alt

Για το βιβλίο του Μ.Η. Abrams Τι είναι μια ανθρωπιστική κριτική; (μτφρ. Άρης Μπερλής, ΜΙΕΤ).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Ο μέσος αναγνώστης διαβάζει τη λογοτεχνία και εύλογα ταυτίζεται με τους χαρακτήρες, ζει την υπόθεση, συγκινείται, παθιάζεται, συμμετέχει στη δράση, εισάγεται με λίγα λόγια στο κλίμα του βιβλίου και το βιώνει σαν να είναι αληθινό. Έρχονται όμως νεότερες θεωρίες που απομυθοποιούν αυτήν τη μύηση και προβάλλουν τον τεχνητό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, εστιάζουν στις κατασκευαστικές τεχνικές και φωτίζουν τις ραφές που συστήνουν κάθε κείμενο. Επιπλέον, ο συγγραφέας θεωρείται ότι έχει πεθάνει –σύμφωνα με τον Ρολάν Μπαρτ–, αφού είναι προϊόν της γλώσσας, το ίδιο το κείμενο αποδομείται –βλέπε Ντεριντά– και διαβάζεται από την πίσω πλευρά του υφαντού, ενώ ο αναγνώστης δεν νοείται πλέον ως αυτόβουλο υποκείμενο αλλά ως ενσάρκωση των μηχανισμών της ανάγνωσης.

Οφείλουμε να συζητήσουμε την αλήθεια των έργων τέχνης σαν κομματιών μιας ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας, να πάψουμε να τα βλέπουμε σαν ένα κλειστό σύμπαν και να αναζητήσουμε τη σχέση τους με τον ίδιο τον άνθρωπο

Όλες αυτές οι μετανεωτερικές θεωρίες διαμορφώνουν ένα κλίμα συζήτησης το οποίο επιμένει στον τεχνοκρατικό προσανατολισμό της μελέτης της λογοτεχνίας και –με θετικιστικό πρίσμα– απομυθοποιεί τη μαγεία της ανάγνωσης. Όμως όλο και περισσότερο ακούγονται φωνές, από σοβαρούς μάλιστα μελετητές και στοχαστές, που ζητούν να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με την τέχνη και να επιστρέψουμε σε μια ανθρωπιστική προσέγγισή της. Ο Tzvetan Todorov λ.χ. στο έργο του Η λογοτεχνία σε κίνδυνο (Πόλις 2013) προτείνει εμφαντικά να απαγκιστρωθεί η μελέτη και η διδασκαλία τής λογοτεχνίας από τη σολιψιστική της εμμονή στη μορφή και να επιστρέψει στην ανάλυση των νοημάτων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο γενικότερο διάλογο των ιδεών. Πιο συγκεκριμένα, οφείλουμε να συζητήσουμε την αλήθεια των έργων τέχνης σαν κομματιών μιας ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας, να πάψουμε να τα βλέπουμε σαν ένα κλειστό σύμπαν και να αναζητήσουμε τη σχέση τους με τον ίδιο τον άνθρωπο, χωρίς μονόπλευρη εστίαση στις αφηγηματικές τεχνικές και στις κατασκευαστικές της μεθόδους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Meyer Howard Abrams, ο οποίος είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στις μεταστρουκτουραλιστικές θεωρήσεις που προδιέγραψα στην πρώτη παράγραφο. Στο παρόν βιβλίο του, που μετέφρασε στα ελληνικά ο Άρης Μπερλής, περιλαμβάνεται η ανακοίνωσή του που εκφώνησε το 1992 στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, όταν ο ίδιος ήταν 80 χρονών. Σ’ αυτήν φαίνεται να γνωρίζει καλά τις θεωρίες που διέτρεξαν τον 20ο αιώνα, να έχει σταθμίσει τη συμβολή τους αλλά ταυτόχρονα να τίθεται ενάντιος σε όσες από αυτές τεμαχίζουν το αισθητικό φαινόμενο σε μέρη και προβάλλουν πιο πολύ τον πλαστό χαρακτήρα του, που υποβαθμίζει τον ρόλο του ανθρώπου ως συγγραφέα ή ως αναγνώστη.

alt
  O M.H. Abrams
 

Ο τρόπος με τον οποίο ο Μ. Έιμπραμς μιλά είναι σαφής, είναι κατανοητός ακόμα και στον ελαφρά υποψιασμένο και οι συλλογισμοί του έχουν καθαρά περιγράμματα: ο συγγραφέας δεν πέθανε μέσα στην αναγνώριση των πεδίων που τον συστήνουν, ο αναγνώστης δεν χάνει την αυτόβουλη, ατομική του ματιά, όσο κι αν ξέρουμε ότι είναι κι αυτός συνισταμένη ποικίλων συνιστωσών. Κι οι δύο στηρίζονται σε αληθινούς κόσμους, εμπνέονται από πραγματικούς ανθρώπους, κρίνουν τα λογοτεχνικά έργα, ως δημιουργός ο ένας ή ως αποδέκτης ο άλλος, με βάση τον περιβάλλοντα κόσμο και όχι με φακό μικροσκόπιου. Ο Αμερικάνος δηλαδή θεωρητικός πιστεύει ότι η λογοτεχνία αποτελείται από οντότητες που προκύπτουν από τον κόσμο στον οποίο ζούμε, «μιμείται» μια εξωλογοτεχνική συνθήκη και σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, ευθέως ή τεθλασμένα, με τις εμπειρίες μας.

Παρόλο που ο προβληματισμός του M.H. Abrams ενέχει ισχυρές δόσεις εμπειρισμού, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωποκεντρική του τοποθέτηση. Για να συνοψίσει το σκεπτικό του, διατυπώνει δύο ανακεφαλαιωτικά επιχειρήματα. Από τη μία, ο κόσμος των μεταδομιστικών αντιλήψεων, επειδή στηρίζεται σε μια λογοκρατική ανάλυση της λογοτεχνίας, απέχει παρασάγγες από τον κόσμο της ανθρώπινης εμπειρίας και γι’ αυτό ασφυκτιά μέσα στην επιστημολογική του στενότητα. Από την άλλη, η γλώσσα και η οπτική γωνία ανάλυσης των κειμένων διαφέρει πολύ από αυτήν που θα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι μελετητές, όταν θα ερευνούσαν την καθημερινότητα, γεγονός που δείχνει ότι συχνά αυτοί νεφελοβατούν σε μια τεχνητή πραγματικότητα.

Και παρά τις επιμέρους ενστάσεις, μπορεί κανείς, ακολουθώντας τον M.H. Abrams, να ξανασκεφτεί πόσο η αποπροσωποποίηση στον χώρο της θεωρίας (ειδικά με την αποδόμηση) έχει βλάψει τόσο την ουσιαστική ανάλυση του κειμένου όσο και την απόλαυση της αισθητικής του υπόστασης. Η ανθρωπιστική ματιά δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και κριτικός βιβλίου.

altΤι είναι μια ανθρωπιστική κριτική;
M.H. Abrams
Μτφρ. Άρης Μπερλής
ΜΙΕΤ 2014
Σελ. 106, τιμή € 11,00

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ M.H ABRAMS 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μιχαήλ Μπαχτίν παραμένει ανάμεσά μας

Ο Μιχαήλ Μπαχτίν παραμένει ανάμεσά μας

Για τη συλλογή μελετών του Μιχαήλ Μπαχτίν «Δοκίμια Ποιητικής» (Π.Ε.Κ.) και για την πραγματεία του Michael Holquist «Διαλογικότητα - Ο Μπαχτίν και ο κόσμος του» (Gutenberg).

Tου Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Αν υπάρχει ένας θεωρητικός της λογοτεχνίας, ένας θεω...

Διαθλάσεις της λογοτεχνίας στην κουλτούρα

Διαθλάσεις της λογοτεχνίας στην κουλτούρα

Ο καθηγητής Δημήτρης Τζιόβας μελετά τη σχέση κουλτούρας και λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Μία τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τις...

Τι λογοτεχνία θέλουμε;

Τι λογοτεχνία θέλουμε;

Του Γ. Ν. Περαντωνάκη

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί όσους συζητάνε για τη λογοτεχνία είναι αν αυτή αποτελεί έναν κώδικα που αποδίδει την εξωκειμενική πραγματικότητα ή ένα κλειστό σύμπαν που αναφέρεται μόνο στον εαυτό-του. Με άλλα λόγια, ένα μυθισ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Καμπύλης: «Κυριαρχεί η δημοσιογραφία της ντουντούκας, που δεν ασκεί έλεγχο αλλά ασκεί/υπηρετεί εξουσία»

Τάκης Καμπύλης: «Κυριαρχεί η δημοσιογραφία της ντουντούκας, που δεν ασκεί έλεγχο αλλά ασκεί/υπηρετεί εξουσία»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Το κόμμα του καλού θεού» (εκδ. Καστανιώτη). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Η τέχνη μιμείται τη ζωή; Κι όμως, κάποιες φο...

Παρουσίαση του «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ» και βράβευση του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τη γαλλική κυβέρνηση

Παρουσίαση του «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ» και βράβευση του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τη γαλλική κυβέρνηση

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Φρανσουά Ραμπελαί [François Rabelais] «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ – Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον» (μτφρ. Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει». 

Επιμέλεια: Book ...

Τιμώντας την Βισουάβα Σιμπόρσκα με ένα αφιέρωμα και μια έκθεση

Τιμώντας την Βισουάβα Σιμπόρσκα με ένα αφιέρωμα και μια έκθεση

Με αφορμή την 100η επέτειο από τη γέννηση της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πολωνής ποιήτριας Βισουάβα Σιμπόρσκα [Wislawa Szymborska 1923-2012], η Πρεσβεία της Πολωνίας σε συνεργασία με την Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ διοργανώνουν στις 7 Δεκεμβρίου αφιέρωμα στη ζωή και σ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ