train

Για τη συλλογή πεζών κειμένων της Μαρίας Στασινοπούλου «Του καιρού που επιμένει» (εκδ. Κίχλη).

Γράφει η Ζέτα Κουντούρη 

Χιούμορ, τρυφερότητα και μια αδιόρατη θλίψη διαπνέουν απ’ αρχής μέχρι τέλους κι αυτό το τέταρτο εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Ιούλιος 2024) από τις εκδόσεις Κίχλη, με τίτλο Του καιρού που επιμένει.

Η συγγραφέας του μας προσφέρει για άλλη μια φορά γενναιόδωρα στιγμές και μνήμες από τη ζωή, τόσο τη δική της όσο και των προσώπων που κινήθηκαν γύρω της, ή που απλώς οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν κάποια στιγμή με τον δικό της, κι εκείνη άπλωσε το βλέμμα πάνω τους γεμάτο συμπάθεια και καλοσύνη, όπως το συνηθίζει.

Aλήθεια ή μυθοπλασία; 

Πολλές φορές ολοκληρώνοντας την ανάγνωση μιας ιστορίας μπορεί να σου φανεί τόσο απίστευτη που αναρωτιέσαι μέχρι ποιου σημείου μπορεί να είναι αληθινή ή κατά πόσο η ίδια η συγγραφέας μπορεί να επενέβη και μέσω μυθοπλασίας να την άλλαξε. Χωρίς να έχει καμιά απολύτως σημασία για την απόλαυση της ανάγνωσης έχω την αίσθηση ότι στα περισσότερα από τα κείμενα της συλλογής η αλήθεια αποτελεί τη βασική παράμετρο.

Kichli stasinopoulou toy kairou pou epimenei

Οι ήρωες της Μαρίας Στασινοπούλου, άνθρωποι καθημερινοί της διπλανής πόρτας, από καθηγητές Πανεπιστημίου μέχρι ταξιτζήδες και αλλοδαπούς ντελιβεράδες, απολαμβάνουν όλοι την ίδια αποδοχή και αγάπη, και όσο κι αν ψάξεις θα δυσκολευτείς να βρεις ανάμεσα στα ογδόντα δύο κείμενά της πρόσωπα που να σου γεννούν αρνητικά συναισθήματα.

H αστεία πλευρά των πραγμάτων 

Εμφανής κι εδώ η σπάνια ικανότητά της να επικεντρώνεται στην αστεία πλευρά των πραγμάτων και να μας ξαφνιάζει ευχάριστα, χαρίζοντας χαμόγελο, ακόμη και σε ιστορίες που από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα κωμικές, όπως για παράδειγμα στο αφήγημα « Η προνοητική γραία » όπου η κυρά Φωτεινή θα πει στον απορημένο γιο της όταν κάποιος του δίνει συλλυπητήρια επειδή είδε στο νεκροταφείο τάφο με φωτογραφία της και με το καντήλι αναμμένο:

«Έτσι είναι παιδάκι μου, εγώ τον έχω φτιάξει και κάθε μέρα τον πλένω, τον στολίζω και ανάβω το καντήλι. Άμα δεν καμαρώσω τον τάφο μου ζωντανή, πότε θα τον καμαρώσω; Πεθαμένη;» ή στο «Φόνος με αιτία» όπου παρακολουθούμε τον διάλογο: «Τα ‘μαθες; Πυροβόλησαν τον Γιώργη της Λιάπαινας». «Να δεις που δεν τον έχουν πυροβολημένο για καλό», το συμπέρασμα της γειτόνισσας.

Πολυάριθμες είναι οι ιστορίες της που μας κάνουν να χαμογελάμε, έστω και μελαγχολικά κάποιες φορές, κατά κανόνα με την ανατροπή του τέλους, το οποίο κάποτε μπορεί να γίνεται και τολμηρό.

Πολυάριθμες είναι οι ιστορίες της που μας κάνουν να χαμογελάμε, έστω και μελαγχολικά κάποιες φορές, κατά κανόνα με την ανατροπή του τέλους, το οποίο κάποτε μπορεί να γίνεται και τολμηρό, γιατί η συγγραφέας μας όταν γράφει δεν μασάει τα λόγια της. Συχνά είχα την αίσθηση ότι έβλεπα μπροστά μου σπαρταριστές κινηματογραφικές σκηνές και άλλοτε πάλι κείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα για εκτεταμένα και άκρως ενδιαφέροντα διηγήματα.

 Από την άλλη, το δάκρυ και η συγκίνηση δεν λείπουν από τις σελίδες της, αφού μεγάλο μέρος της θεματολογίας -σαφώς μεγαλύτερο απ’ όσο στις τρεις προηγούμενες συλλογές της- έχει να κάνει με τα γηρατειά, τη φθορά, τον θάνατο και γενικότερα την απώλεια, καταστάσεις με τις οποίες η συγγραφέας μας δείχνει βαθιά και από καιρό συμφιλιωμένη.

Stasinopoulou Maria

Η Μαρία Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1945. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κείμενά της δημοσιεύονται συστηματικά στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει εκδώσει: "Χρονολόγιο-Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη" (Μεταίχμιο, 2000, 2002), "Πίσω από τις γραμμές" (Σελίδες κριτικής, University Studio Press, 2005) και τα βιβλία πεζογραφίας "Κυρία, με θυμάστε;" (αφηγήματα, Κίχλη 2010) και "Χαμηλή βλάστηση: Θάμνοι, πόες και μπονσάι" (πεζογραφήματα, Κίχλη, 2018). Έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, την τρίτομη έκδοση του "Κοινού Λόγου" της Έλλης Παπαδημητρίου (Ερμής, 2003) και τον δεύτερο τόμο της "Αλληλογραφίας Γιώργου και Μαρώς Σεφέρη" (Ίκαρος, 2005).

Πυκνός λόγος 

Ο λόγος των κειμένων όπως πάντα πυκνός, εξομολογητικός και γεμάτος αμεσότητα, αφήνει συχνά να αναδύονται όχι μόνο προσωπικά συναισθήματα αλλά και ενδιαφέρουσες απόψεις. «Λένε ότι η ψυχή του ανθρώπου, μόλις φύγει, γίνεται πεταλούδα, εξάλλου μία από τις πολλές σημασίες της λέξης «πεταλούδα» είναι και αυτή. Η ψυχή της μάνας μου όμως έγινε πουλί», ξεκινάει το αφήγημα «Η δύναμη της ενοχής».

Διάχυτη και σ’ αυτή τη συλλογή η αγάπη για τα πρόσωπα της οικογένειας και η αξία που δίνει στη σχέση της φιλίας και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Διάχυτη και σ’ αυτή τη συλλογή η αγάπη για τα πρόσωπα της οικογένειας και η αξία που δίνει στη σχέση της φιλίας και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν ο άντρας της παιδικής της φίλης προσπαθεί σε κάποια συζήτηση να διακόψει τη λεπτομερειακή ανάλυση της συζύγου του, επεμβαίνει από αλληλεγγύη λέγοντας την καταπληκτική φράση: «Δεν πειράζει, Κώστα μου, άσε να μαθαίνουμε πολλά, για να 'χουμε να ξεχνάμε».

Είναι πολλές οι φράσεις του βιβλίου που θα μείνουν στον αναγνώστη, θα ήθελα όμως να παραθέσω μόνο μία, εκείνη που κάνει πέρα τις μεμψιμοιρίες και εκφράζει σοφία και αποδοχή, του εαυτού και της ζωής μας, από το ωραιότατο κείμενο «Όσα μου λείψανε». Σε αυτό, αφού η συγγραφέας αραδιάζει ένα σωρό πράγματα, που -προφανώς ήθελε αλλά λόγω συνθηκών- δεν έκανε, καταλήγει με τον γνωστό αισιόδοξο τρόπο της: «Πολλά δεν έκανα, αλλά πολύ περισσότερα έκανα», χαρίζοντας μας ένα πλατύ χαμόγελο και ένα σημαντικό μάθημα ζωής, χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Η ZETA KOYNTOYΡΗ είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

«Τοξική αρρενωπότητα» του Νίκου Μάντη (κριτική) – Άντρες στο πίσω κάθισμα, γυναίκες στο τιμόνι

«Τοξική αρρενωπότητα» του Νίκου Μάντη (κριτική) – Άντρες στο πίσω κάθισμα, γυναίκες στο τιμόνι

Για τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Μάντη «Τοξική αρρενωπότητα» (εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ο τίτλος του βιβλίου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ