στην Αϊτή, τις εθνικοαπελευθερωτικές Επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική (1811-1825) αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ιταλία το 1820-1821 και δυτικά της στην Ισπανία (1823). Επαναστάσεις που συνέβησαν κόντρα στις αποφάσεις του Συνεδρίου της Βιέννης (1814-1815). Επαναστάσεις που συνεχίστηκαν το 1871 με την ενοποίηση Γερμανίας και Ιταλίας, το 1878 με την Ανεξαρτησία της Σερβίας, το 1908 της Βουλγαρίας, το 1913 της Αλβανίας, το 1922 της Ιρλανδίας και το 1923 με την Ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στον Παλαιό Κόσμο. Οι Έλληνες δεν επινόησαν το εθνικό κράτος, στην Ελλάδα όμως επιχειρήθηκε αυτό το πείραμα για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Τι κράτος ήθελαν οι επαναστάτες

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η Ελληνική Επανάσταση είχε μια ειδοποιό διαφορά απ’ όλες αυτές τις Επαναστάσεις. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στον Παλαιό Κόσμο. Οι Έλληνες δεν επινόησαν το εθνικό κράτος, στην Ελλάδα όμως επιχειρήθηκε αυτό το πείραμα για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η Ελληνική Επανάσταση διεθνοποιήθηκε μέσω των εκλύσεων των παραγόντων της (βλέπε τις δυο εκκλήσεις του Δημήτριου Υψηλάντη και του Πέτρου Μαυρομιχάλη) προς τους ευρωπαϊκούς λαούς και κυβερνήτες στις οποίες η Επανάσταση παρουσιαζόταν ως πόλεμος της Ευρώπης κατά της βάρβαρης Ασίας. Το ελληνικό κράτος όμως ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και όχι κληρονόμος των αρχαίων. Η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους δεν επιτεύχθηκε από τους αρχαίους αλλά από τους σύγχρονους Έλληνες.

Ο αντίκτυπος της Ελληνικής Επανάστασης υπερέβη την αρχική κατακραυγή κατά των τουρκικών θηριωδιών και κυρίως αυτή της Χίου το 1822. Σφαγή που πέρασε στη συνείδηση των Ευρωπαίων με τον πίνακα του Ντελακρουά. Αυτές οι σφαγές οδήγησαν στη δράση των φιλελλήνων και στην αναθεώρηση της ουδέτερης στάσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο Μπίτον όμως δεν αποκρύπτει πως στην Πελοπόννησο επικράτησε ένας πόλεμος θρησκειών, ο οποίος οδήγησε σε εθνοκάθαρση Τούρκων και Αλβανών μουσουλμάνων και Εβραίων.

Το Σύνταγμα της Επιδαύρου 1821-1822 ήταν ένα φιλελεύθερο κείμενο, το οποίο έθετε την ισότητα πρώτη στην ιεραρχία των αξιών, πάνω απ’ αυτή της ελευθερίας. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η απόφαση το νέο κράτος να ονομαστεί «Ελλάς» και οι πολίτες του «Έλληνες». Ονομασία που αποτέλεσε τομή σε σχέση με τις μέχρι τότε επίσημες ονομασίες που ανάγονταν στην αρχαιότητα. Η Ελληνική Επανάσταση όμως δεν απέφυγε τη μοίρα πολλών άλλων Επαναστάσεων: Τον εμφύλιο πόλεμο. Στη μια πλευρά βρέθηκαν οι «εκσυγχρονιστές» υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και στην άλλη οι παραδοσιακοί οπλαρχηγοί με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Στα τέλη του 1823 η Ελλάδα είχε μια εκσυγχρονιστική κυβέρνηση στο Κρανίδι υπό τον Μαυροκορδάτο και μια των οπλαρχηγών στη Τριπολιτσά υπό τους Κολοκοτρώνη – Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο Μαυροκορδάτος επικράτησε στο πεδίο της διακυβέρνησης, ο Κολοκοτρώνης όμως έμεινε στις συνειδήσεις των Ελλήνων μέχρι σήμερα ως ο σπουδαιότερος ήρωας.

Αντικείμενο της διαμάχης, εκτός των προσωπικών φιλοδοξιών, ήταν η μελλοντική πορεία των περιοχών και των κοινοτήτων που θα απελευθερώνονταν, δηλαδή ο τύπος διακυβέρνησης (συγκεντρωτικός ή αποκεντρωτικός–τοπικιστικός) που άρμοζε στις συνήθειες και την ιστορία του τόπου, αλλά και η διεθνοποίηση του αγώνα με την ενεργότερη συμμετοχή των δυτικών δυνάμεων που επεδίωκε ο Μαυροκορδάτος ή η διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα της Επανάστασης, με τη μόνη παραχώρηση την υποστήριξη της Ρωσίας, που επεδίωκε ο Κολοκοτρώνης.

Στα τέλη του 1823 η Ελλάδα είχε μια εκσυγχρονιστική κυβέρνηση στο Κρανίδι υπό τον Μαυροκορδάτο και μια των οπλαρχηγών στη Τριπολιτσά υπό τους Κολοκοτρώνη – Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο Μαυροκορδάτος επικράτησε στο πεδίο της διακυβέρνησης, ο Κολοκοτρώνης όμως έμεινε στις συνειδήσεις των Ελλήνων μέχρι σήμερα ως ο σπουδαιότερος ήρωας. «Ο εσωτερικός διχασμός που βγήκε τότε στην επιφάνεια δεν έσβησε ποτέ τελείως, ενώ επανεμφανίστηκε ως ρήγμα σε πολλές μεταγενέστερες κρίσεις στην ελληνική ιστορία». (σελ. 55)

beaton mesa

Ο Ρόντρικ Μπίτον [Roderick Beaton] γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ως το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London, και από το 2012 ως το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου και παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Έχει γράψει εκτενώς για θέματα σύγχρονης και μεσαιωνικής ελληνικής λογοτεχνίας. Το 2019 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας».

Οι διεθνείς επιπτώσεις

Αρχικά οι διεθνείς αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση ήταν από χαλαρές έως ιδιαιτέρως αρνητικές. Μόνο ο ηγέτης της επαναστατημένης Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ έστειλε επιστολή αναγνώρισης του αγώνα των Ελλήνων. Οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν όχι όμως και συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίοι αποκλήθηκαν «φιλέλληνες», με πιο γνωστό τον Λόρδο Μπάιρον. Το κίνημα του φιλελληνισμού όμως δεν έμεινε εκεί. Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει. Φούντωσε ο εθνικισμός και ο φιλελευθερισμός όλων των υπόλοιπων λαών που ονειρεύονταν την ανεξαρτησία τους από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις και ριζοσπαστικοποίησε τις αντιδράσεις τους. Η αρχαία δημοκρατική Αθήνα έγινε η έμπνευση για όλα τα επαναστατικά συντάγματα των αρχών του 19ου αιώνα, τα οποία «αποτελούσαν φόρο τιμής στους αρχαίους πρόγονους της δημοκρατικής Αθήνας, καθώς και της ρεπουμπλικανικής Ρώμης». (σελ. 61).

aiora beaton elliniki epanastasiΣτρατιωτικά η απήχηση των 1200 περίπου φιλελλήνων που πολέμησαν στην Ελλάδα ήταν μηδενική. Η απήχησή τους αφορά τις χώρες από τις οποίες αυτοί ήλθαν. Αυτοί άλλαξαν την κοινή γνώμη όσον αφορά το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και επηρέασαν θετικά υπέρ του ελληνικού αγώνα τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Σύμφωνα με τον Ντενί Μπαρό το να είσαι φιλέλληνας «σήμαινε να θέλεις να συμμετάσχεις στην ιστορία εν τη γενέσει της» (σ. 66-67). Το 1826-1827 με την εισβολή και τις διώξεις του Ιμπραήμ είχε φτάσει ο καιρός οι Μεγάλες Δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) να αναλάβουν δράση αποστέλλοντας κοινή ναυτική δύναμη στο Αιγαίο. Η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο σήμανε την αρχή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ο αριστοκράτης και εκπαιδευμένος στη Ρωσία Καποδίστριας έγινε ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου κράτους. Οι επιτυχίες του δεν ήταν λίγες (εκπαιδευτικό και νομισματικό σύστημα, οργάνωση της δικαστικής εξουσίας, κτηματολόγιο, διπλωματικές επιτυχίες), αλλά και η αδυναμία του να κατανοήσει τον ελληνικό λαό και τις συνθήκες στις οποίες αυτός ζούσε, ήταν χτυπητή.

Η πλήρης ανεξαρτησία της χώρας αναγνωρίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1830. Η επιβολή ενιαίου εθνικού φορολογικού συστήματος κόστισε τη ζωή στον Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, δια χειρός των Κωνσταντίνου και Γεωργίου Μαυρομιχάλη. Δολοφονία που αποτέλεσε την τελευταία πράξη της Επανάστασης και το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση της μοναρχίας στη χώρα. «Πολλοί Έλληνες ένιωσαν πληγωμένοι από αυτή την έκβαση, ένα συναίσθημα που κράτησε για πολύ καιρό – ίσως μέχρι και σήμερα». (σελ. 84)

Εξαιρετικό βιβλίο, αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου στο κατά πόσον η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο κράτος-έθνος. Ας κοιτάξουμε και λίγο προς Γαλλία μεριά αλλά και προς τη Μεγάλη Βρετανία. (βλ. Guy Hermet, Ιστορία των εθνών και του εθνικισμού στην Ευρώπη, μτφρ. Αλεξάνδρα Νεστοροπούλου, Πρόλ. επιμελητή: Λάμπρος Φλιτούρης εκδ. Πεδίο) αλλά και τις επεξεργασίες των Μπένεντικτ Άντερσον και Ερνστ Γκέλνερ. Βεβαίως, να μη ξεχάσουμε και το εμβληματικό έργο του Γιώργου Δερτιλή Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Η μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου διευκολύνει την ανάγνωση της γλαφυρής γραφής του Μπίτον.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και δρ Κοινωνιολογίας. Τελευταίο βιβλίο του, η μελέτη «Το πρωτείο της δημοκρατίας - Σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ο ριζοσπαστισμός του Σέλεϊ είχε μάλλον ιδεαλιστικές παρά πολιτικές βάσεις. Ο Βύρων επέδειξε μεγαλύτερη οξυδέρκεια ως προς το τι μπορούσε να επιτευχθεί. Και οι δυο ωστόσο, προς το τέλος της σύντομης ζωής τους, κοιτούσαν μακριά στο μέλλον. Αυτό που είδαν, συνέβη στ’ αλήθεια, και μάλιστα με τρόπους που κανένας από τους δυο δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η Ελλάδα και οι Έλληνες υπήρξαν πράγματι οι πρώτοι –οι πρωτοπόροι, η εμπροσθοφυλακή, αν θέλετε– που ακολούθησαν έναν δρόμο, τον οποίο μέχρι τότε, το 1830, κανένας λαός στον Παλαιό Κόσμο της Ευρώπης δεν είχε διαβεί με επιτυχία». (σελ. 91)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» του Νίκου Μαραντζίδη (κριτική)

«Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» του Νίκου Μαραντζίδη (κριτική)

Για το βιβλίο του Νίκου Μαραντζίδη «Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Στην κεντρική εικόνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ με τον καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργο Μπάφα που δώρισε τον εικονιζόμενο πίνακα στο Κόμμα. 

Γράφει ...

«Μικρή ιστορία της Μεσογείου» του Τζέρεμι Μπλακ (κριτική) – Μια σύντομα επισκόπηση της ιστορίας της «δικής μας θάλασσας»

«Μικρή ιστορία της Μεσογείου» του Τζέρεμι Μπλακ (κριτική) – Μια σύντομα επισκόπηση της ιστορίας της «δικής μας θάλασσας»

Για το βιβλίο του Τζέρεμι Μπλακ «Μικρή ιστορία της Μεσογείου» (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Freepik.

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Η Μεσόγειος θάλασσα για πολλούς αιώνες αποτελούσε το κέντρο του κό...

«Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» του Ραϋμόνδου Αλβανού (κριτική)

«Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» του Ραϋμόνδου Αλβανού (κριτική)

Για το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» (εκδ. Επίκεντρο). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος» (1997).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

03 Σεπτεμβρίου 2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23 σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Πρόγραμα σημαντικών εκδηλώσεων στην Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» στη διάρκεια όλων των ημερών του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως. Επιμέλεια: Book Press

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ