pasxos kentriki 1

Για το μυθιστόρημα του Αντώνη Πάσχου «Ετερόρρυθμη μέρα» (εκδ. Στερέωμα). 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Και τίποτε άλλο να μην συντρέχει, προσέχεις το μυθιστόρημα Ετερόρρυθμη μέρα για τη σπιντάτη αφήγησή του, που επιταχύνει και απογειώνεται χωρίς πουθενά να κάνει κοιλιά. Ο ταχύς αυτός ρυθμός συντονίζεται με το τρέξιμο του Γιάννη Σπίνου, ο οποίος σαν άλλος Βέγγος τρέχει από τα ξημερώματα μέχρι αργά τη νύχτα να προλάβει όσα πρέπει, για να βγάλει λεφτά, όπως κάνουν όλοι. Έτσι, μαζί μ’ αυτόν τρέχει ο μικροπερίοδος λαχανιαστός λόγος, τα απανωτά ασύνδετα σχήματα και η καθημερινή ιδιοπρόσωπη γλώσσα που διέπεται από προφορικότητα και στίζεται από γρήγορους διαλόγους, μηνύματα κινητών, αργκό της πιάτσας, οικεία αστειάκια μεταξύ άσπονδων φίλων κ.λπ. Ως εκ τούτου, οι τριακόσιες σχεδόν σελίδες φορτσάρουν χωρίς σταματημό.

stereoma pasxos eterorrithmi mera

Το μυθιστόρημα είναι κιρκαδικό. Με άλλα λόγια, η δράση διαδραματίζεται σε μία μέρα, από πολύ πρωί μέχρι το σκοτάδι, όπως έκαναν κι άλλοι πριν από αυτόν: λ.χ. ο Αλέξανδρος Κοτζιάς στη Φανταστική περιπέτεια (1985) και ο Χρίστος Κυθρεώτης στο Εκεί που ζούμε (2019). Ο πρωταγωνιστής δηλαδή μέσα σε μια μέρα ζει συμπυκνωμένες πολλές εμπειρίες, οι οποίες συνήθως είναι καθοριστικές για όλη του τη ζωή, αφού συναιρούν το παρελθόν με όλα τα βάρη του και το μέλλον με όλη τη στροφή που παίρνει η μοίρα του.

Όλα αυτά τα συνδέει ένα συνεχές ασθματικό πηγαινέλα αλλά και πολυάριθμες κλήσεις ή μηνύματα στο κινητό, ένας τεράστιος μίτος που θα οδηγήσει (ή όχι) στην πολυπόθητη λήψη της επιδότησης.

Έτσι κι εδώ, ο πρωτοπρόσωπος (αυτοδιηγητικός) αφηγητής θέλει να ανοίξει Σχολή πιλότων και ταλαντεύεται ανάμεσα στα χρέη που έχει και τα χρέη που πρέπει να εισπράξει, αλλά κι από την Επιθεώρηση, ώστε να πάρει την κρατική επιδότηση, συν τους Καταριανούς, που προτίθενται να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα. Η μέρα του, λοιπόν, είναι μια αδυσώπητη τρεχάλα, που κινείται από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται ο πατέρας του, τις τράπεζες, την αρραβωνιαστικιά του και την ερωμένη του, τους οφειλέτες και τους μαφιόζους διώκτες του μέχρι την Καβάλα και πίσω στη Θεσσαλονίκη με τους επιθεωρητές, τους επενδυτές, το γήπεδο του Ηρακλή, τους προμηθευτές, τους κούριερ και πολλούς άλλους, Όλα αυτά τα συνδέει ένα συνεχές ασθματικό πηγαινέλα αλλά και πολυάριθμες κλήσεις ή μηνύματα στο κινητό, ένας τεράστιος μίτος που θα οδηγήσει (ή όχι) στην πολυπόθητη λήψη της επιδότησης.

politeia deite to vivlio 250X102

Ποιος αξίζει και ποιος όχι 

Το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί και μια τέτοια κατάκτηση αξίζει πολλά. Βέβαια, αυτό και μόνο δεν θα επαρκούσε να καταξιώσει τη γραφή του Αντώνη Πάσχου ως ωφέλιμο μετά του τερπνού ανάγνωσμα. Δεν θα ήταν αρκετό, αν δεν συμπάσχαμε μαζί με τον ήρωά του και τελικά δεν δοκιμάζαμε μαζί του τις σχέσεις και τις αντοχές του. Κι αυτό γιατί στη μαραθώνια πορεία του, ο Γιάννης («Γιαννάκης» για πολλούς) καταφέρνει να αξιολογήσει ποιος αξίζει, όπως ο συνεταίρος του Νίκ και η γκόμενά του Κική, και ποιος όχι, όπως η αρραβωνιαστικιά του Χριστίνα (με τη μάνα της) και ο φίλος και υποψήφιος επενδυτής Χαριζάνης. Κάθε πρόσωπο σ’ αυτή τη σχοινοτενή σκυταλοδρομία υποσυνείδητα ελέγχεται και τοποθετείται στο κουτάκι του χρήσιμου, του γενναιόδωρου, του (αν)ιδιοτελούς, του κομπιναδόρου, του συμπαραστάτη κ.ά., με αποτέλεσμα στο τέλος του έργου να αρχίσει το σκληρό ξεσκαρτάρισμα φίλων, συνεργατών και συντρόφων.

Κι έτσι η μέρα αυτή, λειτουργώντας ως λυδία λίθος, τον περνά μέσα από το καμίνι της και τον ωθεί να αναθεωρήσει αποφάσεις, να αφήσει ή να κρατήσει ανθρώπους, να αναπροσαρμόσει τις επαφές του και να προχωρήσει εντέλει πιο αποφασιστικά

Τελικά, αυτό που πετυχαίνει ένα τέτοιο μυθιστόρημα -όπως και όλα τα κιρκαδικά, αν το καλοσκεφτούμε- είναι ότι, συμπυκνώνοντας σε μία μέρα πλείστες όσες εμπειρίες του πρωταγωνιστή, τον κάνει να ζήσει εν συνόψει «όλη» του τη ζωή. Κι έτσι η μέρα αυτή, λειτουργώντας ως λυδία λίθος, τον περνά μέσα από το καμίνι της και τον ωθεί να αναθεωρήσει αποφάσεις, να αφήσει ή να κρατήσει ανθρώπους, να αναπροσαρμόσει τις επαφές του και να προχωρήσει εντέλει πιο αποφασιστικά, με το νυστέρι στα χέρια, σε τομές και ριζικές αλλαγές.

Μετά από δύο βιβλία και το πανάξιο Αδελφομοίρι (2023), όπου η ελληνοβουλγαρική επικράτεια προσφέρει το ρευστό της διασυνοριακό πεδίο για σκέψεις περί της ταυτότητας, ο συγγραφέας αλλάζει ρότα και περνά στην καθημερινότητα ως εργοτάξιο όπου γαλβανίζονται οι αντοχές και οι διαπροσωπικές σχέσεις του ανθρώπου.

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε –σε δική του επιμέλεια– ο πρώτος τόμος της σειράς «Ιστορίες του 21ου αιώνα», μια συλλογή 12 διηγημάτων με τίτλο «Από το τοπικό στο παγκόσμιο» (εκδ. Διόπτρα).


 Απόσπασμα από το βιβλίο 

«12:00

»Όλοι τα κονομάνε σ’ αυτή τη χώρα, εκτός από μένα.

»Φτάνω στο κτίριο που δε θα γίνει ποτέ σχολή πιλότων. Σπρώχνω λίγο την καγκελόπορτα, μπαίνω στο πάρκινγκ και παρατάω το σκούτερ. Βγάζω κράνος, το καθαρίζω απ’ τα νερά, ανοίγω τη σέλα και το χώνω στον χώρο αποσκευών, μαζί με τα γάντια· ας μουχλιάσει η φόδρα του, στην πτώση που σχεδιάζω δε θα φοράω προστατευτικά. Το μπουφάν το κρεμάω στο τιμόνι – θέλω να νιώσω τη βροχή. Το πουκάμισό μου λεπτό, πρόκες οι στάλες, καρφώνουν το ύφασμα στο δέρμα. Ο αέρας μού παγώνει λαιμό και στέρνο. Εισπνέω· νοτισμένη άσφαλτος, αγροί ποτισμένοι καυσαέριο.

»Ιδού η φωλιά του αφελούς ονείρου μου. Ασπρομπογιατισμένα πανέλα πολυουρεθάνης, αυτοκόλλητες πράσινες ρίγες σε ηλίθια σχέδια. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, παραπέμπουν σε ντιζάιν αεροσκαφών· στην πράξη βοηθάει να ’σαι μεθυσμένος, καλοπροαίρετος, με μπόλικη φαντασία και να το ’χεις ακούσει κι απ’ το στόμα μου πρωτύτερα. Θολές τζαμαρίες. Πράσινη πινακίδα.»

Δυο λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Αντώνης Πάσχος γεννήθηκε το 1979, μεγάλωσε στις Σέρρες και ζει στην Αθήνα. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε έξι γλώσσες.

antonis pasxos photo

Η συλλογή διηγημάτων του Το αδελφομοίρι και άλλες ιστορίες, η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στερέωμα το 2023, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2024 και στη μικρή λίστα των Βραβείων του Αναγνώστη στη κατηγορία Διήγημα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο κήπος με τις φράουλες» του Φίλιππου Φιλίππου (κριτική) – Νουάρ μυθιστόρημα με υπαρξιακά ερωτήματα και διάχυτο ερωτισμό

«Ο κήπος με τις φράουλες» του Φίλιππου Φιλίππου (κριτική) – Νουάρ μυθιστόρημα με υπαρξιακά ερωτήματα και διάχυτο ερωτισμό

Για το μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου «Ο κήπος με τις φράουλες» (εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Από το «Body heat» (1981) του Λόρενς Κάσνταν.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Διαβάσαμε τον ...

«Φόνοι στη Θεσσαλονίκη» του Βασίλη Παπαγεωργίου (κριτική) – Αστυνομικό μυθιστόρημα με λεπτή, σχεδόν αθόρυβη ένταση

«Φόνοι στη Θεσσαλονίκη» του Βασίλη Παπαγεωργίου (κριτική) – Αστυνομικό μυθιστόρημα με λεπτή, σχεδόν αθόρυβη ένταση

Για το μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαγεωργίου «Φόνοι στη Θεσσαλονίκη» (εκδ. Σαιξπηρικόν). Εικόνα: Από τη σειρά «Έτερος εγώ». 

Γράφει ο Γιώργος Κ. Μιχαηλίδης

Στο Φόνοι στη Θεσσαλονίκη ...

«Σφιχταγκαλιάσματα και φτερουγίσματα» της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη (κριτική) – Ιστορίες για τον μεγάλο χορό της ζωής

«Σφιχταγκαλιάσματα και φτερουγίσματα» της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη (κριτική) – Ιστορίες για τον μεγάλο χορό της ζωής

Για τη συλλογή διηγημάτων της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη «Σφιχταγκαλιάσματα και φτερουγίσματα – Ο χορός της ζωής» (εκδ. ΑΩ). Εικόνα: Ο πίνακας του Έντβαρτ Μουνκ «Ο χορός της ζωής».

Γράφει η Δήμητρα Μήττα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Στέλιος Γιαμαρέλος στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Στέλιος Γιαμαρέλος στο Υπόγειο

Στο 98ο επεισόδιο της σειράς «Βίος και Πολιτεία» στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομίλησε με τον αναπλ. καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Στέλιο Γιαμαρέλο.

Επιμέλεια: Book Press ...

«Η Λέλα και η Λέλα» του Ανδρέα Στάικου – Μια παράσταση για την ανατροπή των καθημερινών συμβάσεων

«Η Λέλα και η Λέλα» του Ανδρέα Στάικου – Μια παράσταση για την ανατροπή των καθημερινών συμβάσεων

Για την παράσταση «Η Λέλα και η Λέλα» του Ανδρέα Στάικου στο Θέατρο Φούρνος.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Ο Ανδρέας Στάικος χρησιμοποιεί το σύμβολο της μο...

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρι Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρι Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

Για τη μελέτη του Τέρι Ίγκλετον (Τerry Eagleton) «Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Πεδίο). Εικόνα: «Οι σταχολογήτρες» (1857), του Jean-Francois Millet

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απρόσωπες εξομολογήσεις» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

«Απρόσωπες εξομολογήσεις» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου από το νέο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Απρόσωπες εξομολογήσεις – Ένας κοινωνικός αποστάτης ως κοινωνιολόγος», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιατ...

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 35 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του χρόνου

Τι διαβάζουμε τώρα; 35 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του χρόνου

Τι διαβάζουμε τώρα; Τριάντα πέντε λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2025 από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους

Επιλογή/παρουσίαση: Φανή Χατζή

Τριάντα πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2025 από μικρούς και μεγάλου...

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Προσεγμένες επανεκδόσεις σημαίνουν διαρκείς αναγνώσεις. Ακολουθεί ένας απολογισμός των επανεκδόσεων παλαιότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2025. Κεντρική εικόνα: Άποψη από το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία που στα 45 χρόνια (συμπληρώνονται το 2026) λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει στα ράφια του τις περισσότερες από τις...

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τριάντα βιβλία κουίρ θεματολογίας που εκδόθηκαν το 2025 και συμβάλλουν στην ορατότητα και ακουστικότητα βιωμάτων που συστηματικά και διαχρονικά αποσιωπήθηκαν.

Γράφει η Φανή Χατζή

Καθώς είναι η τρίτη χρονιά που συγκεντρώνουμε τους καλύτερους τίτλους ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ