housni solve death kentriki

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα της Έλενας Χουσνή «Solve Death» (εκδ. Κύφαντα). Κεντρική εικόνα © Freepik.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα Whodunit, φυσικά είναι δελεαστικό, καθώς βάζει τον αναγνώστη στη διαδικασία σκέψης και διερεύνησης των λύσεων, μια αγωνία που συντηρεί και την ανάγνωση. Επιπλέον, το έργο συνήθως διακρίνεται από κραταιή δομή, καθώς κάθε επεισόδιο, κάθε προοικονομία, κάθε ενότητα πρέπει να δένει αληθοφανώς με τις υπόλοιπες, ενώ συχνά η ίδια η αφήγηση είναι και ο κινητήριος μοχλός της δράσης. Όμως, όλα αυτά θεωρούνται πλέον κορεσμένα και συχνά ξεπερασμένα, αν δεν συντρέχει ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας· κι αυτός ονομάζεται –καιρό τώρα– κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο ανάγει το έγκλημα όχι σε μια προσωπικών διαφορών διαμάχη, αλλά σε μια παθογένεια που αφορά ευρύτερα την κοινωνία.

kyfanda housni solve death

Η Έλενα Χουσνή διαθέτει δύο αρετές, που θεμελιώνουν γερά το Solve Death. Από τη μία, ως δημοσιογράφος μπορεί να αποτυπώνει τη σκέψη της και την επικαιρότητα με σαφήνεια και με συλλογιστικές πορείες που αφενός πετάνε δολώματα κι αφετέρου δίνουν πληροφορίες τόσο όσο χρειάζεται, ενώ η σαφήνεια του λόγου της στρώνει τον δρόμο για την καλύτερη δυνατή πρόσληψη του μυθιστορήματος. Από την άλλη, τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, με την ηθική τους αμφιταλάντευση, μπορεί να προκαλέσουν κραδασμούς στον άνθρωπο κι έτσι το έγκλημα να προβληματίσει για κοινωνικά θέματα κι όχι μόνο για την απλή εξεύρεση του δράστη. Αυτό κάνει η συγγραφέας θέτοντας στο επίκεντρο της ιστορίας της την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προεκτάσεις της, όπως τον Υπερανθρωπισμό.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει πολυφωνικά (ή καλύτερα διφωνικά), με τις απόψεις υπέρ και κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης να ισορροπούν. Δύο εξέχοντες επιστήμονες, μέλη της επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνουν τις δύο αντίθετες πλευρές, ο Στάμου απ’ τη μία που ζητά κανόνες κι η Αποστόλου από την άλλη που τίθεται πλήρως υπέρ της προόδου την οποία θα επιφέρει η ΤΝ. Η δεύτερη όμως αυτοκτονεί, ενώ ο πρώτος δολοφονείται. Κι από το σημείο αυτό ποικίλα ερωτήματα διαχέονται προς διάφορες κατευθύνσεις, τόσο σε επίπεδο αστυνομικό, που αναζητά το γιατί και το ποιος, όσο και σε επίπεδο κοινωνικό και φιλοσοφικό, που διερευνά το βαθύτερο υπόστρωμα της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Δύο εξέχοντες επιστήμονες, μέλη της επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνουν τις δύο αντίθετες πλευρές, ο Στάμου απ’ τη μία που ζητά κανόνες κι η Αποστόλου από την άλλη που τίθεται πλήρως υπέρ της προόδου την οποία θα επιφέρει η ΤΝ. Η δεύτερη όμως αυτοκτονεί, ενώ ο πρώτος δολοφονείται.

Στα υπέρ της εντάσσονται ποικίλες εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή ταχύτερη, ευκολότερη, αποτελεσματικότερη και μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν στη δημιουργία του Μετανθρώπου, με βιοτεχνολογικές δυνατότητες ικανές να αντιμετωπίσουν το γήρας. Στα κατά προβάλλονται ποικίλες όψεις μιας πανανθρώπινης ανελευθερίας, όπου όσοι χειρίζονται τα δεδομένα (data) θα μπορούν να ελέγχουν ατομικές και συλλογικές επιλογές.

Η αστυνομική έρευνα, που διεξάγεται σε επίσημο επίπεδο από την αστυνομία και σε ανεπίσημο από τη δημοσιογράφο Νάνσυ Καρβούνη, ξεδιπλώνει απαντήσεις τόσο στο επίπεδο διαλεύκανσης του εγκλήματος όσο και στο επίπεδο της υπαρξιακής αγωνίας για το μέλλον. Έτσι, έννοιες όπως ο λουδιτισμός, ο Διαφωτισμός, η πλατωνική και η αριστοτελική θεώρηση της ζωής, ο Υπερανθρωπισμός κ.λπ. διασταυρώνονται στο επίπεδο της βιοηθικής και μετατρέπουν το αστυνομικό σενάριο σε μια επαναστατική δράση αντίστασης στα σχέδια των μεγάλων παιχτών.

Επομένως, από ένα σημείο και μετά το έργο αποκτά χαρακτήρα δυστοπίας, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνδέεται με πειράματα σε ανθρώπους και με την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων. Οι αναφορές στον Χάξλεϋ, στον Όργουελ και στο «Στάλκερ» του Ταρκόφσκι ενισχύουν τον εφιαλτικό χαρακτήρα μιας (μελλοντικής) κοινωνίας, όπου δεν θα υπάρχουν ρυθμιστικοί κανόνες, με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρίες να σφετερίζονται τα ταυτοτικά στοιχεία κάθε ανθρώπου, τις προτιμήσεις και τα μοτίβα της ζωής του, ώστε να χειραγωγήσουν και να εκμεταλλευτούν το άτομο.

Το αίσιο τέλος αντιστοιχεί πιο πολύ σε ένα αστυνομικό παλιού τύπου, όπου οι καλοί νικάνε και η δικαιοσύνη θριαμβεύει. Ακόμα κι έτσι, όμως, η γερή κατασκευή και ο κοινωνικός προβληματισμός του βιβλίου, που αγγίζει τα τραύματα της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, είναι καθοριστικά για να πείσει ότι το μυστήριο μπορεί να θέλξει και να ευαισθητοποιήσει συνάμα.

 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).


 

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Μόνο που ο αστάθμητος παράγοντας, ο τρόπος που είχε η Ιστορία να ανακόπτει την καταστροφή, δεν υπάρχει πια. Όλα έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια. Ξεχνάς ότι έχουν στη διάθεσή τους μηχανές που μπορούν να κάνουν υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη τους αμέτρητες παραμέτρους. Όσο για τις εταιρείες, δεν μετακινούνται κάπου αν δεν έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ, ψυχολογικό, κοινωνικό πολτικό των πολιτών, και την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να τους διευκολύνει χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Όλα είναι μια χαρά. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν τα δεδομένα της χώρας, των πολιτών, τα δικά μου, τα δικά σου, ως μια ευκαρία να δοκιμάσουν τη δυνατότητα παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη […]»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

Για το μυθιστόρημα του Μιχάλη Αλμπάτη «Η νόσος των ουρητηρίων» (εκδ. Νήσος). Εικόνα: Από την ταινία «Μυστικό παράθυρο» (2004) του Ντέιβιντ Κεπ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το 2012, στην ...

«Κιτ επιβίωσης» της Κατερίνας Σερίφη (κριτική) – Ιστορίες μακριά από ειδυλλιακά τοπία

«Κιτ επιβίωσης» της Κατερίνας Σερίφη (κριτική) – Ιστορίες μακριά από ειδυλλιακά τοπία

Για τη συλλογή διηγημάτων της Κατερίνας Σερίφη «Κιτ επιβίωσης» (εκδ. Καστανιώτη). Εικόνα: Από την ταινία «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Υπάρχουν πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς που φαίνεται πως έχου...

«Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» της Ρένας Λούνα (κριτική) – Από τις αλεπούδες στην αλεπουδίτσα

«Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» της Ρένας Λούνα (κριτική) – Από τις αλεπούδες στην αλεπουδίτσα

Για το μυθιστόρημα της Ρένας Λούνα «Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» (εκδ. Ίκαρος). Εικόνα: Από την ταινία «Οι ώρες» (2002) του Στίβεν Ντάλντρι, μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάικλ Κάνιγχαμ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

Για το μυθιστόρημα του Μιχάλη Αλμπάτη «Η νόσος των ουρητηρίων» (εκδ. Νήσος). Εικόνα: Από την ταινία «Μυστικό παράθυρο» (2004) του Ντέιβιντ Κεπ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το 2012, στην ...

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

Για τη μελέτη της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα «Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα: Από την ηλεκτρική τέχνη στα νέα μέσα» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την έκθεση «Plásmata: Bodies, dreams, and data» © Στέλιος Τζετζιάς

Η μονογραφία της δρ. Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα  ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ