skampardonis kentriki

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλονίκης όχι μόνο απανθρακώνει τον ένοικό της, αλλά και αποκαλύπτει ένα θαμμένο πτώμα στο χωμάτινο δάπεδο του υπογείου της. Έτσι σερβίρεται στο πιάτο μας ένα πολυεπίπεδο παστίτσιο, με μια στρώση αστυνομικό μυστήριο (ποιοι είναι αυτοί οι δύο και ποιος είχε σκοτώσει τον δολοφονημένο;), μια στρώση μυθιστόρημα εποχής (ο μεσοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη, μετά την έλευση των προσφύγων και λίγα χρόνια πριν από τη δικτατορία του Μεταξά) και τέλος μια στρώση πολιτικός και κοινωνικός αναβρασμός με διασταυρούμενα πυρά και συγκρούσεις ομάδων μέσα στα σπλάχνα μιας πόλης 260.000 κατοίκων.

Με όχημα τη σαγηνευτική αφήγησή του και τη διασπορά λειτουργικών λεπτομερειών σε όλο το μήκος και πλάτος του κειμένου, ο συγγραφέας τοιχογραφεί όλη τη σαλονικιώτικη κοινωνία της δεκαετίας του ’30, από τα μέγαρα και τα ακριβά ξενοδοχεία έως τις παραγκουπόλεις και τα μαγαζάκια, από τον καθηγητή Μανόλη Τριανταφυλλίδη μέχρι την Αεροπορία που συγκροτείται σε ξεχωριστό σώμα. Αυτό το πλούσιο παντεσπάνι είναι αρκετά γερό, ώστε να κουβαλήσει τις πολιτικές ζυμώσεις που περισφίγγουν την κύρια ιστορία. Βασιλόφρονες εναντίον Βενιζελικών, ντόπιοι εναντίον επήλυδων προσφύγων, κομμουνιστές εναντίον αστών αλλά και αρχειομαρξιστές εναντίον κομμουνιστών, εθνικιστές εναντίον Εβραίων, παρακρατικοί και αστυνομία εναντίον Αριστερών, ξένες δυνάμεις κ.λπ. Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι όλοι εχθρεύονται όλους σε ένα ρευστό τοπίο κοινωνικών αλλαγών και πολιτικών συγκρούσεων, σε μια δημοκρατία χλωμή και ασθενική.

Με όχημα τη σαγηνευτική αφήγησή του και τη διασπορά λειτουργικών λεπτομερειών σε όλο το μήκος και πλάτος του κειμένου, ο συγγραφέας τοιχογραφεί όλη τη σαλονικιώτικη κοινωνία της δεκαετίας του ’30, από τα μέγαρα και τα ακριβά ξενοδοχεία έως τις παραγκουπόλεις και τα μαγαζάκια...

Στο κέντρο της αστυνομικής διερεύνησης βρίσκεται ο ταγματάρχης Γόρδιος Κλήμεντος, ευνοούμενος του Υπουργού Αλέξανδρου Θάννα (βλ. Ζάννα), άκρως εκπαιδευμένος στην αντικατασκοπία –και γι’ αυτό στο μικροσκόπιο των ανωτέρων του– κι ερωτευμένος με την κόρη πλούσιου καπνοβιομήχανου της Θεσσαλονίκης. Ο πυρήνας των δύο νεκρών, εκ των οποίων ο ένας χαφιές του Κλήμεντου κι άλλος στέλεχος του ΚΚΕ, ανοίγεται στις γενικότερες συνθήκες και εξελίξεις, που φτάνουν στη βία, την προδοσία, τον υπόκοσμο και τις υπόγειες διαδρομές πολιτικών και χρήματος. Κι από εκεί το άνοιγμα του διαβήτη φτάνει στα τρία Ε (“Εθνική Ένωσις «Ελλάς»”), μια οργάνωση Ελλήνων Χριστιανών, που επιτίθεται τόσο στους Εβραίους της πόλης όσο και στους Αριστερούς, με την ανοχή και την έμμεση βοήθεια της βενιζελικής κυβέρνησης.

Αναπνέουμε τον αέρα του «Ιδιώνυμου» κατά των κομμουνιστών (το οποίο ψηφίστηκε το 1929) και την άνοδο των φασιστικών ομάδων υπό την καθοδήγηση της Ιταλίας, οι οποίες ακόμα δεν έχουν επιδείξει αντιεβραϊκές συμπεριφορές –μάλιστα στους κόλπους τους υπάρχουν μεγαλοσχήμονες Εβραίοι όπως ο Μοδιάνο–, αλλά και των εθνικιστικών οργανώσεων που δεν θέλουν να αφήσουν τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες βορά στις ορέξεις των Κομμουνιστών και των ρουβλοδίαιτων σωματείων τους.

Το αστυνομικό μυστήριο έχει μπει για να γίνει ατμομηχανή των πολιτικών και κοινωνικών βαγονιών της εποχής. Η σύνδεσή του με το υπόλοιπο πλαίσιο φαινομενικά ευσταθεί, αλλά στην πράξη προκαλεί δομικές αποσυγκολλήσεις, αφού η τελική διαλεύκανση του εγκλήματος δεν δένει –σε μια αναγκαία κορύφωση– με τη λοιπή κοινωνικοπολιτική κατάληξη.

Όπως προείπα, η εξιχνίαση του φόνου οδηγεί επαγωγικά στο ευρύτερο τοπίο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα στο Κάμπελ, την εβραϊκή συνοικία που τον Ιούνιο του 1931 κάηκε από τα επιτιθέμενα πλήθη ακροδεξιών και άλλων, που έβλεπαν τους Εβραίους ως εμπόδιο σε μια χριστιανική Θεσσαλονίκη, η οποία θα αφομοιώσει και θα δώσει χώρο στους –μόλις πριν από επτά χρόνια αφιχθέντες– Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το αστυνομικό μυστήριο έχει μπει για να γίνει ατμομηχανή των πολιτικών και κοινωνικών βαγονιών της εποχής. Η σύνδεσή του με το υπόλοιπο πλαίσιο φαινομενικά ευσταθεί, αλλά στην πράξη προκαλεί δομικές αποσυγκολλήσεις, αφού η τελική διαλεύκανση του εγκλήματος δεν δένει –σε μια αναγκαία κορύφωση– με τη λοιπή κοινωνικοπολιτική κατάληξη. Με άλλα λόγια, η αστυνομική ιστορία δεν προσφύεται τόσο οργανικά στον αναβρασμό που υποτίθεται ότι αντανακλά.

patakis skampardonis ilios me ksifologxesΑυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η τοιχογραφία ενός συγκεκριμένου χωροχρόνου, της Θεσσαλονίκης του 1931, με όλα τα χρώματα από την παλέτα του Γ. Σκαμπαρδώνη, συστήνει όντως ένα ευχάριστο κι ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Μυούμαστε στον χώρο και τον χρόνο της εποχής με έντονες πινελιές, αλλά συνάμα βλέπουμε στον καθρέφτη τού τότε το τώρα. Η ιστορία και το ιστορικό μυθιστόρημα υπό την ευρεία του έννοια είναι ένα ενεργό παρελθόν όσο τροφοδοτεί τη σκέψη μας για το παρόν. Κι ο μυθιστοριογράφος έμμεσα και λογοτεχνικώς λοξά υποδηλώνει το σήμερα με αναγωγές που ξεκινούν από τον μεσοπόλεμο: εθνικιστές που προσπαθούν με λοστούς και γροθιές να διώξουν τους αλλοδαπούς (τους Εβραίους), οι διαφορές και οι εσωτερικές συγκρούσεις των Αριστερών (κομουνιστών και αρχειομαρξιστών), το ρούβλι που έρχεται να χρηματοδοτήσει φίλιες δυνάμεις κ.λπ.

Αν δούμε το βιβλίο από το χρονικό παρατηρητήριο του 2023, τόσο από τη σκοπιά του συγγραφέα που το έγραψε όσο και από τη μεριά του αποδέκτη που το διαβάζει, δεν θα ήταν άσκοπο να συνδέσουμε το 1931 με το σήμερα. Το ρευστό μωσαϊκό του προσκηνίου και του παρασκηνίου, οι διαμάχες και ο αναβρασμός, η φτώχια, οι πολιτικές ξιφομαχίες και η ξιφολόγχη ως σύμβολο της πολεμοχαρούς εθνικισμού αντανακλά έμμεσα την Ελλάδα της δεκαετίας του 2010. Ο σημερινός αναγνώστης δεν σερφάρει απλώς μέσα στα κύματα μιας φουρτουνιασμένης Θεσσαλονίκης του μεσοπολέμου, αλλά βλέπει τεθλασμένα την εποχή μας, όπου η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις ακρότητες της πολιτικής ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης απλώνει τα αφηγηματικά δίχτυα του σε άπειρα δρομάκια, με συσσωρευμένες λεπτομέρειες και ειδικούς όρους, από τις μηχανές της εποχής έως τη μόδα στα ρούχα κ.λπ., να κάνουν πολύ ζωντανό το μυθιστορηματικό σκηνικό. Η μαεστρία του είναι προφανής και αξιοσημείωτη, όσο κι αν δεν λείπει η υπερβολή στη χρήση τους, αφού ειδικά στις γρήγορες ατάκες των διαλόγων δίνονται περιττές πληροφορίες, οι οποίες αλλοιώνουν τη φυσικότητα του λόγου. Τελικά, όλα αυτά δεν μειώνουν τη μαγεία της ατμόσφαιρας, που μυεί τον αναγνώστη στον μεσοπόλεμο και την πολυπολιτισμική συμπρωτεύουσα.


 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη). 

Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Βράδιασε σχεδόν και ψιλοβρέχει. Η μισοσκότεινη περιοχή στα Λαδάδικα […] μπαίνει στον δικό της ρυθμό. […] μυρεψοί, αργυραμοιβοί, τυροκόμοι, ψιλικατζήδες, αλλαντοπώληδες, στραγαλατζήδες, χαρτοπώληδες έχουνε φύγει εδώ και καμιά ώρα για τα σπίτια τους. Τώρα στα στενοδρόμια κυκλοφορούν μούτρα, αιμοσταγείς φάτσες, μαχαιροβγάλτες που περπατούν σύρριζα στους τοίχους και κοιτάζουν μοχθηρά, μικροαπατεώνες που αναζητούν επαρχιακά κορόιδα. Και δράκοι, ύαινες, φουκαράδες και τσακάλια της νύχτας […] Μεσόκοπες γυναίκες, στημένες στις γωνιές, τσακισμένες, κρατώντας μισοεξαρθρωμένες ομπρέλες ψάχνουν για πελάτες. Ηλικιωμένοι σκυφτοί ομοφυλόφιλοι σταμπάρουν λοξοπατώντας φαντάρους και ναύτες».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θάλασσα» του Κώστα Σούκα – Η ψυχή απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο

«Θάλασσα» του Κώστα Σούκα – Η ψυχή απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο

Κώστας Σούκας, «Θάλασσα», εκδόσεις Τόπος. Μια νουβέλα στην οποία «η ανθρώπινη ψυχή, μέσα από δοκιμασίες, φόβους, αγωνίες και λιποψυχίσματα, λυγίζει και ορθώνεται, [...] και απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο φτάνει στην ουσία της ύπαρξής της». Στην κεντρική εικόνα, το έργο του Ρέμπραντ «Ο Χρι...

«Δέκα τρόποι να εκτεθείς» της Έλενας Καρακούλη (κριτική) – Διερεύνηση των εσωτερικών πτυχών του βίου

«Δέκα τρόποι να εκτεθείς» της Έλενας Καρακούλη (κριτική) – Διερεύνηση των εσωτερικών πτυχών του βίου

Έλενα Καρακούλη, «Δέκα τρόποι να εκτεθείς» (εκδ. Καστανιώτη). Διερεύνηση των άγνωστων, εσωτερικών πτυχών ενός βίου που διεξάγεται παράλληλα με την κανονική ζωή κάθε ανθρώπου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η συλλογή διηγημ...

«Ο ελεγκτής και άλλες ιστορίες βιοποριστικού έρωτα» του Βαγγέλη Τασιόπουλου (κριτική)

«Ο ελεγκτής και άλλες ιστορίες βιοποριστικού έρωτα» του Βαγγέλη Τασιόπουλου (κριτική)

Βαγγέλης Τασιόπουλος, «Ο ελεγκτής και άλλες ιστορίες βιοποριστικού έρωτα», διηγήματα, εκδ. ΑΩ, 2024. Ποιητική πρόζα που γεννά προσδοκίες.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Από την ποίηση στην πεζογραφία

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (κριτική) – Μποέμικος τρόπος ζωής, ταξίδια, στέκια, πρόσωπα

«Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (κριτική) – Μποέμικος τρόπος ζωής, ταξίδια, στέκια, πρόσωπα

Για την αυτοβιογραφία του Γιώργου Χρονά «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (εκδ. Οδός Πανός). Κεντρική εικόνα: Ο Γιώργος Χρονάς με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς (1948), από τους πιο σημα...

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» (εκδ. Πατάκη), γράφει στον Νιόνιο ένα ραβασ...

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

Για τη συλλογή διηγημάτων «Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan], που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου.

Γράφει η Τζέμη Τασάκου

«Ψηλά πεύκα βουρτσίζο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γελένα Λένγκολντ [Jelena Lengold] «Βαλτιμόρη» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΞΙ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ