train

Για τη συλλογή πεζών κειμένων της Μαρίας Στασινοπούλου «Του καιρού που επιμένει» (εκδ. Κίχλη).

Γράφει η Ζέτα Κουντούρη 

Χιούμορ, τρυφερότητα και μια αδιόρατη θλίψη διαπνέουν απ’ αρχής μέχρι τέλους κι αυτό το τέταρτο εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Ιούλιος 2024) από τις εκδόσεις Κίχλη, με τίτλο Του καιρού που επιμένει.

Η συγγραφέας του μας προσφέρει για άλλη μια φορά γενναιόδωρα στιγμές και μνήμες από τη ζωή, τόσο τη δική της όσο και των προσώπων που κινήθηκαν γύρω της, ή που απλώς οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν κάποια στιγμή με τον δικό της, κι εκείνη άπλωσε το βλέμμα πάνω τους γεμάτο συμπάθεια και καλοσύνη, όπως το συνηθίζει.

Aλήθεια ή μυθοπλασία; 

Πολλές φορές ολοκληρώνοντας την ανάγνωση μιας ιστορίας μπορεί να σου φανεί τόσο απίστευτη που αναρωτιέσαι μέχρι ποιου σημείου μπορεί να είναι αληθινή ή κατά πόσο η ίδια η συγγραφέας μπορεί να επενέβη και μέσω μυθοπλασίας να την άλλαξε. Χωρίς να έχει καμιά απολύτως σημασία για την απόλαυση της ανάγνωσης έχω την αίσθηση ότι στα περισσότερα από τα κείμενα της συλλογής η αλήθεια αποτελεί τη βασική παράμετρο.

Kichli stasinopoulou toy kairou pou epimenei

Οι ήρωες της Μαρίας Στασινοπούλου, άνθρωποι καθημερινοί της διπλανής πόρτας, από καθηγητές Πανεπιστημίου μέχρι ταξιτζήδες και αλλοδαπούς ντελιβεράδες, απολαμβάνουν όλοι την ίδια αποδοχή και αγάπη, και όσο κι αν ψάξεις θα δυσκολευτείς να βρεις ανάμεσα στα ογδόντα δύο κείμενά της πρόσωπα που να σου γεννούν αρνητικά συναισθήματα.

H αστεία πλευρά των πραγμάτων 

Εμφανής κι εδώ η σπάνια ικανότητά της να επικεντρώνεται στην αστεία πλευρά των πραγμάτων και να μας ξαφνιάζει ευχάριστα, χαρίζοντας χαμόγελο, ακόμη και σε ιστορίες που από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα κωμικές, όπως για παράδειγμα στο αφήγημα « Η προνοητική γραία » όπου η κυρά Φωτεινή θα πει στον απορημένο γιο της όταν κάποιος του δίνει συλλυπητήρια επειδή είδε στο νεκροταφείο τάφο με φωτογραφία της και με το καντήλι αναμμένο:

«Έτσι είναι παιδάκι μου, εγώ τον έχω φτιάξει και κάθε μέρα τον πλένω, τον στολίζω και ανάβω το καντήλι. Άμα δεν καμαρώσω τον τάφο μου ζωντανή, πότε θα τον καμαρώσω; Πεθαμένη;» ή στο «Φόνος με αιτία» όπου παρακολουθούμε τον διάλογο: «Τα ‘μαθες; Πυροβόλησαν τον Γιώργη της Λιάπαινας». «Να δεις που δεν τον έχουν πυροβολημένο για καλό», το συμπέρασμα της γειτόνισσας.

Πολυάριθμες είναι οι ιστορίες της που μας κάνουν να χαμογελάμε, έστω και μελαγχολικά κάποιες φορές, κατά κανόνα με την ανατροπή του τέλους, το οποίο κάποτε μπορεί να γίνεται και τολμηρό.

Πολυάριθμες είναι οι ιστορίες της που μας κάνουν να χαμογελάμε, έστω και μελαγχολικά κάποιες φορές, κατά κανόνα με την ανατροπή του τέλους, το οποίο κάποτε μπορεί να γίνεται και τολμηρό, γιατί η συγγραφέας μας όταν γράφει δεν μασάει τα λόγια της. Συχνά είχα την αίσθηση ότι έβλεπα μπροστά μου σπαρταριστές κινηματογραφικές σκηνές και άλλοτε πάλι κείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα για εκτεταμένα και άκρως ενδιαφέροντα διηγήματα.

 Από την άλλη, το δάκρυ και η συγκίνηση δεν λείπουν από τις σελίδες της, αφού μεγάλο μέρος της θεματολογίας -σαφώς μεγαλύτερο απ’ όσο στις τρεις προηγούμενες συλλογές της- έχει να κάνει με τα γηρατειά, τη φθορά, τον θάνατο και γενικότερα την απώλεια, καταστάσεις με τις οποίες η συγγραφέας μας δείχνει βαθιά και από καιρό συμφιλιωμένη.

Stasinopoulou Maria

Η Μαρία Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1945. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κείμενά της δημοσιεύονται συστηματικά στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει εκδώσει: "Χρονολόγιο-Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη" (Μεταίχμιο, 2000, 2002), "Πίσω από τις γραμμές" (Σελίδες κριτικής, University Studio Press, 2005) και τα βιβλία πεζογραφίας "Κυρία, με θυμάστε;" (αφηγήματα, Κίχλη 2010) και "Χαμηλή βλάστηση: Θάμνοι, πόες και μπονσάι" (πεζογραφήματα, Κίχλη, 2018). Έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, την τρίτομη έκδοση του "Κοινού Λόγου" της Έλλης Παπαδημητρίου (Ερμής, 2003) και τον δεύτερο τόμο της "Αλληλογραφίας Γιώργου και Μαρώς Σεφέρη" (Ίκαρος, 2005).

Πυκνός λόγος 

Ο λόγος των κειμένων όπως πάντα πυκνός, εξομολογητικός και γεμάτος αμεσότητα, αφήνει συχνά να αναδύονται όχι μόνο προσωπικά συναισθήματα αλλά και ενδιαφέρουσες απόψεις. «Λένε ότι η ψυχή του ανθρώπου, μόλις φύγει, γίνεται πεταλούδα, εξάλλου μία από τις πολλές σημασίες της λέξης «πεταλούδα» είναι και αυτή. Η ψυχή της μάνας μου όμως έγινε πουλί», ξεκινάει το αφήγημα «Η δύναμη της ενοχής».

Διάχυτη και σ’ αυτή τη συλλογή η αγάπη για τα πρόσωπα της οικογένειας και η αξία που δίνει στη σχέση της φιλίας και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Διάχυτη και σ’ αυτή τη συλλογή η αγάπη για τα πρόσωπα της οικογένειας και η αξία που δίνει στη σχέση της φιλίας και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν ο άντρας της παιδικής της φίλης προσπαθεί σε κάποια συζήτηση να διακόψει τη λεπτομερειακή ανάλυση της συζύγου του, επεμβαίνει από αλληλεγγύη λέγοντας την καταπληκτική φράση: «Δεν πειράζει, Κώστα μου, άσε να μαθαίνουμε πολλά, για να 'χουμε να ξεχνάμε».

Είναι πολλές οι φράσεις του βιβλίου που θα μείνουν στον αναγνώστη, θα ήθελα όμως να παραθέσω μόνο μία, εκείνη που κάνει πέρα τις μεμψιμοιρίες και εκφράζει σοφία και αποδοχή, του εαυτού και της ζωής μας, από το ωραιότατο κείμενο «Όσα μου λείψανε». Σε αυτό, αφού η συγγραφέας αραδιάζει ένα σωρό πράγματα, που -προφανώς ήθελε αλλά λόγω συνθηκών- δεν έκανε, καταλήγει με τον γνωστό αισιόδοξο τρόπο της: «Πολλά δεν έκανα, αλλά πολύ περισσότερα έκανα», χαρίζοντας μας ένα πλατύ χαμόγελο και ένα σημαντικό μάθημα ζωής, χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Η ZETA KOYNTOYΡΗ είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στη λωρίδα του Möbius» του Ιωάννη Κουτεντάκη (κριτική) – Ο Σίσυφος των ιστοριών

«Στη λωρίδα του Möbius» του Ιωάννη Κουτεντάκη (κριτική) – Ο Σίσυφος των ιστοριών

Για το βιβλίο του Ιωάννη Κουτεντάκη «Στη λωρίδα του Möbius» (εκδ. Ροδακιό). Κεντρική εικόνα: ο Σίσυφος από τον Τιτσιάνο. 

Γράφει ο Θεόδωρος Εσπίριτου

Θα ξεκινήσω από ένα γνωστό αν και κάπως παράδοξο ερώτημα: Από π...

«Διηγήματα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (κριτική) – Η αποτύπωση της τραγικότητας του ανθρώπου

«Διηγήματα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (κριτική) – Η αποτύπωση της τραγικότητας του ανθρώπου

Για τον τόμο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Διηγήματα – Κορφιάτικες ιστορίες», με είκοσι χαράγματα του Μάρκου Ζαβιτζιάνου (Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας – εκδ. Κείμενα).

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Έκδοση σημαντική, οι Κορφιάτικες ιστορίες, στη συμπλ...

Ιστορία, τραυματική και λυτρωτική! – Τρεις πρόσφατες ελληνικές νουβέλες

Ιστορία, τραυματική και λυτρωτική! – Τρεις πρόσφατες ελληνικές νουβέλες

Για τις νουβέλες «Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους» (εκδ. Διόπτρα) του Γιάννη Δενδρινού, «Μερκάντο» (εκδ. Εστία) της Μαρίας Μαμαλίγκα και «Του κανενός» (εκδ. Μωβ Σκίουρος) της Ερατώς Ιωάννου.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου – Θέατρο στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου

«Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου – Θέατρο στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου

Για την «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τώρα στο Ηρώδειο, ενώ κάνει περιοδεία και σε άλλα θέατρα. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ...

«Δεν γίνονται αυτά εδώ», του Σίνκλερ Λιούις (κριτική) – μια λογοτεχνική προφητεία για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας

«Δεν γίνονται αυτά εδώ», του Σίνκλερ Λιούις (κριτική) – μια λογοτεχνική προφητεία για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας

Για το μυθιστόρημα του Σίνκλερ Λιούις [Sinclair Lewis] «Δεν γίνονται αυτά εδώ» (μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός

Ο Σίνκλερ Λιούις (1885–1951) μεταφράστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον Νίκο Μάντη μόλις τ...

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

Όλες οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) στην κεντρική σκηνή του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Κεντρική Σκηνή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ